Νέα
Καρκίνος & κοινωνία

Έλληνας δότης «χάρισε ζωή» σε παιδί με λευχαιμία...

Γέφυρα ζωής με την Ιταλία δημιουργήθηκε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών (ΠΓΝΠ) με την Ιταλία, όταν Ελληνας, εθελοντής μυελού των οστών και εγγεγραμμένος δότης στη δεξαμενή του "Χάρισε Ζωή - ΚΕΔΜΟΠ", του Κέντρου ενημέρωσης και προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Πανεπιστημίου Πατρών, βρέθηκε συμβατός με ένα παιδί, 7 ετών με λευχαιμία στην Ιταλία. 

Η συλλογή του μοσχεύματος έγινε στο ΠΓΝΠ που διαθέτει πλήρες οργανωμένο Κέντρο Συλλογής και το μόσχευμα μεταφέρθηκε άμεσα με συνοδεία στην γειτονική χώρα.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του "Χάρισε Ζωή - ΚΕΔΜΟΠ", η Ελλάδα εμφανίζει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εθελοντών δοτών μυελού των οστών. 

1 στους 1000 Έλληνες έχει δηλωθεί ως εθελοντής δότης, όταν 1 στους 8 Κύπριους είναι δότης. 

«Αυτό προφανώς δεν οφείλεται στην έλλειψη διάθεσης προσφοράς των Ελλήνων, αλλά στην έλλειψη ενημέρωσης», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση του κέντρου.

Υπάρχει ανάγκη εγγραφής πολλών εθελοντών δοτών προκειμένου να βρεθεί ο ένας συμβατός δότης ανάμεσα στους 25 εκατομμύρια που υπάρχουν παγκοσμίως, ο οποίος θα έχει το προνόμιο να μπορεί  να «Χαρίσει Ζωή» σε έναν συνάνθρωπό του που πάσχει από λευχαιμία, τον πιο συνήθη καρκίνο στα παιδιά. 

Επίσης, λίγοι γνωρίζουν ότι η συλλογή μοσχεύματος σε περίπτωση που ο δότης κληθεί να «Χαρίσει Ζωή» πραγματοποιείται με λήψη των απαραιτήτων κυττάρων από το αίμα και όχι με λήψη μυελού των οστών.


BeStrong.org.gr - 24.10.14