Υγιεινή Ζωή
Φυσική κατάσταση
Άσκηση & φυσικές δραστηριότητες
Πριν ξεκινήσετε την άσκηση
Επιλέξτε αθλητικό εξοπλισμό
Αξεσουάρ δραστηριοτήτων

Αξεσουάρ αθλητικών δραστηριοτήτων

Εάν εκτελείτε αερόβια δραστηριότητα ή προπόνηση δύναμης, είτε σε ένα σοφιστικέ γυμναστήριο, είτε στο υπόγειο του σπιτιού σας, δεν μπορείτε να έχετε μαζί σας περισσότερα από αυτά που θα φοράτε.

Μπορείτε όμως να συμπεριλάβετε μια σειρά αξεσουάρ που μπορούν να σας βοηθήσουν.

Εκτός από την ενδυμασία των φυσικών δραστηριοτήτων, που είναι απολύτως απαραίτητη για να ξεκινήσετε την αγαπημένη σας δραστηριότητα, υπάρχουν και επιπλέον αξεσουάρ που θα σας βοηθήσουν να γυμναστείτε πιο σωστά και με περισσότερη ασφάλεια.

Μιλάμε για τον μετρητή των καρδιακών σφυγμών, τις ζώνες μέσης, τα περικάρπια, τις επιγονατίδες, τα γάντια, τα μαξιλαράκια, τα λουριά και τα στρώματα γυμναστικής.

Αν και μερικά από αυτά τα αξεσουάρ μπορεί να μην είναι απαραίτητα, κάποια μπορούν όμως να σας βοηθήσουν ως ένα βαθμό βεβαία, να πραγματοποιήσετε την προπόνηση σας με την μέγιστη ασφάλεια και να έχετε καλύτερα αποτελέσματα.


Καρδιοσυχνόμετρο - Όργανο Έλεγχου Καρδιακών Σφυγμών - (Heart Rate Monitor)

Το Όργανο Έλεγχου Καρδιακών Σφυγμών είναι από τα πιο σημαντικά αξεσουάρ της προπόνησης, ειδικότερα αν η επιλογή σας είναι οι αερόβιες δραστηριότητες. Αποτελείται από μια ζώνη που τοποθετείται κάτω από το στήθος στο ύψος της καρδιάς, καταγράφοντας συνεχώς τους καρδιακούς σφυγμούς του ασκουμένου.

Κατόπιν μεταδίδει αυτή την πληροφορία σε ένα ειδικό ηλεκτρονικό ρόλοι που φορεί ο ασκούμενος στο χέρι του. Παρέχει συνεχώς πληροφορίες για το πόσους καρδιακούς σφυγμούς έχετε στην διάρκεια της προπόνησης. Αυτό σας βοηθάει να γνωρίζεται κάθε στιγμή αν βρίσκεστε μέσα στην ζώνη των καρδιακών σφυγμών που εσείς έχετε ορίσει βάση του αποτελέσματος που θέλετε να επιτύχετε.

Έτσι γνωρίζετε ανά πάσα στιγμή το επίπεδο της επιβάρυνσης και καθορίζετε μόνοι σας την ένταση της προπόνησης, βάση του στόχου που έχετε θέσει. Είναι πολύ σημαντικό εργαλείο γιατί πρακτικά είναι αδύνατον κατά την διάρκεια της προπόνησης να κάνετε εσείς οι ίδιοι την μέτρηση του καρδιακού σφυγμού είτε από τον καρπό είτε από τον λαιμό. Είναι πολύ δύσκολο αφού απαιτεί μεγάλη εμπειρία.

Αλλά και την εμπειρία να έχετε, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος τα αποτελέσματα να αποκλίνουν κατά πολύ από τα πραγματικά. Τέλος η χρησιμοποίηση αυτού του ειδικού οργάνου σας επιτρέπει πιο πολύ να εστιαστείτε στην προπόνηση και τους στόχους σας. Μερικά όργανα έλεγχου παρέχουν επιπρόσθετες πληροφορίες όπως την ταχύτητα που έχετε αναπτύξει, την μέση ταχύτητα, την απόσταση που έχετε διανύσει, τον χρόνο, όπως επίσης και τις θερμίδες που έχετε καταναλώσει.

