Υγιεινή Ζωή
Φυσική κατάσταση
Άσκηση & φυσικές δραστηριότητες
Πριν ξεκινήσετε την άσκηση
Επιλέξτε αθλητικό εξοπλισμό
Αθλητικά ρούχα

Αθλητικά ρούχα

Ιστορική αναδρομή

Βλέποντας φωτογραφίες από τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες που διοργανώθηκαν στην Αθήνα το 1896, μπορείτε να μάθετε πολλά για την ιστορία του αθλητισμού.

Ιστορία που περιλαμβάνει τις αντιλήψεις των ανθρώπων για τον αθλητισμό, την τεχνική των αθλημάτων όπως επίσης και για την αθλητική μόδα της εποχής εκείνης.

Οι αθλητές του 1896 φοράνε παντελόνια κοντά ως το γόνατο και κοντομάνικες μπλούζες. Αν τους συγκρίνουμε με το κοινό που τους παρακολουθούσε από τις κερκίδες του Παναθηναϊκού σταδίου οι αθλητές ήταν σχεδόν γυμνοί.

Στο κοινό οι άντρες ήταν με κουστούμι, λαιμοδέτη, καπέλο και οι γυναίκες με φορέματα που σκούπιζαν στο πέρασμά τους τα πρόσφατα ανακαινισμένα μάρμαρα του αρχαίου σταδίου.

Οι αθλητές πριν πάνε στην τελετή απονομής των μεταλλίων, φορούσαν τα καλά τους και παραλάμβαναν τα μετάλλια ντυμένοι αξιοπρεπώς.

Σήμερα βέβαια θα μπορούσαν να κυκλοφορήσουν το καλοκαίρι στην Ομόνοια ή το Σύνταγμα ντυμένοι όπως έτρεξαν τότε, χωρίς να γυρίσει κανείς να τους κοιτάξει καν. Πάντως από τότε ήταν κατανοητό ότι τουλάχιστον στον στίβο, που ο αθλητής έτρεχε και ίδρωνε, έπρεπε τα αθλητικά του ρούχα να είναι ελαφριά.

Στα επόμενα είκοσι χρόνια τα αντρικά αθλητικά παντελόνια κόντυναν από το γόνατο και έφτασαν περίπου εκεί που είναι σήμερα τα αθλητικά σορτσάκια. Οι άντρες κολυμβητές της εποχής φορούσαν ολόσωμα μαγιό, που δεν κάλυπταν όμως τα πόδια. Σε αθλήματα που δεν είχαν τόση σωματική ένταση οι αθλητές φορούσαν τα κανονικά τους ρούχα.

Στο αγώνισμα της σκοποβολής στο Παρίσι το 1900, μόνο η λεζάντα μας βεβαιώνει ότι ο κύριος που πυροβολεί φορώντας το κοστούμι του και ψάθινο καπέλο, είναι αθλητής και δεν είναι παρτιζάνος. Με το πέρασμα των χρονών και τα αθλητικά ρούχα τυποποιήθηκαν τείνοντας σε κάτι απλό και πρακτικό, τουλάχιστον για τους άντρες. Στον γυναικείο αθλητισμό, που ξεκίνησε με καθυστέρηση, η ίδια τυποποίηση χρειάστηκε περισσότερο χρόνο και τα παλιά άλμπουμ ξενίζουν σήμερα περισσότερο.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 με την εξάπλωση του Fitness σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, τα αθλητικά ρούχα έχουν γίνει μια ολόκληρη βιομηχανία. Από την μια εξιδανικευμένα ρούχα για τις απαιτήσεις του κάθε αθλήματος και από την άλλη τεράστια κέρδη στις εταιρείες που τα κατασκευάζουν!

