Ζωή με Καρκίνο
Kάποιος άλλος έχει καρκίνο
Φροντίζοντας κάποιον...
Προσφέροντας βοήθεια

Προσφέροντας βοήθεια στο αγαπημένο μου πρόσωπο που έχει καρκίνο

Συνεργαστείτε με την ιατρική ομάδα

Η συνεργασία αυτή είναι σημαντική στην υποστήριξη του ανθρώπου που αγαπάτε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία του καρκίνου.

Η ιατρική ομάδα μπορεί να περιλαμβάνει γιατρούς, νοσοκόμες και άλλους ειδικούς ψυχικής υγείας που ειδικεύονται στη θεραπεία του καρκίνου. Η ιατρική ομάδα θα συζητήσει τις ανάγκες του ασθενή μαζί σας και θα σας συστήσει μία επιλογή θεραπειών.

Μπορεί επίσης να σας προτείνει και άλλους ειδικούς ψυχικής υγείας ώστε να επιβεβαιώσετε πως έχετε φροντίσει να εξετάσετε όλες τις πλευρές που υπάρχουν.
 

Προετοιμαστείτε μαζί με τον άνθρωπό σας για την επίσκεψη στον γιατρό

  • Μιλήστε με το αγαπημένο σας πρόσωπο για την συνάντηση αυτή και δημιουργείστε μία λίστα όλων των ερωτήσεων που σας απασχολούν ή όσων σας είναι άγνωστα και μπορεί να σας μπερδεύουν. Ίσως να σας βοηθούσε να κάνετε και εσείς τη δική σας έρευνα είτε σε μία βιβλιοθήκη, είτε μέσω διαδικτύου πριν από αυτή τη συνάντηση ώστε να μπορείτε να ρωτήσετε πιο συγκεκριμένα αυτά που θέλετε.
  • Πάρτε μαζί σας τη λίστα φαρμάκων που χρειάζονται για τη θεραπεία του ασθενή και συζητείστε με τον γιατρό για τη δοσολογία και για το εάν πρέπει αυτά τα φάρμακα να συνεχιστούν.
  • Επικοινωνήστε μαζί με τον γιατρό πριν από τη συνάντησή σας και ελέγξτε τι άλλο πρέπει να έχετε μαζί σας (πχ. Ιατρικές εξετάσεις, ακτινογραφίες, κτλ.)
  • Ζητείστε, εφόσον το κρίνετε απαραίτητο, περισσότερο χρόνο από τον γιατρό.
  • Κρατήστε ένα ημερολόγιο για να καταγράφετε τα συμπτώματα και τα προβλήματα που παρουσιάζει (και το πότε) ο άνθρωπος που αγαπάτε ώστε να τα συζητήσετε πιο διεξοδικά με τον γιατρό.
  • Επίσης μπορεί να σας βοηθούσε το να σημειώσετε ή να ηχογραφήσετε τη συζήτηση με τον γιατρό σας ώστε όταν γυρίσετε σπίτι να την ξαναδιαβάσετε ή να την ξανακούσετε πιο προσεκτικά μαζί με τον άνθρωπό σας. Μπορεί επίσης αυτό να σας βοηθήσει ώστε να ενημρώσετε άλλα μέλη της οικογένειας ή του κοινωνικού σας κύκλου που θα θέλουν να μάθουν.

Φροντίστε το περιβάλλον του ανθρώπου που αγαπάτε

Για να βοηθήσετε τον άνθρωπο που αγαπάτε να αισθανθεί όσο πιο άνετα γίνεται κατά τη διάρκεια της θεραπείας του, μπορεί να χρειάζεται να κάνετε κάποιες αλλαγές στο μέρος που τον φροντίζετε.

  • Μιλήστε σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας για να πάρετε συμβουλές στο τι αλλαγές θα μπορούσατε να κάνετε. Για παράδειγμα, να τοποθετήσετε τα έπιπλά σας έτσι ώστε να δημιουργούν μία άνεση χώρου και κίνησης για τον ασθενή.
  • Μπορείτε να αλλάξετε λίγο τον χώρο σας, είτε με διαφορετική διακόσμηση, είτε με κάποιο καινούριο έπιπλο ή αντικείμενο που αρέσει στο αγαπημένο σας πρόσωπο.

Διαχειριστείτε τηλεφωνήματα από συγγενικά πρόσωπα και φίλους

Όλοι όσοι φροντίζουν αγαπημένα πρόσωπα που βιώνουν τον καρκίνο λένε πως ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα είναι να πρέπει κάθε φορά να λένε όλη την ιστορία από την αρχή σε συγγενείς και φίλους, να την επαναλαμβάνουν και να πρέπει να τους ενημερώνουν ξανά και ξανά κάθε φορά που έχουν κάτι νεότερο.

Αυτό μπορεί και να σας φανεί κουραστικό ή μπορεί να σας αποτρέψει από το να βρείτε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας. Ακόμη και το ότι μέσα από όσα λέτε ουσιαστικά ξαναβιώνετε όλη την εμπειρία αυτή από την αρχή μπορεί να είναι αρκετά επίπονο. Μερικές συμβουλές:

  • Εκμεταλλευτείτε την τεχνολογία όπως (αποστολή ομαδικού μηνύματος ή ομαδικού e-mail) ώστε να ενημερώνετε τους ανθρώπους που θέλετε από τον οικογενειακό ή τον κοινωνικό κύκλο.
  • Αφήστε ένα λεπτομερές μήνυμα στον τηλεφωνητή σας ώστε να μπορείτε να ενημερώσετε όσους επιθυμούν να μάθουν, χωρίς να αγχώνεστε για το αν σηκώσατε το τηλέφωνο ή όχι.

