Ζωή με Καρκίνο
Ειδικές κατηγορίες ασθενών
Παιδί & Καρκίνος
Φροντίδα & υποστήριξη
Υποστηρικτική Διατροφή

Διατροφή για παιδιά με καρκίνο

Πολλές παρενέργειες της εκάστοτε θεραπείας για τον καρκίνο μπορεί να δυσκολεύει το παιδί σας στο να φάει.

Μερικές σωματικές επιπτώσεις είναι η μείωση ή απώλεια της όρεξης, ξηροστομία, αλλαγή της αίσθησης της γεύσης, ναυτία, διάρροια, δυσκοιλιότητα, έμετοι, αύξηση του βάρους.

Αλλά και η συναισθηματική πλευρά της αντικαρκινικής θεραπείας ενδέχεται να επηρεάσει τις διατροφικές συνήθειες του παιδιού σας. Όταν ένα παιδί είναι στεναχωρημένο, αγχωμένο ή φοβισμένο, μπορεί να εμφανίσει διατροφικά προβλήματα.

Απώλεια της όρεξης και αίσθηση ναυτίας, είναι δύο φυσιολογικές αντιδράσεις πιθανές να προκύψουν όταν το παιδί είναι νευρικό ή φοβισμένο.

Η θεραπευτική ομάδα, συμπεριλαμβανομένου του διαιτολόγου του νοσοκομείου, μπορεί να σας βοηθήσει να καταρτίσετε ένα πλάνο του φαγητού που θα σερβίρεται στο σπίτι, ειδικό για τη δίαιτα του παιδιού.

Ενημερώστε την ομάδα για τυχόν αύξηση ή μείωση του βάρους του. Ρωτήστε την για το τι λειτούργησε και υπήρξη βοηθητικό για άλλα παιδιά. Τα καλά νέα είναι ότι ακόμη και σε παιδιά με διατροφικά προβλήματα, υπάρχουν μέρες που το φαγητό είναι απόλαυση και όχι δυσκολία. Οι παρακάτω προτάσεις ενδεχομένως βοηθήσουν το παιδί σας να νιώσει μεγαλύτερη όρεξη για φαγητό :


Σερβίρετε ελκυστικό φαγητό

  • Φτιάξτε γεύματα που περιλαμβάνουν τα αγαπημένα φαγητά του παιδιού σας, αλλά μην του τα δίνετε σε διαστήματα που εμφανίζει κρίσεις ναυτίας γιατί κάτι τέτοιο μπορεί να του δημιουργήσει εμμένουσα απέχθεια για το συγκεκριμένο φαγητό.
  • Προσπαθήστε να του δίνετε πάντα γεύματα με υψηλή θερμιδική αξία ( π.χ. μακαρόνια με τυρί και σάλτσα ή βούτυρο, μιλκ σέικ με παγωτό κλπ).

Υιοθετήστε ένα ευέλικτο πρόγραμμα γευμάτων
  • Να επιτρέπετε στο παιδί σας να τρώει οποτεδήποτε νιώθει πεινασμένο ή να του παρέχετε πολύ συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της μέρας. Τα γεύματα του να έχουν υψηλή τόσο θερμιδική, όσο και πρωτεϊνική αξία. Μικρές μπουκιές από τα σωστά φαγητά και μικρές γουλιές από κατάλληλα υγρά ανά μία ώρα μπορούν επίσης να επιφέρουν αύξηση στην πρόσληψη πρωτεϊνών και θερμίδων. Μπορείτε τέλος, να καταψύξετε μερίδες από τα αγαπημένα φαγητά του παιδιού σας και να του τα σερβίρετε όποτε τα επιθυμήσει.
  • Φάρμακα που λαμβάνονται δια στόματος μπορούν επίσης να επηρεάσουν την όρεξη του παιδιού. Κάποια από αυτά είναι καλύτερο να δίνονται το πρωί, άλλα το μεσημέρι και άλλα με γεμάτο στομάχι. Ρωτήστε τον γιατρό για το πότε και πώς είναι καλύτερο να του δίνετε τα φάρμακά του. Ενημερώστε τον επίσης εάν το παιδί δεν έχει καθόλου όρεξη ή εμφανίζει οποιεσδήποτε άλλες παρενέργειες.
  • Προσπαθήστε να αλλάζετε τακτικά την ώρα, το μέρος και τα συνοδευτικά του γεύματος. Ένα πικνικ, ακόμη και όταν γίνεται στο σπίτι, μπορεί να κάνει την ώρα του γεύματος πολύ πιο διασκεδαστική. Η ταυτοχρόνη παρακολούθηση μιας αγαπημένης του εκπομπής στην τηλεόραση, η πρόσκληση φίλων του παιδιού σας σε ένα κοινό γεύμα, είναι ενέργειες που μπορούν να αυξήσουν την όρεξη του παιδιού σας.

