Ζωή με Καρκίνο
Kάποιος άλλος έχει καρκίνο
Τελικού σταδίου
Πάρτε την ζωή στα χέρια σας

Πάρτε την ζωή στα χέρια σας μετά την απώλεια...

Η προσαρμογή σε αυτή τη νέα αλλαγή μπορεί να δημιουργήσει εντάσεις, άγχος, φόβο, προβληματισμό, αγανάκτηση. Παρακάτω υπάρχουν μερικές τεχνικές που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε αυτές τις αλλαγές. Η προσαρμογή σε αυτή τη νέα αλλαγή μπορεί να δημιουργήσει εντάσεις, άγχος, φόβο, προβληματισμό, αγανάκτηση. Παρακάτω υπάρχουν μερικές τεχνικές που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε αυτές τις αλλαγές:

  • Αφήστε τον εαυτό σας να νιώσει αυτό που αισθάνετε: Δώστε χρόνο στον εαυτό σας και επιτρέψτε του να αισθανθεί τη θλίψη, τον πόνο, την απώλεια. Μην υπαγορεύετε στον εαυτό σας πώς να αισθάνεται αλλά και μην επιτρέψετε σε άλλους να σας το κάνουν αυτό.
  • Μιλήστε σε ένα πρόσωπο που εμπιστεύεστε για ό,τι αισθάνεστε: Βρείτε το χρόνο να ανοιχτείτε, να μιλήσετε για ό,τι αισθάνεστε και δώστε την ευκαιρία σε έναν άνθρωπο που σας αγαπάει να γνωρίζει τι έχετε μέσα στην ψυχή σας ώστε να του επιτρέψετε μέσα από αυτό να σας βοηθήσει και να σας στηρίξει με όποιον τρόπο μπορεί.
  • Συγχωρέστε τον εαυτό σας για ό,τι έχετε πει ή για πράγματα που δεν προλάβατε να κάνετε και νιώθετε ενοχές. Διώξτε τις ενοχές και δείξτε συμπόνια και συγχώρεση στον εαυτό σας αλλά και σε άλλους ανθρώπους γύρω σας που σας έχουν δείξει σε βάθος χρόνου ότι σας αγαπάνε.
  • Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας για να πάρετε σημαντικές αποφάσεις: Η χρονιά που ακολουθεί από την απώλεια ενός αγαπημένου σας προσώπου είναι μία περίοδος που προκαλεί θλίψη και συναισθηματική αναταραχή/φόρτιση. Μία απόφαση η οποία μπορεί να φαίνεται σωστή εκείνη την περίοδο, μπορεί ουσιαστικά να μην είναι, εάν την επανεξετάσετε μερικούς μήνες αργότερα. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως η υπομονή και η επανεξέταση αποφάσεων είναι μία σημαντική στρατηγική ώστε να αισθανθείτε πιο σίγουροι για τις αποφάσεις σας. Σκεφτείτε να κάνετε μία λίστα των αποφάσεών και των καθηκόντων σας και να προσδιορίσετε την προτεραιότητά τους.
  • Μοιραστείτε τα καθήκοντά σας εφόσον αυτό είναι εφικτό: Χρειάζεται χρόνος για τα οικογενειακά μέλη να διαπραγματευτούν τα νέα τους καθήκοντα και να προσαρμοστούν στην νέα τους καθημερινότητα. Σαν οικογένεια, μιλήστε ανοιχτά και μοιράστε αυτά τα καθήκοντα. Μιλήστε επίσης για τις αλλαγές στην καθημερινότητά σας. Συζητείστε για αυτές τις αλλαγές, πιο διεξοδικά, ιδιαίτερα εάν έχετε παιδιά νεότερης ηλικίας, γιατί μπορεί να χρειάζονται περισσότερο χρόνο να κατανοήσουν και να αποδεχθούν την απώλεια που βιώνουν.
  • Μη φοβάστε να ζητήσετε και να δεχθείτε βοήθεια: Φίλοι και συγγενείς μπορεί να θέλουν να σας βοηθήσουν αλλά μπορεί να μην γνωρίζουν πώς να το κάνουν αυτό, ή τις ανάγκες σας. Μιλήστε μαζί τους και συζητήστε για πράγματα που θα μπορούσαν να κάνουν για να σας βοηθήσουν. Εάν για παράδειγμα πρέπει να κάνετε κάποιες δραστηριότητες με τις οποίες δεν είχατε ασχοληθεί ιδιαίτερα στο παρελθόν, ρωτήστε κάποιον που εμπιστεύεστε να σας δείξει τον τρόπο.
