Νέα
Νέα της οργάνωσης

Ένα τηλέφωνο καταρρίπτει τα ταμπού...

Εφημερίδα: Λάρισας

1.500 άτομα ζήτησαν βοήθεια για τον καρκίνο

Ανάγκη επικοινωνίας με ειδικούς της ψυχικής υγείας, αλλά και ενημέρωσης για τα άγνωστα στο ευρύ κοινό στοιχεία της νόσου του καρκίνου, διαπιστώνεται ότι έχουν τόσο οι ασθενείς όσο και η οικογένειά τους, βάσει των στοιχείων που καταγράφηκαν από την εθνική γραμμή υποστήριξης ανθρώπων που εμπλέκονται με τον καρκίνο και η οποία απαντά στον τετραψήφιο αριθμό «1069».

Πάνω από 1.500 άτομα από όλη την Ελλάδα... σήκωσαν το ακουστικό, με την ελπίδα να βρουν τις απαντήσεις που ψάχνουν, γεγονός που σημαίνει ότι στην πόλη τους δεν βρήκαν τις υποδομές που θα μπορούσαν να τους δώσουν αυτή τη δυνατότητα, αφού άλλωστε σε όλες τις κοινωνίες ο καρκίνος αντιμετωπίζεται ως ένα μυστικό που θα πρέπει να μείνει επτασφράγιστο, πολλές φορές κρυφό ακόμη και από τον ασθενή.

Ο φόβος που υπάρχει γι’ αυτή τη νόσο, η οποία είναι συνδεμένη στο μυαλό όλων με τον θάνατο, δεν βοηθά τους καρκινοπαθείς στην ισότιμη πρόσβαση στην ενημέρωση και στην υποστήριξη, που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν τον καρκίνο.

Η φοβική νοοτροπία οδηγεί στην άγνοια και αυτή με τη σειρά της στη λάθος αντιμετώπισή του, υποστηρίζει ο κ. Παναγιώτης Μιχαήλ.

Ο Παναγιώτης Μιχαήλ, ιδρυτής της κοινωφελούς μη κερδοσκοπικής Οργάνωσης φίλων του καρκίνου, με τον τίτλο «ΜΕΙΝΕ ΔΥΝΑΤΟΣ», αντιπαραθέτει ότι «σήμερα 28 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο είναι επιζώντες από διάφορες μορφές καρκίνου, γεγονός που ανατρέπει την άποψη ότι ο καρκίνος οδηγεί στον θάνατο...».

Ο ίδιος είναι επιζών από καρκίνο και μέσα από το δικό του πολύχρονο ταξίδι με την αρρώστια αποφάσισε να παρέχει μέσω της οργάνωσης όσα εκείνος δεν βρήκε ή καλύτερα όσα εκείνος θα ήθελε να είχε.

Μαζί του συστρατεύθηκαν κι άλλοι ευαισθητοποιημένοι άνθρωποι προκειμένου να προσπαθήσουν να καταρρίψουν τους μύθους και τα ταμπού και να μιλήσουν ανοιχτά για την αρρώστια, με σκοπό να βοηθήσουν ασθενείς και μη.

Πρωτοβουλία τους άλλωστε είναι και η γραμμή επικοινωνίας «1069», η οποία μέχρι σήμερα έδωσε πολλά και αποτέλεσε σημαντικό στήριγμα σε καρκινοπαθείς και στις οικογένειές τους. Με τον κ. Μιχαήλ μιλήσαμε τόσο για τη γραμμή υποστήριξης, για το φόβο της κοινωνίας, αλλά και για τη δράση και τους στόχους της οργάνωσης «Μείνει δυνατός».

Μεταξύ των συμπερασμάτων που βγαίνουν από την επαφή των ανθρώπων που κάλεσαν την τηλεφωνική γραμμή, σύμφωνα με τον κ. Μιχαήλ, είναι η μεγάλη ανάγκη που υπάρχει για συμβουλευτική ψυχολογική υποστήριξη ασθενών και συγγενών τους, αλλά και για πληροφόρηση όσον αφορά στο πού μπορούν να απευθυνθούν για να ενημερωθούν αναλυτικά για τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα στην αντιμετώπιση της νόσου.

Από τις συνομιλίες μεταξύ ειδικών ψυχικής υγείας και καλούντων, διαφαίνεται έντονα η άγνοια για τον καρκίνο και το πέπλο μυστηρίου που τον τυλίγει, λόγω του φόβου να μιλήσουν οι κοινωνίες γι’ αυτόν. «Αρνούνται ακόμη και να πουν το όνομά του, πόσο μάλλον να ενημερωθούν γι’ αυτόν. Ακόμη και στην εποχή μας θεωρείται ταμπού για έναν ασθενή να πει ότι έχει καρκίνο...

Θεωρώ ότι ο φόβος έχει δημιουργηθεί από τον τρόπο που διαχειρίζονται τα μέσα μαζικής ενημέρωσης την ασθένεια, αναφέροντάς την ως καταραμένη ή επάρατο νόσο και τρομοκρατώντας έτσι τον κόσμο. Αυτοί οι χαρακτηρισμοί δημιουργούν μια αρνητική εντύπωση και μένει στο υποσυνείδητο ότι πρέπει να την κρύψουμε. Όμως ο καρκίνος ουσιαστικά είναι και πρέπει να αντιμετωπισθεί σαν μια χρόνια νόσος και όχι σαν μια νόσος που οδηγεί στον θάνατο», υποστηρίζει ο κ. Μιχαήλ.