Δημιουργήστε ένα ευχάριστο σκηνικό

  • Τα γεύματα να εκτυλίσσονται ήρεμα και χαλαρωτικά. Μην εκβιάζετε τη διαδικασία του φαγητού.
  • Να επαινείτε την κατανάλωση σωστού φαγητού. Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε μικρές επιβραβεύσεις, όπως το αγαπημένο γλυκό του παιδιού σας ή ένα καινούριο παιχνίδι, ώστε να επιλέγει συχνότερα θρεπτικά φαγητά. Όταν δομείτε ένα τέτοιο σύστημα επιβραβεύσεων προσέξτε να συμπεριλάβετε και τα άλλα αδέλφια. Είναι σημαντικό να μην παραγκωνίζονται τα υπόλοιπα παιδιά σας, αλλά από την άλλη μην ενθαρρύνετε τη μεγάλη κατανάλωση φαγητού από τα υγιή παιδιά.
  • Αποφύγετε τους θυμούς και τις τιμωρίες. Ο εξαναγκασμός ενός παιδιού να φάει μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Εάν η διατροφή του παιδιού σας εξελιχθεί σε σημαντικό πρόβλημα, συμβουλευτείτε τον γιατρό του προκειμένου να του χορηγήσει κάποια φάρμακα που βελτιώνουν την όρεξη. Μερικές φορές τα παιδιά αποκτούν μεγαλύτερο βάρος κατά τη διάρκεια της θεραπείας εξ’ αιτίας της συσσώρευσης νερού στο σώμα.

Μη βάλετε το παιδί σας σε διαδικασία δίαιτας. Αντ’ αυτού, καλέστε τον γιατρό. Εάν η αύξηση βάρους οφείλεται στην παρουσία πλεονάζοντος νερού, ενδεχομένως να σας συστήσει να χρησιμοποιείτε λιγότερο αλάτι, διότι το αλάτι προκαλεί κατακράτηση υγρών. Ο γιατρός ίσως να χορηγήσει και διουρητικά τα οποία θα συμβάλλουν στην απώλεια των πλεονάζοντων υγρών.

Τα παιδιά με καρκίνο έχουν ανάγκη από μια διατροφή πλούσια σε πρωτείνες και θερμίδες. Φαγητά πλούσια σε θερμίδες εμποδίζουν την απώλεια βάρους, ενώ οι πρωτεΐνες βοηθούν το σώμα να παραμείνει δυνατό και να επανακάμψει. Για να καταφέρετε να τρώει το παιδί σας περισσότερη πρωτεΐνη αλλά και θερμίδες, δοκιμάστε τα παρακάτω κόλπα:

  • Να δίνετε στο παιδί σας υγρά, αλλά όχι κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Τα υγρά γεμίζουν το στομάχι και αφαιρούν την όρεξη για στέρεα τροφή. Δώστε του επίσης καλαμάκι για να γίνει η κατάποση ευκολότερη.
  • Κάποιοι τύποι χημειοθεραπείας μπορεί να αλλάξουν τη γεύση του παιδιού σας για ένα διάστημα. Φαγητά κάθε εποχής όπως είναι τα μακαρόνια και η πίτσα, μπορεί να φαίνονται καλά σε τέτοιες περιπτώσεις. Μερικές φορές η πρόσθεση λίγης παραπάνω ζάχαρης ή αλατιού, ή η αφαίρεσή τους, μπορεί να κάνει τα φαγητά να έχουν καλύτερη γεύση.
  • Αποφύγετε τροφές κενές θερμίδων, όπως αναψυκτικά, τσιπς, ζαχαρωτά, καθώς μπορούν να χειροτερέψουν την όρεξη του παιδιού σας, χωρίς να του παράσχουν κάτι θρεπτικό. Φρούτα, χυμοί, γιαούρτια, μιλκ σεικ παρέχουν επιπλέον θερμίδες και πρωτείνες.

BeStrong.org.gr - 24.03.14