Νέα
Νέα της οργάνωσης

Σε αυτή τη µάχη δεν είσαι µόνος!

Εφημερίδα: Τα Νέα

Με αυτό το σύνθηµα γιορτάστηκε χθες για πρώτη φορά στη χώρα µας η Παγκόσµια Ηµέρα Επιζώντων του Καρκίνου.

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΕΠΙΖΩΝΤΩΝ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ.

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε η µη κερδοσκοπική οργάνωση Μείνε ∆υνατός, νικητές της ζωής µίλησαν για τον αγώνα τους κατά του καρκίνου.

Στόχος της ηµέρας αυτής, σύµφωνα µε τον πρόεδρο της οργάνωσης, Παναγιώτη Μιχαήλ, είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού.

Παράλληλα, διοργανωτές και επιζώντες του καρκίνου έθεσαν το θέµα του χαρακτηρισµού της ασθένειας ως επάρατης.

«Πρέπει νασταµατήσει αυτό, αφού έτσι ο ασθενής αγωνίζεται κατά του φόβου που του προκαλεί ο χαρακτηρισµός “επάρατη” και όχι κατά της ασθένειας», επισήµανε η Εύη Γαλαζίδου, πρόεδρος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης ΑΓΚΑΛΙAΖΩ.

Μόλις τον περασµένο Νοέµβριο η Ελενα Σιµόγλου έµαθε πως νοσεί από καρκίνο στις ωοθήκες.

«Υστερα από αυτή την ανακοίνωση άκουγα παντού τη λέξη “θάνατος”. Μετά το πρώτο σοκ, όµως, ήξερα ότι δεν είχα το δικαίωµα να πεθάνω. Ηµουν η µαµά για την εξάχρονη κόρη µου, ήµουν το παιδί των γονιών µου, ήµουν σύντροφος, εργαζόµενη, ήµουν µόλις 30 ετών», λέει στα «ΝΕΑ». Ακολούθησαν χειρουργείο, χηµειοθεραπείες, «και το µόνο που ξέρω είναι πως µετά τον καρκίνο η ζωή µου δεν είναι η ίδια. Η γιατρός µου λέει σήµερα πως ο καρκίνος είναι µια παρένθεση στη ζωή µου, η οποία έχει κλείσει. Από αυτή την παρένθεση, όµως, έµαθα τελικά πολλά».

Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΙΝΕ ΔΥΝΑΤΟΣ τον τελευταίο χρόνο έχει θέσει σε λειτουργία ένα πρότυπο τηλεφωνικό και διαδικτυακό κέντρο υποστήριξης των ανθρώπων που εµπλέκονται µε τον καρκίνο. Σε διάστηµα ενός έτους, µε τη γραµµή 1069 ήρθαν σε επαφή 1.580 πολίτες από όλη την Ελλάδα.

Η Ελευθερία ∆αρζέντα λέει στα «ΝΕΑ» ότι έχει... γνωριστεί µε τον καρκίνο. «Είµαι 33 ετών, παντρεµένη 6 χρόνια και έχω έναν γιο τεσσεράµισιετών. Λίγες ηµέρες µετά τα δεύτερα γενέθλια του γιου µου, µου έγινε διάγνωση για όγκο στον θύµο αδένα. Αµέσως συνειδητοποίησα πως όλα θα άλλαζαν. Φοβήθηκα πολύ, ξέσπασα, θύµωσα, αγρίεψα, ζήλεψα ακόµη και την καλή υγεία των άλλων». Ολα αυτά, όπως λέει, µέχρι που έµαθε να ζει αληθινά και να διασκεδάζει µε τα µικρά πράγµατα. «∆εν πίστεψα ποτέ ότι ο καρκίνος έχει περισσότερη δύναµη από εµένα».


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΥΗ ΣΑΛΤΟΥ


BeStrong.org.gr - 29.03.14