Παράλληλα μας παραθέτει στοιχεία που αποδεικνύουν τα λεγόμενά του, όπως: «Εχει αυξηθεί η βιωσιμότητα των ανθρώπων που έχουν καρκίνο, σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Υπηρεσίας μελέτης του καρκίνου.

Ειδικότερα να αναφέρουμε ότι πριν 30 χρόνια η θνησιμότητα στα παιδιά με καρκίνο άγγιζε το 70%, ενώ σήμερα το 70% ζει. Επίσης 7 στους 10 ανθρώπους με καρκίνο, ζουν φυσιολογικά για πολλά χρόνια, σε σύγκριση με τους 4 στους 10 που επιβίωναν από τη νόσο πριν μερικές δεκαετίες. Σήμερα το 85% με 90% των διαγνωσμένων καρκίνων θα ήταν ιάσιμοι αν ανιχνευόταν στο πρώτο στάδιό τους».


Κίνδυνος να κλείσει η γραμμή

Η μεγάλη ανταπόκριση στην τηλεφωνική γραμμή, πριν αυτή κλείσει ένα χρόνο λειτουργίας της (δημιουργήθηκε στις 18-1-2010), αποδεικνύει ότι οι ασθενείς και οι οικογένειές τους είναι πιο εύκολο να μιλήσουν για τον καρκίνο με την ανωνυμία μιας τηλεφωνικής συνομιλίας. Η τηλεφωνική γραμμή δημιουργήθηκε με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και η χορηγία της λήγει τέλη Δεκεμβρίου 2010. Μπροστά στον κίνδυνο να σταματήσει η λειτουργία της, (καθώς το κόστος της ανέρχεται στα 50.000 ευρώ ετησίως ), σε συνεννόηση με την οργάνωση ο ΟΤΕ παραχώρησε μια γραμμή το 90111150150, όπου ο καλών χρεώνεται με 3,68 ευρώ ανά κλήση.


Η ταυτότητα της οργάνωσης

Η Κοινωφελής Μη κερδοσκοπική οργάνωση φίλων του καρκίνου, «ΜΕΙΝΕ ΔΥΝΑΤΟΣ» ιδρύθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2007, με σκοπό την τεκμηριωμένη πληροφόρηση σε θέματα που αφορούν στον καρκίνο, στην πρόληψη καθώς και στην υποστήριξη σε όλους όσοι εμπλέκονται με αυτόν.

Σύμφωνα με τον εμπνευστή και ιδρυτή της «Οι καρκινοπαθείς, οι οικογένειες και οι φίλοι τους, είχαν μεγάλη ανάγκη για αξιόπιστες - επίκαιρες πληροφορίες, πρακτικές συμβουλές και υποστήριξη. Όλα αυτά είναι τα όπλα που θωρακίζουν τον ασθενή και όσους τον περιβάλλουν, για να αντιμετωπίσουν τον καρκίνο χωρίς φόβο. Η αξιόπιστη και εκλαϊκευμένη πληροφόρηση όχι μόνο για τον καρκίνο αλλά και για την πρόληψη, θωρακίζει ολόκληρη την κοινωνία, για να τον απομυθοποιήσει!

Η οργάνωση έχει μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα και το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων προέρχεται από τις δωρεές και τις χορηγίες. Η βοήθεια όλων είναι πολύτιμη, αφού έτσι θα μπορούμε να χρηματοδοτούμε τις υπηρεσίες μας και να υλοποιήσουμε τους σκοπούς της.

Το όραμά της είναι ένα μέλλον όπου όλοι θα έχουν ισότιμη πρόσβαση στις πληροφορίες και την υποστήριξη που χρειάζονται, για να αντιμετωπίσουν τον καρκίνο με σιγουριά και απονεχοποιημένοι από τη φοβική νοοτροπία της κοινωνίας προς αυτόν. Η αποστολή μας είναι, να παρέχουμε όλες τις υπηρεσίες πληροφόρησης και υποστήριξης, με οποιοδήποτε μέσο και αν τις διαθέτουμε.

Στόχος μας είναι να τον απομυθοποιήσουμε και θα τον αποκαλούμε με το όνομά του: Καρκίνος. Θα μιλάμε ανοιχτά πια για αυτόν, χωρίς να χρειάζεται να εφευρίσκουμε διάφορα ονόματα. Πρέπει λοιπόν να συμβάλουμε όλοι μαζί με τον τρόπο μας, για να περάσουμε το μήνυμα ότι με τον καρκίνο δεν πεθαίνεις, αλλά μπορείς να ζήσεις μαζί του, ακόμα και να τον θεραπεύσεις, ειδικότερα αν τον προλάβεις στην αρχή.

Για αυτό η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Γνωρίζετε πόσες χιλιάδες καρκινοπαθείς νίκησαν την ασθένεια, επειδή την πρόλαβαν σε αρχικά στάδια, στην Ελλάδα και ζουν πολλά χρόνια μια φυσιολογική ζωή; Η άγνοια δημιουργεί πανικό και φόβο ενώ η γνώση τα εξαφανίζει κάνοντας μας δυνατούς. Γι’ αυτό μείνε δυνατός».


Ιστοσελίδα

Οι ενδιαφερόμενοι να ενημερωθούν για τον καρκίνο και για τη δράση της οργάνωσης, αλλά και για να επικοινωνήσουν μαζί με τα μέλη της, μπορούν στο διαδίκτυο να μπουν στην ιστοσελίδα http://www.bestrong.org.gr


Της Λένας Κισσάβου


BeStrong.org.gr - 29.03.14