Υγιεινή Ζωή
Φυσική κατάσταση
Άσκηση & φυσικές δραστηριότητες
Πριν ξεκινήσετε την άσκηση
Επιλέξτε αθλητικό εξοπλισμό
Επιλέξτε βάση δραστηριότητας

Επιλέξτε αθλητικό εξοπλισμό βάση της αθλητικής δραστηριότητας

Μην βιαστείτε να ξεκινήσετε προπόνηση αν πρώτα δεν διαβάσετε αυτό το άρθρο. Τελικά επιλέξατε τον τύπο της δραστηριότητας που σας ταιριάζει, το αμέσως επόμενο βήμα είναι να επιλέξετε τον κατάλληλο αθλητικό εξοπλισμό.

Όταν λέμε αθλητικό εξοπλισμό εννοούμε τα αθλητικά ρούχα, παπούτσια που θα φορέσουμε στο γυμναστήριο, στην αίθουσα της αεροβικής, στις υπαίθριες δραστηριότητες και τις χειμερινές δραστηριότητες.

Επίσης στον αθλητικό εξοπλισμό συμπεριλαμβάνονται και όλα εκείνα τα αξεσουάρ που θα χρειαστείτε κατά την διάρκεια της προπόνησης όπως ζώνες μέσης, γάντια, ρολόι μετρητής καρδιακών σφυγμών, χρονόμετρο κ.α.

Οι πληροφορίες που σας παραθέτουμε παρακάτω, θα σας βοηθήσουν να εστιαστείτε στον αθλητικό εξοπλισμό, να κάνετε τις σωστές επιλογές, για να εξοπλιστείτε κατάλληλα και να ασχοληθείτε με ασφάλεια με την αγαπημένη σας αθλητική δραστηριότητα.

Ίσως σας φανεί αστείο τώρα που πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με την άσκηση και τον υγιεινό τρόπο ζωής, να ασχοληθείτε και με τον αθλητικό εξοπλισμό. Σίγουρα πήρατε μια σπουδαία απόφαση αλλά πιο σπουδαίο είναι να προστατέψετε το σώμα και την υγεία, κάνοντας το αγαπημένο σας σπορ με ασφάλεια.

Όσο και αθώα να φαίνεται η άσκηση τόσο επικίνδυνη μπορεί να αποβεί για την υγεία σας αν δεν πάρετε προστατευτικά μέτρα. Πολλοί που ξεκινούν για πρώτη φορά στη ζωή τους να αθλούνται δεν δίνουν καμία σημασία σε αυτό το σημαντικό βήμα της επιλογής του αθλητικού εξοπλισμού, αφού το θεωρούν περιττό. Είναι κρίμα να τραυματιστείτε μόνο και μόνο επειδή δεν φροντίσατε από την αρχή να έχετε τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Ένας λόγος που προσπερνούν πολλοί αθλούμενοι το συγκεκριμένο βήμα, είναι ότι δεν θέλουν να διαθέσουν χρήματα για λόγους οικονομίας. Βέβαια αργότερα πληρώνουν πολλά περισσότερα χρήματα σε ορθοπεδικούς και φυσικοθεραπευτές! Για παράδειγμα πολλοί αθλούμενοι έχουν πολλά προβλήματα με την μέση, το γόνατο και την κνήμη.

Ο λόγος είναι απλός δεν έχουν επιλέξει το σωστό αθλητικό αντικραδασμικό παπούτσι για την συγκεκριμένη αθλητική δραστηριότητα και όλοι οι κραδασμοί μεταφέρονται στα οστά και τις αρθρώσεις. Στην συνέχεια σας παραθέτουμε κάποιες γενικές πληροφορίες για το τι θα χρειαστείτε και τι να προσέξετε αγοράζοντας τον αθλητικό εξοπλισμό:

