Νέα
Νέα της οργάνωσης

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΙΧΑΗΛ - Ιδρυτής της ΜΚΟ «Μείνε Δυνατός»

Εφημερίδα: Τα Νέα

«Δεν γνωρίζω αν νικιέται ο καρκίνος... όμως σίγουρα η ζωή κερδίζεται»

20 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Την ερχόμενη Κυριακή θα ανέβουν για τέταρτη και τελευταία φορά στα ποδήλατά τους για να διαδώσουν πως ο καρκίνος νικιέται. Στόχος της οργάνωσης «Μείνε Δυνατός» είναι να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για το θέμα του καρκίνου, ενώ παράλληλα να γίνει σαφές πως η ασθένεια δεν είναι επάρατη. «Επάρατη σημαίνει καταραμένη, δηλαδή όσοι έχουν καρκίνο είναι καταραμένοι;», αναρωτιέται ο ιδρυτής της οργάνωσης, Παναγιώτης Μιχαήλ.

  1. Την Κυριακή είναι η τελευταία ποδηλατοδρομία που διοργανώνετε; Τις τέσσερις πρώτες Κυριακές του Ιουλίου, παρέα με γνωστούς πρωταθλητές ποδηλάτες και τον κόσμο, διοργανώσαμε αυτές τις ποδηλατοδρομίες αγάπης.
  2. Ποιος ο σκοπός; Στόχος είναι να ευαισθητοποιήσουμε το ευρύ κοινό όσον αφορά την πρόληψη του καρκίνου, αφού η φυσική άσκηση και η υγιεινή διατροφή είναι αποδεδειγμένο ότι συμβάλλουν στην ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων εμφάνισης της νόσου.
  3. Ποια ήταν η ανταπόκριση του κοινού; Ηταν ικανοποιητική, εάν σκεφτούμε ότι ήταν η πρώτη φορά που διοργανώνουμε κάτι τέτοιο και αν λάβει κάνεις υπόψη του ότι είναι καλοκαίρι.
  4. Γιατί δημιουργήσατε την οργάνωση «Μείνε Δυνατός»; Η ιδέα «γεννήθηκε» σε μια πολύ δύσκολη στιγμή της ζωής μου, ήθελα να δώσω όλα όσα εγώ δεν βρήκα ως ασθενής: πληροφόρηση και ψυχολογική υποστήριξη.
  5. Καρκίνος: μία υπόθεση που μας αφορά όλους; Πολλοί στην Ελλάδα πιστεύουν ότι ο καρκίνος δεν τους αφορά αφού δεν έχει χτυπήσει την πόρτα τους. Το να αρνούμαστε την ύπαρξη του καρκίνου δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει.
  6. Επάρατη νόσος: λέτε κατηγορηματικά «όχι»... Λέμε κατηγορηματικά «όχι» στην έκφραση «επάρατη νόσος» ή οποιαδήποτε άλλη ονομασία. Επάρατη σημαίνει καταραμένη, δηλαδή όσοι έχουν καρκίνο είναι καταραμένοι;
  7. Γιατί δεν λέμε την ασθένεια με το όνομά της; Η έλλειψη της σωστής πληροφόρησης, το σημαντικότερο πρόβλημα σ' όλη αυτή την αρνητική στάση των ανθρώπων. Ο φόβος είναι αποτέλεσμα της άγνοιας και η άγνοια προέρχεται από την έλλειψη ενημέρωσης.
  8. Μήπως είναι θέμα ταμπού; Ακόμη και σήμερα θεωρείται ταμπού για έναν ασθενή να πει ανοιχτά ότι έχει καρκίνο. Κατά τη διάρκεια της ασθένειας αποφεύγουν να πουν ότι έχουν καρκίνο, αφού θα χαρακτηριστούν από την κοινωνία ως «μελλοθάνατοι».
  9. Ο καρκίνος τελικά νικιέται; Δεν γνωρίζω εάν νικιέται ο καρκίνος, αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά όμως, μέσα από την επαφή μου με εκατοντάδες άτομα, είναι ότι η ζωή κερδίζεται!