Τα αθλητικά καταστήματα σήμερα διαθέτουν μια μεγάλη γκάμα αθλητικών ρούχων, έχοντας πολλές επιλογές για τις ανάγκες της αθλητικής δραστηριότητας που έχετε επιλέξει. Αν τελικά επιλέξατε μέθοδο προπόνησης που καλύπτει τις ανάγκες σας για να ξεκινήσετε την ενασχόλησή σας με τις φυσικές δραστηριότητες και καταλάβατε την σπουδαιότητα της σωστής επιλογής του αθλητικού εξοπλισμού, με αυτό το άρθρο ευελπιστούμε να σας βοηθήσουμε να κάνετε και την σωστή επιλογή των αθλητικών ρούχων που χρειάζεστε.

Εάν δεν έχετε καμία σχέση με σορτς, φόρμες, αθλητικές μπλούζες και γενικότερα με τα αθλητικά ρούχα θα μάθετε τα πάντα για την ένδυση που απαιτείτε να έχετε κατά την διάρκεια της προπόνησης.


Υλικά κατασκευής αθλητικών ρούχων

Πριν ξεκινήσουμε να σας περιγράφουμε αναλυτικά τα αθλητικά ρούχα που χρειάζεστε για να ξεκινήσετε με τις φυσικές δραστηριότητες, είναι πολύ σημαντικό να αναφερθούμε από τι υλικά συνήθως κατασκευάζονται. Παλαιοτέρα τα αθλητικά ρούχα κατασκευάζονταν με σκοπό μόνο την άνεση του αθλητή ή την αισθητική αποδοχή, μέχρι που ο αθλητής άρχιζε να ιδρώνει.

Ο ιδρώτας δεν εξατμιζόταν με αποτέλεσμα, τα ρούχα να στεγνώνουν πάνω στο σώμα του αθλητή και έτσι έπαυαν να είναι άνετα. Τα νεώτερα συνθετικά προϊόντα προσφέρουν την ίδια αλλά και καλύτερη άνεση, αλλά συγχρόνως λειτουργούν και σαν στεγνωτήρες. Τα νέα υλικά βοηθούν στο να μεταφερθεί και να εξατμιστεί ο ιδρώτας γρήγορα. Επίσης τα υλικά αυτά έχουν την ιδιότητα να στεγνώνουν πολύ εύκολα αλλά και αφήνουν το δέρμα να αναπνέει.

Αλλά υλικά πάλι φροντίζουν στο να διατηρείται η θερμοκρασία του σώματος σε φυσιολογικά επίπεδα ανεξαρτήτου καιρικών συνθηκών. Τα ρούχα αυτά απευθύνονται σε εκείνους που έχουν επιλέξει υπαίθριες δραστηριότητες. Αντιστοίχως της αθλητικής δραστηριότητας που έχετε επιλέξει έχουν σχεδιαστεί και τα κατάλληλα αθλητικά ρούχα για να μπορούν να εξυπηρετούν τις ιδιαιτερότητες του αθλήματος σας.

Η πιο σύγχρονη αθλητική ένδυση χρησιμοποιεί κάποια μορφή νάιλον ή πολυεστέρα, που συνδυάζονται με αλλά υλικά ώστε να επιτευχθέν οι επιθυμητές ιδιότητες των αθλητικών ρούχων. Στην συνέχεια σας αναφέρουμε κάποια υλικά κατασκευής αθλητικών ρούχων στα Αγγλικά, όπως θα τα βρείτε γραμμένα στις ετικέτες αυτών: CoolMax, Lycra, Fleece, Supplex, Cotton, Polyester, Nylon.


