Νέα
Καρκίνος & κοινωνία

Δεν είχε ιδέα ότι η μητέρα του πρόκειται να πεθάνει

Λίγο μετά τη γέννηση του γιου της, Φρέντι, η Ροβένα άρχισε να έχει πόνους στο στομάχι. Στην αρχή, οι γιατροί θεώρησαν ότι συνδέονταν με την εγκυμοσύνη και της έδιναν φάρμακα για τον...πόνο. Επί έξι μήνες, η Ροβένα πονούσε καθημερινά. 
 
Όταν ο πόνος χειροτέρεψε σημαντικά, πήγε στο γιατρό που την υπέβαλε σε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις. Η διάγνωση ήταν σοκαριστική: είχε καρκίνο του εντέρου. 

Ήξερε ότι επρόκειτο να πεθάνει, αντί να επικεντρωθεί στο θάνατο όμως, επέλεξε να επικεντρωθεί στο μέλλον του γιου της.

Η Ροβένα ήξερε πολύ καλά ότι μπορεί να πέθαινε από τον καρκίνο, αλλά δεν το έβαλε κάτω.

Αντί να σηκώσουν τα χέρια ψηλά εκείνη και ο σύζυγός της, Φιλ, ήθελαν να βρουν έναν τρόπο για να διατηρήσουν την ελπίδα τους για το μέλλον.

Πριν αρχίσει τη θεραπεία για τον καρκίνο, η Ροβένα κατέψυξε ωάρια, σε περίπτωση που έβρισκαν στο μέλλον παρένθετη μητέρα.

Δεν ήξερε τι της επιφύλασσε το μέλλον ήθελε όμως να είναι προετοιμασμένη.

Σε μια προσπάθεια να πολεμήσουν την ασθένειά της, οι γιατροί αφαίρεσαν τις ωοθήκες της, τη μήτρα, μέρος του εντέρου και της κοιλιάς της.

Δεν την πείραξε η δραστική θεραπεία, ήθελε μόνο μια ευκαιρία να έχει περισσότερο χρόνο με τον Φρέντι και τον Φιλ.

Τέσσερις μήνες μετά την επέμβαση όμως ο καρκίνος εξαπλώθηκε στο συκώτι, τους πνεύμονες και τη λεκάνη. Δεν υπήρχε πια ελπίδα να τα καταφέρει.

Έτσι η Ροβένα άρχισε να κάνει σχέδια για τη ζωή μετά το θάνατό της. Άρχισε να φτιάχνει κάρτες για τον μικρό Φρέντι, για όλες τις ιδιαίτερες περιστάσεις της ζωής του. Κάρτες με μηνύματα για το γιο της.

Ο Φρέντι θα μπορεί έτσι να ανοίξει σε όλα του τα γενέθλια μια κάρτα με λόγια από τη μητέρα του.

Ήταν παράξενο για τη Ροβένα να γράφει στον είκοσι ενός χρονών Φρέντι. Δεν μπορούσε καν να φανταστεί πώς θα είναι τότε ο γιος της.

Θέλει να του δώσει αυτές τις κάρτες έτσι ώστε όταν ο Φρέντι τις κοιτάζει να τη νιώθει κοντά του και να ξέρει ότι τον αγαπάει πάρα πολύ.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θέλει ο Φρέντι να την θεοποιήσει, έτσι του γράφει ότι δεν είναι τέλεια. Τον αγαπάει απλώς πάρα πολύ και θέλει ο γιος της να το ξέρει.

Η Ροβένα έχει κάνει αμέτρητες χημειοθεραπείες και επεμβάσεις. Δεν την πειράζει όμως μιας και της εξασφαλίζουν επιπλέον χρόνο με την οικογένειά της.


Πριν πεθάνει το μόνο που θέλει η Ροβένα είναι να περάσει χρόνο με τον άντρα και το γιο της και να φροντίσει να ξέρουν για πάντα τι σήμαιναν για εκείνη.
 
Ακόμα και όσο η Ροβένα είναι ακόμη ζωντανή είναι χώρια από το γιο της, πράγμα που στεναχωρεί το μικρό Φρέντι. Έτσι, του είπε ότι το αρκουδάκι του έχει μαγικές δυνάμεις.

Όποτε νιώθει μόνος του ή του λείπει η μαμά του μπορεί να μιλάει στο αρκουδάκι του.

Έτσι η μαμά του θα ακούει αυτά που λέει και θα είναι κοντά του, είτε είναι στο νοσοκομείο, είτε έχει φύγει πια από τη ζωή.


BeStrong.org.gr - 15.09.14