Νέα
Νέα της οργάνωσης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ & ΜΚΟ

Panagiotis Blog

Μια έρευνα για τις μη κερδοσκοπικές οργανώσεις που υπάρχουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά από την  GuideStar, από τις 14 Ιουνίου 2010, μέχρι τις 28 Ιουνίου 2010. Η GuideStar http://www.guidestar.org, είναι μη κερδοσκοπική οργάνωση που έχει σαν σκοπό την συλλογή πληροφοριών γύρω από τις ΜΚΟ των Ηνωμένων Πολιτειών, δημιουργώντας έτσι μια τεράστια βάση δεδομένων με πρόσβαση στο ευρύ κοινό, συλλέγοντας σημαντικά στοιχεία, σχετικά με την αποστολή, το πρόγραμμα τους, τους ηγέτες, τους στόχους, τις  επιδιώξεις και τις ανάγκες τους. Οι σκοποί της παραπάνω έρευνας, ήταν να διερευνηθεί το αν μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, ευημερούσαν κατά τη διάρκεια των πρώτων πέντε μηνών του 2010 και να προσπαθήσουν να μετρήσουν την επίδραση της οικονομικής κρίσης, στον μη κερδοσκοπικό τομέα της Αμερικής. Υπήρξαν 7.014 χρήσιμες απαντήσεις & συμμέτοχες.


ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Ο τίτλος της έρευνας ήταν «Η επίδραση της οικονομίας στο μη κερδοσκοπικό τομέα: Έρευνα Ιούνιου 2010», παρουσιάζει αυτά τα αποτελέσματα και περισσότερα. Μεταξύ των άλλων συμπερασμάτων σας παραθέτουμε μερικά από τα πιο σημαντικά:

  • 8% αυτών που απάντησαν, έδειξαν ότι οι οργανώσεις τους ήταν κοντά στον επικείμενο κίνδυνο του να κλείσουν !!!
  • Προκειμένου να ισορροπηθούν οι προϋπολογισμοί, 17% αυτών που απάντησαν, μείωσαν τις υπηρεσίες του προγράμματος, και 11% απέλυσαν τους υπαλλήλους.
  • Περισσότερο από το 60% των συμμετεχόντων ανέφεραν μειωμένες συνεισφορές, αποδίδοντας την πτώση  τόσο στην μείωση του αριθμού των ατομικών δωρεών αλλά και στο μέγεθος των δωρεών τους.
  • Περίπου το 40%  των συμμετεχόντων στην πρώτη μη κερδοσκοπική οικονομική έρευνα της GuideStar για το 2010 ανέφεραν ότι οι συνεισφορές στις οργανώσεις τους μειώθηκαν μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου και της 31ης Μαΐου 2010, έναντι της ίδιας περιόδου έναν χρόνο νωρίτερα. Το 28% είπαν ότι οι συνεισφορές είχαν μείνει σχεδόν ίδιες, και το 30% δήλωσαν ότι οι συνεισφορές είχαν αυξηθεί.
  • Μεταξύ των οργανώσεων που χρησιμοποιούν εθελοντές,  το 17% εξ αυτών χρησιμοποιούνται ως εθελοντές εκεί  που στο παρελθόν κατείχαν πληρωμένες θέσεις ( με αμοιβή).
  • Περίπου το ένα τρίτο, δηλ. 32 % των οργανώσεων αύξησε την εμπιστοσύνη τους στους εθελοντές, ενώ 9 τοις εκατό δοκίμασαν πτώση.