Αθλητικές μπλούζες

Όλοι σίγουρα έχετε φορέσει κάποιο αθλητικό μπλουζάκι ακόμα και αν δεν γυμναστήκατε ποτέ. Είναι το πιο διαδεδομένο ρούχο στους χώρους προπόνησης και φυσικών δραστηριοτήτων. Τα αθλητικά μπλουζάκια έχουν δοκιμαστεί και έχουν γίνει αποδεκτά από όλους όσους γυμνάζονται, αφού είναι το πιο άνετο ρούχο για την ένδυση του κορμού. Η σύνθεση τους είναι από ειδικό συνθετικό ή λίνο ύφασμα που αφήνει όμως το δέρμα να αναπνέει ή συνήθως από βαμβακερό ύφασμα. Χωρίζονται σε τρεις βασικοί τύπους:

 • Οι αθλητικές μπλούζες με κοντά μανίκια τα οποία χρησιμοποιούνται το καλοκαίρι ή σε κλειστούς χώρους τον χειμώνα αφού προηγηθεί η προθέρμανση.
 • Οι αθλητικές μπλούζες με μακριά μανίκια τα οποία χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο τους χειμερινούς μήνες. Συνήθως χρησιμοποιούνται σε υπαίθριες δραστηριότητες ή κατά την διάρκεια της προθέρμανσης ακόμα και στην κυρίως προπόνηση σε κλειστούς χώρους το χειμώνα.
 • Οι αθλητικές μπλούζες χωρίς μανίκια λέγονται και φανελάκια. Υπάρχουν, φανελάκια με κοντά ή μακριά μανίκια που κατατάσσονται στην κατηγορία των εσωρούχων και φόριουνται κάτω από τα ρούχα της προπόνησης ειδικότερα τον χειμώνα. Μπορεί να προστατεύει από ανεπιθύμητα κρυολογήματα κατά την διάρκεια της προπόνησης τους χειμερινούς μήνες εφόσον έχετε επιλέξει υπαίθρια αθλητική δραστηριότητα.

Υπάρχουν πολλοί τύποι, άλλα είναι πολύ μακριά, άλλα φτάνουν μέχρι το ύψος της μέσης και άλλα είναι πολύ κοντά. Τα πολύ κοντά τα φορούν οι γυναίκες και ονομάζονται «τοπ» τα οποία φάνουν ακάλυπτα τα σημεία των κοιλιακών. Οι αθλητικές μπλούζες χωρίς τα μανίκια είναι πολύ πιο άνετες από αυτές με τα μανίκια και δημιουργούν το αίσθημα της ελευθερίας αφού οι κινήσεις των ακρών δεν περιορίζονται. Ειδικότερα μέσα στα γυμναστήρια συνηθίζεται αυτό το ρούχο.

Εάν προπονείτε το πάνω μέρος του σώματος είστε σε θέση να συγκεντρωθείτε περισσότερο στις μυϊκές ομάδες που δουλεύουν. Βλέποντας στον καθρέπτη την διάφορα από προπόνηση σε προπόνηση, ντοπάρεστε ψυχολογικά αφού δρα θετικά στην ψυχολογία σας ώστε να μην εγκαταλείψετε την προσπάθεια.

Τέλος μην ξεχνάτε ότι αντίστοιχα των ιδιαιτεροτήτων του κάθε αθλήματος οι εταιρείες εξειδικεύονται και στις αντίστοιχες αθλητικές μπλούζες. Για παράδειγμα στην ποδηλασία χρησιμοποιούνται εφαρμοστά μπλουζάκια με κοντά ή μακριά μανίκια από ειδικά υλικά που αφήνουν το δέρμα να αναπνέει, ο ιδρώτας να μην στεγνώνει πάνω στο σώμα του αθλητή και οι κινήσεις του να μην περιορίζονται αφού είναι ελαστικές.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι οι ισοθερμικές μπλούζες που χρησιμοποιούνται από τους αθλητές που ασχολούνται με υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες όπως η ορειβασία, το σκι, πεζοπορία στο βουνό κ.α. Οι ισοθερμικές μπλούζες ή οι μπλούζες fleece έχουν την δυνατότατα να κρατούν την θερμοκρασία του σώματος σε φυσιολογικά επίπεδα παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες.


