Ζωή με Καρκίνο
Ψυχολογικές επιπτώσεις
Προχωρημένος καρκίνος
Χάνοντας τη μάχη...

Χάνοντας τη μάχη με τον καρκίνο

Οι άνθρωποι που έχουν επιβιώσει από μια εμπειρία κοντινού θανάτου, λένε πολύ διαφορετικές ιστορίες για την εμπειρία τους ως "νεκροί". Αν και πολλοί περιγράφουν την κίνησή τους προς ένα φωτεινό φως και ένα περιβάλλον υποδοχής που βρίσκουν δύσκολο το να του αντισταθούν, άλλοι περιγράφουν τη βύθιση ή το να επιπλέουν στη ανυπαρξία.

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι δεν ξέρουν ακριβώς τι θα συμβεί στο μυαλό τους μετά το θάνατό τους. Μερικοί άνθρωποι θεωρούν ότι η ψυχή ή η συνείδησή τους θα συνεχίσει να ζει (ίσως σε μια νέα μορφή) ή θα πάει σε μια άλλη θέση. Άλλοι άνθρωποι θεωρούν ότι με τον θάνατό τους επέρχεται και το τέλος και ότι απλά ο νους σταματά.

Όταν ο θάνατος οφείλεται στον καρκίνο είναι συνηθισμένο να αισθάνεστε βαθμιαία πιο αδύναμοι και περισσότερο κουρασμένοι κατά τη διάρκεια αρκετών εβδομάδων ή μηνών.

Δεδομένου ότι δεν είναι δυνατό να προβλεφθεί ακριβώς το τι θα συμβεί, είναι χρήσιμο να γίνουν κάποια σημαντικά πράγματα όπως το να βάλετε σε σειρά τις υποθέσεις σας σύντομα παρά αργότερα. Εντούτοις, όπως με όλους τους άλλους φαινομενικά υγιείς ανθρώπους, υπάρχει ένας χαμηλός κίνδυνος αιφνίδιου θανάτου.

Οι αλλαγές που εμφανίζονται στο σώμα συζητούνται σε αυτό το τμήμα. Μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει κατανοητό πώς ο καρκίνος μπορεί να προκαλέσει το θάνατο. Οι αλλαγές που προκαλεί στο σώμα σας θα εξαρτηθούν από το είδος καρκίνου και το σημείο που εντοπίζεται στο σώμα.


Σωματικές Αλλαγές

Οι περισσότεροι καρκίνοι έχουν επιπτώσεις στη δυνατότητα του σώματος να χρησιμοποιήσει τα τρόφιμα που τρώμε ώστε να παράγει ενέργεια. Αυτό μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε εξαντλημένοι και αδύναμοι, και όχι πλέον ικανοί να παλέψετε.

Τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να αποτρέψουν το σώμα σας από το να εργαστεί κανονικά, και μπορούν να προκαλέσουν μια αλλαγή στη χημική ισορροπία στο σώμα και μερικές φορές να οδηγήσουν σε συγκέντρωση μη χρήσιμων χημικών ουσιών. Αυτές οι χημικές αλλαγές μπορούν να κάνουν τους ανθρώπους να αρχίσουν να χάνουν βάρος άσχετα με την ποσότητα τροφής που καταναλώνουν.

Η όρεξή σας για τα τρόφιμα θα μειωθεί βαθμιαία. Η εμφάνισή σας μπορεί να αλλάξει και πιθανόν να αρχίσετε να δείχνετε γηραιότεροι. Μόλις σταματήσει ένα άτομο να τρώει, συνήθως ζει μόνο για μερικές ακόμα εβδομάδες.

Δεδομένου ότι γίνεστε πιο αδύναμοι και λιγότερο ικανοί να κάνετε πράγματα, προσπαθώντας να κάνετε τις συνηθισμένες καθημερινές δραστηριότητές σας όπως το να σηκωθείτε και να ντυθείτε, μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε εξαντλημένοι. Οι μύες σας μπορεί να μαραζώσουν.

