Νέα
Καρκίνος & κοινωνία

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

Η επιστήμη προχωρά, η τεχνολογία εξελίσσεται, μελέτες συντάσσονται συνεχώς, κι όμως η μάχη με τον καρκίνο παραμένει άνιση. Σήμερα Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου οφείλουμε όλοι να στρέψουμε το βλέμμα πέρα από τους αριθμούς, να δούμε τους ανθρώπους που χτυπά η μάστιγα, να δώσουμε διέξοδο στην πρόληψη και στην έρευνα στη χώρα μας για να σταματήσουμε το κακό τώρα, πριν είναι πολύ αργά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, οι καρκινοπαθείς ανέρχονται σε περίπου 24,6 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο, αλλά ο αριθμός τους αναμένεται να αγγίξει τα 30 εκατομμύρια έως το 2020.

Την ίδια στιγμή, περίπου 7  εκατομμύρια άνθρωποι  χάνουν κάθε χρόνο παγκοσμίως τη μάχη με τη νόσο. Και παρόλο που σήμερα το επιστημονικό οπλοστάσιο διαθέτει πλήθος αμυντικών αλλά και επιθετικών «όπλων» για την αντιμετώπιση της νόσου, οι προβλέψεις των ειδικών είναι άκρως δυσοίωνες: αν οι σημερινές ανοδικές τάσεις της ασθένειας συνεχιστούν, ο αριθμός νέων περιστατικών ανά έτος αναμένεται να φτάσει τα 16 εκατομμύρια μέσα σε δέκα χρόνια. Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε  ο πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ), διευθυντής της Α΄ Ογκολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Metropolitan» κ. Δημήτρης Ι. Μπαφαλούκος. Ο καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη αιτία  θανάτου, μετά τις καρδιαγγειακές νόσους, στις αναπτυγμένες χώρες.

Στην Ευρώπη, κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται 3,2 εκατομμύρια νέα περιστατικά καρκίνου, κυρίως του μαστού, του πνεύμονος, του παχέος εντέρου και του ορθού. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο ασθενείς χάνουν τη ζωή τους (αξίζει να σημειωθεί ότι στη χώρα μας δεν τηρείται αρχείο καταγραφής των ασθενών με καρκίνο). «Παρά την πρόοδο που σημειώνεται στην έρευνα και τη θεραπεία της ασθένειας, ο καρκίνος παραμένει σοβαρή μάστιγα για την υγεία», επισήμανε ο κ. Μπαφαλούκος, τονίζοντας παράλληλα ότι όσο πιο νωρίς γίνεται η διάγνωση της νόσου, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες θεραπείας της. Στα Τρίκαλα οι αριθμοί σοκάρουν. Πρώτη αιτία θανάτου είναι ο καρκίνος με ποσοστό που αγγίζει το 33% ενώ αυξάνει και ο αριθμός αυτών που νοσούν. Τι φταίει; Παράγοντες όπως ο τρόπος ζωής, το επιβαρημένο περιβάλλον της περιοχής ακόμη και η έλλειψη πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης είναι οι συνήθεις ύποπτοι.

Σημαντικός όμως είναι ο ρόλος της πρόληψης. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μπαφαλούκος, δεν αναπτύσσουν καρκίνο όλοι όσοι έχουν γενετική προδιάθεση, ενώ η νόσος μπορεί να πλήξει και ανθρώπους χωρίς οικογενειακό ιστορικό. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κώδικα κατά του Καρκίνου, πολλοί θάνατοι από καρκίνο θα μπορούσαν να αποφευχθούν με την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, βασικοί κανόνες του οποίου είναι η διακοπή του καπνίσματος, η υιοθέτηση μεσογειακής διατροφής, η τακτική σωματική άσκηση, ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ,  η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο αλλά και ο ενδεδειγμένος εμβολιασμός κατά των ιών που προκαλούν καρκίνο. 

Το θέμα όμως πέρα από την αύξηση των προληπτικών μέτρων και της σωστής ενημέρωσης είναι και η συμβολή στις προσπάθειες των καρκινοπαθών αλλά και των οικογενειών τους για την καταπολέμηση της νόσου. Η ψυχολογική τους στήριξη, η απλοποίηση και η ουσιαστική κάλυψη των ασφαλιστικών ταμείων και των νοσηλευτικών ιδρυμάτων στο 100% μέσα από την παντελή κατάργηση των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων που δοκιμάζουν ακόμη περισσότερο τις αντοχές των ανθρώπων αυτών. Η πλήρη στήριξη των οικογενειών που έρχονται αντιμέτωπες με τον καρκίνο χρειάζονται σύμμαχο για να πολεμήσουν τον πόνο, την αγωνία, την απώλεια. Υπάρχουν μάχες που κερδίζονται, υπάρχουν κάποιες άλλες που χάνονται, το μόνο που μένει πάντα αλώβητο είναι η ελπίδα και γι΄ αυτό θα πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί, γιατί ο καθένας μπορεί να είναι ο επόμενος και ο καθένας από εμάς έχει δικαίωμα στην ελπίδα.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, το υπουργείο Υγείας και η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος οργανώνουν εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών. Έτσι, αύριο θα λειτουργεί περίπτερο ενημέρωσης σε κεντρικό σημείο της Αθήνας (οδό Κοραή) και θα διανέμεται στο κοινό ενημερωτικό έντυπο. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα http://www.worldhealthdays.gr/.


BeStrong.org.gr - 25.05.12