Υγιεινή Ζωή
Φυσική κατάσταση
Άσκηση & φυσικές δραστηριότητες
Εναλλακτικές δραστηριότητες
Στο γυμναστήριο

Προπόνηση στο γυμναστήριο

Επιλέξτε γυμναστήριο

Η λέξη γυμναστική είναι συχνά συνώνυμη με το γυμναστήριο. Στην Ελλάδα θα βρείτε πολλές ονομασίες που υποδηλώνουν τον χώρο ενός γυμναστηρίου. Στην μεγαλύτερη πλειονότητα των γυμναστηρίων, οι ονομασίες δίνονται στην αγγλική γλώσσα. Οι ορολογίες είναι διεθνείς και γνωστές προς όλους.

Παράλληλα οι λέξεις είναι μονοσύλλαβες ή δισύλλαβες με αποτέλεσμα να είναι πιο εύηχες και πιο ευκολομνημόνευτες. Σύνηθες ονομασίες για το γυμναστήριο θα βρείτε όπως: Fitness club ή Center (λέσχη ή κέντρο φυσικής κατάστασης), Health Club ή Center (λέσχη ή κέντρο υγείας), Gym (γυμναστήριο) κ.α.

Η εύρεση ενός γυμναστηρίου που να ικανοποιεί τις απαιτήσεις σας και συγχρόνως να σας κάνει να αισθάνεστε άνετα είναι ένα ουσιαστικό βήμα στην επίτευξη των στόχων σας για καλή φυσική κατάσταση.

Θα ήταν ευκολότερο για εσάς να επιλέξετε ένα γυμναστήριο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας εάν έχετε πιο συγκεκριμένους στόχους.

Αν και υπάρχουν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά γνωρίσματα μεταξύ των γυμναστηρίων (αίθουσες με βάρη, αίθουσες ομαδικών μαθημάτων, ομαδικά προγράμματα, αποδυτήρια, εξοπλισμός, γυμναστές, προπονητές) ουσιαστικά δεν είναι όμοια μεταξύ τους.

Η διαφορά βρίσκεται στο μέγεθος του γυμναστηρίου, την πολυτέλεια που παρέχει, στο υψηλό επίπεδο εξοπλισμού, την ποικιλία του εξοπλισμού, τον αριθμό των ομαδικών προγραμμάτων, τις ώρες λειτουργίας, το επίπεδο της πελατείας, τις επιπλέον παροχές (σάουνα, σολάριουμ, χαμάμ, μασάζ, πισίνα, αισθητική, κομμωτήριο, μπαρ).

Όλα αυτά βέβαια όπως αντιλαμβάνεστε καθορίζουν και το τελικό κόστος της συνδρομής για τον υποψήφιο πελάτη. Καθοριστικός παράγοντας επίσης είναι και η περιοχή στην οποία βρίσκεται το εκάστοτε γυμναστήριο. Πριν κάνετε την εγγραφή σας σε οποιοδήποτε γυμναστήριο πρώτα καθορίστε τις απαιτήσεις σας και ελέγξτε το οικονομικά σας.

Παρακάτω θα μάθετε για τα χαρακτηριστικά των τύπων των γυμναστηρίων που υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα. Αφού τα διαβάσετε προσεκτικά μπορείτε να κάνετε μια πρώτη επιλογή, για το ποιος τύπος γυμναστηρίου ταιριάζει στις ανάγκες σας!


Δημοτικά γυμναστήρια

Ο τύπος αυτός των γυμναστηρίων διατίθεται από τους δήμους της Ελληνικής Επικράτειας. Δημιουργήθηκαν για να εξυπηρετούν τις ανάγκες των δημοτών. Τα δημοτικά γυμναστήρια είναι ανοικτά για όλους φτάνει να είστε δημότης του συγκεκριμένου δήμους.

Η χρήση των δημοτικών γυμναστηρίων είναι διαθέσιμα με πολύ μικρό κόστος, περίπου 15-30 ευρώ. Δηλαδή πιο χαμηλά από το μισό κόστος ενός ιδιωτικού γυμναστηρίου. Υπάρχουν και δήμοι που δεν χρεώνουν τίποτα τους δημότες τους, αυτό βέβαια εξαρτάται από την πολιτική του εκάστοτε δήμου.

Έτσι πολύ απλά κάποιος με μια φωτογραφία και ένα πιστοποιητικό υγείας μπορεί να ξεκινήσει να γυμνάζεται στην γειτονιά του, χωρίς σχεδόν κανένα κόστος. Υπάρχει μεγάλος αριθμός ατόμων που αθλείται στα δημοτικά γυμναστήρια αφού το χαμηλό ή και καθόλου κόστος, κάνει την συγκεκριμένη πρόταση δελεαστική. Υπάρχουν προγράμματα άθλησης για γυναίκες, για την τρίτη ηλικία και τα παιδιά.

