Νέα
Νέα της οργάνωσης

Παναγιώτης Μιχαήλ... πηγή έμπνευσης!

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ: PEOPLE

Στον 4ο όροφο μιας παλιάς πολυκατοικίας στην οδό Αγίας  Ζώνης, σε μια μικρή κατηφόρα της Κυψέλης, η πόρτα του μεγάλου διαμερίσματος ανοίγει και στο χώρο υποδοχής δεσπόζει ένα τεράστιο πανό με την «προσταγή» Be Strong. Ο Παναγιώτης Μιχαήλ, 43,  βγαίνει από το γραφείο του ψυχολόγου, ανάμεσα στα μοντέρνο business center και το λιτό δωμάτιο με τα 4 τηλεφωνικά κέντρα και κάθεται στον κρεμ καναπέ του. Η ιστορία που έχει να διηγηθεί δεν είναι χαρούμενη. Είναι, όμως, πηγή έμπνευσης!

Απρίλιος του 1984 και ο 17χρονος τότε Παναγιώτη Μιχαήλ, μαθητής της Β΄ Λυκείου, βρίσκεται καθ’ οδόν  για το σχολείο, όταν ξαφνικά νιώθει να χάνει την δύναμή στα πόδια του και πέφτει κάτω. Καταλήγει στο νοσοκομείο με 100% παράλυση στα πόδια και στα χέρια από τους καρπούς και κάτω. Δύο μήνες αργότερα, οι γιατροί τον ενημερώνουν ότι πάσχει από μια σπάνια πάθηση του νευρικού συστήματος στα περιφερειακά άκρα, που ονομάζεται βαριά υποξεία πολυνευροπάθεια. Καταρρέει στο άκουσμα τριών λέξεων: «κατάσταση μη αναστρέψιμη». Στην Αγγλία του δίνουν ελπίδες για μερική επαναφορά (ποσοστό αναπηρίας 40%), έπειτα από διετή συντηρητική θεραπεία με κορτιζόνη και συμπλέγματα κορτιζονών Β.

"Όλοι μου οι φίλοι εξαφανίστηκαν, αυτό και μόνο ήταν πολύ απογοητευτικό. Καταλαβαίνω, όμως, ότι δεν ήξεραν πώς να διαχειριστούν την αρρώστια μου. Αυτό που έκανα  ήταν να δημιουργήσω ένα όνειρο. Ξάπλωνα και ξυπνούσα με την εικόνα του εαυτού μου να ξαναπερπατάω. Ήταν τρομερά επώδυνο να βγαίνω στο δρόμο υποβασταζόμενος από τους γονείς μου και όλοι να με κοιτούν καλά καλά, αλλά δεν το έβαλα κάτω" λέει ο Παναγιώτης.

"Κάποια στιγμή ανοίγει δίπλα στο σπίτι μου ένα γυμναστήριο ενόργανης που το είχαν κάποιοι Ρώσοι. Μου είπαν ότι αν πήγαινα καθημερινά θα περπατούσα σε ένα μήνα. Δεν το πίστεψα, αλλά πήρα τεράστια δύναμη, γιατί ένιωσα ότι κάποιος πίστεψε σε μένα. Πραγματικά, σ’ έξι μήνες άρχισα να νιώθω θεαματικά αποτελέσματα μέχρι που επανήλθα 100%".

Επιστρέφει στο σχολείο, περνάει στην Γυμναστική Ακαδημία και εργάζεται σαν γυμναστής, όταν το 1997 ανακαλύπτει ότι πάσχει από καρκίνο του όρχεως. "Για άλλη μία φορά δεν βρήκα από πουθενά υποστήριξη, ούτε από την σύντροφό μου, με την οποία, παρότι ήμουν αρραβωνιασμένος, χωρίσαμε, αλλά ούτε από το κράτος. Διαβάζοντας το βιβλίο του ποδηλάτη Lance Armstrong, που πέρασε ανάλογη περίπτωση καρκίνου, και μάλιστα πολύ πιο προχωρημένης μορφής, είπα στον εαυτό μου ότι συγκριτικά με αυτόν εγώ περνάω "γρίπη". Κάπως έτσι δημιούργησα το επόμενο όνειρο, να γράψω κι εγώ ένα βιβλίο προκειμένου να μοιραστώ την ιστορία μου με όποιον το έχει ανάγκη" λέει ο Παναγιώτης, ο οποίος διάβασε το βιβλίο του Τεξανού ποδηλάτη (αθλητή-θρύλου που κέρδισε  επτά φορές το περίφημο Tours de France, αν και χτυπημένος από καρκίνο του όρχεως με πολλαπλές μεταστάσεις. Εμπνεύστηκε το κίτρινο βραχιολάκι με σύνθημα Live Strong, το οποίο πλάσαρε η Nike σε όλο τον κόσμο) τον καιρό που έκανε χημειοθεραπείες.

Η θεραπεία πήγε καλά και το 1998 επέστρεψε στα γυμναστήρια. Το Δεκέμβριο του 2006, έπειτα από το καθιερωμένο ετήσιο τσεκ απ, διαγνώστηκε για δεύτερη φορά με καρκίνο του όρχεως! Πρόκειται για σπάνια περίπτωση, αφού ο καρκίνος των όρχεων σε αρχικό στάδιο θεωρείται ιάσιμος  κατά 99%, μη μεταστατικός, ήταν λοιπόν ένα συμπτωματικό γεγονός.

Μόλις ολοκληρώνει τη θεραπεία του, ξεκινά τον αγώνα για την ίδρυση κοινωφελούς μη κερδοσκοπικής οργάνωσης φίλων του καρκίνου που θα ονόμαζε Be Strong. "Τα πράγματα όμως, δεν ήταν εύκολα. Έστειλα 700 διαφορετικά γράμματα για οικονομική υποστήριξη και μόνο ένα ίδρυμα ανταποκρίθηκε, το Σταύρος Νιάρχος" τονίζει ο Παναγιώτης, ο οποίος αργότερα μπήκε στο Διαδύκτιο με την σελίδα http://www.bestrong.org.gr (ενάμισυ χρόνο μετά, δέχεται πάνω από 30.000 επισκέψεις κάθε μήνα) και τον Ιανουάριο του 2010 δημιούγησε την τετραψήφια εθνική γραμμή υποστήριξης, το 1069, την πρώτη στην Ελλάδα.

"Αυτή είναι η ιστορία μου, λοιπόν" λέει και φεύγει για το σπίτι του στο Γαλάτσι, όπου τον περιμένει η σύζυγός του Ιωάννα, 32, που τον ερωτεύτηκε πριν 10 χρόνια και δεν τον άφησε στιγμή μόνο του. "Ευχαριστώ το σύντροφό της ζωής μου γι’ αυτό που είναι και για το ότι με έβαλε δίπλα του σε αυτό το ταξίδι, δίνοντάς μου την δυνατότητα να ζω την κάθε μέρα ως τουρίστρια". ΙΩΑΝΝΑ ΜΙΧΑΗΛ (ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ)


ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ: PEOPLE
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/04/2010


BeStrong.org.gr - 29.03.14