Θα αισθανθείτε βαθμιαία όλο και περισσότερο κουρασμένοι και θα πρέπει να στηριχτείτε ή να κοιμηθείτε περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας.


Απώλεια ενδιαφέροντος

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, είναι συνηθισμένο για τους ανθρώπους να χάνουν το ενδιαφέρον τους για πράγματα που ήταν προηγουμένως σημαντικά για αυτούς. Είναι σαν κάποιες φορές, οι άνθρωποι να χρειάζεται να αποτραβήξουν την προσοχή τους από τον κόσμο προκειμένου να προετοιμαστούν για τον επικείμενο θάνατο.


Φροντίδα και υποστήριξη

Οι άνθρωποι ίσως χρειαστούν αρκετή φυσική φροντίδα και υποστήριξη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου καθώς γίνονται ολοένα και πιο αδύναμοι και λιγότερο ικανοί να κάνουν πράγματα. Εντούτοις, στο μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους, μπορεί να επιθυμούν να βρίσκονται ξαπλωμένοι και ίσως θέλουν άλλους ανθρώπους απλά να κάθονται δίπλα τους, χωρίς απαραιτήτως να πρέπει να μιλήσουν.

Περιστασιακά, ένα άτομο που βρίσκεται κοντά στον θάνατο παραμένει ενήμερο και ικανό να μιλήσει μέχρι και μόλις πριν τον επικείμενο θάνατό του και επίσης μπορεί να έχει μια σημαντική συνομιλία με τους ανθρώπους γύρω του.

Εντούτοις, αυτό είναι η εξαίρεση παρά ο κανόνας και είναι σημαντικό να ειπωθούν όλα τα πράγματα τα οποία θέλετε να συζητήσετε σε αρκετά πρώιμο στάδιο.


Οι τελευταίες μέρες

Καθώς όλες αυτές οι αλλαγές συνεχίζονται, έρχεται ο καιρός όπου οι άνθρωποι αισθάνονται πολύ αδύναμοι και δεν είναι ικανοί να σηκωθούν καθόλου από το κρεβάτι. Από την μεγάλη ανάγκη τους για ύπνο και ξεκούραση, οι άνθρωποι οδηγούνται σε μια φάση όπου ο ύπνος τους γίνεται βαθύτερος και ξοδεύουν το χρόνο παρασυρόμενοι μέσα και έξω από τη συνείδησή τους.

Κατά περιόδους μπορεί να αισθάνεστε μπερδεμένοι, και να μην αναγνωρίζετε την οικογένεια ή τους φίλους σας. Μπορεί επίσης να ακούσετε ή να δείτε πράγματα που δεν βρίσκονται στον χώρο (ψευδαισθήσεις). Μπορεί να έχετε σκέψεις ή και εμπειρίες που προσομοιάζουν με τα όνειρα, στις οποίες δεν είστε βέβαιοι εάν τα πράγματα που βιώνετε είναι πραγματικά ή όχι.

Η υπνηλία και η σύγχυση μπορεί να είναι λόγω των χημικών αλλαγών που συμβαίνουν στο σώμα σας και τη συγκέντρωση επιβλαβών χημικών ουσιών (τοξίνες). Αυτά μπορεί μερικές φορές να οφείλονται εν μέρει στα φάρμακα που πρέπει να λαμβάνεται ώστε να σας κρατήσουν όσο γίνεται πιο άνετους. Μερικές φορές, στους ανθρώπους γύρω σας, μπορεί να φαίνεστε στενοχωρημένοι ή και ανήσυχοι.


Αισθήσεις

Τα πόδια και τα χέρια σας μπορεί να τα αισθάνεστε κρύα, ή το δέρμα σας μπορεί να το αισθάνεστε πολύ ευαίσθητο σε οποιαδήποτε αφή. Οι άνθρωποι που σας φροντίζουν πρέπει να είναι πολύ ευγενείς και προσεκτικοί κατά την μετακίνηση ή το άγγιγμα.