Πέρα από το χαμηλό κόστος η επιλογή ενός τέτοιου τύπου γυμναστηρίου έχει πολλά μειονεκτήματα. Ένα από αυτά είναι ο ανεπαρκής και κατάλληλος εξοπλισμός σε αντίθεση με τα ανταγωνιστικά ιδιωτικά γυμναστήρια. Λόγω της ανεπάρκειας του εξοπλισμού πολλές φορές θα πρέπει να περιμένετε με τις ώρες, ώσπου να έρθει η σειρά σας. Τα περισσότερα από τα δημοτικά γυμναστήρια είναι ανοικτά μόνο οκτώ μήνες τον χρόνο.

Ο λόγος είναι ότι οι γυμναστές παραχωρούνται στους δήμους από την Γ.Γ.Α. και η σύμβαση τους διαρκεί μόνο οκτώ μήνες τον χρόνο. Οι ώρες λειτουργίας είναι περιορισμένες και συγκεκριμένες κατά την διάρκεια της ημέρας. Τα ομαδικά προγράμματα είναι ελάχιστα. Η σωστή (από πλευράς επιστημονικότητας) λειτουργίας αυτών, είναι πολύ δύσκολη, αφού στο κάθε τμήμα υπάρχουν όλες οι ηλικίες και ανεξάρτητου φυσικής κατάστασης.

Η μεγαλύτερη πλειονότητα των γυμναστών είναι ανειδίκευτοι ως προς τα αντικείμενο του fitness και την ομαδική άσκηση (aerobic) που έχει σκοπό την φυσική κατάστασης. Ο λόγος είναι απλός, οι προσλήψεις γίνονται βάση γνωριμιών και όχι βάση εξειδίκευσης ή επαγγελματικής εμπειρίας. Έτσι πολύ απλά κάποιος γυμναστής μπορείτε να τελείωσε το πανεπιστήμιο το 2005 με ειδικότητα στο κολύμπι και το 2006 να διδάσκει aerobic σε ένα δημοτικό γυμναστήριο.

Βέβαια υπάρχουν και εξαιρέσεις δήμων που έχουν κάνει οι ίδιοι τις προσλήψεις των γυμναστών (συνήθως ειδικευμένων) με σύμβαση ενός έτους ή αορίστου χρόνου. Έχουν πάρει πιο σοβαρά την υγεία των δημοτών τους και έχουν φτιάξει καταπληκτικά γυμναστήρια με επαρκή και κατάλληλο εξοπλισμό.

Είναι ανοιχτό όλον τον χρόνο και έχουν μια μεγάλη ποικιλία από προγράμματα για να ικανοποιήσουν όλα τα γούστα. Είναι τόσο οργανωμένα που πολλά από αυτά δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα ιδιωτικά γυμναστήρια. Αν είστε τυχεροί και έχετε στον δήμους σας ένα τέτοιου γυμναστήριο μην το σκέπτεστε κάντε την εγγραφή σας σήμερα!


Γυμναστήρια στον εργασιακό χώρο

Είστε δημόσιος υπάλληλος; Ξέρετε ότι μέσα στην υπηρεσία ή στο υπουργείο που εργάζεστε πιθανών να υπάρχει κάποιο γυμναστήριο; Εδώ και κάποια χρόνια οι περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες διαθέτουν ένα μικρό ή λίγο μεγαλύτερο γυμναστήριο που δημιουργήθηκε για τους υπαλλήλους. Τα δυο θετικά αυτών των γυμναστηρίων είναι ότι βρίσκονται «κάτω από τα πόδια» των υπαλλήλων και μπορεί οποιοσδήποτε υπάλληλος να συμμετέχει εντελώς δωρεάν!

Αν έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό μεταξύ την εργασιακό τους μπορούν να αθληθούν και έτσι να κερδίσουν χρόνο. Το μόνο που συνήθως χρειάζεται είναι ένα πιστοποιητικό υγείας από γιατρό για να ξεκινήσουν να αθλούνται. Βέβαια μην περιμένετε να δείτε κανένα «θαύμα» αφού τα περισσότερα από αυτά είναι μικρά και χωρίς τον επαρκή εξοπλισμός.

Και σε αυτήν την περίπτωση όπως και στα δημοτικά γυμναστήρια οι γυμναστές παραχωρούνται από την Γ.Γ.Α. με τα προγράμματα του εργασιακού αθλητισμού. Εκτός των δυο παραπάνω θετικών σημείων αυτός ο τύπος γυμναστηρίου έχει όλα τα μειονεκτήματα των δημοτικών γυμναστηρίων.