ΠΙΟ ΕΙΔΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

  • Μείωση των εσόδων. Ήταν, και συνεχίζει να είναι, ένα δύσκολο οικονομικά περιβάλλον για τους μη κερδοσκοπικούς φορείς. Περίπου το 40% των ανθρώπων που απάντησαν, έχουν δει τις περαιτέρω πτώσεις στις συνεισφορές & δωρεές τους πρώτους πέντε μήνες του 2010, την ίδια στιγμή που η πλειοψηφία του 63% έχει δει μια αύξηση σε ζήτηση για τις υπηρεσίες τους. Ακόμη και οι οργανώσεις που δεν είχαν πτώση στα έσοδά τους, αλλά υπήρξε σταθερότητα. ανησυχούν. «Έχοντας μια οικονομική σταθερότητα το 2010 είναι ευπρόσδεκτο, αλλά το συγκρίνουμε με την χειρότερη απόδοση της οργάνωσής μας εδώ και δεκαετίες,» έγραψε ο Sherry Ουίλιαμς, Πρόεδρος και CEO της θυγατρικής του Οχάιου της εθνικής κοινωνίας όσον αφορά την αποτροπή της τύφλωσης. Ως επί το πλείστον η διαπραγμάτευση του πόνου, που είναι σημαντικά διαδεδομένος μεταξύ των διαφορετικών τύπων οργανώσεων, αν και αυτό περιλαμβάνεται στην ψυχική/πνευματική υγεία και την διαχείριση κρίσεων, είχαν μια πτώση στις συνεισφορές της τάξης του 51%!
  • Αύξηση σε ζήτηση υπηρεσιών. Δυστυχώς, 78% των οργανώσεων που σχετίζονται με την ψυχική/πνευματική υγεία, εξέθεσαν επίσης μια αύξηση σε ζήτηση για τις υπηρεσίες τους, αρκετά παραπάνω από το μέσο όρο του 42%, γεγονός που δείχνει μια «μεγάλη» αύξηση σε ζήτηση. «Η ζήτηση για τις υπηρεσίες πνευματικής/ψυχικής υγείας αυξήθηκε κατά 54% ενώ ο αριθμός των παροχών μειώνεται,» λέει ο Doug Drage, εκτελεστικός διευθυντής των προσωπικών συμβουλευτικών υπηρεσιών στο Clarksville, Ιντιάνα. «Οι διαφορές στις ασφαλιστικές αποζημιώσεις των σε σχέση με την ψυχική/πνευματική υγεία είναι τεράστιες και ο εργαζόμενος φτωχός πληθυσμός όλο και αυξάνεται».
  • Μείωση & στις κρατικές χρηματοδοτήσεις. Διάφορες οργανώσεις που στηρίζονται κατά ένα μεγάλο μέρος ή εν μέρει στις χρηματοδοτήσεις για τις υπηρεσίες τους από το κράτος και τις τοπικές κυβερνήσεις βίωσαν το ζήτημα της μείωσης της ταμειακής ροής λόγω των καθυστερήσεων στις πληρωμές, και αντιμετώπισαν τις επερχόμενες περικοπές κρατικών προϋπολογισμών νευρικά. «Αν και είμαστε σταθεροί αυτή τη στιγμή, ανησυχούμε για το κρατικό προϋπολογισμό του Νιου Τζέρσεϋ και πώς θα προσκρούσει στην αντιπροσωπεία μας στο ερχόμενο έτος. Έχουμε λάβει ήδη την ειδοποίηση ότι τα χρήματα που έρχονται μέσω του νομού μας θα κοπούν κατά 20%,» λέει ο εκτελεστικός διευθυντής μιας οργάνωσης οικιακής κακοποίησης.
  • Ποιες ΜΚΟ είχαν την μικρότερη κάμψη; Μια περιοχή που έτρεξε αντίθετα προς την τάση ήταν τα τρόφιμα και οι οργανώσεις που σχετίζονται με την διατροφή. Αν και οι περισσότεροι από αυτούς είχαν δοκιμάσει επίσης μια αύξηση στη ζήτηση, οι συνεισφορές συντηρούνταν ανοδικές κατά ένα μεγάλο ποσοστό. Μόνο 24% εκατό είχαν δοκιμάσει μια πτώση, και 56% εκατό είχαν δοκιμάσει μια μέτρια ή μεγάλη αύξηση. «Τα έχουμε καταφέρει καλά-εμείς δεν ήμαστε σε θέση να δώσουμε έξω τόσα τρόφιμα αλλά δεν αφήνουμε κανέναν να είναι πεινασμένος,» λέει ο Debra Christian, εκτελεστικός διευθυντής της τράπεζας τροφίμων στο πολιτεία της Washington.
  • Τρόποι μείωσης του προϋπολογισμού.Μια από τις σημαντικότερες  ερωτήσεις του ερωτηματολογίου της έρευνας, για τους τρόπους αντίδρασης των ΜΚΟ, σε αυτό το νέο οικονομικό περιβάλλον ήταν: "Ποιους τρόπους χρησιμοποίησες ώστε να μειώσεις τον προϋπολογισμό σου;"
  1. Μείωση στις δραστηριότητες/υπηρεσίες 58%
  2. Πάγωμα αποδοχών 50%
  3. Απολύσεις 38%
  4. Πάγωμα προσλήψεων 30%
  5. Μείωση στα προνόμια των υπαλλήλων 23%
  6. Μείωση αποδοχών 21%
  7. Άλλο 18%
  8. Μείωση στις ώρες λειτουργίας 16%
  9. Αναδόμηση του οργανισμού ή συγχώνευση με άλλον 12%

Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΑΠΟΨΗ

Στην Ελλάδα το οικονομικό περιβάλλον για την πλειοψηφία των ΜΚΟ δυστυχώς και προ οικονομικής κρίσης, ήταν πολύ δύσκολο. Οι εξαιρέσεις αυτού του κανόνα ήταν  οι γνωστές-άγνωστες, αλλά «επώνυμες» ΜΚΟ, που είχαν προνομιακότερη μεταχείριση από πλευράς κράτους & χορηγών εταιρειών, ανεξαρτήτου έργου που παρήγαγαν... Δυστυχώς η ματαιοδοξία της δημοσιότητας και των φλας, έκαναν την παρουσία τους και σε αυτό το χώρο, εξυπηρετώντας πολλές φορές κάποια συμφέροντα ανθρώπων, που θα ήθελαν να ονομάζονται φιλάνθρωποι...

Επειδή δεν θέλουμε να αδικήσουμε κάποιους, αξίζει να σημειώσουμε ότι υπήρχαν και οι εξαιρέσεις στις εξαιρέσεις του κανόνα, που άξιζαν & αξίζουν έως το τελευταίο ευρώ, βοηθείας που έχουν πάρει, αφού πράγματι το έργο τους είναι τεράστιο! Ο χώρος των αληθινών ΜΚΟ πρέπει να είναι ιερός, αλλά παράλληλα είναι χώρος προσφοράς προς τον άνθρωπο, αφού πολλές φορές προσπαθούν να υποκαταστήσουν το ίδιο το κράτος, που ουδέποτε είχε την ενσυναίσθηση προς την κοινωνία και τις ανάγκες της!

Πολλοί ηγούντες όμως των «επώνυμων» ΜΚΟ, τυφλώθηκαν από τα πολλά φλας, από τα προεδριλίκια, από τη δόξα…, ξεχνώντας όχι μόνο τον άνθρωπο, αλλά και τους σκοπούς της ίδρυσης των δικών τους οργανώσεων. Έχετε αλήθεια ποτέ προσπαθήσει να μιλήσετε ή πολύ περισσότερο να συναντήσετε από κοντά ένα πρόεδρο μιας επώνυμης ΜΚΟ;  
 
Και βέβαια οι πολίτες παρασυρμένοι από την όλη προβολή & την δημοσιότητα, πάντα προτιμούσαν σε αυτές να δίνουν την συνεισφορά τους, μη καν γνωρίζοντας τις περισσότερες φορές ποιο ήταν το πραγματικό έργο τους. Οι καιροί όμως άλλαξαν, οι πολίτες μπορούν πια να κρίνουν το έργο που παράγει η κάθε ΜΚΟ, έχουν το κριτήριο και σε αυτό βοήθησε η εποχή της πληροφορίας που ζούμε.

  • Οι κάνουλες των κρατικών χρηματοδοτήσεων έχουν κλείσει εδώ και καιρό λόγο οικονομικής κρίσης, αν και αυτός ο τρόπος εσόδων αφορούσε εκείνους τους «εκλεκτούς», που είχαν τις κατάλληλες γνωριμίες, στα κατάλληλα πόστα….
  • Οι μεγαλοεταιρείες και αυτές προφασιζόμενες την οικονομική κρίση, έχουν σφίξει έως & έχουν κλείσει  εντελώς την κάνουλα….
  • Οι πολίτες με τη σειρά τους, αντιμετωπίζουν τόσο σοβαρά οικονομικά προβλήματα, που οι ΜΚΟ θα ήταν η τελευταία τους σκέψη για να συνεισφέρουν από το υστέρημα τους, αλλά ούτε αυτό υπάρχει πια….