 • Αθλητικό στηθόδεσμο για τις γυναίκες και σπασουάρ για τους άντρες. Προστατεύει τα αντίστοιχα όργανα από τους κραδασμούς και τις τυχόν επιβαρύνσεις της άσκησης.
 • Το ντύσιμο πρέπει να είναι άνετο αφήνοντας το δέρμα να αναπνέει επιλέγοντας πάντα το κατάλληλο υλικό.
 • Φόρμα παντελόνι και μπλούζα με μακριά μανίκια το χειμώνα. Αν γυμνάζεστε έξω σε χαμηλές θερμοκρασίες επιπλέον ένα βαμβακερό κολάν από μέσα και βαμβακερή φανέλα.
 • Το καλοκαίρι βερμούδα, σορτσάκι, κολάν κοντό και μπλούζα με κοντά μανίκια. Αν ιδρώνετε πολύ καλό θα είναι να έχετε και δεύτερη μπλούζα μαζί σας.
 • Στην περίπτωση που επιλέξετε να γυμνάζεστε έξω, εκτός χώρου γυμναστηρίων, καλό θα ήταν τα ρούχα σας να έχουν έντονα φωτεινά χρώματα.
 • Επιλέξτε ειδικές αθλητικές κάλτσες καλής ποιότητας! Πολύ σημαντικό για την υγιεινή των ποδιών σας!
 • Επιλέξτε το σωστό αθλητικό παπούτσι αναλόγως της δραστηριότητας που θα κάνετε. Τα παπούτσια πρέπει να έχουν σόλα με ειδικό υλικό που απορροφούν τους κραδασμούς. Και μην ξεχνάτε ότι ο μέσος χρόνος διάρκειας των ειδικών παπουτσιών δεν ξεπερνά τις 60 με 80 ώρες. Μετά δεν προσφέρουν οποιαδήποτε προστασία!
 • Εάν αποφασίσετε να κάνετε βάρη καλό θα ήταν για την προστασία της μέσης να έχετε πάντα μαζί σας μια ειδική ζώνη άρσης βαρών. Προαιρετικά ειδικά γάντια για βάρη εάν φοβάστε τους ρόζους και τις φουσκάλες!
 • Έχετε μαζί σας πάντα μια πετσέτα για να σκουπίζετε τον ιδρώτα σας.
 • Εάν γυμνάζεστε σε χώρο γυμναστηρίου συνίσταται να έχετε δυο πετσέτες εκ των οποίων την μια χρησιμοποιήστε τη για να καλύψετε τα γυμναστικά όργανα πριν τα χρησιμοποιήσετε. Όσο μικρότερη είναι η επαφή του σώματος σας με τα όργανα γυμναστικής τόσο το καλύτερο! Μετά από κάθε χρήση να πλένετε τα αθλητικά σας ρούχα!
 • Σε κάθε προπόνηση έχετε μαζί σας ένα μπουκαλάκι με νερό! Η ενυδάτωση κατά την διάρκεια της προπόνησης είναι πολύ σημαντική για την αποφυγή της αφυδάτωσης.

Αθλητική ενδυμασία στο γυμναστήριο

Στους χώρους των γυμναστηρίων η ενδυμασία ποικίλει από το τι αθλητική δραστηριότητα επιλέγει να ακολουθήσει κάποιος. Για παράδειγμα υπάρχει διαφοροποίηση στην ενδυμασία που χρησιμοποιείτε στους χώρους με τα βάρη από αυτήν στην αίθουσα των ομαδικών μαθημάτων Aerobic.

Όπως επίσης υπάρχει διάφορα ανάμεσα στην ενδυμασία κάποιου ο οποίος κάνει Yoga, από αυτόν που προπονείτε αερόβια σε ένα ομαδικό μάθημα Spinning. Σε γενικές γραμμές όμως τα περισσότερα μέρη της αθλητικής ενδυμασίας μέσα στο γυμναστήριο είναι κοινά. Η αθλητική φόρμα ή το αθλητικό παντελόνι με την αθλητική μπλούζα (T-shirt) με μακριά μανίκια είναι από τα πιο δημοφιλή ρούχα μέσα στα γυμναστήρια ειδικότερα τις κρύες μέρες του χειμώνα. Ο ασκούμενος ξεκινάει την προθέρμανση με την φόρμα και αφού ζεσταθεί βγάζει το επάνω μέρος και μένει με μια αθλητική μπλούζα.