Είστε ιδιωτικός υπάλληλος σε κάποια μεγάλη πολυεθνική εταιρεία; Είστε από τους τυχερούς αφού σίγουρα στην εργασία σας έχετε γυμναστήριο. Όπως σε όλον τον κόσμο έτσι και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες φροντίζουν για την φυσική κατάσταση των εργαζομένων. Και φυσικό είναι, αφού έρευνες έχουν δείξει ότι η καλή φυσική κατάσταση είναι άμεσα συνδεδεμένη με την παραγωγικότητα.

Τα θετικά ενός γυμναστηρίου που βρίσκεται μέσα στον εργασιακό σας χώρο είναι: μπορείτε εντελώς δωρεάν να αθληθείτε, βρίσκεται «μέσα στα πόδια σας», είναι εξοπλισμένο κατάλληλα (αφού έγινε ειδική μελέτη για την δημιουργία αυτού του χώρου) και τέλος υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό όπου θα σας βοηθήσει να πετύχετε τους στόχους σας. Το μοναδικό ίσως μειονεκτήματα είναι ότι, τις περισσότερες φορές τα γυμναστήρια αυτά δεν είναι πολύ μεγάλα, με συνέπεια να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν ταυτόχρονα πολλούς αθλούμενους.


Γυμναστήρια σε συλλόγους ή σωματεία

Πολλοί σύλλογοι έχουν εντάξει στις υπόλοιπες δραστηριότητες τους, ομαδικά προγράμματα γυμναστικής και fitness. Πολλοί από αυτούς διαθέτουν και αίθουσα με βάρη. Ο εξοπλισμός είναι υποτυπώδης και σπάνιες φορές υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός.

Εκεί μπορείτε με την καθοδήγηση του προπονητή να σχεδιάσετε το δικό σας προγράμματα προπόνησης. Βέβαια μην περιμένετε και πολλά πράγματα αφού η συγκριμένη δραστηριότητα δεν είναι και η κύρια προτεραιότητα για τον εκάστοτε συλλόγους ή σωματείο.

Είναι απλώς ένα συμπληρωματικό έσοδο και τίποτε άλλο. Δεν μπορείτε όμως κάποιος να παραβλέψει το χαμηλό κόστος αυτού του τύπου γυμναστηρίου.


Ιδιωτικά γυμναστήρια

Τα ιδιωτικά γυμναστήρια σε αντίθεση με τους υπόλοιπους τύπους γυμναστηρίων είναι επικερδής επιχειρήσεις. Αφού είναι επιχειρήσεις είναι λογικό ότι μεταξύ τους είναι πολύ ανταγωνιστικές για αυτό και θα βρείτε μεγάλες διαφορές στην τιμολογιακή τους πολιτική.

Η τιμολογιακή πολιτική βέβαια εξαρτάται και καθορίζεται από πολλούς παράγοντες όπως: η χωρητικότητα του γυμναστηρίου, οι παροχές, το επίπεδο του εξοπλισμού, η πολυτέλεια, η αρχιτεκτονική του χώρου, το πλήθος των μηχανημάτων, το πλήθος των προγραμμάτων, η περιοχή που βρίσκεται το γυμναστήριο, το μεγάλος σε αριθμό προσωπικό, το εξειδικευμένο προσωπικό, από τα πάγια έξοδα του κάθε γυμναστηρίου, από το πόσο prive θέλουν οι ιδιοκτήτες να παραμείνει το γυμναστήριο κ.α.

Λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού στα κορυφαία γυμναστήρια της Ελλάδας θα βρείτε επίσης: πισίνα, γήπεδο squash, γήπεδο μπάσκετ, εξειδικευμένα προγράμματα (Yoga, Pilates, Aerolates, Hip-Hop), μπαρ, εστιατόριο με υγιεινή κουζίνα, spa, μασάζ, μαγαζιά με αθλητικό εξοπλισμό (ρούχα, παπούτσια, συμπληρώματα διατροφής), υπηρεσίες διατροφολογίας, υπηρεσίες αισθητικής, personal training, power plate (μηχανημάτων εκγύμνασης με δονήσεις) και γενικότερα ότι τελευταίο υπάρχει στον χώρο του fitness και της υγείας.