Κώμα

Η υπνηλία και η νύστα συνήθως βαθμιαία αναπτύσσονται σε μια φάση όπου οι άνθρωποι δεν έχουν συνειδητότητα και δεν μπορούν να αποκριθούν καθόλου σε τίποτα γύρω τους. Μπορεί να φαίνεστε σαν να είστε ειρηνικά κοιμισμένοι ή μπορεί να κινείστε, να κάνετε συσπάσεις ή μορφασμούς περιστασιακά σαν να ονειρεύεστε.

Αν και δεν θα είστε σε θέση να αποκριθείτε στους ανθρώπους γύρω σας, αυτή τη στιγμή είναι πιθανό ότι θα μπορείτε να αντιληφθείτε ότι είναι εκεί. Είναι πιθανό ότι θα είστε σε θέση να τους ακούσετε εάν μιλήσουν σε σας. Αυτή η φάση μπορεί να διαρκέσει μόνο μερικές ώρες ή μπορεί να συνεχιστεί για μερικές ημέρες.

Σε αυτή τη φάση, το φαγητό και το νερό δεν είναι απαραίτητα δεδομένου ότι το σώμα σας δεν είναι πλέον ικανό να τα απορροφήσει ή να τα χρησιμοποιήσει. Υγραίνοντας τα χείλια ή το στόμα σας είναι ότι χρειάζεστε στην παρούσα φάση. Μόλις σταματήσει ένα άτομο να πίνει, συνήθως ζει μόνο για ακόμα μερικές ημέρες.


Αναπνοή

Εάν ένα άτομο δεν μετακινείται, το υγρό που παράγεται κανονικά από τους πνεύμονές του δεν είναι ικανό να φύγει και μπορεί να εγκλωβιστεί στις εξόδους αέρα, έτσι ώστε όταν αναπνέουν, να κάνουν έναν μικρό βρόγχο (κροτάλισμα) θόρυβο. Αυτό μπορεί να είναι ανησυχητικό για τους ανθρώπους γύρω, αλλά δεν φαίνεται να είναι ανησυχητικό για τα ίδια τα άτομα. Η αναπνοή τους μπορεί επίσης να γίνει ακανόνιστη, με μεγάλα διαστήματα μεταξύ των αναπνοών.


Τελευταίες στιγμές

Για τους περισσότερους ανθρώπους, οι τελευταίες στιγμές της ζωής είναι πολύ ειρηνικές, με την αναπνοή τους να γίνεται βαθμιαία πιο αργή και πιο ακανόνιστη, πριν σταματήσει. Με μερικούς ανθρώπους αυτό φαίνεται να παίρνει αρκετό χρονικό διάστημα, ενώ σε άλλους συμβαίνει μέσα σε διάρκεια κάποιων λεπτών.

Μπορεί να είναι δύσκολο να επισημανθεί η ακριβής στιγμή του θανάτου. Συχνά το σώμα των ατόμων χαλαρώνει εντελώς και το πρόσωπό τους φαίνεται πολύ ειρηνικό. Οι άνθρωποι συχνά λένε ότι μπορούν να αισθανθούν πότε η συνείδηση του ατόμου έχει απομακρυνθεί από το σώμα.

Σε μερικούς πολιτισμούς και θρησκείες, πιστεύεται ότι το μυαλό του ατόμου (συνείδηση) μένει γύρω από το σώμα για κάποιο διάστημα μετά από το θάνατο. Σε άλλους πολιτισμούς και θρησκείες θεωρείται ότι η συνείδηση κινείται προς μια άλλη θέση γρήγορα. Μερικοί άνθρωποι θεωρούν ότι μόλις πεθάνει το άτομο, δεν υπάρχει τίποτα που να υφίσταται στο μυαλό του (συνείδηση).
 

Πνευματικές ανάγκες

Εάν έχετε την πεποίθηση ότι οι στιγμές οδεύουν στο θάνατο και ότι η ακριβής στιγμή του θανάτου είναι σημαντική για το μέλλον σας, είναι σημαντικό οι άνθρωποι που σας φροντίζουν να γνωρίζουν τις ανάγκες σας. Είναι σημαντικό να τους ενημερώσετε εάν χρειάζεστε ειδικές πρακτικές ή εάν δεν θέλετε να σας αγγίζουν ή να σας μετακινούν κάποιο διάστημα πριν από ή μετά από το θάνατο.