Αυτή η ενδυμασία συνηθίζεται τους χειμωνιάτικους μήνες ενώ το φθινόπωρο και την άνοιξη, που ο καιρός είναι πιο ζεστός αφαιρεί και το αθλητικό παντελόνι αφού από μέσα φοράει ένα αθλητικό σορτς ή αθλητικό κολάν που καλύπτει ολόκληρο το πόδι. Σε αυτές τις εποχές μπορεί να ξεκινήσει την προπόνηση μονό με το αθλητικό παντελόνι ή το μακρύ αθλητικό κολάν και την αθλητική μπλούζα. Τους καλοκαιρινούς μήνες η ενδυμασία είναι πιο ελαφριά και άνετη. Αθλητική μπλούζα με ή χωρίς μανίκια (φανελάκι) και για το κάτω μέρος αθλητικό σορτς ή κοντό έως ¾ αθλητικό κολάν.

Τα φανελάκια είναι φτιαγμένα ή από βαμβάκι, Supplex, lycra ή συνδυασμό των δυο τελευταίων υλικών, τα οποία είναι ελαστικά και εφαρμόζουν πάνω στον κορμό ακλουθώντας τις γραμμές του σώματος. Υπάρχουν πολλοί τύποι άλλα είναι πιο μακριά, άλλα φτάνουν μέχρι το ύψος της μέσης και άλλα πολύ κοντά. Τα πολύ κοντά τα φορούν οι γυναίκες και ονομάζονται «τοπ» τα οποία αφήνουν ακάλυπτα τα σημεία των κοιλιακών.

Οι αθλητικές μπλούζες χωρίς τα μανίκια είναι πολύ πιο άνετες από αυτές με τα μανίκια και δημιουργούν το αίσθημα ελευθερίας, αφού οι κινήσεις των άκρων δεν περιορίζονται. Ειδικότερα μέσα στα γυμναστήρια συνηθίζεται αυτό το ρούχο. Εάν προπονείτε το πάνω μέρος του σώματος είστε σε θέση να συγκεντρωθείτε περισσότερο στις μυϊκές ομάδες που δουλεύουν.

Βλέποντας στον καθρέπτη την διαφορά από προπόνηση σε προπόνηση και αυτό δρα θετικά στην ψυχολογία σας, ώστε να μην εγκαταλείψετε την προσπάθεια. Στο ομαδικό μάθημα Aerobic για τις γυναίκες τα ενδύματα είναι παρόμοια με τα ρούχα του χορού. Υπάρχουν τα ειδικά κορμάκια του Aerobic που είναι κατασκευασμένα από ειδικό υλικό και βοηθούν το δέρμα να αναπνέει, επιτρέποντας παράλληλα άνεση στην κίνηση.

Μια άλλη συνήθης ενδυμασία είναι κολλητό αθλητικό μπλουζάκι-τοπ για το άνω μέρος του κορμού και αθλητικό κοντό ή λίγο πιο μακρύ κολάν για το κάτω μέρος. Βέβαια αν δεν αισθάνεστε άνετα με όλα αυτά μπορείτε να φορέσετε ένα άνετο φαρδύ αθλητικό παντελόνι και μια φαρδιά αθλητική μπλούζα με κοντά μανίκια.

Βεβαία δεν πρέπει να παραλείψετε τον αθλητικό στηθόδεσμο αφού σας προφυλάσσει από ανεπιθύμητα προβλήματα και σας προστατεύει. Οι άντρες στην αίθουσα της αεροβικής μπορούν να φορέσουν ένα σορτς κοντό η λίγο πιο μακρύ έως ¾ ή ένα άνετο φαρδύ αθλητικό παντελόνι και για το πάνω μέρος ένα αθλητικό μπλουζάκι με ή χωρίς μανίκια, φαρδύ ή κολλητό. Στην γενική ενδυμασία συμπεριλαμβάνονται και τα αθλητικά παπούτσια τα οποία πρέπει να είναι εξιδανικευμένα.