Για όλους αυτούς τους λόγους θα βρείτε τιμές που ξεκινούν από τα 40 ευρώ και μπορείτε να φτάσουν ως τα 300 ευρώ μηνιαίως. Οι τιμές που σας αναφέρω είναι κατά προσέγγιση γιατί όπως αντιλαμβάνεστε λόγω της ανταγωνιστικότητας τώρα που γράφω αυτές εδώ τις γραμμές ήδη μπορείτε να έχουν αλλάξει….

Οι τιμές που σας αναφέρω παραπάνω είναι το μηνιαίο κόστος, πράγματα που σημαίνει ότι θα πληρώνετε την συνδρομή σας ανά μήνα. Όλα τα γυμναστήρια σχεδόν προσφέρουν, τρίμηνες, εξάμηνες και ετήσιες συνδρομές. Υπάρχουν και κάποια που μπορείτε να προπληρώσετε έως και δυο χρόνια.

Όσο πιο μεγάλο διάστημα πληρώνετε τόσο μικρότερο το μηνιαίο κόστος. Βέβαια θέλει μεγάλη προσοχή αν τελικά επιλέξουμε συνδρομή μεγάλης χρονικής διάρκειας. Τα γυμναστήρια λειτουργούν ή ως ανεξάρτητα (μεμονωμένα) ή ως αλυσίδες (ιδιοκτήτες που έχουν παραπάνω από ένα γυμναστήριο σε τοπικό ή εθνικό δίκτυο) ή ως μέλη κάποιου εθνικού δικτύου αλυσίδων (franchise). Σε όλη την Ελλάδα σήμερα λειτουργούν 1300 ιδιωτικά γυμναστήρια.


Προσωπική προπόνησης σε στούντιο - Personal training studios

Η προσωπική προπόνηση σε μικρούς αλλά εξιδανικευμένους χώρους είναι η νέα γενιά των γυμναστηρίων που έχουν αρχίσει να ξεφυτρώνουν και στην Ελλάδα. Είναι μικροί αλλά πολύ προσεγμένοι χώροι αφού διαθέτουν πλήρη και εξειδικευμένο εξοπλισμό. Η προπόνηση γίνεται μόνο με την παρουσία προσωπικού προπονητή.

Σε αντίθεση με τα ιδιωτικά γυμναστήρια εδώ η προπόνηση γίνεται εξατομικευμένα για τις ανάγκες του κάθε αθλούμενου. Στην αίθουσα με τα όργανα δεν βρίσκονται παραπάνω από ένας ή δυο αθλούμενοι όπου ο καθένας έχει τον δικό του προσωπικό προπονητή. Η ώρα της προπόνησης καθορίζεται με συγκεκριμένα ραντεβού. Σίγουρα έχετε ακούσει για την προσωπική προπόνηση στο σπίτι όπου ο προσωπικός προπονητής πάει στο σπίτι του αθλούμενου.

Η διαφορά εδώ είναι ότι ο αθλούμενος έρχεται στον εξειδικευμένο χώρο του προπονητή και ότι υπάρχουν όλα εκείνα τα εργαλεία για να επιτευχθούν τα μέγιστα αποτελέσματα!

Αντίθετα με τα ιδιωτικά γυμναστήρια στο στούντιο έχετε τον δικό σας προσωπικό προπονητή και δεν χρειάζεται να περιμένετε με τις ώρες για να έρθει η δική σας σειρά για να εκτελέσετε τις ασκήσεις. Το κόστος σίγουρα είναι πολύ μεγαλύτερο από την συνδρομής ενός γυμναστηρίου αλλάξει πολύ μικρότερο από την προσωπική προπόνηση στο σπίτι.

Ο συγκεκριμένος τύπος γυμναστηρίου ίσως λειτουργήσει για τους ανθρώπους που είναι ντροπαλοί, που βρίσκονται σε περίοδο αποκατάστασης μετά από ένα τραυματισμό, που θέλουν τον δικό τους προσωπικό προπονητή ή τέλος έχουν κάποια ιδιαιτερότητα που η κατάσταση τους απαιτεί εξατομικευμένη προπόνηση.


Εξειδικευμένα γυμναστήρια

Ο τύπος αυτού του γυμναστηρίου ειδικεύεται σε δραστηριότητες όπως Yoga, Pilates, πολεμικές τέχνες, μποξ, αναρρίχηση, κ.α. Εάν προτιμάτε όμως πολύπλευρες δραστηριότητες αυτός το τύπος γυμναστηρίου δεν σας ταιριάζει επειδή το προσωπικό και ο εξοπλισμός είναι εξειδικευμένα για μια και μόνο αθλητική δραστηριότητα.


