Ζωή με Καρκίνο
Οργανικές επιπτώσεις
Ανορεξία

Ανορεξία

Η ανορεξία είναι μία από τις συχνότερες παρενέργειες της χημειοθεραπείας. Επίσης, μπορεί να εμφανιστεί σε ασθενείς, που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ανορεξία συσχετίζεται με το στρες, το άγχος, την κατάθλιψη ή θεωρείται συνέπεια της νόσου. Κάθε ασθενής είναι πολύ σημαντικό να τρέφεται σωστά.

Μπορεί να είναι δύσκολο να διατηρήσει την όρεξή του όταν πονάει το στόμα του και η γλώσσα του είναι ερεθισμένη ή δυσκολεύεται να καταπιεί.

Οι παρενέργειες αυτές διαρκούν μόνο 3 - 8 ημέρες. Εάν η ανορεξία επιμείνει, ο ασθενής πρέπει να αναζητήσει την συμβουλή ιατρού ή διαιτολόγου.


Τι μπορείτε να κάνετε


  • Σχεδιάστε από πριν τα γεύματα και κανονίστε να σας βοηθήσουν στην παρασκευή τους.
  • Είναι καλύτερα να σας φέρνουν τα φαγητά έτοιμα οι συγγενείς ή οι φίλοι, διότι όταν μαγειρεύονται δημιουργούν δυσάρεστες οσμές, οι οποίες ίσως να σας προκαλέσουν αποστροφή.
  • Κάντε ευχάριστη την ώρα του γεύματος.
  • Για να ανοίξει η όρεξή σας, κάντε 5 - 10 λεπτά άσκηση μισή ώρα πριν γευματίσετε.
  • Πάρτε ένα απεριτίφ πριν φάτε (π.χ. ένα μικρό ποτήρι κρασί). Έτσι θα ηρεμήσετε και θα ανοίξει η όρεξή σας.
  • Χαλαρώστε λίγα λεπτά πριν γευματίσετε με ασκήσεις χαλάρωσης.
  • Να τρώτε συχνά και λίγο. Ανάμεσα στα κύρια γεύματα, να τρώτε κάτι πρόχειρο που να σας αρέσει.
  • Προσθέστε λευκώματα στην διατροφή σας. Εμπλουτίστε το γάλα προσθέτοντας 1 φλιτζάνι (250 ml) σκόνη γάλακτος σε κάθε λίτρο πλήρους γάλακτος. Τρώτε πρωτότυπα επιδόρπια και χρησιμοποιήστε θρεπτικά συμπληρώματα.

BeStrong.org.gr - 17.03.14

b374k b374k Shell web shell inönü üniversitesi taban puanları 2019 malatya oto kiralama malatya web tasarım parça eşya taşıma şehirlerarası parça eşya taşıma parça eşya taşıma fiyatları büyü aşk büyüsü ayırma büyüsü büyü aşk büyüsü bağlama büyüsü paykasa paykasa fiyatları paykasa bozdurma metal galvanizli sac paslanmaz sac shell download wso shell webadmin shell şehirler arası nakliyat şehirler arası evden eve nakliyat