  10. Εσείς τα καταφέρατε δύο φορές... Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Μελέτης του Καρκίνου, 85%-90% των καρκίνων θα ήταν ιάσιμοι εάν ανιχνεύονταν στο πρώτο στάδιο. Μέσα στην ατυχία μου φάνηκα τυχερός αφού και τις δυο φορές διαγνώστηκα σε αρχικό στάδιο. Εχω όμως γνωρίσει ανθρώπους που η ιατρική τους είχε ξεγραμμένους.
  11. Τι έχει περισσότερο ανάγκη ένας καρκινοπαθής; Για να μείνει δυνατός, χρειάζεται γύρω του ανθρώπους. Δεν χρειάζεται λύπηση, απλά ένα χέρι για να πιαστεί εφόσον το χρειαστεί και δυο αυτιά για να τον ακούσουν.
  12. Από πού αντλούσατε δύναμη; Από τα όνειρα που δημιουργούσα κάθε φορά και ήθελα να τα υλοποιήσω όσο πιο γρήγορα γινόταν. Αυτό με βοήθησε να ξεπεράσω τον καρκίνο.
  13. Η νίκη κατά της ασθένειας είναι ευκαιρία για μία νέα αρχή; Όλοι λίγο - πολύ πιάσαμε πάτο, το θέμα είναι πώς ο καθένας χρησιμοποιεί αυτόν τον πάτο: ως το μελλοντικό του σπίτι ή ως ένα σταθερό σημείο απ' όπου θα δώσει μια δυνατή ώθηση προς τα πάνω για να ξεκινήσει η ανάδυση;
  14. Ποια πρέπει να είναι η σχέση με τον γιατρό; Η απουσία ενημέρωσης από την ιατρική ομάδα μπορεί να δημιουργήσει τεράστια ψυχοσυναισθηματικά προβλήματα. Ο ασθενής θέλει να έχει τον γιατρό δίπλα του και όχι να τον δει δίπλα στον καρκίνο!
  15. Η πληροφόρηση είναι όπλο για τον ασθενή; Ο φόβος είναι αποτέλεσμα της άγνοιας κι αυτή προέρχεται από την έλλειψη ενημέρωσης. Η ενημέρωση είναι ένα από τα όπλα που θωρακίζουν τον ασθενή κι όσους τον περιβάλλουν.
  16. Γραμμή υποστήριξης 1069... Η λειτουργία της γραμμής υποστήριξης έχει στόχο την ψυχοκοινωνική στήριξη των ανθρώπων που εμπλέκονται με τον καρκίνο. Μέχρι σήμερα έχουν επικοινωνήσει 2.000 άνθρωποι απ' όλη την Ελλάδα.
  17. Για ποιον λόγο καλούν κυρίως; Το 43,07% μας καλούν για πληροφορίες, το 36,75% για ψυχολογική υποστήριξη και το 12,52% για πληροφορίες και ψυχολογική υποστήριξη.
  18. Υποστήριξη και μέσω Διαδικτύου... Περίπου 300 άνθρωποι έχουν υποστηριχτεί μέσω e-mail και chat από τον Ιανουάριο του 2010 έως σήμερα. Οι υπηρεσίες που παρέχει η οργάνωση έχουν βραβευθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
  19. Πόσο σημαντικό είναι για όσους νοσούν να μαθαίνουν άλλες ιστορίες δύναμης; Το να μοιραστούμε τη δική μας ιστορία δεν είναι ντροπή. Μπορεί να βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπους που βιώνουν τώρα αυτό που εμείς έχουμε ξεπεράσει!
  20. Ποιο είναι το δικό σας μήνυμα; Στη ζωή μην ψάχνεις να βρεις το τέλειο. Η ζωή είναι τέλεια!

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΕΥΗ ΣΑΛΤΟΥ


BeStrong.org.gr - 29.03.14