Αλλά πάλι έχουν την δυνατότητα, να κρατούν στην μνήμη τις πληροφορίες των τελευταίων προπονήσεων, ώστε να βλέπετε την διάφορα από προπόνηση σε προπόνηση.

Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, μπορείτε να μεταφέρεται όλες αυτές τις πληροφορίες στον υπολογιστή του σπιτιού σας και έτσι να συγκρίνεται τα αποτέλεσμα για να επαναπροσδιορίσετε τους προπονητικούς στόχους. Αν πάλι μπερδευτήκατε με όλα αυτά και δεν είστε άνθρωπος της τεχνολογίας μπορείτε να αγοράσετε ένα απλό όργανο που να εκτελεί την βασική λειτουργία της μέτρησης των καρδιακών σφυγμών.

Τέλος μην ξεχνάτε ότι όσο πιο πολύπλοκες είναι οι ηλεκτρονικές συσκευές τόσο πιο πολύ ανεβαίνει και το κόστος τους, ενώ όσο πιο απλές λειτουργίες έχει, τόσο πιο οικονομικά θα σας κοστίσει. Εξάλλου… ότι πληρώσετε θα πάρετε!

Εξετάστε λοιπόν προσεκτικά τις ανάγκες σας και προχωρήστε στην αγορά του Οργάνου Μέτρησης Καρδιακών Σφυγμών. Ουσιαστικά η αγορά ενός οργάνου είναι απαραίτητη, γιατί με τις πληροφορίες που θα σας δίνει όταν προπονήστε, θα είναι σαν να έχετε μαζί τον δικό σας προσωπικό προπονητή!


Περικάρπια - (Wrist Wraps)

Συνήθως στην γυμναστική χρησιμοποιούνται τα καλύμματα των καρπών (περικάρπια) και τα καλύμματα των γόνατων (επιγονατίδες).Τα περικάρπια είναι μικρότερα από τις επιγονατίδες καθότι οι επιφάνειες που καλύπτουν είναι μικρότερες, και συνήθως κατασκευάζονται από ένα υλικό που λέγεται Velcro.

Χρησιμοποιούνται συνήθως κατά την διάρκεια σκληρής προπόνησης και ειδικότερα σε πιέσεις πάγκου με πολλά βάρη. Είναι αποτελεσματικά αφού τα σφίξετε καλά γύρω από τον καρπό σας, προσδίδοντας έτσι στην άρθρωση σταθερότητα.

Μην φοράτε τα περικάρπια για αισθητικούς λόγους μόνο…, αλλά χρησιμοποιήστε τα εφόσον είναι απαραίτητα. Και απαραίτητα είναι όταν προέρχεστε από έναν τραυματισμό στους καρπούς ή το απαιτούν οι συνθήκες της προπόνησης όπως για παράδειγμα η άσκηση των πιέσεων πάγκου.

Εκτός από τα βάρη τα περικάρπια μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε άλλες αθλητικές δραστηριότητες όπως το τένις, το βόλεϊ, το μπάσκετ κ.α. Αναλόγως του κάθε αθλήματος έχουν κατασκευαστεί και τα αντίστοιχα ειδικά περικάρπια.


Επιγονατίδες - (Knee Wraps)

Αυτός ο τύπος καλύμματος χρησιμοποιείται πιο πολύ από ότι τα περικάρπια. Καλύπτουν την άρθρωση του γόνατος και προσφέρουν σταθερότητα στην άρθρωση, προστατεύοντας το από πιθανούς τραυματισμούς. Οι επιγονατίδες χρησιμοποιούνται συνήθως σε ασκήσεις των ποδιών, όπως τα καθίσματα με μπάρα ή τις εκτάσεις τετρακεφάλων στο μηχάνημα.

Όπως και στα περικάρπια μην χρησιμοποιείτε τις επιγονατίδες χωρίς να είναι απαραίτητο. Θυμηθείτε ότι όταν τυλίγεται τα γόνατα σας με αυτό το αξεσουάρ, αφαιρείτε ένα σημαντικό ποσό της επιβάρυνσης από το μυϊκό σύστημα των ποδιών και το μεταφέρετε στην επιγονατίδα. Όταν τοποθετείτε την επιγονατίδα στο γόνατο, για να έχει καλύτερη υποστήριξη σφίξτε το αρκετά αλλά όχι πάρα πολύ σφιχτά.

