Ζωή με Καρκίνο
Οργανικές επιπτώσεις
Διαταραχές ύπνου

Διαταραχές ύπνου

Οι διαταραχές του ύπνου εμφανίζονται σε ορισμένους καρκινοπαθείς ως αποτέλεσμα της νόσου, του πόνου, της θεραπείας, της παραμονής στο νοσοκομείο και του στρες. Ο ύπνος έχει δύο φάσεις: REM (Rapid Eye Movement). Κατά την διάρκεια αυτής της φάσης, ο εγκέφαλος είναι ενεργός και προκύπτουν τα όνειρα. NREM. Κατά την φάση αυτή, ο εγκέφαλος βρίσκεται σε ηρεμία. Οι φάσεις αυτές εναλλάσσονται όσο ο άνθρωπος κοιμάται. Κάθε κύκλος διαρκεί περίπου 90 λεπτά και επαναλαμβάνεται 4-6 φορές κατά την διάρκεια μίας περιόδου ύπνου 78 ωρών. Οι κυριότερες μορφές διαταραχών του ύπνου είναι: αδυναμία να επέλθει ο ύπνος (αϋπνία), διαταραχές του κύκλου ύπνου εγρήγορσης, διαταραχές των σταδίων του ύπνου ή προσωρινές αφυπνίσεις, υπνηλία.

 
Παράγοντες κινδύνου

Οι διαταραχές ύπνου, που εμφανίζονται συχνότερα στους καρκινοπαθείς, είναι η αϋπνία και οι διαταραχές του κύκλου ύπνου εγρήγορσης. Η επέκταση της νόσου και η αντικαρκινική θεραπεία μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές ύπνου εξαιτίας διαφόρων αιτίων: άγχος, κατάθλιψη, πόνος, πυρετός, βήχας, διαταραχές αναπνοής, κνησμός (φαγούρα), κόπωση, κεφαλαλγία, διάρροια, δυσκοιλιότητα, ναυτία.

Οι ασθενείς μπορεί να αναγκάζονται να ξυπνούν συχνά την νύχτα εξαιτίας της εφαρμογής θεραπευτικών παρεμβάσεων, των θορύβων του νοσοκομειακού περιβάλλοντος και των προβλημάτων άλλων ασθενών του ίδιου θαλάμου.

Οι χρόνιες διαταραχές του ύπνου μπορεί να προκαλέσουν ευερεθιστότητα, αδυναμία συγκέντρωσης, κατάθλιψη και άγχος. Τα προβλήματα ύπνου στο νοσοκομειακό περιβάλλον μπορεί να καταστήσουν εξαιρετικά δύσκολη την εφαρμογή της αντικαρκινικής αγωγής.

 
Διάγνωση

Η διάγνωση των διαταραχών ύπνου περιλαμβάνει την λήψη πλήρους ιατρικού ιστορικού και την φυσική εξέταση του ασθενούς. Ο ιατρός μπορεί να συλλέξει πληροφορίες σχετικά με τις συνήθειες ύπνου του ασθενούς από τον ίδιο και την οικογένειά του. Επίσης, είναι δυνατό να γίνει μελέτη του ύπνου, μέσω ειδικού εξοπλισμού που συλλέγει πληροφορίες σχετικά με τα εγκεφαλικά κύματα, τις κινήσεις των οφθαλμών, τον μυϊκό τόνο, τον καρδιακό ρυθμό και την αναπνοή κατά την διάρκεια του ύπνου.
 

Τι μπορείτε να κάνετε

Οι διαταραχές ύπνου, που συσχετίζονται με τον καρκίνο, είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν μέσω του περιορισμού της νόσου και των παρενεργειών της θεραπείας.

  • Δημιουργία κατάλληλου περιβάλλοντος: αποφυγή θορύβων, χαμηλά φώτα,     κατάλληλη θερμοκρασία δωματίου, καθαρά κλινοσκεπάσματα, τοποθέτηση μαξιλαριών για την υποστήριξη του σώματος του ασθενούς.
  • Τακτική κένωσης της κύστης και του εντέρου για την αποφυγή αφυπνίσεων (για να πάει ο ασθενής στην τουαλέτα): αποφυγή ποτών πριν τον ύπνο, κένωση της κύστης και του εντέρου πριν τον ύπνο, αυξημένη πρόσληψη υγρών και φυτικών ινών κατά την διάρκεια της ημέρας, λήψη φαρμάκων για την ακράτεια πριν τον ύπνο.
  • Κατανάλωση φαγητού υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες 2 ώρες πριν τον ύπνο.
  • Αποφυγή ροφημάτων με καφεϊνη.
  • Φυσική άσκηση (η οποία πρέπει να ολοκληρώνεται τουλάχιστον 2 ώρες πριν τον ύπνο).
  • Τήρηση ενός προγράμματος κατάκλισης.
  • Φαρμακευτική αντιμετώπιση των διαταραχών του ύπνου (εάν είναι απαραίτητη).

BeStrong.org.gr - 17.03.14