Αθλητικά παντελόνια

Τα αθλητικά παντελόνια είναι και αυτά μέρος των αθλητικών ρούχων αφού καλύπτουν το κάτω μέρος του σώματος τα πόδια. Πρέπει να είναι άνετα και να μην εμποδίζουν τις κινήσεις των ασκουμένων. Συνήθως τα αθλητικά παντελόνια καλύπτουν όλο το μήκος του ποδιού, μπορείτε όμως να βρείτε και παντελόνια που καλύπτουν το πόδι μέχρι την γάμπα ή μέχρι το γόνατο τα λεγόμενα κάπρι ή 3/4.

Το υλικό κατασκευής τους είναι συνήθως από βαμβάκι, από πολυεστέρα ή και από τα δυο μαζί με μεγαλύτερο ποσοστό αυτό του πολυεστέρα αφού βοηθάει στο να αποβάλλεται ο ιδρώτας από το δέρμα. Υπάρχουν αθλητικά παντελόνια με φαρδιά γραμμή αλλά και με στενή γραμμή. Περά από το αισθητικό αποτέλεσμα, είναι σημαντικό να επιλέγετε τα αθλητικά σας ρούχα, με κριτήριο τις απαιτήσεις της αθλητικής δραστηριότητας που επιλέξατε.

Τα αθλητικά παντελόνια χρησιμοποιούνται συνήθως κατά τους χειμερινούς μήνες ή κατά την διάρκεια της προθέρμανσης. Επίσης κατά την διάρκεια της προθέρμανσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ένα είδος αθλητικού παντελονιού που ονομάζεται αντιανεμικό. Είναι ημιαδιάβροχο ή αδιάβροχο, λεπτό και το υλικό κατασκευής του είναι ο πολυεστέρας 100%. Στην εσωτερική του πλευρά, σε επαφή με το δέρμα για λόγους υγιεινής έχει φτιαχτεί ένα ειδικό διχτάκι ή επενδυση, που σκοπος του είναι να μην το ερεθιζει.
 
Υπαρχουν βέβαια αθλήματα όπως οι υπαίθριες δραστηριότητες, που απαιτείται και κατά την διάρκεια της κυρίως προπόνησης, το αθλητικό παντελόνι όπως παράδειγμα το σκι. Τα αθλητικά παντελόνια που χρησιμοποιούνται στις υπαίθριες δραστηριότητες, είναι κατασκευασμένα από πιο εξιδανικευμένα και ανθεκτικά υλικά, λογά της ιδιαιτερότητας των καιρικών φαινομένων.

Για παράδειγμα τα αθλητικά παντελόνια που χρησιμοποιούνται στο σκι είναι οπωσδήποτε αδιάβροχα και έχουν ως επένδυση υαλοβάμβακα ή πούπουλο, ώστε ο αθλούμενος να διατηρεί την φυσιολογική του θερμοκρασία ανεξάρτητα των καιρικών συνθηκών.

Οι αθλητικές φόρμες είναι το σύνολο των αθλητικών ρούχων που αποτελείται από το αθλητικό παντελόνι και το πάνω μέρος που μπορεί να είναι μακρυμάνικη ή κοντομάνικη αθλητική μπλούζα ή αθλητική ζακέτα-μπουφάν που κουμπώνει με φερμουάρ. Το πάνω και το κάτω μέρος έχουν συνήθως τα ίδια χρώματα και το ίδιο σχέδιο. Στα καταστήματα πωλούνται συνήθως μαζί και όχι χωριστά.

Και στις αθλητικές φόρμες έχουμε πολλούς τύπους ανάλογα το άθλημα που έχετε επιλέξει. Θα βρείτε σε πολλά χρώματα, σε πολλά σχέδια, σε φαρδιά γραμμή ή σε στενή γραμμή Το υλικό κατασκευής και εδώ είναι το βαμβάκι, ο πολυτελεστέρας ή συνδυασμός και των δυο ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του αθλήματος σας. Και στις αθλητικές φόρμες θα βρείτε εξειδίκευση, ειδικότερα σε εκείνες που είναι κατάλληλες για τις υπαίθριες δραστηριότητες.

