Ζωή με Καρκίνο
Ειδικές κατηγορίες ασθενών
Παιδί & Καρκίνος
Μετά καρκίνου εποχή...

Mετά παιδικού καρκίνου εποχή...

Τι μας επιφυλάσσει το μέλλον;

Λόγω της νεότερης έρευνας και θεραπείας, τα παιδιά με καρκίνο ζούνε περισσότερο απ’ ό,τι συνέβαινε μέχρι πρότινος και απολαμβάνουν καλύτερη ποιότητα ζωής. Παρ’όλο που σε γενικές γραμμές έχουν μια φυσιολογική ζωή, τους επιζήσαντες του καρκίνου απασχολούν και κάποιες άλλες έγνοιες που είναι πιθανώς ανύπαρκτες για τους άλλους ανθρώπους. Πρέπει για παράδειγμα, να λαμβάνουν επιπρόσθετη ειδική ιατρική φροντίδα και ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν προβλήματα στην απόκτηση ασφάλισης.


Συνεχιζόμενη Ιατρική Φροντίδα

Οι τακτικές εξετάσεις έχουν ιδιαίτερη σημασία μετά την αντικαρκινική θεραπεία. Στις επισκέψεις αυτές το παιδί σας λαμβάνει ταυτόχρονα την ιατρική φροντίδα που χρειάζεται κάθε παιδί στην ηλικία του και την φροντίδα που προβλέπεται ανάλογα με τον τύπο του καρκίνου, τη θεραπεία στην οποία έχει υποβληθεί και την παρούσα κατάσταση της υγείας του. Σε γενικές γραμμές, γονείς των οποίων τα παιδιά έχουν υποβληθεί σε οποιουδήποτε είδους θεραπεία κατά του καρκίνου, συνίσταται να κάνουν τα παρακάτω:

  • Προγραμματισμό τακτικών επανεξετάσεων. Συνήθως, παιδιά τα οποία έχουν λάβει θεραπεία για τον καρκίνο επισκέπτονται σε πρώτη φάση τον γιατρό τους κάθε  3 με 4 μήνες και μία ή δύο φορές το χρόνο αργότερα. Ρωτήστε τον γιατρό πόσο συχνά χρειάζεται να έρχεται το παιδί σας για τακτικό έλεγχο.
  • Να είστε σε εγρήγορση για τυχόν σημάδια επιστροφής του καρκίνου: οι γιατροί με κανέναν τρόπο δεν μπορούν να σας διαβεβαιώσουν αν ο καρκίνος ανήκει πια στο παρελθόν ή ενδέχεται να επιστρέψει. Εάν επιστρέψει, αυτό μπορεί να γίνει εβδομάδες, μήνες ή και χρόνια μετά το τέλος της θεραπείας. Συζητήστε με τον γιατρό και την θεραπευτική ομάδα του παιδιού σας για τις πιθανότητες επιστροφής του καρκίνου, καθώς και για εκείνα τα σημάδια που θα σας προειδοποιήσουν για μια ενδεχόμενη επιστροφή του.
  • Να είστε σε εγρήγορση για σημάδια παρενεργειών από τη θεραπεία που επιμένουν: η αντικαρκινική θεραπεία μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες πολλά χρόνια αργότερα. Μερικές θεραπείες ίσως επηρεάσουν την ικανότητα του παιδιού σας να τεκνοποιήσει στο μέλλον, την ανάπτυξή του και τη μαθησιακή του  ικανότητα ή ακόμη και να αυξήσουν τις πιθανότητες για εμφάνιση ενός δεύτερου τύπου καρκίνου.
  • Να είστε ψυχικά παρόντες σε κάθε είδους δυσκολία που ίσως εμφανίσει το παιδί σας στο να διαχειριστεί συναισθήματά του που σχετίζονται με το γεγονός ότι είχε καρκίνο, ακόμα και χρόνια μετά το πέρας της θεραπείας. Όταν η διαδικασία της θεραπείας έχει πλήρως ολοκληρωθεί, κάποια παιδιά ξαφνικά συνειδητοποιούν ολοκληρωτικά το τι ακριβώς τους συνέβη. Το γεγονός αυτό μπορεί να προκαλέσει ιδιαίτερη αναστάτωση. Σε αυτό το σημείο, ίσως έχουν την ανάγκη να συζητήσουν για τα συναισθήματά τους και ίσως χρειαστεί να έχουν και κάποια συνάντηση με κάποιον σύμβουλο.
  • Προωθώντας καλές συνήθειες υγείας. Τρώγοντας υγιεινά, διεκδικώντας αρκετό ύπνο και φυσική άσκηση, θα βοηθήσει το παιδί σας να νιώσει καλύτερα και να είναι πιο υγιές.