Στο Aerobic συγκεκριμένα πρέπει να έχουν ειδική αντικραδασμική σόλα στο μπροστινό μέρος αλλά και στο πίσω μέρος του παπουτσιού. Αφού οι επιβαρύνσεις είναι τέτοιες κατά την διάρκεια της προπόνησης που επιβαρύνουν όλο το πέλμα. Τα ειδικά παπούτσια του aerobic, πρέπει πάντα να έχουν μεγάλη ευκαμψία στο μπροστινό μέρος ώστε να μην παρεμποδίζονται οι κινήσεις που γίνονται στα δάκτυλα των ποδιών. Επίσης πρέπει να εξυπηρετούν τις διαφορές κινήσεις που γίνονται κατά την διάρκεια της προπόνησης όπως οι στροφές.

Πιο εξιδανικευμένες πληροφορίες που αφορούν την ενδυμασία στους χώρους των γυμναστήριων, καλό θα ήταν να πάρετε και από τους ειδικούς προπονητές της κάθε αθλητικής δραστηριότητας που θα συμμετέχετε.


Αθλητική ενδυμασία στις υπαίθριες δραστηριότητες

Αν τελικά αποφασίσατε να ασχοληθείτε με ένα άθλημα που κατατάσσετε στις υπαίθριες δραστηριότητες, τότε θα πρέπει να γνωρίζετε κάποια βασικά πράγματα, που αφορούν την ενδυμασία κατά την διάρκεια της άσκησης. Στην συνέχεια θα σας αναφέρουμε την αθλητική ενδυμασία που χρειάζεστε στις πιο δημοφιλείς αθλητικές υπαίθριες δραστηριότητες που είναι το περπάτημα, το τρέξιμο, και η ποδηλασία.

Αν ασχοληθείτε με τις παραπάνω δραστηριότητες, είναι πολύ σημαντικό τα ρούχα σας να είναι ανοιχτόχρωμα ή με έντονα χρώματα ή να έχουν κάποιο σχέδιο που να φωσφορίζει. Έτσι με αυτόν τον τρόπο είστε ορατοί στον δρόμο από τους οδηγούς και θα αποφύγετε πιθανόν τραυματισμό σας από κάποιο ατύχημα. Ειδικότερα αν ασκείστε τις απογευματινές ή βράδυνες ώρες καλό θα είναι στο ποδήλατο σας να βάλετε προσθετό φως ή ανακλαστήρες. Προστασία επίσης στην ποδηλασία στην περίπτωση ατυχήματος θα προσφέρει το κράνος.

Η ενδυμασία των υπαίθριων δραστηριοτήτων είναι εξαρτώμενη από τις καιρικές συνθήκες. Στο τρέξιμο και στο περπάτημα, τις ζεστές ήμερες φορέστε άνετα και ελαφρά ρούχα όπως ένα αθλητικό σορτς και μια αθλητική μπλούζα με ή χωρίς μανίκια. Αποφύγετε εφαρμοστά σορτς και μπλούζες, που θα προκαλέσουν μεγαλύτερη εφίδρωση και υψηλές θερμοκρασίες επικίνδυνες για τον οργανισμό.

Εάν έχει ήλιο, φορέστε ένα καπέλο. Ωστόσο, καλό είναι να προτιμάτε να τρέχετε νωρίς το πρωί ή μόλις έχει δύσει. Μην ξεχάσετε το απαραίτητο μπουκάλι νερό, που πρέπει να έχετε πάντα μαζί σας, για την αποφυγή αφυδάτωσης και θερμοπληξίας. Τέλος τα γυαλιά ήλιου θα σας φανούν σωτήρια κατά την διάρκεια της άσκησης, αφού θα προστατεύουν τα μάτια σας.