Για παράδειγμα μπορείτε να βρείτε φόρμα κατασκευασμένη εξ΄ ολοκλήρου από fleece που χρησιμεύει να διατηρεί την θερμοκρασία του ασκούμενου στα φυσιολογικά όρια. Όπως επίσης μπορείτε να βρείτε φόρμες του σκι με ενίσχυση υαλοβάμβακα, πούπουλο ή άλλα εξιδανικευμένα ανθεκτικά υλικά που να μπορούν να ανταποκρίνονται στις δύσκολες καιρικές συνθήκες και στις απαιτήσεις του αθλήματος.

Το καλοκαίρι είναι η εποχή του σορτς, αφού όλοι ανεξαιρέτως θα έχετε φορέσει για να πάτε στην παραλία ανεξάρτητα αν γυμνάζεστε ή όχι. Είναι τα πλέον άνετα, ελαφρά και δημοφιλή ρούχα ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, στους ανθρώπους που ασχολούνται με τις αθλητικές δραστηριότητες.

Το υλικό κατασκευής αποτελείται από εδικό συνθετικό που το δέρμα μπορεί να αναπνέει, από πολυεστέρα, από βαμβάκι ή και τα δυο μαζί. Και στα αθλητικά σορτς υπάρχει η εξειδίκευση αναλόγως του αθλήματος. Ανάλογα με το μήκος του σορτς υπάρχουν:

 • Τα κοντά που το μήκος τους φτάνει πάνω από το μέσο του μηρού.
 • Τα κανονικά που το μήκος τους φτάνει στο μέσο του μηρού.
 • Τα λίγο πιο μακριά που το μήκος τους φτάνει κάτω από το μέσο του μηρού και πάνω από το γόνατο.

Αθλητικά κολάν

Το χαρακτηριστικό των αθλητικών κολάν είναι ότι ακλουθούν την γραμμή του σώματος αφού είναι κολλητά πάνω σε αυτό και έχουν μεγάλη ελαστικότητα. Αυτό βοηθαει στον πλήρη μυϊκό και κινητικό έλεγχο του αθλητή αφού δεν παρεμβάλλεται μεταξύ αυτού και της κίνησης κανένα αθλητικό ρούχο.

Τα αθλητικά κολάν είναι κατασκευασμένα από Supple, από βαμβάκι, από licra ή συνδυασμό των δυο τελευταίων υλικών. Τέλος από εξειδικευμένα υλικά ενε εκείνα τα αθλητικά κολάν που δημιουργήθηκαν για να ανταποκριθούν στις ιδιαιτερότητες κάποιων αθλημάτων. Ανάλογα του μήκους του αθλητικού κολάν υπάρχουν:

 • Tα κοντά που το μήκος τους φτάνει, πάνω από το μέσο του μηρού.
 • Tα κανονικά που το μήκος τους φτάνει, στο μέσο του μηρού.
 • Tα λίγο πιο μακριά που το μήκος τους φτάνει, κάτω από το μέσο του μηρού και πάνω από το γόνατο.
 • Tα ¾ που το μήκος τους φτάνει κάτω από το γόνατο.   
 • Τέλος εκείνα που καλύπτουν ολόκληρο το πόδι.

Σε ορισμένα αθλήματα χρησιμοποιούνται, ολόσωμα αθλητικά κολάν καλύπτοντας ταυτόχρονα το άνω και κάτω μέρος του κορμού. Μερικά αθλήματα που χρησιμοποιούν τα ολόσωμα αθλητικά κολάν είναι η ποδηλασία, ο στίβος, η κολύμβηση, η ενόργανη γυμναστική, η πάλη και η άρση βαρών. Στην ποδηλασία τα αθλητικά κολάν έχουν ειδική ενίσχυση στον καβάλο για να προστατεύονται τα γεννητικά όργανα και να μειώνονται οι τριβές στην επαφή με την σέλα.