  • Αποζητήστε βοήθεια για πράγματα που αφορούν οικονομικά ή νομικά θέματα: Τα οικονομικά και νομικά θέματα που ακολουθούν την απώλεια ενός προσώπου μπορεί να σας καταβάλλουν ιδιαίτερα εάν αισθάνεστε ότι η θλίψη σας είναι αρκετά ισχυρή ώστε να μην έχετε τη διάθεση να ασχοληθείτε με αυτά. Γι’άυτό το λόγο καλό θα ήταν να μιλήσετε σε κάποιον δικηγόρο ή οικονομικό σύμβουλο που μπορεί να σας προσφέρει ένα πλάνο ακόμα και αν αυτό αποτελεί ένα επιπλέον έξοδο.
  • Σκεφτείτε να κρατήσετε ένα ημερολόγιο: Κρατώντας ένα ημερολόγιο μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε περισσότερο τις αλλαγές που βιώνετε. Στο ημερολόγιο μπορείτε να γράψετε για τα συναισθήματά σας και τις σκέψεις σας καθώς επίσης για τα καθήκοντά σας. Αυτό μπορεί να σας φανεί χρήσιμο ώστε να οργανωθείτε καλύτερα, να βάλετε τις προτεραιότητές σας και να σκεφτείτε μελλοντικούς σας στόχους. Ξεφυλλίζοντας το ημερολόγιό σας με τον χρόνο, μπορείτε να δείτε ποιούς στόχους σας έχετε υλοποιήσει, τι έχετε αλλάξει, πώς έχετε καταφέρει μέχρι τώρα να αντιμετωπίσετε αυτήν την απώλεια.
  • Βρείτε μία ομάδα υποστήριξης. Οι ομάδες υποστήριξης σας προσφέρουν ένα ασφαλές περιβάλλον για να μοιραστείτε τις εμπειρίες σας με άλλους και να μάθετε νέους τρόπους να χειριστείτε δύσκολες περιστάσεις, ή να μιλήσετε για τα συναισθήματά σας. Εάν αισθάνεστε άβολα να συζητάτε για συγκεκριμένα θέματα με την οικογενειά σας ή τους φίλους σας, μια ομάδα υποστήριξης μπορεί να σας προσφέρει την άνεση και το μέρος για να μιλήσετε ελεύθερα για ό,τι είναι σημαντικό για εσάς.
  • Σκεφτείτε να το συζητήσετε με έναν εξειδικευμένο ψυχολόγο. Ρωτήστε ένα μέλος από την ιατρική ομάδα που σας επιβλέπει να σας συστήσει σε έναν εξειδικευμένο ψυχολόγο. Ή ρωτήστε στην ιστοσελίδα μας και η ομάδα εθελοντών θα σας ενημερώσει για το πού μπορείτε να απευθυνθείτε.
  • Φροντίστε τον εαυτό σας. Η απώλεια μπορεί να προκαλέσει έντονο άγχος, νευρικότητα, ατονία, και αυτά να σας κάνουν πιο επιρρεπή σε ατυχήματα. Βοηθήστε το σώμα σας να ξεπεράσει αυτά τα συναισθήματα (π.χ. να βρίσκετε πάντα λίγο χρόνο για τον εαυτό σας, να κάνετε πράγματα που σας ευχαριστούν, να προσέχετε τη διατροφή σας).
  • Να είστε υπομονετικοί με τον εαυτό σας. Η απώλεια όπως προαναφέραμε είναι ένα συναίσθημα που χρειάζεται χρόνο για να ξεπεραστεί. Χρειάζεται υπομονή, αποδοχή των συναισθημάτων σας και ελπίδα.
  • Μην το σκέφτεστε αρνητικά: Αναδιοργανώνοντας τις προτεραιότητές σας, ανακαλύπτοντας καινούρια ενδιαφέροντα και μαθαίνοντας νέα πράγματα μπορεί να σας φέρει λίγη ζωντάνια στη ζωή σας. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να αισθανθεί λίγη περηφάνεια για ό,τι έχετε καταφέρει μέχρι τώρα. Θυμηθείτε πως δεν είναι «ασέβεια» προς το αγαπημένο σας πρόσωπο να θέσετε νέους στόχους, να ασχοληθείτε με νέες δραστηριότητες.

BeStrong.org.gr - 26.03.14