Νέα
Νέα της οργάνωσης

Μείνε Δυνατός ενάντια στον καρκίνο

Flowmagazine.gr

Η μάχη ενάντια στον καρκίνο ξεκινά από την ενημέρωση και καταλήγει στη φράση «Μείνε Δυνατός»! Περίπου 3.000 καρκινοπαθείς επισκέπτονται καθημερινώς το site της ΜΚΟ “Be Strong”, η οποία έχει «γεννηθεί» για να υποστηρίζει ψυχολογικά κάθε ασθενή και να ενημερώνει για κάθε είδος καρκίνου.

Τριάντα εθελοντές αλλά και πολλοί επαγγελματίες ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί δίνουν το παρόν με ποικίλους τρόπους, αποδεικνύοντας στους κακρινοπαθείς οτι δεν είναι μόνοι τους! Ο Παναγιώτης Μιχαήλ, δημιουργός του «Μείνε Δυνατός», μιλάει στο flowmagazine.gr για το «όπλο» της ενημέρωσης ενάντια στον καρκίνο και τη δύναμη του εθελοντισμού!
 
«Εκεί που σταματάει η ιατρική κάλυψη... ερχόμαστε εμείς ως “Μείνε Δυνατός” και πληροφορούμε τον κόσμο για τα πάντα γύρω από τον καρκίνο. Δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια απέναντι στη νόσο, γιατί όλοι μας είμαστε εν δυνάμει καρκονοπαθείς», σχολιάζει ο ίδιος στο flowmagazine.gr.
 
Λένε «ναι» στην απομυθοποίηση του καρκίνου και στη δύναμη που βρίσκεται μέσα στις καρδιές των ασθενών. Το «κλειδί» για την ενημέρωση αποτελεί το site τους, το οποίο συμβουλεύει τον καρκινοπαθή και τον παραπέμπει σε μια λίστα από όλες τις ελληνικές ΜΚΟ και ογκολογικές κλινικές. Παράλληλα, ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί βρίσκονται στο πλευρό τους, είτε μέσα από ατομικές συνεδρίες και email, είτε μέσα από την online πλατφόρμα και ένα forum, που τους προσφέρει ζωντανή διαδικτυακή συνομιλία.

Ακόμα και για προβλήματα ανασφάλιστων ή ελλείψεων φαρμάκων, οι ειδικοί είναι εκεί για να προτείνουν λύσεις! Πάντως, η πιο εναλλακτική μορφή υποστήριξης αποτελεί η online κοινότητα, η οποία λειτουργεί σαν ένα κοινωνικό δίκτυο και βοηθά τους καρκινοπαθείς με αντίστοιχο είδος νόσου να αλληλοστηριχθούν...
 
Το «Μείνει Δυνατός» ξεκίνησε στις 4 Οκτωβρίου 2007 από την πρωτοβουλία του Παναγιώτη Μιχαήλ και απο τότε αποτελεί τον πιο πιστό φίλο των ασθενών, με συνολικά 1.500.000 επισκέπτες. «Νόσησα ξανά το 2007 από καρκίνο... μέσα σε μια δεκαετία. Την πρώτη φορά, το 1997, δεν είχα δίπλα μου καμία ψυχολογική υποστήριξη και οι εμπειρίες μου με βοήθησαν στο να δημιουργήσω μια τέτοια οργάνωση, για να πάρω και εγώ δύναμη!», μας αναφέρει ο ίδιος.

Μέχρι στιγμής, έχει έρθει σε επαφή με εκατοντάδες ανθρώπους και έχει συνδυάσει τον εθελοντισμό με την απάντηση στο ερώτημα: «Γιατί να μου χτυπήσει για δεύτερη φορά ο καρκίνος την πόρτα;». Τα συναισθήματα όλων των εθελοντών δεν μεταφράζονται με λέξεις. Όπως ισχυρίζεται ο κ. Μιχαήλ στο flowmagazine.gr: «Είναι σαν ένα άρωμα τριαντάφυλλου... αν δεν το μυρίσεις δεν μπορείς να το καταλάβεις, να το περιγράψεις. Πρέπει να γίνεις εθελοντής, να βοηθήσεις από κοντά στο πρόβλημα, ώστε να νιώσεις πόσο σημαντική είναι η αλληλεγγύη».
 

Η Γραμμή υποστήριξης 1069 για κάθε καρκινοπαθή!
 