Αθλητικά εσώρουχα

Η σωστή επιλογή των αθλητικών εσωρούχων είναι θέμα καθαριότητας και υγιεινής. Είναι το πρώτο ρούχο που έχει επαφή με το σώμα σας και έχει ιδιαίτερη βαρύτητα η σωστή επιλογή. Εκτός από θέμα υγιεινής, τίθεται και θέμα προστασίας των ευαίσθητων σημείων του σώματος από τις επιβαρύνσεις της αθλητικής δραστηριότητας.


Σπασουάρ

Είναι ένα εσώρουχο που υποστηρίζει και προστατεύει τα γεννητικά όργανα των ανδρών. Φοριέται από τα άτομα τα οποία συμμετέχουν συστηματικά σε προγράμματα Φυσικής Κατάστασης και ειδικότερα από εκείνα που η δραστηριότητα τους εντάσσεται στα ριψοκίνδυνα αθλήματα. Η αγορά ενός σπασουάρ, είναι μια από τις πιο παραγκωνισμένες συμβουλές μέσα σε ένα γυμναστήριο.

Μπορεί να σκεφτείτε ότι αυτό το προστατευτικό εσώρουχο είναι γελοίο, αλλά πραγματικά μπορεί να σας σώσει από σοβαρά προβλήματα υγείας που μπορούν να προκύψουν εάν δεν το φοράτε. Όπως η πτώση των όρχεων αφού ένας από τους σημαντικούς ρόλους του σπασουάρ είναι η συγκράτηση και η προστασία τους. Η χρησιμοποίηση του σπασουάρ προστατεύει και από τις αντίστοιχες κοίλες που μπορούν να δημιουργηθούν κατά την διάρκεια των ασκήσεων από διάφορες πιέσεις.

Μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ του μαλακού προστατευτικού ή του σκληρού προστατευτικού ανάλογα με την ένταση της αθλητικής σας δραστηριότητας. Πρέπει να φοριέται σε άμεση επαφή με τα γεννητικά όργανα και προτεραιότητα πάνω από αυτό ένα μαγιό ή εσώρουχο καλής ποιότητας.


Αθλητικοί στηθόδεσμοι

Οι γυναίκες πρέπει να φορούν αθλητικό στηθόδεσμο ειδικά όταν η αθλητική τους δραστηριότητα περιλαμβάνει αναπηδήσεις. Ο λόγος είναι ότι το στήθος προστατεύεται και αποφεύγεται η μελλοντική του πτώση. Συνήθως κατασκευάζεται από ένα μίγμα λίκρας και βαμβακιού, έτσι ώστε να είναι ελαστική.

Αυτό βοηθάει κατά την διάρκεια της άσκησης, αφού στις κινήσεις των χεριών και γενικότερα του σώματος, τεντώνει άνετα χωρίς να δημιουργεί κανένα κινησιολογία πρόβλημα. Υπάρχουν δυο τύποι στηθόδεσμων, αυτοί που φόριουνται σαν μπλουζάκι και αυτοί που κουμπώνουν από μπροστά ή από πίσω με κόπιτσα-γάντζο.

Ο πρώτος τύπος είναι ιδανικότερος για γυναίκες με μικρό ή μεσαίο στήθος αφού είναι πολύ σφιχτό και συμπιέζει τα δυο στήθη σαν μια ενιαία μάζα. Ο δεύτερος τύπος είναι ιδανικότερος για γυναίκες με μεγάλο ή πολύ μεγάλο στήθος. Ο τύπος αυτός δημιουργήθηκε για να συγκρατεί το κάθε στήθος ξεχωριστά μέσα σε αντίστοιχη θήκη, έτσι δεν επηρεάζεται από το πόσο μεγάλο ή βαρύ είναι το στήθος.