Τις χειμωνιάτικες κρύες μέρες αποφύγετε να φορέσετε ρούχα βαμβακερά, αφού ο ιδρώτας δεν θα εξατμιστεί. Θα μείνει πάνω στο ρούχο και με τον κρύο αέρα υπάρχει κίνδυνος κρυολογήματος. Αγοράστε ρούχα με συνθετικά υλικά τα οποία έχουν την ιδιότητα, ώστε ο ιδρώτας να εξατμίζεται γρήγορα και να στεγνώνουν πολύ εύκολα.

Τα ρούχα τα οποία χρησιμοποιούνται είναι η αθλητική φόρμα ή αθλητικό μακρύ παντελόνι με αθλητική μπλούζα με μακριά μανίκια. Στις πολύ κρύες μέρες εσωτερικά μπορείτε να φορέσετε και ένα φανελάκι για να συγκρατεί την θερμοκρασία του σώματος σας στα φυσιολογικά επίπεδα. Σε περίπτωση βροχής ή χιονιού μπορείτε να φορέσετε ειδικά αντιανεμικά πάνω από τα αθλητικά σας ρούχα, τα οποία είναι και αδιάβροχα.

Τέλος υπάρχουν και αντιανεμικές φόρμες με ενίσχυση οι οποίες είναι πολύ ζεστές και δεν χρειάζεται από μέσα να φοράτε αθλητική φόρμα, παντελόνι ή μπλούζα με μακρύ μανίκι. Απαραίτητα αξεσουάρ στις κρύες μέρες, είναι τα γάντια και ένας σκούφος, αφού χωρίς αυτά τα χεριά και το κεφάλι μένουν εκτεθειμένα στην παγωνιά.

Εάν επιλέξετε το ποδήλατο, εξοπλιστείτε με τον κατάλληλο αθλητικό εξοπλισμό από ειδικά μαγαζιά που διαθέτουν ειδικές ενδυμασίες για την ποδηλασία. Η ενδυμασία που προτείνεται είναι τα αθλητικά κολάν, είτε ξεχωριστά κομμάτια το πάνω με το κάτω μέρος είτε ενιαίο ολόσωμο κολάν που καλύπτει ολόκληρο τον κορμό.

Συνήθως είναι κολλητά στο σώμα ακλουθώντας τις γραμμές του, με στόχο την πλήρη ελευθερία κινήσεων κατά την διάρκεια της προπόνησης. Τα υφάσματα με τα οποία κατασκευάζονται έχουν την ιδιότητα να μην κρατάνε τον ιδρώτα, αλλά βοηθούν στο να εξατμίζεται εύκολα όπως επίσης και να στεγνώνουν πολύ γρήγορα Τέλος έχουν ειδική ενίσχυση στον καβάλο για να προστατεύονται τα γεννητικά όργανα και να μειώνονται οι τριβές στην επαφή με την σέλα.

Για το καλοκαίρι τα αθλητικά ρούχα της ποδηλασίας είναι κοντά αθλητικά κολάν και με κοντά ή χωρίς μανίκια αθλητικές μπλούζες. Αντίθετα τον χειμώνα τα αθλητικά κολάν είναι μακριά καλύπτοντας όλο το πόδι η δε αθλητικές μπλούζες με μακριά μανίκια. Το απαραίτητο μπουκάλι νερό πρέπει πάντα να το έχετε μαζί σας ειδικότερα τις ζεστές μέρες. Έξαλλου οι κατασκευαστές ποδηλάτων έχουν προβλέψει μια ειδική θέση όπου μπορείτε να το τοποθετείτε κατά την διάρκεια της άσκησης.

Ένα άλλο αξεσουάρ που χρησιμοποιούν οι ποδηλάτες είναι τα γάντια που τους επιτρέπουν καλύτερο το πιάσιμο του τιμονιού, όπως επίσης και να μην γλιστράμε τα χεριά τους όταν ιδρώνουν ειδικότερα τις ζεστές μέρες της προπόνησης. Τις μέρες που έχει πολύ ήλιο θα σας είναι αδύνατο να προπονηθείτε αφού θα σας τυφλώνει τα μάτια, επομένως είναι απαραίτητο αξεσουάρ τα ειδικά γυαλιά που τα προστατεύουν.