Για να κατανοήσετε καλύτερα τις ανάγκες φροντίδας της υγείας του παιδιού σας τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον, ρωτήστε τον γιατρό και την ειδική ομάδα θεραπείας. Χρειάζεστε πληροφορίες για να μπορείτε να φροντίζετε την υγεία του παιδιού σας. Όσο το παιδί μεγαλώνει, αυτός/ αυτή επίσης θα χρειάζονται αυτές τις πληροφορίες. Ίσως θελήσετε να ρωτήστε τον γιατρό και την θεραπευτική ομάδα τις ακόλουθες ερωτήσεις:

  • Πόσο συχνά πρέπει το παιδί μου να κάνει check up;
  • Ποια είναι τα σημάδια της επιστροφής του καρκίνου ή των μακράς διάρκειας επιδράσεών του; Πόσο πιθανόν είναι αυτά να συμβούν;
  • Ποιες αλλαγές πιθανόν να συμβούν και οι οποίες δεν σχετίζονται με σημάδια κινδύνου;
  • Τι είδους δίαιτα πρέπει το παιδί μου να ακολουθήσει;
  • Ποιες είναι οι επιλογές ως προς την διαχείριση του χρόνιου πόνου, την επιστροφή του καρκίνου, ή των μακράς διάρκειας επιδράσεων του καρκίνου;
  • Ποιος είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για εμένα, να μιλήσω μαζί σου για μελλοντικούς προβληματισμούς; Από το τηλέφωνο; Σε ένα ειδικό ραντεβού; Σε μια συνηθισμένη επίσκεψη στο γραφείο, προγραμματισμένη εκ των προτέρων ώστε να παρέχει την δυνατότητα για περισσότερο χρόνο;
  • Ποιος άλλος είναι διαθέσιμος να μιλήσει για συγκεκριμένα προβλήματα;
     
Ασφαλιστικά ζητήματα στο μέλλον

Μια άλλη ανησυχία των γονέων είναι το τι συμβαίνει στην κάλυψη και τις δαπάνες ασφάλειας υγείας αφότου το παιδί σας έχει κάνει την θεραπεία του καρκίνου. Το παιδί σας είναι πιθανό να συνεχίσει να καλύπτεται από την τρέχουσα ασφάλειά σας, αλλά ίσως χρειαστεί να πληρώσετε παραπάνω χρήματα.

Εάν αλλάζετε εργασίες ή υποβάλλετε αίτηση για μια νέα πολιτική, εντούτοις, μπορεί να υπάρξει πρόβλημα στο να πάρετε τη νέα κάλυψη για το παιδί σας, και μπορεί να σας κοστίσει περισσότερο. Οι μεγαλύτεροι έφηβοι που πρόκειται σύντομα να εγκαταλείψουν το σπίτι και να αναζητήσουν μια θέση εργασίας πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στις ασφαλιστικές ανάγκες.

Η μετάβαση από την ασφάλεια του γονέα τους θα σημάνει την ανάγκη για δική τους προσωπική κάλυψη. Ένα κλειδί για να σιγουρευτείτε για το αν το παιδί σας έχει την ασφαλιστική κάλυψη είναι το να υποβάλετε σωστές ερωτήσεις πριν αλλάξετε εργασίες και να εξετάσετε αυτά που η κάλυψη ασφάλειας υγείας σας θα περιλαμβάνει εάν αλλάξετε τις πολιτικές.


BeStrong.org.gr - 24.03.14