Το προσωπικό στο νοσοκομείο ή τους ξενώνες, θα προσπαθήσει να ανακαλύψει τι είναι αυτό που είναι κατάλληλο για ανθρώπους διαφορετικών πολιτισμών στις τελευταίες ώρες τους. Εντούτοις, μπορεί να είναι ευκολότερο εάν εσείς ή η οικογένειά σας καταστήσετε στο προσωπικό γνωστές τις ανάγκες σας.

Αυτό θα τους επιτρέψει να κάνουν τις απαραίτητες ρυθμίσεις για τον πνευματικό ή θρησκευτικό σύμβουλό σας ώστε να σας επισκεφτεί εάν θεωρήσετε ότι αυτό είναι χρήσιμο, και για να σιγουρευτείτε ότι το σώμα σας αντιμετωπίζεται με τον κατάλληλο τρόπο μετά από το θάνατό σας.


Πράγματα προς εξέταση

Αυτή η λίστα ερωτήσεων μπορεί να σας βοηθήσει να σκεφτείτε σχετικά με το πώς και που θα επιθυμούσατε να πεθάνετε, έτσι ώστε να μπορέσετε να οργανώσετε τις συζητήσεις με τους συγγενείς ή τους φίλους σας και να αισθανθείτε βέβαιοι ότι θα σας φροντίσουν με τον τρόπο που επιθυμείτε.

  • Πού θα προτιμούσατε να πεθάνετε; Στο σπίτι /σε ξενώνα/στο νοσοκομείο/σε ένα νοσηλευτικό σπίτι/στο σπίτι ενός μέλους της οικογένειας;
  • Πώς θα επιθυμούσατε να είναι τα πράγματα γύρω σας, δεδομένου ότι πεθαίνετε;
  • Ποιες πληροφορίες χρειάζεστε για την κατάστασή σας και το τι μπορεί να συμβεί σε σας;
  • Υπάρχουν κάποιες ιδιαίτερες θεραπείες που δεν επιθυμείτε να έχετε;
  • Θέλετε να γράψετε μια πρώιμη απόφαση (προηγμένη οδηγία) ή τη μόνιμη δύναμη του πληρεξούσιου;
  • Πώς θέλετε να θεραπευθείτε από τους ανθρώπους γύρω σας όταν πεθαίνετε;
  • Ποιον θα επιθυμούσατε να έχετε γύρω σας; Υπάρχουν άνθρωποι που δεν θέλετε γύρω σας;
  • Υπάρχουν ζητήματα που θα επιθυμούσατε να ταξινομήσετε με συγκεκριμένους ανθρώπους;
  • Υπάρχει κάτι που να είναι πολύ σημαντικό για εσάς εκείνη τη στιγμή;
  • Υπάρχουν οποιεσδήποτε πνευματικές πρακτικές ή θρησκευτικές πρακτικές που θα επιθυμούσατε να πραγματοποιηθούν; Ποιόν πρέπει να ζητήσετε ώστε να σιγουρευτείτε ότι αυτό θα συμβεί;
  • Υπάρχουν ιδιαίτερες πρακτικές που θα θέλατε να πραγματοποιηθούν κατά την διάρκεια του θανάτου ή μόλις πεθάνετε;
  • Υπάρχει κάτι που θέλετε να κάνετε για τους ανθρώπους που αγαπάτε;
  • Ποιες νεκρικές ρυθμίσεις θα επιθυμούσατε να γίνουν;
  • Ποιος θέλετε να κάνει τις ρυθμίσεις αυτές;
  • Θέλετε να αποτεφρωθείτε ή να θαφτείτε;
  • Έχετε εκφράσει κάποια τελευταία επιθυμία;

Μιχάλης Πατρικαρέας
Ψυχολόγος - Κοινωνιολόγος


BeStrong.org.gr - 26.03.14