Η οικονομική κρίση, εάν δεν έχει χτυπήσει ήδη κάποιες ΜΚΟ στην Ελλάδα, βρίσκεται προ των θυρών μας. Ήδη στην Αμερική το βιώνουν σήμερα και μάλιστα μετά το πέρας του πρώτου 5μηνου του 2010, πριν ακόμα τελειώσει το έτος... Μην ξεχνάτε ότι αυτό που συμβαίνει στην Αμερική σήμερα, στην Ελλάδα θα συμβεί αύριο... 

Όταν μια χώρα που διαθέτει ένα ανεπτυγμένο σύστημα, ειδικότερα στο κομμάτι της φιλανθρωπίας και του εθελοντισμού  όπως στις ΗΠΑ, δηλώνουν ένα τέτοιο ποσοστό της τάξεως του 8% κινδύνου ότι μπορεί να κλείσουν, φανταστείτε κατά πόσο μεγαλύτερο είναι αυτό το ποσοστό στην Ελλάδα! Όταν μια χώρα όπου οι περισσότερες ΜΚΟ, έχουν βρει τρόπους να λειτουργούν σχεδόν αυτοδύναμα, σκεφτείτε τι πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν στην Ελλάδα...

Πρέπει λοιπόν να ανακαλύψουμε τρόπους, που θα μας βοηθήσουν στο μέλλον να είμαστε βιώσιμοι, εάν πραγματικά μας ενδιαφέρει να συνεχίσουμε να προσφέρουμε στην κοινωνία. Ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα στην Ελλάδα είναι η υπερπληθώρα των χιλιάδων ΜΚΟ που υπάρχουν,  που ο αριθμός τους είναι υπερβολικός προς τον πληθυσμό της Ελλάδας, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτές οι ΜΚΟ σφραγίδες...

Για να εστιαστούμε στο χώρο του καρκίνου, μόνο 24 ΜΚΟ υπάρχουν στον νομό Αττικής συμπεριλαμβανομένου και αυτές που αφορούν τα παιδιά. Μόνο για τον καρκίνο του στήθους υπάρχουν 4 οργανώσεις... Καθημερινά στην Ελλάδα ιδρύονται νέες ΜΚΟ, ειδικότερα στην περιφέρεια, έχοντας σαν σκοπό την ψυχοκοινωνική υποστήριξη των ανθρώπων που εμπλέκονται με τον καρκίνο.

Έρχονται πια να καλύψουν όχι μόνο την απουσία του κράτους, αλλά και τις ελλείψεις των είδη υφιστάμενων ΜΚΟ… Αλήθεια, εάν δει το καταστατικό κάποιος σε όλες αυτές τις οργανώσεις θα διαπιστώσει, ότι είναι πανομοιότυπες με τους ίδιους σκοπούς και στόχους. Προς τι λοιπόν όλος αυτός ο οργασμός δημιουργίας νέων ΜΚΟ; Και το πιο τραγικό στην όλη ιστορία είναι ότι όλες οι ΜΚΟ, ισχυρίζονται ότι κάνουν τα πάντα καλά, με συνέπεια να μην υπάρχει μεταξύ τους ούτε η υποτυπώδης συνεργασία…

Κατά την δική μας ταπεινή άποψη, οι οργανώσεις που θα επιβιώσουν στο μέλλον και δεν θα σταματήσουν την λειτουργία τους, είναι εκείνες που θα ανήκουν σε ένα από τα παρακάτω μοντέλα λειτουργίας:

  • Οι οργανώσεις όπου οι ηγούντες αυτών, ανήκουν στην ισχυρή οικονομική κάστα της χώρας μας και που διαθέτουν είτε ιδία κεφάλαια, είτε τις δημόσιες σχέσεις εκείνες που τους φέρνουν σε επαφή, με το ισχυρό οικονομικό λόμπυ της χώρας.
  • Οι οργανώσεις εκείνες οι οποίες θα βασιστούν στο μοντέλο του «επιχειρείν», ανακαλύπτοντας τρόπους τέτοιους, ώστε να ανακάμψουν τα έσοδά τους. Γιατί κακά τα ψέματα μπορεί οι ΜΚΟ να μην έχουν «κέρδη», "ΙΣΑ βάρκα ΙΣΑ πανιά…" όπως λέει ο λαός μας, αλλά λειτουργούν με υπάλληλους, με ενοίκια, με πάγια που όλα αυτά είναι έξοδα, επομένως υπάρχει και η επιτακτική ανάγκη των μόνιμων εσόδων.
  • ΚΑΙ Τέλος οι οργανώσεις εκείνες οι οποίες θα ενώσουν τις δυνάμεις τους και θα συγχωνευτούν ή θα λειτουργήσουν από κοινού, γεγονός που στην παραπάνω έρευνα αφορούσε το 8% των συμμετεχόντων.

Σε αυτό το αποτέλεσμα θα θέλαμε να εστιαστούμε και εμείς αφού πιστεύουμε στην δύναμη της συνεργασίας. Ήδη στην Βρετανία δυο μεγάλες οργανώσεις του καρκίνου συγχωνεύτηκαν το 2008, το Cancer Backup που λειτουργούσε από το 1984 παρέχοντας πληροφορίες & υποστήριξη για τον καρκίνο, και το Macmillan Cancer Support που λειτουργούσε από το 1911. Η συνεργασία αυτή εκτός του ότι αύξησε την εισροή εσόδων, μείωσε σε σημαντικό βαθμό τα πάγια έξοδα και κατάφεραν μέσω του κοινού έργου τους, να παρέχουν το μέγιστο των υπηρεσιών τους στους πολίτες της Βρετανίας.        

Η οργάνωση ΜΕΙΝΕ ΔΥΝΑΤΟΣ, προσαρμοζόμενη στα νέα οικονομικά δεδομένα, που καθιστούν τον χώρο τον ΜΚΟ εύθραυστο, ανεξαρτήτου της συγκεκριμένης έρευνας, εδώ και δυο μήνες περίπου σχεδιάζει συγκεκριμένη πρόταση συνεργασίας, σε ΜΚΟ που υλοποιούν καταπληκτικό έργο σε συγκεκριμένους τομείς, που έχει σαν στόχο την μείωση των παγίων εξόδων των οργανώσεων αυτών κατά 60% αλλά και την μέγιστη παροχή υπηρεσιών στους έλληνες πολίτες. Με την πρόταση αυτή δεν πρόκειται οι ΜΚΟ να χάσουν την αυτονομία τους, απλά θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο….

Παρόλο που δεν έχουμε θετική ανατροφοδότηση στην μέχρι τώρα πορεία μας, εκτός κάποιων μικρών εξαιρέσεων, για την διάθεση συνεργασιών με άλλες ΜΚΟ, εμείς παρακάμπτοντας αυτήν την λεπτομέρεια... απλώνουμε πρώτοι για άλλη μια φορά, το χέρι, έχοντας πάντα στο μυαλό μας τον άνθρωπο, να κάνουμε όλοι μαζί την ανατροπή! Στο προσεχές μέλλον θα σας ενημερώσουμε για την πορεία της συγκεκριμένης πρότασης συνεργασίας, με πιο πολλές λεπτομέρειες πάνω στο θέμα, αλλά θα μάθετε και σε ποιες ΜΚΟ έγινε η συγκεκριμένη πρόταση.

Καλούμαστε λοιπόν να αναλάβουμε ο καθένας μας τις πραγματικές ευθύνες που έχουμε απέναντι στην κοινωνία, αφήνοντας πίσω την ματαιότητα του εγώ μας, από το μετερίζι που βρισκόμαστε  περνώντας στην δράση, προσφέροντας έτσι τα αυτονόητα που θα έπρεπε να έχουν οι πολίτες αυτής της χώρας!       
 

Φιλικά
Παναγιώτης Μιχαήλ


                 

BeStrong.org.gr - 29.03.14