Μην το σφίξετε υπερβολικά αφού με αυτόν τον τρόπο δεν σας προσφέρει επιπλέον καμία βοήθεια κατά την διάρκεια της ανύψωσης. Μην ξεχνάτε ότι η άσκοπη χρήση δεν εξυπηρετεί πουθενά, για αυτό κάντε χρήση των επιγονατίδων όταν υπάρχει σοβαρός λόγος. Λόγος όπως ένας πρόσφατος τραυματισμός ή το απαιτούν οι συνθήκες της προπόνησης. Οι επιγονατίδες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε άλλες αθλητικές δραστηριότητες όπως το ποδόσφαιρο, την ποδηλασία, το τρέξιμο κ.α.


Στρώματα Γυμναστικής

Τα στρώματα γυμναστικής χρησιμοποιούνται για να παρέχουν υποστήριξη ώστε να μπορείτε να εκτελείτε άνετα τις ασκήσεις εδάφους και να σας προστατεύουν από τυχόν τραυματισμούς. Αν και στα γυμναστήρια-κέντρα Fitness, υπάρχουν στρώματα όλο και μεγαλύτερος αριθμός ασκούμενων φέρουν τα δικά τους για λόγους υγιεινής.

Αν δημιουργήσετε το δικό σας γυμναστήριο στο σπίτι και το πρόγραμμα σας περιλαμβάνει ασκήσεις εδάφους όπως κοιλιακούς ή γλουτιαίους, τότε η αγορά ενός στρώματος γυμναστικής είναι απαραίτητη. Τα στρώματα γυμναστικής συνήθως κατασκευάζονται από κάποιο τύπο αφρώδους υλικού που περιβάλλεται από ένα εύκαμπτο πλαστικό υλικό και καθαρίζεται εύκολα.

Βέβαια αναλόγως της κατασκευάστριας εταιρείας μπορείτε να βρείτε στρώματα και από άλλα διαφορετικά υλικά. Υλικά που ουσιαστικά καθορίζουν την τιμή αλλά και την ανθεκτικότητα του στρώματος στη μακροχρόνια χρήση.

Γενικά τα στρώματα γυμναστικής έχουν πλάτος 60 εκατοστά και μήκος 1,10 περίπου. Βέβαια οι διαστάσεις διαφοροποιούνται ανάλογα της κατασκευάστριας εταιρείας που τα διαθέτει στην αγορά. Τα στρώματα θα τα βρείτε σε αθλητικά καταστήματα λιανικής με διαφορετικά μεγέθη, πάχη και χρώματα.

Αναλόγως της ποιότητας διαφοροποιείται και ο τρόπος αποθήκευσης τους. Άλλα τυλίγονται σαν ρολό, άλλα διπλώνονται στα δυο ή στα τρία και γενικότερα όσο πιο σκληρό είναι το υλικό κατασκευής τόσο πιο δύσκολη είναι η αποθήκευση. Αγοράζοντας στρώμα γυμναστικής πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν την σκληρότητα του εδάφους που θα το τοποθετείτε και τέλος πόσο χώρο χρειάζεται για να αποθηκευτεί όταν δεν θα το χρησιμοποιείτε.


Ζώνη για βάρη - (Weight Belt)

Η ζώνη μέσης για βάρη, κατασκευάζεται συνήθως από παχύ και πυκνό δέρμα. Το μήκος της καθορίζεται ανάλογα του σωματοτρόπου του ασκούμενου, ενώ στην περιοχή της μέσης περί τα 15 cm γίνεται πιο φαρδιά προσφέροντας έτσι καλύτερη υποστήριξη. Ένα από τα μειονεκτήματα του δέρματος είναι μετά από την πολύ χρήση και από τον ιδρώτα αρχίζει να τσακίζει το δέρμα.

