Νέα
Καρκίνος & κοινωνία

Γ. Πισσάκας: «Ανάσταση» Της Ακτινοθεραπείας ...

Εφάμιλλα των ιδιωτικών ακτινοθεραπευτικών μονάδων είναι πλέον τα αντίστοιχα τμήματα στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά εξακολουθούν να μην επαρκούν, με αποτέλεσμα να παραμένουν σχετικά μεγάλες οι αναμονές των καρκινοπαθών για να εξυπηρετηθούν σ’ αυτά. 

Αυτά τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γιώργος Πισσάκας, ακτινοθεραπευτής – ογκολόγος, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, που επισημαίνει ότι την τελευταία διετία άρχισε η «Ανάσταση» της Ακτινοθεραπείας και στον Δημόσιο Τομέα.

«Αυτή την περίοδο ολοκληρώνεται το πλάνο για το 2018. Μόλις γίνει αυτό σας υπόσχομαι ότι θα είναι μια πολύ ευχάριστη έκπληξη. Δεν θα είναι η ολοκληρωτική λύση στην τόση ταλαιπωρία που υφίστανται οι ασθενείς που πρέπει να κάνουν ακτινοθεραπεία, αλλά άνοιξε η πόρτα στην καινούργια εποχή. 

Κακά τα ψέματα και η Κρατική και η Ιδιωτική Ακτινοθεραπεία αποτελούν την Δημόσια Ακτινοθεραπεία αφού ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει τον ασθενή στο 100% και στο Ιδιωτικό, με μηδενική συμμετοχή σε κάποιες περιπτώσεις, ενώ σε άλλες ο ασθενής θα πρέπει να πληρώσει μόνο τον γιατρό του. 

Είμαι σίγουρος ότι θα με ρωτήσετε αν αυτό εφαρμόζεται στην πράξη; Πολύ απλά όχι, γιατί στην Ελλάδα το να έχεις νόμους δεν σημαίνει ότι θα πρέπει και να τους εφαρμόζεις», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πάντως τα νέα είναι καλά και σε επιστημονικό επίπεδο, καθώς η τεχνολογική εξέλιξη, επιτρέπει σήμερα στους επιστήμονες να ελπίζουν και να βλέπουν στην πράξη καλύτερες θεραπευτικές προσεγγίσεις και αποτελέσματα.



Οι ασθενείς και οι αναμονές 

Ο κος Πισσάκας κάνει λόγο για τεράστια αλλαγή αλλά, όπως λέει, όχι γιατί το κράτος ενεργοποιήθηκε, αλλά από τα προαναγγελθέντα ΕΣΠΑ και κυρίως με την τεράστια δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος που είναι σε εξέλιξη σήμερα. 

Όταν ρωτήθηκε για την δημοσιότητα που πήρε τα τελευταία χρόνια το ζήτημα της ακτινοθεραπείας στη χώρα με τις μεγάλες αναμονές των ασθενών, απάντησε: «Η εγκατάλειψη και η υποβάθμιση της Ακτινοθεραπείας από το κράτος, προηγείται των μνημονίων! 

Γιατί; Ας βάλω τον πιο ήπιο χαρακτηρισμό. Γιατί ήταν αδιάφορο, γιατί διαφορετικά θα πρέπει να πω ανίκανο. Μα τα μηχανήματα ήταν ακριβά θα μου πείτε. Ήταν και είναι αλλά λύσεις είχαν δοθεί από την Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας σε όλους τους υπουργούς της τελευταίας 15ετιας, υπουργούς όλων των πολιτικών χρωμάτων».

Στην ερώτηση αν έχει την αίσθηση ότι κάποιοι από τους ασθενείς θα μπορούσαν να είχαν πάει καλύτερα αν οι ακτινοθεραπείες γίνονταν στην ώρα τους, ήταν ξεκάθαρος: «Είναι αλήθεια ότι ο μεγάλος μας αγώνας είναι να γίνονται οι ακτινοθεραπείες με όλες τις δυνατότητες που δίνει η σύγχρονη τεχνολογία και την ώρα που πρέπει.

Ποια είναι η ώρα που πρέπει; Για κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Έτσι για παράδειγμα για τον καρκίνο του προστάτη έχεις πολύ μεγάλα περιθώρια για να αρχίσει η ακτινοθεραπεία. 