Προϋποθέσεις και χαρακτηριστικά γυμναστηρίων

Αφού μάθατε κάποια γενικά στοιχεία για τα γυμναστήρια και κατασταλάξατε στον τύπο του γυμναστηρίου που σας ταιριάζει περάστε στο επόμενο βήμα. Κάντε έρευνα αγοράς στην περιοχή σας για τον τύπο γυμναστηρίου που έχετε επιλέξει.

Για να κάνετε την έρευνα σας θα πρέπει να γνωρίζετε τις προϋποθέσεις και τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας χώρος γυμναστηρίου. Έτσι η παραμονή σας στους χώρους του θα είναι άνετη και ασφαλή για την υγεία σας!

Παρακάτω σας παραθέτουμε έναν τέτοιο οδηγό, ώστε να μπορείτε να κρίνετε ποιο γυμναστήριο είναι το πιο κατάλληλο για εσάς:

 • Να είναι κοντά στο σπίτι ή τη δουλειά σας. Ένα γυμναστήριο που απέχει παραπάνω από 15 λεπτά από τη δουλειά ή το σπίτι, τότε είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα χάσετε γρήγορα την αρχική σας διάθεση και θα χρησιμοποιήσετε την απόσταση ως πρόσχημα για να μην πάτε. Τέλος είναι πολύ σημαντική η μικρή απόσταση γιατί έτσι επιτυγχάνετε εξοικονόμηση χρόνου.
 • Να έχει παρκινγκ. Αν δεν έχετε άλλη επιλογή και η απόσταση είναι μεγάλη τότε αναγκαστικά πρέπει να πάτε με το αυτοκίνητο εκτός και αν επιλέξετε τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Είναι πολύ σημαντικό το γυμναστήριο να διαθέτει χώρους στάθμευσης αυτοκίνητων για τους πελάτες του. Η ύπαρξη παρκινγκ δημιουργεί την ασφάλεια για εσάς ότι δεν θα χάσετε χρόνο και δεν θα πάτε στο γυμναστήριο εκνευρισμένοι!
 • Να έχει πολλές ώρες λειτουργίας. Επιλέξτε ένα γυμναστήριο το οποίο μπορεί να προσαρμοστεί στο δικό σας ωράριο. Το γυμναστήριο πρέπει να είναι ανοιχτό από το πρωί έως το βράδυ και το σαββατοκύριακο, και κατά τη διάρκεια της ημέρας πρέπει να υπάρχουν πολλές για να έχετε επιλογές όποτε εσάς σας βολεύει! Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν και στην Ελλάδα όπως στο εξωτερικό κάποια γυμναστήρια που λειτουργούν όλο το εικοσιτετράωρο!
 • Οι χώροι του πρέπει να είναι ευρύχωροι και ευάεροι. Οι χώροι του γυμναστηρίου πρέπει να είναι μεγάλοι και άνετοι. Φανταστείτε έναν χώρο γυμναστηρίου 300τ.μ. και να προσπαθεί να εξυπηρετήσει 300 άτομα ταυτόχρονα… είναι αδύνατον! Επίσης για λόγους υγιεινής πρέπει να είναι ευάεροι και ευήλιοι. Οι κύριοι χώροι προπόνησης δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να βρίσκονται στο υπόγειο εκτός και αν υπάρχουν οι κατάλληλες προδιαγραφές.
 • Κλιματισμός - εξαερισμός. Ένα σύγχρονο γυμναστήριο σήμερα είναι αδιανόητο να λειτουργεί χωρίς σύστημα εξαερισμού και κλιματισμού. Για τα γυμναστήρια πρέπει να γίνετε ειδική μελέτη από τους ειδικούς για την εγκατάσταση των κλιματιστικών. Δεν έχουν να υπολογίσουν μόνο τον χώρο, αλλά και τα άτομα που θα φιλοξενεί η κάθε αίθουσα ταυτόχρονα ενώ γυμνάζονται. Είναι θέμα υγείας και σωστής λειτουργίας του οργανισμού κατά την φάση της άσκησης. Επίσης η συνύπαρξη μας, μαζί με εκατοντάδες άλλα άτομα στον ίδιο χώρο, σε συνδυασμό με τις κλιματολογικές συνθήκες καθιστούν το σύστημα κλιματισμού και εξαερισμού άκρως απαραίτητο!
 • Κανόνες καθαριότητας. Όλοι οι χώροι του γυμναστηρίου πρέπει να είναι καθαροί. Είναι υποχρεωμένοι για λόγους υγείας να τηρούν τους κανόνες της βασικής τουλάχιστον καθαριότητας. Κυρίως στα αποδυτήρια και τα ντους που λόγω της υγρασίας, αποτελούν εστίες μικροβίων, πρέπει να υπάρχει κάτι παραπάνω από την βασική καθαριότητα! Για αυτό σε καθημερινή βάση τα αποδυτήρια πρέπει να απολυμαίνονται. Το γυμναστήριο είναι υποχρεωμένο να έχει προσωπικό καθαριότητας. Στην διάρκεια της λειτουργίας του πρέπει να υπάρχει προσωπικό, υπεύθυνο για την καθαριότητα των χώρων και ειδικότερα των αποδυτηρίων. Ρωτήστε να σας ενημερώσουν για την ασφάλεια στους χώρους φύλαξης των πραγμάτων σας. Υπάρχουν γυμναστήρια που σας δίνουν κλειδιά για τα ντουλάπια ή σας ζητούν να φέρετε λουκέτα.
 • Να έχει πολλά ομαδικά προγράμματα. Καλό είναι το γυμναστήριο να έχει πολλά ομαδικά προγράμματα. Είναι καλό γιατί δεν καθορίζει το πρόγραμμα σας το ωράριο των ομαδικών προγραμμάτων. Είναι πολύ βολικό και εξυπηρετικό να ξέρετε, ότι όποια ώρα πάτε στο γυμναστήριο θα μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα ομαδικό πρόγραμμα γυμναστικής. Στα πολύ καλά γυμναστήρια θα βρείτε προγράμματα που ξεκινούν από τις 7 το πρωί και το τελευταίο τελειώνει στις 11 το βράδυ. Πολλά από αυτά διαθέτουν 2 και 3 αίθουσες ομαδικών προγραμμάτων τα όποια εκτελούνται παράλληλα. Κάθε μια ώρα μπορείτε να βρείτε και διαφορετικό πρόγραμμα!