Στην αθλητική ενδυμασία πρωτεύοντα ρόλο έχουν, τα αθλητικά παπούτσια, αφού πρέπει να είναι ειδικά αναλόγως της δραστηριότητας που επιλέξετε. Η επιλογή ενός ειδικού παπουτσιού είναι η καλύτερη επένδυση που μπορείτε να κάνετε για την υγεία σας. Σας προστατεύουν από τους κραδασμούς και τις επιβαρύνσεις της προπόνησης, ελαχιστοποιώντας έτσι την πιθανότητα τραυματισμού σας.

Κατασκευαστικά είναι εντελώς διαφορετικά εκείνα τα οποία θα χρησιμοποιήσετε στο περπάτημα, με αυτά που θα κάνετε τρέξιμο. Όπως επίσης διαφορετικά είναι εκείνα που χρησιμοποιούνται όταν τρέχετε στην άσφαλτο, στο χώμα ή στο χορτάρι. Τα ποδηλατικά παπούτσια για τα αγωνιστικά ποδήλατα, είναι ειδικά φτιαγμένα από πολύ σκληρό υλικό για να συγκρατούν καλά τα πόδια μέσα σε αυτά. Στην κάτω πλευρά έχουν ειδική κατασκευή, όπου πάει και κλειδώνει πάνω στο πετάλι.

Έτσι το πόδι, το παπούτσι και το πετάλι λειτουργούν σαν ένα ενιαίο σώμα. Αυτό γίνεται για να έχει καλύτερη σταθερότητα ο ποδηλάτης την ώρα που κάνει πεταλίδες και έτσι δεν χάνεται πολύτιμος χρόνος αφού τα αποτελέσματα από άποψη χρόνου είναι θεαματικά!

Αν τελικά επιλέξετε μια διαφορετική υπαίθρια αθλητική δραστηριότητα όπως πεζοπορία, αναρρίχηση, ορειβασία, λίφτινγκ, κανό, καγιάκ μην ξεχάσετε να προσαρμόσετε τον ειδική ενδυμασία που χρειάζεστε αναλόγως των καιρικών συνθηκών. Επιγραμματικά αναφέρουμε κάποια βασικά ρούχα της ενδυμασίας που χρειάζεστε ξεκινώντας: ρούχα κατάλληλα με την δραστηριότητα, την εποχή, ειδικά-άνετα-αδιάβροχα παπούτσια, καπέλο, γυαλιά ήλιου, αντηλιακή κρεμά, σκούφο, κασκόλ, γάντια.

Πιο εξειδικευμένες πληροφορίες για το τι ακριβώς θα χρειαστείτε, τι ποιότητα πρέπει να έχουν τα ρούχα, θα πάρετε από τους εξειδικευμένους πωλητές των καταστημάτων που πωλούν τέτοια είδη. Βέβαια ο πιο αρμόδιος για να σας πει όλα αυτά είναι ο ειδικός προπονητής ο όποιος έχει εξειδικευτεί σε αυτού του είδους αθλητικών δραστηριοτήτων.


Αθλητική ενδυμασία στις καλοκαιρινές δραστηριότητες

Η Ελλάδα έχει την τιμητική της αφού βρέχεται από θάλασσα και τους περισσότερους μήνες τον χρόνο είναι ηλιόλουστη. Έτσι δίνεται η ευκαιρία όλο και σε περισσότερους ανθρώπους να ασχοληθούν με τις καλοκαιρινές δραστηριότητες αφού απαραίτητη προϋπόθεση είναι να αγαπούν την θάλασσα και τον ήλιο. Στις καλοκαιρινές δραστηριότητες θα συμπεριλάβουμε εκείνες τις δραστηριότητες, που το απαραίτητο στοιχείο για να τελεστούν είναι το θαλασσινό νερό.

