Ζωή με Καρκίνο
Ψυχολογικές επιπτώσεις
Προχωρημένος καρκίνος
Αντιμετωπίζοντάς τον...

Αντιμετωπίζοντας καθημερινά τον προχωρημένο καρκίνο

Η αντιμετώπιση του καρκίνου που έχει επανέλθει ή που έχει εξαπλωθεί μπορεί να περιλαμβάνει μεγάλο ποσοστό φόβου και αβεβαιότητας.

Μπορεί να ανησυχείτε για τη θεραπεία σας, τον πόνο που νιώθετε, άλλα φυσικά συμπτώματα ή να μην μπορείτε να κάνετε πράγματα που θέλετε.

Μπορεί να ανησυχείτε για το ποιος και πώς θα σας φροντίζει κατά τη διάρκεια της θεραπείας σας.

Το άγχος για το μέλλον είναι φυσιολογικό, ειδικά εάν βιώνετε μία ασθένεια που μπορεί να σας φέρνει στην επιφάνεια τους φόβους σας.

Μπορεί να υπάρχουν στιγμές που αισθάνεστε ότι ο καρκίνος είναι συνεχώς στη σκέψη σας και ότι δεν μπορείτε να σκεφτείτε κάτι άλλο. Δεν πρέπει όμως να αντιμετωπίσετε αυτούς τους φόβους μόνοι σας.

Υπάρχουν άνθρωποι στους οποίους μπορείτε να στραφείτε για συμβουλές ή για βοήθεια σε πρακτικά θέματα, γιατροί, φίλοι, συγγενείς, σύμβουλοι.

Προσεγγίζοντας άλλους ανθρώπους και παίρνοντας συμβουλές για θέματα που σας απασχολούν, μπορεί να σας προσφέρει ένα είδος ανακούφισης και να σας βοηθήσει να συγκεντρωθείτε περισσότερο στον τρόπο που θέλετε να ζείτε.


Θέτοντας προτεραιότητες

Μερικοί άνθρωποι που βιώνουν τον καρκίνο λένε πως ότι εκτιμούν πολύ περισσότερο πλέον τα καθημερινά πράγματα της ζωής όπως την οικογένεια, τους φίλους, τα χόμπυ, ένα αγαπημένο βιβλίο, ένα αγαπημένο τραγούδι. Πολλοί νιώθουν ότι είναι περισσότερο αφοσιωμένοι στη ζωή και τις στιγμές της και ενοχλούνται λιγότερο από τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Η επίγνωση του ότι ο καρκίνος μπορεί και να μην είναι θεραπεύσιμος, μπορεί να σας δώσει τη δυνατότητα να αποφασίσετε τι είναι σημαντικό για εσάς αλλά και το τι δραστηριότητες θέλετε πλέον να κάνετε. Μπορεί να χρειαστεί να αποχωριστείτε από κάποια μελλοντικά σας σχέδια αλλά δεν χρειάζεται να «εγκαταλείψετε» όλες τις φιλοδοξίες και τα όνειρά σας.

Μπορεί να νιώσετε ότι τώρα μπορείτε να κάνετε κάτι που πάντα θέλατε αλλά που ποτέ δεν είχατε το χρόνο για να το κάνετε. Καλό θα ήταν να συγκεντρωθείτε στο τι μπορείτε να επιτεύξετε αλλά και στο τι σας δίνει ευχαρίστηση.


Μιλήστε στον γιατρό σας

Οι ανησυχίες σας για πράγματα που αφορούν την επιρροή που έχει ο καρκίνος στην καθημερινή σας ζωή ή τα συμπτώματα που μπορεί να έχετε από τη θεραπεία, μπορεί να κατευναστούν εφόσον μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες από τον γιατρό που σας επιβλέπει. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να απαντήσετε σε ερωτήματα που σας βασανίζουν. Μπορεί επίσης να σας βοηθούσε το να σημειώσετε τις ερωτήσεις που θέλετε να κάνετε ώστε την επόμενη φορά που θα τον επισκεφθείτε να είστε προετοιμασμένοι και να μην ξεχάσετε κάποια από αυτές.