Όλοι οι αθλητικοί στηθόδεσμοι έχουν τιράντες στους ώμους για καλύτερη υποστήριξη και άνεση. Οι τιράντες, ειδικότερα αυτών των στηθόδεσμων που κουμπώνουν με κόπιτσα είναι φαρδύτερες από το κανονικό για καλύτερη ασφάλεια και υποστήριξη του στήθους. Πολύ σημαντικό, οι αθλητικοί στηθόδεσμοι να είναι κατασκευασμένοι από τέτοιο υλικό ώστε να αφήνει το δέρμα να αναπνέει. Όταν επιλέγετε αθλητικό στηθόδεσμο θυμηθείτε τρία πράγματα:

 • Να είναι κατάλληλος για φυσικές δραστηριότητες.
 • Να είναι άνετος.
 • Να έχει την κατάλληλη ποιότητα.

Εσώρουχα ιδρώτα

Τα συνηθισμένα εσώρουχα από βαμβάκι μπορεί να είναι ιδανικά για την καθημερινή ζωή, δεν είναι όμως ότι καλύτερο κατά την διάρκεια της αθλητικής δραστηριότητας, ιδίως όταν υπάρχει αρκετή εφίδρωση. Το πρόβλημα με το βαμβάκι είναι ότι κατακρατά την υγρασία σε επαφή με το σώμα. Το καλύτερο είναι να αγοράσετε εσώρουχα από ειδικά υλικά (πολυπροπυλένιο και πολυεστέρα) που απομακρύνουν τον ιδρώτα από το σώμα, μεταφέροντάς τον στο επόμενο στρώμα των ρούχων.


Αθλητικές κάλτσες

Σίγουρα γνωρίζετε τις κλασικές βαμβακερές αθλητικές κάλτσες. Το βαμβάκι είναι πολύ φιλικό υλικό και επιτρέπει στο δέρμα να αναπνέει. Έχει όμως το μειονέκτημα να κατακρατεί την υγρασία από τον ιδρώτα ή το νερό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μαλακώνει το δέρμα και να εμφανίζονται φουσκάλες.

Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος μπορείτε να αγοράσετε κάλτσες από ειδικά συνθετικά υλικά τα λεγόμενα ακρυλικά ή νάιλον. Τα υλικά αυτά επιτρέπουν την διαφυγή του ιδρώτα από τα πέλματα. Απομακρύνουν τον ιδρώτα και διατηρούν το πόδι στεγνό και δροσερό. Μπορεί με το νάιλον τα πόδια να μυρίζουν περισσότερο αλλά η προστασία από τις φουσκάλες είναι πολύ μεγαλύτερη.

Τέλος μην ξεχνάτε ότι οι με τις νάιλον κάλτσες τα πόδια απαιτούν μεγαλύτερη περιποίηση και υγιεινή αφού πολύ εύκολα μπορούν να γίνουν αίτιο ανάπτυξης μυκητών.

Επίσης υπάρχει η δυνατότητα οι κάλτσες να είναι ενισχυμένες σε σημεία που δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις, όπως η φτέρνα ή τα δάχτυλα, προσέχοντας ταυτόχρονα τις ραφές που μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα στο δέρμα. Είναι κάπως ακριβότερες, αλλά αντέχουν πολύ περισσότερο.

Όπως και τα παπούτσια, έτσι και οι κάλτσες πρέπει να εφαρμόζουν καλά χωρίς να γλιστράνε στο πόδι. Οι ειδικές αθλητικές κάλτσες για το κάθε άθλημα είναι η καλύτερη επιλογή αφού έχουν κατασκευαστεί λαμβάνοντας οπ’ όψιν τις ιδιαιτερότητες του κάθε αθλήματος.


BeStrong.org.gr - 27.03.14

antalya escort beylikdüzü escort instagram takipçi satın al avcılar escort beylikdüzü escort bostancı escort elitbahis betgram betgram betgram metroslot PDKS sekabet giris