Στις καλοκαιρινές δραστηριότητες εντάσσονται: το θαλάσσιο σκι, το τζετ σκι, το κολύμπι, η ιστιοπλοΐα, οι υποβρύχιες καταδύσεις, το windsurfing ( ιστιοσανίδα ) και το κανό. Υπάρχουν βέβαια και άλλες δραστηριότητες που παίρνουν μέρος σε μια παραλία εκτός νερού όπως οι ρακέτες, το beach volley, ποδόσφαιρο, περπάτημα και τρέξιμο στην άμμο. Σε αυτές τις δραστηριότητες η ενδυμασία είναι από τις πιο ελαφριές σε σχέση με άλλες δραστηριότητες. Αποτελείται από το μαγιό, το καπελάκι, το μπουκάλι νερό, τα γυαλιά ήλιου και το αντηλιακό για την προστασία από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου.

Στις καλοκαιρινές δραστηριότητες, εκτός την παραπάνω ενδυμασία χρειάζονται επιπλέον εξιδανικευμένα ρούχα που είναι απαραίτητα για τις απαιτήσεις της κάθε δραστηριότητας. Στο θαλάσσιο σκι, το γιλέκο-σωσίβιο είναι απαραίτητο για κάθε σκιέρ. Προστατεύει το σώμα του από τυχόν χτυπήματα και κρατάει στην επιφάνεια του νερού τον σκιέρ όταν αυτός σταματήσει ή πέσει για κάποιο λόγο.

Αν είστε ευαίσθητοι και κρυώνετε, υπάρχουν οι ισοθερμικές στολές που έχουν σκοπό να κρατούν το σώμα του σκιέρ ζεστό και είναι κατασκευασμένες από νεοπρένιο. Δεν είναι απαραίτητες το καλοκαίρι παρά μόνο σε ειδικές συνθήκες με πολύ κρύα νερά ή κακοκαιρία. Τέλος υπάρχουν ειδικά γάντια διαφόρων τύπων που προστατεύουν τα χεριά του σκιέρ και έχει καλύτερο κράτημα στην λαβή.

Έπειτα από κάθε χρήση πρέπει να ξεπλένετε την ενδυμασία με νερό της βρύσης για να φύγει το αλάτι. Περά της ενδυμασίας υπάρχουν και διάφορα αξεσουάρ που εξυπηρετούν τις ανάγκες του σκι όπως οι δέστρες, η λαβή, οι προστατευτικοί σάκοι και τα πέδιλα.

Η ενδυμασία της κολύμβησης στην θάλασσα είναι το μαγιό και ίσως η χρησιμοποίηση των βατραχοπέδιλων, ειδικότερα αν δεν αισθάνεστε σίγουροι για τις δυνάμεις σας. Η ενδυμασία των υποβρύχιων καταδύσεων περιλαμβάνει την στολή που προστατεύει το σώμα από το κρύο. Επίσης εμποδίζει την απώλεια θερμότητας και προστατεύει τον δύτη από τους θαλάσσιους οργανισμούς και τα βράχια. Είναι ολόσωμες ή τύπου γιλέκου και λίγο ή περισσότερο αδιάβροχες.

Οι στολές κατασκευάζονται από νεοπρένιο πάχους 2,5 έως 6,5χιλ. αλλά υπάρχουν και λεπτότερες ολόσωμες από lycra. Ο ρυθμιστής πλευστότητας (γιλέκο), επιτρέπει στο δύτη να έχει ουδέτερη πλευστότητα, όπως τα ψάρια. Είναι γιλέκο με τσέπες για μικροαντικείμενα και συνδέεται με την μπουκάλα οξυγόνου.