Από τον Φεβρουάριο του 2012 μέχρι σήμερα, η γραμμή υποστήριξης 1069 κρατά το χέρι κάθε καρκινοπαθή, που έχει ανάγκη από 24ωρη ψυχολογική συμπαράσταση. Από Δευτέρα έως Παρασκευή, περίπου 7 ειδικοί ψυχικοί υγείας δίνουν τις δικές τους συμβουλές και εμψυχώνουν τους ασθενείς... ώστε να νικήσουν τη μάχη με τη νόσο. Προβλήματα ή ψυχολογικές διακυμάνσεις που υπάρχουν στους ασθενείς ή τις οικογένειές τους λύνονται άμεσα.

Σήμερα το «Μείνε Δυνατός» δέχεται περίπου 10-15 κλήσεις την ημέρα, ενώ από το 2010 έχει «φιλοξενήσει» στις γραμμές του περίπου 3.500 ανθρώπους! Όπως αναφέρει και ο πρόεδρος της οργάνωσης στο flowmagazine.gr: «Στόχος μας είναι να παραμείνει η γραμμή υποστήριξης 24ωρη και για το 2013. Η χορηγία του Ιδρύματος “Σταύρος Νίαρχος” λήγει... και χρειαζόμαστε την οικονομική υποστήριξη του κόσμου, ώστε να βρισκόμαστε κάθε λεπτό δίπλα στους καρκινοπαθείς».  
 
Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να βοηθήσει, είτε μέσα από τη συμβολή σε κάποιο bazaar, είτε μέσω δωρεάς ή αγοράς του βραχιολιού “Be strong”, το οποίο κοστίζει 3 ευρώ και μπορείτε να το αποκτήσετε μέσα από ηλεκτρονικές παραγγελίες στο επίσημο site τους.
 

Χριστουγεννιάτικα Bazaar... από το “Be Strong”
 
Δεκάδες εθελοντές θα ενώσουν τις δυνάμεις τους, ώστε να διοργανώσουν δυο Χριστουγεννιάτικα bazaar, τα οποία έχουν ως σκοπό τη συγκέντρωση εσόδων για την οργάνωσή τους! Πιο συγκεκριμένα, στις 22 και 23 Δεκεμβρίου, το «Μείνει Δυνατός» έχει προγραμματίσει στο χώρο του ένα ιδιαίτερο φιλανθρωπικό bazaar από τις 12 έως τις 8 το απόγευμα. Τα αντικείμενα προς πώληση θα είναι χειροποίητα, από ανθρώπους που έχουν επιβιώσει από τον καρκίνο και θέλουν να προσφέρουν τη δική τους ενίσχυση και αλληλεγγύη.

Χριστουγεννιάτικα στολίδια, είδη διακόσμησης σπιτιού, κοσμήματα και πίνακες ζωγραφικής θα είναι μερικά απο αυτά που θα λάβουν μέρος στη δράση. «Οι αντιδράσεις του κόσμου είναι ποικίλες. Άλλοι «αγκαλιάζουν» τις δράσεις μας και άλλοι σκέφτονται οτι «δεν θα νοσήσουν ποτέ» και γυρίζουν το κεφάλι. Όμως, ο καρκίνος δεν αφορά μόνο ορισμένους, ειδικά όταν ένας στους τρείς ανθρώπους έρχεται σε επαφή μαζί του», σχολιάζει ο δημιουργός της οργάνωσης στο flowmagazine.gr.
 
Παρόμοιο bazaar θα πραγματοποιηθεί και στο Σύνταγμα, στις 29 και 30 Δεκεμβρίου, από τις τις 12 έως τις 7 στα πλαίσια της εκδήλωσης «Η Αθήνα γιορτάζει», η οποία θα επεκταθεί στις πλατείες Κλαυθμώνος, Μοναστηρακίου και σε άλλες 26 γειτονιές! Το «Μείνε Δυνατός» μαζί με άλλους 18 φορείς θα βρίσκεται εκεί για να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο και να ενημερώσει οτι «Σε αυτές τις γιορτές δεν είσαι μόνος»... αφού δίπλα του βρίσκεται η γραμμή υποστήριξης 1069!
 
* Στα μέσα του Ιανουαρίου θα δημιουργηθεί και application για τα smartphone, το οποίο θα πληροφορεί για την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση του καρκίνου.


Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου
Flowmagazine.gr
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/12/2012


BeStrong.org.gr - 29.03.14