Μπορεί οι παραπάνω συμβουλές να σας φαίνονται λίγο απρόσωπες και τυπικές αλλά τις προτείνουμε για ακραίες περιπτώσεις όπου για παράδειγμα το τηλέφωνο δεν σταματάει να χτυπάει. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποκοπείτε από συγγενείς και φίλους, αλλά να σεβαστείτε την ηρεμία και τον «χώρο» που χρειάζεστε και εσείς αλλά και ο άνθρωπός σας για καλύτερη ποιότητα χρόνου και επικοινωνίας ανάμεσά σας.


Διαχείριση Πόνου

Υπάρχουν τρόποι για να διαχειριστείτε τον πόνο. Ο άνθρωπος που αγαπάτε μπορεί συνήθως να ελέγχει τον πόνο του κατά τη διάρκεια της θεραπείας του με τα ανάλογα φάρμακα. Εσείς μπορείτε από τη μεριά σας:

  • Να κρατήσετε ένα ημερολόγιο για τον πόνο και τα επίπεδά του καθώς και άλλα συμπτώματα ώστε να ενημερώσετε τον γιατρό όταν χρειαστεί.
  • Μπορεί να ανησυχείτε εάν ο άνθρωπος που αγαπάτε χρειάζεται πιο δυνατά φάρμακα. Ωστόσο, ο εθισμός είναι ένα σπάνιο φαινόμενο σε όσους βιώνουν τον καρκίνο. Τα αναλγητικά φάρμακα βοηθούν τον ασθενή να αισθάνεται όσο πιο ανακουφισμένος γίνεται.
  • Προσπαθείστε εάν θέλετε να ανακουφίσετε τον πόνο του ασθενή ακόμη και χωρίς φάρμακα. Χρησιμοποιείστε ζεστό νερό ή πάγο στο σημείο του πόνου, ή κάντε μασάζ σε πόδια, λαιμό και χέρια.
  • Χρησιμοποιείστε μία κλίμακα πόνου ώστε να μπορείτε να καταλαβαίνετε καλύτερα τις ανάγκες του αγαπημένου σας προσώπου.

Φροντίστε τα φάρμακα του ασθενή

Είναι πολύ σημαντικό να φροντίσετε το συνταγολόγιο και τη δοσολογία των φαρμάκων που παίρνει το αγαπημένο σας πρόσωπο κατά τη θεραπεία του. Θα πρέπει να ελέγχετε τα φάρμακα, τον λόγο που τα παίρνει, τις παρενέργειές τους και να τηρήτε τη δοσολογία τους. Επίσης θα πρέπει να προσέχετε και να έχετε υπόψιν σας εάν ο ασθενής παίρνει και άλλα φάρμακα εκτός θεραπείας και πώς μπορεί αυτά να επηρεάσουν την θεραπεία. Είναι άκρως απαραίτητο για οποιαδήποτε αμφιβολία να απευθυνθείτε στον γιατρό σας.
 

Διαχειριστείτε τα οικονομικά

Μπορεί το μέλος της οικογένειας που βιώνει τον καρκίνο να ήταν και ο εισοδηματίας του σπιτιού σας. Μπορεί να χρειάστηκε και εσείς να σταματήσετε τη δουλειά σας ή να δουλεύετε πλέον με ημιαπασχόληση ώστε να μπορείτε καλύτερα να φροντίσετε τον άνθρωπο που αγαπάτε. Θα σας βοηθούσε εάν μιλούσατε με έναν οικονομικό σύμβουλο είτε με την ασφαλιστική σας εταιρεία για να δείτε τι συμβουλές μπορούν και εκείνοι να σας δώσουν.


Σε περίπτωση που είστε μακριά...

Ζώντας μακριά από το μέλος της οικογένειάς σας που βιώνει τον καρκίνο μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο. Μπορεί να αισθάνεστε ενοχές για το ότι δεν μπορείτε να βρίσκεστε δίπλα του και μπορεί να αισθάνεστε ότι είστε ο τελευταίος που ουσιαστικά μαθαίνει νέα για την πορεία του και τη θεραπεία του. Ώστόσο, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε. Η απόσταση στη δική σας περίπτωση μπορεί να λειτουργήσει θετικά από την άποψη ότι εσείς έχετε την ευκαιρία να βλέπετε πιο αντικειμενικά τα όσα συμβαίνουν και να επιλύνετε τυχόν προβληματισμούς λίγο πιο εύκολα.

  • Προσπαθείστε να δημιουργήσετε ένα δίκτυο στήριξης από συγγενείς και φίλους που μένουν κοντά στο αγαπημένο σας πρόσωπο. Πρέπει να είναι άτομα που εμπιστεύεστε και στους οποίους μπορείτε να στηριχτείτε εάν τυχόν συμβεί κάτι. Πείτε τους επίσης να τον επισκέπτονται όσο πιο συχνά μπορούν.
  • Δημιουργήστε μία λίστα επαφών με όλους τους ειδικούς της ιατρικής ομάδας που επιβλέπουν το αγαπημένος σας πρόσωπο, την οποία έχετε πάντα κοντά σας.
  • Εκμεταλλευτείτε την τεχνολογία (e-mail, μηνήματα, τηλεφωνική ή μέσω κάμερας συνδιάλεξη) ώστε να είστε όσο πιο κοντά μπορείτε στο πρόσωπο που αγαπάτε.   
  • Ρωτήστε την αεροπορική σας εταιρεία ή την εταιρεία οποιουδήποτε άλλου μεταφορικού μέσου χρησιμοποιείτε εάν μπορούν να σας κάνουν κάποια έκπτωση εφόσον χρειάζετε να ταξιδεύετε συχνά για αυτόν τον σκοπό.

Αλεξάνδρα Λεονταρίτου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας 


BeStrong.org.gr - 26.03.14