Μέσω αυτής ο δύτης ρυθμίζει την ποσότητα του αέρα που καταλήγει στη θήκη του ρυθμιστή πλευστότητας και έτσι ρυθμίζει την άνωση στο σώμα του και μπορεί να αλλάζει εύκολα το βάθος στο οποίο κινείται. Πρέπει να εφαρμόζει καλά στο σώμα, χωρίς να παρεμποδίζει την κίνηση, και να είναι ικανό να κρατήσει το δύτη στην επιφάνεια σαν σωσίβιο.

Απαραίτητα στις υποβρύχιες καταδύσεις για την προστασία των χεριών, από κοψίματα ή τσιμπήματα ενώ παράλληλα διατηρούνται ζεστά είναι τα γάντια. Κατασκευάζονται από νεοπρένιο με διαφορετικό πάχος ενώ πολλά είναι ενισχυμένα στις παλάμες και στις άκρες των δαχτύλων για καλύτερο κράτημα. Τα μποτάκια προστατεύουν τα πόδια από κοψίματα και τα κρατούν ζεστά. Κατασκευάζονται από νεοπρένιο και ανάλογα της μορφολογίας του βυθού ίσως χρειαστείτε σκληρή σόλα για μεγαλύτερη προστασία.

Τα βατραχοπέδιλα είναι η κινητήριος δύναμη του δύτη στο νερό αφού ευθύνονται για την εύκολη κίνηση κάτω από το νερό. Είναι κλειστά σαν παπούτσι ή αφήνουν το πίσω μέρος του ποδιού ελεύθερο και στερεώνονται με λουριά. Οι σύγχρονοι κατασκευαστές διαθέτουν τα βατραχοπέδιλα σε διάφορα σχήματα από πλαστικό, αφού έτσι μειώνεται το βάρος τους ενώ πιο παλιά το υλικό κατασκευής τους ήταν το λάστιχο.

Ο συνολικός εξοπλισμός των υποβρύχιων καταδύσεων περιλαμβάνει επίσης: αναπνευστήρα, μάσκα, ζώνη με τα βάρη, υποβρύχιος φακός, σημαδούρες επιφάνειας, ρυθμιστής πίεσης, ρόλοι, πυξίδα, μπουκάλες οξυγόνου, εφεδρική μπουκάλα, μαχαίρι και βοηθητικά όργανα όπως το καταδυτικό computer.

Είναι όργανα που δίνουν τις απαραίτητες ενδείξεις και πληροφορίες ώστε η κατάδυση να γίνεται με ασφάλεια. Τέλος μην ξεχνάτε τέσσερα σημαντικά πράγματα, που πρέπει να έχετε πάντα μαζί σας, αν αποφασίσετε να επιλέξετε τις καλοκαιρινές δραστηριότητες: ένα μπουκάλι νερό, ένα καπελάκι, τα γυαλιά ήλιου και το αντηλιακό. Είναι απαραίτητο, να πίνετε συχνά νερό για να μην οδηγηθείτε σε αφυδάτωση από την συνεχή παραμονή σας στον ήλιο.

Το καπελάκι θα σας προστατεύει από τις δυνατές ακτίνες του ήλιου και έτσι θα αποφύγετε την ηλίαση. Επιλέξτε απορροφητικά σκούρα γυαλιά για να προστατεύεστε τα μάτια σας από τον έντονο ήλιο. Μην εκτίθεστε στον ήλιο γενικότερα τις μεσημεριανές ώρες και χρησιμοποιήστε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας για να αποφύγετε τα εγκαύματα.

Εξειδικευμένες πληροφορίες για την ενδυμασία των καλοκαιρινών δραστηριοτήτων, θα πάρετε από τα εξειδικευμένα καταστήματα. Ο πιο ειδικός άνθρωπος που θα λάβει υπ΄ όψιν του και άλλες παράμετρος αντιστοίχως της δραστηριότητας που επιλέξατε, είναι ο εξειδικευμένος προπονητής-εκπαιδευτής.


BeStrong.org.gr - 27.03.14

antalya escort beylikdüzü escort instagram takipçi satın al avcılar escort beylikdüzü escort bostancı escort elitbahis betgram betgram betgram metroslot PDKS sekabet giris