Σωματική αδυναμία

Μπορεί να νιώθετε ότι κουράζεστε εύκολα και ότι το σώμα σας δεν είναι όσο δυνατό ή δεν έχει τις αντοχές που είχε κάποτε. Αυτό μπορεί να οφείλεται στον ίδιο τον καρκίνο ή λόγω άλλων συμπτωμάτων που επέρχονται από τη θεραπεία του. Μπορεί να νιώθετε ότι δεν έχετε δυνάμεις και ότι τα πάντα θέλουν περισσότερο κόπο για να γίνουν.

Μπορεί να σας είναι δύσκολο να προσαρμοστείτε στα νέα δεδομένα, π.χ. ότι δεν πρέπει να ξαναοδηγήσετε, να αθληθείτε. Θα χρειαστείτε χρόνο για να συνηθίσετε αυτές τις αλλαγές, για να αποδεχτείτε ότι χρειάζεστε ξεκούραση και ότι δεν μπορείτε να συμμετέχετε σε κάποιες δραστηριότητες που μέχρι τώρα θεωρούσατε δεδομένες.

Εάν η ενέργειά σας είναι περιορισμένη, προσπαθήστε να την «φυλάτε» για πράγματα που θέλετε πραγματικά να κάνετε για παράδειγμα, να αφιερώνετε λίγο χρόνο κάθε μέρα για ξεκούραση. Επιπροσθέτως, το να χρησιμοποιήσετε κάποιο στήριγμα για το περπάτημά σας ή ένα καροτσάκι δεν θα πρέπει να σας τρομάζει ή να σκέφτεστε ότι ο καρκίνος σας καταβάλλει.

Αντιθέτως, δείτε το σαν έναν τρόπο που θα σας προσφέρει τη δυνατότητα να κινείστε για περισσότερες ώρες μέσα στην ημέρα σας και που ίσως σας βοηθήσει να κάνετε περισσότερα πράγματα. 


Εξάρτηση

Ένας πολύ αληθινός και κοινός φόβος όσων βιώνουν τον καρκίνο είναι ότι μπορεί να χάσουν την αξιοπρέπεια ή την ανεξαρτησία τους. Πολλοί νιώθουν μεγάλη αναστάτωση στην ιδέα ότι εξαρτώνται από την βοήθεια των άλλων. Μπορεί να νιώθετε ότι σας είναι πιο εύκολο να αποδεχτείτε ότι θα σας φροντίζει ένα κοντινό σας πρόσωπο, ή μία νοσοκόμα.

Επιλέξτε εσείς το άτομο που σας ταιριάζει περισσότερο και που σας κάνει να νιώθετε περισσότερη ασφάλεια. Ακόμα κι αν δεν χρειάζεστε καθημερινή φροντίδα, μπορείτε να είστε ανεξάρτητοι με άλλους τρόπους και να πάρετε την πρωτοβουλία να πείτε στους άλλους πότε και γιατί τους χρειάζεστε. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να δημιουργήσετε ένα πλάνο που θα περιλαμβάνει τα κομμάτια που θα κάνετε μόνοι σας και αυτά που θα κάνετε με την βοήθεια άλλων.

Το να επιτρέψετε και στους ανθρώπους γύρω σας να σας φροντίσουν, είναι ένας τρόπος και για αυτούς να σας δείξουν τη φροντίδα και το ενδιαφέρον τους. Εάν τους εκφράσετε τι χρειάζεστε και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος που μπορούν να σας βοηθήσουν, θα αποφύγετε τυχόν παρεξηγήσεις και θα νιώσετε ότι η ζωή δεν έπαψε να είναι δική σας αλλά σας ανήκει ακόμα.

Ενώ ορισμένοι προτιμούν να μένουν στο σπίτι μόνοι τους σε οικεία περιβάλλοντα, άλλοι προτιμούν να μετακομίσουν, είτε γιατί αισθάνονται μόνοι, είτε γιατί επιθυμούν ένα άλλο περιβάλλον για να μείνουν. Στην περίπτωση μίας τέτοιας απόφασης θα ήταν καλό να συζητήσετε με την οικογένειά σας και τους φίλους σας που θα θέλατε να πάτε αλλά και το ποιος θα σας φροντίζει. Βέβαια, είναι πολύ σημαντικό η απόφαση αυτή να μη σας εμποδίζει από το να είστε σε στενή επαφή με τον γιατρό σας.


BeStrong.org.gr - 26.03.14