Για άλλες περιπτώσεις όπως ένας προχωρημένος γυναικολογικός καρκίνος που δεν μπορεί να χειρουργηθεί ή ο ανάλογος στην περιοχή του στόματος ή του λάρυγγα υπάρχει πρόβλημα με την καθυστέρηση της ακτινοθεραπείας».



Οι ελπίδες για καλύτερη αντιμετώπιση του καρκίνου

Όσον αφορά το μέλλον της Ακτινοθεραπείας, εξηγεί ότι η τελική νίκη στην μάχη με τον καρκίνο μπορεί να μην είναι πολύ κοντά, όμως κάθε μέρα κερδίζονται μικρές μάχες και αυτό είναι πολύτιμο. 

«Η αλήθεια είναι ότι χάρη στην απίστευτη εξέλιξη της τεχνολογίας τώρα πιά μπορούμε να δίνουμε περισσότερη δόση στους όγκους και ως εκ τούτου μπορούμε να δρούμε πιο αποτελεσματικά, γεγονός που μεταφράζεται σε περισσότερη και καλύτερη ζωή με λιγότερες παρενέργειες. 

Όμως πέρα από την προσφορά της τεχνολογίας αυτό που έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και μελετάται περισσότερο το τελευταίο διάστημα, είναι ο πιο αποδοτικός συνδυασμός της ακτινοθεραπείας με τα πιο καινούργια φάρμακα των στοχευτικών θεραπειών και περισσότερο από όλα με την ανοσοθεραπεία. 

Από τις μελέτες που έχουν γίνει φαίνεται ότι όταν συνδυάζονται οι δύο θεραπείες αυξάνει το θεραπευτικό αποτέλεσμα και ο οργανισμός αντιδρά πολύ πιο δυναμικά. Ψάχνουμε λοιπόν τον ιδανικό τρόπο και την ιδανική χρονική στιγμή του συνδυασμού», εξηγεί. 



Ποιες είναι η διαφορά μεταξύ ακτινοθεραπείας και ακτινολογίας;

Στην πραγματικότητα, η ακτινοθεραπεία και η ακτινολογία είναι δύο εντελώς διαφορετικές ειδικότητες, εξηγεί ο κος Πισσάκας. Η Ακτινοθεραπευτική Ογκολογία είναι μία παθολογική ειδικότητα με στόχο την θεραπεία κυρίως κακοηθειών, ενώ η ακτινολογία μία εργαστηριακή ειδικότητα με στόχο την διάγνωση. 

Έτσι ο Ακτινοθεραπευτής Ογκολόγος έχει κύριο λόγο στο θεραπευτικό πλάνο μιας ογκολογικής αντιμετώπισης και δεν έχει καμία ανάμειξη στην διάγνωση. 

Όπως επισημαίνει, η Ακτινοθεραπευτική Ογκολογία μαζί με την Παθολογική Ογκολογία και την Χειρουργική Ογκολογία είναι οι τρεις βασικοί πυλώνες στον αγώνα κατά του καρκίνου και για κάθε περίπτωση συνεργάζονται, γιατί από αυτή την συνεργασία θα βγει ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης για κάθε ξεχωριστό ασθενή. 

Όμως που βρίσκει σήμερα εφαρμογές η ακτινοθεραπεία; «Η ακτινοθεραπεία έχει ρόλο σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις που δεν αρκεί από μόνη της η χειρουργική αφαίρεση. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που αρκεί μόνο η ακτινοθεραπεία για την ίαση όπως π.χ στις περιπτώσεις ενός καρκίνου του λάρυγγα αρχικού σταδίου ή του καρκίνου του προστάτη. 

Σε άλλες περιπτώσεις αρκεί ο συνδυασμός με την χημειοθεραπεία και δεν είναι απαραίτητο το χειρουργείο, όπως π.χ στον καρκίνο του οισοφάγου ή του πρωκτού. 

Ένα άλλο πολύ ενδιαφέρον κομμάτι της ακτινοθεραπείας είναι να κάνει λιγότερο ακρωτηριαστική μια χειρουργική επέμβαση και έτσι να μπορεί να σωθεί ένα όργανο όπως είναι στις περιπτώσεις του καρκίνου του μαστού που δεν χρειάζεται μια γυναίκα τις περισσότερες φορές να χάσει τον μαστό της για να γίνει καλά. 

Αρκεί μια πολύ μικρή επέμβαση και μετά ακτινοθεραπεία και ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του όγκου και χημειοθεραπεία», καταλήγει.


BeStrong.org.gr - 23.05.19