 • Να έχει ποικιλία προγραμμάτων για όλα τα επίπεδα. Για να μπορείτε να επιλέξετε βάση των δικών σας αναγκών, ένα γυμναστήριο πρέπει να έχει ποικιλία προγραμμάτων. Προγράμματα όπως aerobic, step, μυϊκής ενδυνάμωσης με βαράκια-λάστιχα, κοιλιακών, ποδιών, γλουτιαίων,Yoga,Pilates, χορευτικά (Hip-Hop, Dance-Latin-Jazz aerobic)κ.α. Τέλος θα πρέπει να ρωτήσετε αν τα προγράμματα είναι προσαρμοσμένα ανάλογα με το επίπεδο των ασκουμένων. Προγράμματα αρχαρίων, μέσων και προχωρημένων είναι απαραίτητα σε κάθε γυμναστήριο. Εύκολα λοιπόν όλοι οι ασκούμενοι ανεξάρτητου φυσικής κατάστασης και εμπειρίας μπορούν να συμμετέχουν σε αυτά.
 • Να έχει πολλά αερόβια, συμβατικά μηχανήματα & ελεύθερα βάρη. Ο λόγος είναι προφανής, δεν θα χρειάζεται να επιλέγετε ώρες ώστε να μην έχει πολύ κόσμο. Επίσης δεν θα περιμένετε με τις ώρες στην ουρά μέχρι να έρθει η σειρά σας. Θα κάνετε την προπόνηση σας άνετα και χωρίς να εκνευρίζεστε! Για αυτό τον λόγο καλό θα είναι να επισκεφτείτε το γυμναστήριο σε ώρα αιχμής, ώστε να κρίνετε το κατά πόσο άνετα ή όχι θα πραγματοποιείτε τις προπονήσεις σας.
 • Η ποιότητα του εξοπλισμού. Τα μηχανήματα και τα ελεύθερα βάρη πρέπει να είναι πάντα καθαρά και καλοδιατηρημένα. Αποφύγετε γυμναστήρια που έχουν τον εξοπλισμός τους σε κακή κατάσταση. Πολλές φορές τα περισσότερα από αυτά δεν λειτουργούν και αν λειτουργούν, λειτουργούν για σύντομο χρονικό διάστημα. Λόγω της κακής συντήρησης το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είναι εκτός λειτουργίας!
 • Επιστημονικό προσωπικό. Το επιστημονικό προσωπικό που απαρτίζουν ένα χώρο γυμναστηρίου είναι οι γυμναστές, φυσικοθεραπευτές, προσωπικοί προπονητές, δάσκαλοι αεροβικής και διατροφολόγοι. Πρέπει να είναι πρόθυμοι να απαντήσουν σε οτιδήποτε σας απασχολεί. Επίσης θα σας παρακινήσουν και θα σας προσφέρουν συμβουλές για να επιτύχετε τους στόχους σας. Μαζί τους θα διαμορφώσετε το πρόγραμμα προπόνησης ή διατροφής, θα σας επιβλέπουν, και το βασικότερο είναι να προσαρμόζουν το πρόγραμμα βάση των δικών σας αναγκών. Είναι ζωτικής σημασίας το επιστημονικό προσωπικό να είναι εκπαιδευμένο και ενημερωμένο πάνω στις τελευταίες εξελίξεις του χώρου τους. Για αυτό πρέπει να είναι πτυχιούχοι πανεπιστήμιου με κρατική αναγνώριση ή έστω απόφοιτοι ελεύθερων σχολών αλλά σε καμία περίπτωση εμπειρικοί. Επειδή όλες αυτές οι ειδικότητες έχουν να κάνουν με την δική σας υγεία φανταστείτε, έναν εμπειρικό να σας δίνει συμβουλές, αλλά επιστημονικά να μην έχουν καμία τεκμηρίωση. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι αντί για καλό να φύγετε από το γυμναστήριο με σοβαρό πρόβλημα υγείας!
 • Προσωπικό - Reception. Κατά την πρώτη σας επίσκεψη στο γυμναστήριο παρατηρήστε τους ανθρώπους που θα σας υποδεχτούν. Αν τους δείτε αδιάφορους δεν χρειάζεται να μείνετε κάντε μεταβολή και επισκεφτείτε το επόμενο γυμναστήριο που θα συναντήσετε. Εξάλλου γυμναστήρια υπάρχουν πολλά και ο ανταγωνισμός είναι μεγαλύτερος! Βρίσκετε την συμπεριφορά τους υπερβολικά ευγενική και πολύ άνετη απέναντι σας; Δεν σας λέμε να το βάλετε στα πόδια απλά έχετε το νου σας. Κατά πάσα πιθανότατα στόχος τους είναι να σας πουλήσουν κάποιο συμβόλαιο και μετά να σας ξεχάσουν! Οι άνθρωποι που θα σας υποδεχτούν πρέπει να είναι φιλικοί και εξυπηρετικοί. Πρέπει να σας κάνουν να αισθανθείτε άνετα στον χώρο του γυμναστηρίου και τέλος θα πρέπει να ενδιαφερθούν για τις δικές σας ανάγκες!
 • Συνδρομές - Τρόπος Πληρωμής. Συνήθως στα γυμναστήρια υπάρχει μηνιαία συνδρομή που καλείστε να πληρώσετε. Θα βρείτε και συνδρομές τρίμηνες, εξάμηνες και ετήσιες. Όσο μεγαλύτερο διάστημα προπληρώνετε τόσο πιο πολύ χαμηλώνει το μηνιαίο κόστος. Σε κάποια γυμναστήρια μπορείτε να προπληρώσετε έως και δυο έτη. Οι πληρωμές γίνονται με δυο τρόπους με μετρητά η με πιστωτική κάρτα. Στην περίπτωση που επιλέξετε συνδρομή τριμήνου και πάνω συνήθως η πληρωμή γίνεται μέσω της πιστωτικής σας κάρτας. Τέλος σας επιστούμε την προσοχή σε κάποια σημαντικά πράγματα πριν υπογράψετε οποιοδήποτε συμβόλαιο ή πληρώσετε την συνδρομή σας!

