Ζωή με Καρκίνο
Ποιότητα ζωής
Αντιμετώπιση του πόνου
Ιατρεία ανακούφισης πόνου

Ιατρεία ανακούφισης πόνου

Τα ιατρεία ανακούφισης πόνου αποτελούν τμήμα του χειρουργικού ή αναισθησιολογικού τομέα κάθε νοσοκομείου. Στην Ελλάδα λειτουργούν σήμερα 45 ιατρεία ανακούφισης πόνου, τα οποία ανήκουν σε αναισθησιολογικά τμήματα δημόσιων νοσοκομείων.

Σε αυτά, οι αναισθησιολόγοι παρέχουν ανακούφιση σε ασθενείς οι οποίοι υποφέρουν από χρόνιες παθήσεις όπως ο καρκίνος, το AIDS, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η αρθρίτιδα, η οστεοπόρωση κ.α. Παρέχουν συμβουλές, κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και συγκεκριμένη ιατρο-νοσηλευτική φροντίδα.

Τα ιατρεία πόνου στοχεύουν στην ανακούφιση από τον πόνο, στην παροχή βοήθειας για καλύτερη αξιοποίηση των λειτουργικών δραστηριοτήτων, στην επανάκτηση της αυτοπεποίθησης του ατόμου και στην επανένταξή του στο κοινωνικό σύνολο. Ο πόνος μπορεί να σας επηρεάσει με πολλούς τρόπους.

Μπορεί να σας εμποδίσει από τις δραστηριότητές σας, από το να κοιμάστε καλά, να χαίρεστε την οικογένεια και τους φίλους σας, μπορεί ακόμα να σας δημιουργήσει προβλήματα στο φαγητό. Ο πόνος μπορεί επίσης να σας προκαλέσει φόβο ή και κατάθλιψη. Όταν πονάτε ή αισθάνεστε δυσάρεστα μπορεί να ανησυχήσετε την οικογένεια και τους φίλους σας.

Η αρτηριακή πίεση, ο σφυγμός, η αναπνοή και η θερμοκρασία έχουν οριστεί εδώ και πολλούς αιώνες ως τα βασικά «ζωτικά σημεία» τα οποία αποτελούν ένδειξη καλής υγείας. Αυτά τα ζωτικά σημεία αποτελούν σημαντικά στοιχεία για τους γιατρούς, για να κάνουν τη διάγνωση και να θεραπεύσουν την ασθένεια, ενώ παρέχουν στους γιατρούς και μια απλή, βασική πυξίδα για τον προσδιορισμό του κατά πόσον ο ασθενής είναι όντως άρρωστος.

Σήμερα αναγνωρίζεται ότι ο πόνος αποτελεί και σημείο ασθένειας. Ο πόνος παρέχει ένα χρήσιμο εργαλείο στους γιατρούς για τον υπολογισμό και την παρακολούθηση της κατάστασης της υγείας ενός ασθενούς, της ασθένειας ή της καλής κατάστασής του. Επιπλέον, η διασφάλιση της διερεύνησης του πόνου από τους παροχείς ιατρικής περίθαλψης σε ένα ιατρείο ανακούφισης πόνου, αποτελεί συνήθως το πρώτο βήμα για την αναγνώριση και την αντιμετώπιση.

Παρ' όλο που ο πόνος είναι υποκειμενικός και μπορεί να διαφέρει από τον ένα ασθενή στον άλλο και από τη μια μέρα στην άλλη, οι παροχείς ιατρικής περίθαλψης επιχειρούν να υπολογίσουν τον πόνο όσο πιο αντικειμενικά γίνεται. Οι κλίμακες του πόνου αποτελούν χρήσιμους δείκτες για τους γιατρούς, για να αποκτούν μια εικόνα του πόσο πονάει ο ασθενής.

Αποτελούν επίσης πολύ σημαντικό μέσο μέτρησης που μπορεί να βοηθήσει στον προσδιορισμό του κατά πόσο μια θεραπεία για την καταπολέμηση του πόνου είναι αποτελεσματική ή όχι. Επειδή ο πόνος αποτελεί τόσο σημαντικό μέρος της διάγνωσης και της θεραπείας, η αναγκαιότητα των γιατρών, των νοσοκόμων και άλλων παρόχων ιατρικής περίθαλψης να καταγράψουν τον πόνο ως ζωτικό σημείο, καθίσταται υποχρεωτικό μέρος της ιατρικής φροντίδας.

Εάν πάσχετε από καρκίνο και αισθάνεστε πόνο πρέπει να το πείτε αμέσως στο γιατρό ή στο νοσοκόμο σας. Θα σας παραπέμψουν σε ένα ιατρείο ανακούφισης πόνου, όπου ειδικευμένοι επιστήμονες, μπορούν να σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε τον πόνο.  Το να ζητήσετε έγκαιρα βοήθεια για την καταπολέμηση του πόνου μπορεί να καταστήσει τη θεραπεία για τον πόνο περισσότερο αποτελεσματική.

Οι περισσότεροι πόνοι που οφείλονται στον καρκίνο μπορούν να αντιμετωπιστούν με θεραπεία. Όταν ο πόνος είναι πιο ήπιος θα αισθάνεστε προφανώς περισσότερο δραστήριοι και θα έχετε μεγαλύτερο ενδιαφέρον να κάνετε πράγματα τα οποία σας ευχαριστούν. Το να ελέγχετε τον πόνο αποτελεί σημαντικό κομμάτι της θεραπείας σας. Εάν πονάτε, εάν ο πόνος χειροτερεύει ή εάν λαμβάνετε κάποιο αναλγητικό που δεν είναι αποτελεσματικό, πείτε το στους γιατρούς και τους νοσοκόμους σας.


BeStrong.org.gr - 15.03.14