Για τον λόγο αυτό υπάρχουν στην αγορά ζώνες κατασκευασμένες, με διαφορετικά υλικά που είναι ανθεκτικά και αδιάβροχα. Η ζώνης κουμπώνει ασφαλώς γύρω από την μέση, ακριβώς πάνω από τα ισχία. Για να προσφέρει μια σημαντική και ασφαλή υποστήριξη πρέπει να μην είναι χαλαρή αλλά να την τραβήξετε, σφίγγοντας την καλά γύρω από την μέση σας.

Το να φορά κάνεις ειδική ζώνη μέσης για τα βάρη ή όχι κατά την διάρκεια της προπόνησης, ειδικότερα στα βάρη είναι ένα δημοφιλές θέμα συζήτησης μεταξύ των αθλούμενων.

Αυτό το αξεσουάρ μπορεί να είναι ευεργετικό κατά την εκτέλεση των ασκήσεων που φτάνουν κοντά στο μέγιστο ή στο μέγιστο φορτίο προπονητικών επιβαρύνσεων. Επίσης προστατεύουν την μέση σε καύσεις επικίνδυνες μονό και μονό εκ της θέσης όπως για παράδειγμα οι άρσεις θανάτου ή άλλες άρσεις δύναμης. Φορώντας την ειδική ζώνη όταν ανυψώνετε τα βάρη τείνει ο κορμός να έχει μια καθετή στάση και αυτό δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αποφυγή τραυματισμών.

Εντούτοις μπορεί να σας δώσει μια ψευδαίσθηση σε σχέση με την πραγματική επιβάρυνση που μπορείτε να δεχτείτε. Έτσι υπάρχει ο κίνδυνος να σηκώσετε μεγαλύτερο βάρος από αυτό που πραγματικά μπορείτε να χειριστείτε ή είναι απαραίτητο και έτσι να τραυματιστείτε.

Επίσης προσφέρει μια επιπλέον από το κανονικό υποστήριξη στους μύες των κάτω ραχιαίων και κοιλιακών που σκοπεύετε να τους ενδυναμώσετε. Κατά συνέπεια η πρόοδος σε εκείνη την περιοχή ελαχιστοποιείται.

Εάν έχετε όμως αδύναμο μυϊκό σύστημα στην περιοχή των κάτω ραχιαίων η ζώνη θα σας βοηθήσει έως ότου δυναμώσουν οι μύες των ραχιαίων και των κοιλιακών. Στην αγορά θα βρείτε διαφόρους τύπους ζωνών που δεν χρησιμοποιούνται μονό στα βάρη αλλά και σε άλλες αθλητικές δραστηριότητες. Αντιστοίχως της αθλητικής δραστηριότητας έχουν κατασκευαστεί, πιο εξειδικευμένες ζώνες για να προσφέρουν την υποστήριξη που απαιτείτε στις συνθήκες του εκάστου αθλήματος.


Γάντια για βάρη - (Gloves)

Τα ειδικά γάντια που χρησιμοποιούνται στα βάρη καλύπτουν την εσωτερική επιφάνεια της παλάμης, ενώ τα δάκτυλα είναι κομμένα. Τα δάκτυλα είναι κομμένα για πρακτικούς λόγους κατά την διάρκεια της προπόνησης αφού έτσι υπάρχει εξαερισμός. Τις ζεστές ημέρες βοηθούν στην προπόνηση, αφού χωρίς τα γάντια τα χεριά ιδρώνουν, γεγονός που δυσκολεύει την ανύψωση των βαρών.

Τέλος υπάρχει καλύτερη επαφή με το όργανο προσφέροντας μεγαλύτερη κινητικότητα και επιδεξιότητα στην τεχνική εκτέλεση των ασκήσεων. Αν το πρόγραμμα σας αποτελείτε από ασκήσεις όπως έλξεις στο μονόζυγο ή έλξεις στην τροχαλία και μισείτε να βλέπετε τα χέρια σας είτε με φουσκάλες, είτε με ρόζους, τότε τα γάντια σας είναι απαραίτητα. Ειδικότερα αν είστε γυναίκα και έχετε ευαίσθητα χέρια μόνο με την ανύψωση των αλτήρων, χωρίς να εκτελέσετε πιο εξιδανικευμένες ασκήσεις, είναι ικανό να προκαλέσουν την παρουσία ρόζων.