Πριν την υπογραφή του συμβολαίου

Αφού επιλέξατε τον τύπο του γυμναστηρίου που σας καλύπτει και στην συνέχεια κατασταλάξατε στο γυμναστήριο που έχει όλες τις προϋποθέσεις, ήρθε η ώρα να πληρώσετε τη συνδρομή σας! Ήρθε η ώρα που περιμένατε με τόσο ενθουσιασμό να ξεκινήσετε την προπόνηση στο καινούργιο σας γυμναστήριο.

Τον ενθουσιασμό αυτό εκμεταλλεύονται πολλοί επιτήδειοι και σας βάζουν να υπογράψετε οτιδήποτε θέλουν. Πριν όμως πληρώσετε ή υπογράψετε οτιδήποτε παραμερίστε λίγο τον ενθουσιασμό σας! Αφιερώστε λίγο χρόνο μελετώντας το άρθρο αυτό και σίγουρα θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τις κακοτοπιές! Θέλει μεγάλη προσοχή ειδικότερα αν επιλέξετε συνδρομή μεγάλης χρονικής διάρκειας.

Διαβάστε παρακάτω τι ακριβώς πρέπει να προσέξετε πριν υπογράψετε το οποιοδήποτε συμβόλαιο, είτε σε γυμναστήριο, είτε σε κέντρο αδυνατίσματος. Είναι ένα χρήσιμο άρθρο της Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. (ένωση καταναλωτών) και αναφέρει τι να προσέξετε πριν βάλετε την υπογραφή σας, όπως επίσης τα δικαιώματα που έχετε ως καταναλωτές.

