Υγιεινή Ζωή
Φυσική κατάσταση
Άσκηση & φυσικές δραστηριότητες
Ποιος ο ρόλος της καρδιάς;

Ποιος ο ρόλος της καρδιάς κατά την άσκηση;

Η καρδιά είναι και αυτή ένας μυς. Είναι μια ισχυρή μυϊκή αντλία που εξασφαλίζει την κυκλοφορία του αίματος στον οργανισμό. Η καρδιά είναι το κεντρικό όργανο της κυκλοφορίας.

Το μέγεθός της είναι λίγο μεγαλύτερο από μια γροθιά και βρίσκεται στον θώρακα, πίσω από το στέρνο και ανάμεσα στους δυο πνεύμονες. Είναι ένα κοίλο μυώδες όργανο, που δέχεται το αίμα πού προέρχεται από τις φλέβες και το ωθεί προς τις αρτηρίες.

Αποτελείται από 4 κοιλότητες εκ των οποίων οι δύο, που ονομάζονται κόλποι, λειτουργούν κυρίως σαν χώροι υποδοχής του αίματος ενώ οι άλλες δύο που ονομάζονται κοιλίες, λειτουργούν σαν χώροι εξώθησης.

Η καρδιά για να επιτελέσει τη λειτουργία της σαν αντλία, πρέπει να διευρύνει τις κοιλότητές της, ώστε να γεμίσουν με αίμα (διαστολή) και έπειτα να τις συμπιέσει, ώστε το αίμα να διοχετευθεί στις αρτηρίες (συστολή).
 
Σε κάθε συστολή της καρδιάς εκτοξεύονται 70 εκατοστά αίματος. Εάν η μέση καρδιακή συχνότητα είναι 72 σφύξεις ανά λεπτό, εκτοξεύονται 5 λίτρα αίματος το λεπτό, 7200 λίτρα ανά ημέρα, 2.628.000 λίτρα ανά έτος και 184.086.000 λίτρα σε ένα άτομο 70 ετών.

 
Καρδιά και άσκηση

Η καρδιά είναι ένας μυς που ανταποκρίνεται με τον ίδιο τρόπο όπως οποιοσδήποτε άλλος μυς στο σώμα. Γίνεται όλο και πιο δυνατή καθώς αυξάνουμε την ένταση και τα επίπεδα της προπόνησης.

Όσο περισσότερο γυμνασμένη είναι η καρδιά, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο όγκος του αίματος που περνάει, σε κάθε χτύπο μέσα από αυτήν κατά την διάρκεια της λειτουργίας της. Η δυνατότητα της καρδιάς σε κάθε χτύπο να αντλεί περισσότερο αίμα, σημαίνει λιγότερη κούραση για αυτήν.

Αυτό συνεπάγεται και εξοικονόμηση καρδιακών χτύπων κατά την διάρκεια της άσκησης. Έτσι με λιγότερη κούραση η καρδιά εξασφαλίζει την απαραίτητη ποσότητα οξυγόνου στον οργανισμό που χρειάζεται κατά την άσκηση.

Η μέση καρδιακή συχνότητα σε άνθρωπο που δεν γυμνάζεται είναι 75 σφύξεις ανά λεπτό περίπου. Έτσι η καρδιά κτυπά 108.000 φορές την ημέρα, 39.420.000 (εκατομμύρια) φορές τον χρόνο, και σε ένα άτομο 70 ετών έχει κτυπήσει 2.759.400.000 (δισεκατομμύρια) φορές.

Η μέση καρδιακή συχνότητα σε άνθρωπο που γυμνάζεται είναι 60 σφύξεις ανά λεπτό περίπου. Έτσι η καρδιά του κτυπά 86.400 φορές την ημέρα, 31.536.000 (εκατομμύρια) φορές τον χρόνο, και σε ένα άτομο 70 ετών έχει κτυπήσει 2.207.520.000 (δισεκατομμύρια) φορές.

Αμέσως με αυτόν τον απλό υπολογισμό μπορείτε να δείτε ότι ο άνθρωπος που γυμνάζεται εξοικονομεί περίπου 551.880.000 (εκατομμύρια) σφυγμούς σε όλη του την ζωή. Η εξοικονόμηση αυτή αντιστοιχεί με τους χτύπους που θα έχει ένας αγύμναστος για τα επόμενα 14 χρόνια.

Για αυτό και η επιστημονική κοινότητα λέει ότι οι άνθρωποι που ασκούνται συστηματικά έχουν ένα βιολογικό ξανάνιωμα 10 με 15 χρόνια. Πρακτικά όλα αυτά μεταφράζονται σε μια πιο ξεκούραστη καρδιά αλλά και λιγότερο καταπονημένο οργανισμό.

Επομένως όσοι αθλούνται, έχουν οργανισμό πιο υγιή από εκείνους που δεν ασκούνται, αλλά και το πιο σημαντικό έχουν μια πιο ποιοτική ζωή. Τους σφυγμούς ανά λεπτό μπορείτε να τους μετρήσετε από τον καρπό (κερκιδική αρτηρία) ή από τον λαιμό (καρωτιδική αρτηρία).


BeStrong.org.gr - 27.03.14

çeviri malatya oto kiralama malatya web tasarım hacklink satın al parça eşya taşıma sadrazam shell alfa shell şehirler arası nakliyat şehirler arası evden eve nakliyat oto ekspertiz büyü aşk büyüsü ayırma büyüsü büyü aşk büyüsü bağlama büyüsü metal galvanizli sac paslanmaz sac medyum tavsiyeleri medyum şikayetleri medyum yorumları medyum dolunay medyum aşk büyüsü paykasa metal hrp sac paslanmaz çelik web tasarım seo hazır web sitesi evcil hayvan taşıma da pa checker astropay bozdurmak istiyorum güvenilir bahis siteleri astropay paykwiksatılık köpek betgram