Πολλοί αθλητές που σηκώνουν βάρη και έχουν εμπειρία θεωρούν ότι είναι πιο εύκολο να ανυψώσουν ένα βάρος με γυμνά χεριά από ότι αν φορούσαν γάντια. Ο λόγος είναι ότι έχουν καλύτερη επαφή με την μπάρα και ότι μπορούν να ελέγχουν 100% τα βάρη. Αυτό βέβαια μπορεί να ισχύει για εσάς αλλά μπορεί και να μην ισχύει.

Αν τελικά αποφασίσετε να φοράτε γάντια κατά την διάρκεια της προπόνησης κάντε ερευνά αγοράς και επιλέξτε το σωστό μέγεθος για τα χεριά σας. Σιγουρευτείτε ότι είναι άνετα, δεν εμποδίζουν την άνετη κίνηση των δάκτυλων και γενικότερα της παλάμης. Επίσης, προσπαθήστε να επιλέξετε γάντια που το υλικό τους να επιτρέπει την γρήγορη εξάτμιση του ιδρώτα και έτσι δεν θα δημιουργηθούν εστίες μικρόβιων.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι γαντιών στην αγορά κατασκευασμένα από διάφορα υλικά όπως δέρμα, Spandex, Neopren, Velcro αναλόγως του αθλήματος που θα χρησιμοποιηθούν. Μερικές αθλητικές δραστηριότητες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα γάντια είναι η ποδηλασία, η ιστιοπλοΐα, το windsurfing κ.α.

Μερικοί άνθρωποι προτιμούν τα ειδικά μαξιλαράκια για τα βάρη αντί να χρησιμοποιούν τα γάντια. Τα μαξιλαράκια είναι μικρά, τετράγωνα, επίπεδα κομμάτια και κατασκευασμένα από νεοπρένιο. Τοποθετούνται μέσα στις παλάμες πριν την επαφή με την μπάρα για την άρση των βαρών. Το αξεσουάρ αυτό προσφέρει την ίδια άνεση και καλή αίσθηση της μπάρας όπως τα γάντια.

Επίσης σας απαλλάσσουν από τα συνεχόμενα ιδρωμένα γάντια, αφού μπορείτε να τα τοποθετήσετε οπουδήποτε μέχρι το επόμενο σετ. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι πρέπει να τα μεταφέρεται συνεχώς μέσα στο γυμναστήριο και υπάρχει κίνδυνος να τα ξεχάσετε ή να τα χάσετε.


Λουριά για βάρη - (Straps)

Τα λουριά για βάρη είναι ένα συνηθισμένο αξεσουάρ που θα συναντήσετε μέσα στους χώρους των γυμναστήριων. Είναι φτιαγμένο από ειδικό ανθεκτικό υλικό που δεν είναι όμως καθόλου ελαστικό. Τοποθετούνται γύρω από τους καρπούς και κατόπιν τυλίγονται γύρω από την μπάρα που σκοπεύετε να ανυψώσετε.

Τα λουριά, χρησιμοποιούνται για να μειώσουν το φορτίο της επιβάρυνσης από τους μύες της παλάμης και του πήχη, που κουράζονται πολύ εύκολα στην διάρκεια της προετοιμασίας και πριν την κυρίως προσπάθεια για την άρση των βαρών.
Μην τα χρησιμοποιείτε αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος. Υπάρχει περίπτωση, με την μακροχρόνια χρήση να ανασταλεί η ανάπτυξη των μυών στα χεριά, χωρίς να είναι η αναμενόμενη αφού οι ασκήσεις εκτελούνται με βοήθεια και όχι με το 100% της δύναμης.

Οι ζώνες για τα βάρη, τα περικάρπια, οι επιγονατίδες και τα λουριά μπορούν να βοηθήσουν ή να εμποδίσουν την πρόοδό σας στην επίτευξη των προπονητικών σας στόχων. Χρησιμοποιήστε τα με προσοχή. Καλό θα ήταν πριν τα χρησιμοποιείστε να πάρετε την συμβουλή του ειδικού προπονητή στα βάρη, που θα ερευνήσει από την επιστημονική πλευρά τις πραγματικές σας ανάγκες για να σας προτείνει αυτό που πραγματικά χρειάζεστε.


BeStrong.org.gr - 27.03.14