 • Μην υπογράψετε κανένα συμβόλαιο ή δελτίο παραγγελίας ποτέ και για κανένα λόγο με την πρώτη σας επίσκεψη.
 • Μην υπογράφετε τίποτα αν δεν διαβάσετε προσεκτικά τα σχετικά έγγραφα.
 • Αφού ενημερωθείτε για τις υπηρεσίες που σας προτείνουν, και δεν έχετε επισκεφτεί ακόμα τον γιατρό σας κάντε το. Είναι παράνομο να σας βάλουν να υπογράψετε το οποιοδήποτε συμβόλαιο, αν πριν δεν έχουν πάρει την σχετική γνωμάτευση από τον γιατρό σας ότι είστε υγιής. Αυτό ορίζει και η νομοθεσία με την Υ.Α. 3215 της 3/30-06-98.
 • Μην δεχτείτε να σας εξετάσει γιατρός του κέντρου ή του γυμναστηρίου.
 • Μην ξεκινήσετε κανένα πρόγραμμα αν δεν εγγυάται έγγραφα ο γιατρός σας, ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία σας.
 • Αφού σας βεβαιώσει ο γιατρός σας ότι μπορείτε ακίνδυνα να λάβετε τις υπηρεσίες, σκεφτείτε στην ησυχία του σπιτιού σας αν μπορείτε να ανταποκριθείτε στο κόστος των υπηρεσιών.
 • Ζητήστε ξεκάθαρες πληροφορίες για το είδος των υπηρεσιών που σας προσφέρουν, την διάρκεια, την αποτελεσματικότητα και το κόστος αυτών.
 • Μην πιστεύετε ότι εκείνη την ημέρα και μόνο προσφέρουν την μεγάλη έκπτωση! Είναι κόλπο για να σας πείσουν να υπογράψετε. Όλες τις ημέρες σε όλους τα ίδια λένε.
 • Μην θεωρείτε καμία παροχή δεδομένη αν δεν βεβαιώνεται γραπτώς.
 • Ζητήστε εγγραφή διαβεβαίωση για το κόστος της συνδρομής ή του προγράμματος και τον τρόπο αποπληρωμής.
 • Αφού αποφασίσετε να αγοράσετε το πρόγραμμα, διαβάστε προσεκτικά το συμβόλαιο ή δελτίο παραγγελίας πριν το υπογράψετε.
 • Ζητήστε διευκρινήσεις για ότι δεν καταλαβαίνετε και απαιτήστε να γίνουν αλλαγές και διευκρινήσεις που κρίνετε απαραίτητες.
 • Μην δώσετε καμία προκαταβολή.
 • Ζητήστε αντίγραφο της αίτησης για έκδοση πιστωτικής κάρτας και των χρεωστικών δελτίων.
 • Ζητήστε απόδειξη για το κόστος κάθε επίσκεψη σας.
 • Αν δεν είστε ευχαριστημένοι από κάτι δηλώστε το εγγράφως.
 • Εάν μετανιώσατε και θέλετε να σταματήσετε ή και να μην ξεκινήσετε ενώ έχετε υπογράψει δηλώστε το εγγράφως στην επιχείρηση.
 • Αν το τίμημα έχει χρεωθεί σε πιστωτική κάρτα, δηλώστε το και στην τράπεζα ότι ζητήσατε ακύρωση.
 • Έχετε δικαίωμα να διακόψετε το πρόγραμμα αν μετανιώσετε.
 • Σε αυτή την περίπτωση πρέπει η επιχείρηση να διαγράψει το υπόλοιπο ποσό από τις κάρτες σας και να σας επιστρέψει τα χρήματα, αν έχετε πληρώσει περισσότερα από την άξια των υπηρεσιών που έχετε λάβει.
 • Τέλος αν η επιχείρηση σας επιστρέψει χρήματα θα σας ζητήσει να υπογράψετε μια υπεύθυνη δήλωση ότι ουδεμία άλλη απαίτηση έχετε. Προσέχετε! Αυτή την υπογράφετε μόνο αν έχετε δικαιωθεί πλήρως.
 • Για οποιοδήποτε πρόβλημα έχετε να απευθύνεστε άμεσα στην Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. ΤΗΛ. 210 3304444

BeStrong.org.gr - 27.03.14

antalya escort beylikdüzü escort instagram takipçi satın al avcılar escort beylikdüzü escort bostancı escort elitbahis betgram betgram betgram metroslot PDKS sekabet giris