Νέα
Καρκίνος & κοινωνία

«Σκότωσε το τσιγάρο προτού σε σκοτώσει»

«Σκότωσε το τσιγάρο προτού σε σκοτώσει» είναι το μήνυμα στρογγυλής τράπεζας και ανοιχτής συζήτησης με το κοινό στο πλαίσιο ημερίδας της Εταιρείας Ιατρικών Σπουδών που θα γίνει το Σάββατο 28/6/2014 και ώρα 18.00 στο Πολιτιστικό Κέντρο «Κωστής Παλαμάς», Ακαδημίας 48 και Σίνα, Αθήνα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας 10.000.000 καπνιστών θα πεθάνουν ετησίως μέχρι το έτος 2030, το 25% αυτών πριν τη συνταξιοδότηση.

Η απώλεια προσδόκιμου ζωής λόγω καπνίσματος σε καπνιστή μέσης ηλικίας είναι κατά μέσο όρο 22 έτη.

Αν δεν αλλάξει κάτι, 250.000.000 παιδιών που ζουν σήμερα, θα πεθάνουν από νόσους σχετικές με το κάπνισμα.  
 
Στο πλαίσιο των ενεργειών τους για την ενημέρωση των ειδικών αλλά και του κοινού, η Εταιρεία Ιατρικών Σπουδών σε συνεργασία με την Ελληνική Γεροντολογική & Γηριατρική Εταιρεία οργανώνουν ημερίδα με θέμα:

"Νέες προσεγγίσεις σε παλαιά νοσήματα. Πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας", το Σάββατο 28 Ιουνίου στο Πολιτιστικό Κέντρο «Κωστής Παλαμάς».
 
Ειδικότερα για την ενημέρωση του κοινού από τους ειδικούς, το Σάββατο, ώρα
 18.00 – 19.30  έχει προγραμματιστεί  Στρογγυλή Τράπεζα με τίτλο: 

«Οι βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος και η διακοπή του».
Θα ακολουθήσει συζήτηση του κοινού με τους ομιλητές.
 
Για τις γνωστές –αλλά και τις λιγότερο προφανείς– βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος και για τις τελευταίες μεθόδους για τη διακοπή του θα μιλήσουν γιατροί από τις ειδικότητες του πνευμονολόγου, του ειδικού καρδιολόγου και του ογκολόγου.

Στην ομιλία του «Καρκίνος Πνεύμονα & Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια - ΧΑΠ», ο κ. Αθανάσιος Ζέτος, Επιμελητής Πνευμονολόγος, θα αναλύσει τις επιδράσεις του καπνίσματος στην υγεία ευρύτερα, αλλά δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον καρκίνο του πνεύμονα και άλλες κακοήθειες που συνδέονται με το κάπνισμα.

Ο κ. Ζέτος θα αναφερθεί και σε άλλα νοσήματα που εμφανίζουν άμεση σύνδεση με τη συνήθεια του καπνίσματος, όπως είναι η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) –που συχνά υποεκτιμάμε– καθώς και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

«Κάπνισμα: αίτιο για πολλούς καρκίνους», είναι ο τίτλος της ομιλίας του ογκολόγου Ευάγγελου Φιλόπουλου. Δεν είναι μόνο ο καρκίνος του πνεύμονα που πνεύμονα που συνδέεται με το κάπνισμα αλλά και πολλοί άλλοι καρκίνοι σε όλα τα μέρη του σώματος από την κεφαλή και τον τράχηλο έως το νεφρό και την ουροδόχο κύστη.

Το τσιγάρο είναι υπεύθυνο για το 1/3 όλων των καρκίνων και για το 90% του καρκίνου του πνεύμονα. Ο καρκίνος είναι η δεύτερη αιτία θανάτου. Το κάπνισμα πρώτο με τη διατροφή και τη μόλυνση του περιβάλλοντος να έπονται, αποτελούν τους σημαντικότερους παράγοντες καρκινογένεσης και για το λόγο αυτό η καταπολέμηση του καπνίσματος αποτελεί πρώτη προτεραιότητα.  
 
Ο καρδιολόγος κ. Κωνσταντίνος Βογιατζίδης θα μιλήσει για τα «Προβλήματα από το καρδιαγγειακό σύστημα» που προκαλεί το κάπνισμα. Τα νοσήματα του κυκλοφορικού συστήματος αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου και ο πρώτος ανατρέψιμος παράγοντας κινδύνου είναι το κάπνισμα.

Ο κύκλος των ομιλιών θα κλείσει με τις στρατηγικές διακοπής του καπνίσματος που θα αναλύσει ο κ. Χαράλαμπος Μαρκέτος, Διευθυντής Πνευμονολόγος.

Ο κ. Μαρκέτος θα μιλήσει τόσο για τη συμβολή του ιατρού στο συμβουλευτικό κομμάτι της διακοπής, όσο και για τις νεότερες φαρμακευτικές παρεμβάσεις που μπορούν να βοηθήσουν τον καπνιστή στην προσπάθειά του για διακοπή αυτού του εθισμού.

Ο γιατρός θα κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην τόσο αμφιλεγόμενη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου. 

Τη Στρογγυλή Τράπεζα θα συντονίσει ο κ. Γιώργος Πολίτης, Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής, Νοσοκομείο «Ο Άγιος Σάββας».  


BeStrong.org.gr - 26.06.14