Νέα
Καρκίνος & κοινωνία

Ανοιχτή επιστολή συλλόγων καρκινοπαθών και εθελοντών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 11 Ιουνίου 2012

Προς: τον Πρωθυπουργό κο Παναγιώτη Πικραμμένο, τον Υπουργό Υγείας κο Χρήστο Κίττα, τον Υπουργό Οικονομικών κο Γεώργιο Ζαννιά, κο Ευάγγελο Βενιζέλο-Πρόεδρο ΠΑΣΟΚ, κο Φώτη Κουβέλη-Πρόεδρο ΔΗΜΑΡ, κο Πάνο Καμμένο-Πρόεδρο Ανεξάρτητων Ελλήνων, κα Ιωάννα Κοντούλη-Επικεφαλής Εκλογικής Εκστρατείας Οικολόγων-Πράσινων, κο Στέφανο Μάνο –Πρόεδρο Δράσης, κα Αλέκα Παπαρρήγα-Γραμματέα ΚΚΕ, κο Αντώνιο Σαμαρά-Πρόεδρο Νέας Δημοκρατίας, κο Θάνο Τζήμερο-Πρόεδρο Δημιουργία Ξανά, κο Αλέξη Τσίπρα-Πρόεδρο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

Κοιν/ση: κο Γιάννη Σακέλλη-Βοηθό Συνήγορο


Αναλάβατε τις ευθύνες σας….

Οι σύλλογοι καρκινοπαθών και εθελοντών, που συνυπογράφουμε αυτή την επιστολή, απευθυνόμαστε σε εσάς, σε μια ύστατη προσπάθεια να κατανοήσετε την επείγουσα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και απειλεί όχι μόνο την αξιοπρέπεια αλλά και την πορεία της ασθένειας, την ίδια τη ζωή των καρκινοπαθών, εξαιτίας της μη παροχής των φαρμακευτικών σκευασμάτων, που έχουν άμεση ανάγκη και δικαιούνται από το σύστημα υγείας.

Οι κραυγές αγωνίας που έφτασαν στα ΜΜΕ δεν αποδίδουν ούτε στο ελάχιστο το μέγεθος της απελπισίας και του αδιεξόδου στο οποίο οδηγούνται καθημερινά οι ασθενείς με καρκίνο αλλά και άλλες κατηγορίες χρονίως πασχόντων.

Η ΔΕΔΙΔΙΚΑ είχε επισημάνει το πρόβλημα της έλλειψης βασικών φαρμάκων από τις 3 Μαίου 2012, ζητώντας από τον ΕΟΠΥΥ την άμεση λύση του προβλήματος, το οποίο ήδη προυπήρχε. Δυστυχώς, το θέμα αυτό όχι μόνον δεν αντιμετωπίσθηκε, αλλά οξύνθηκε παίρνοντας τις σημερινές τρομακτικές του διαστάσεις.

Η λύση, που δόθηκε  από τον Υπουργό Υγείας επιχειρεί να αντιμετωπίσει, έστω βραχυπρόθεσμα, το οξυμένο εδώ και καιρό πρόβλημα των ελλείψεων που παρατηρούνται  σε νοσοκομειακά φάρμακα και τα φάρμακα υψηλού κόστους που χορηγούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. 

Η λύση αυτή, αν και προς τη σωστή κατεύθυνση, δεν έχει αποδείξει ακόμα τη βιωσιμότητά της, ενώ αντίθετα έχει οδηγήσει σε μια απίστευτη ταλαιπωρία και σύγχυση τους ίδιους τους καρκινοπαθείς που δεν γνωρίζουν από πού θα προμηθευτούν τα φάρμακά τους.  Την ίδια στιγμή παραμένει, και μέρα με την ημέρα γιγαντώνεται, το πρόβλημα της προμήθειας των φαρμάκων, για την αντιμετώπιση του καρκίνου και των συνεπειών του,  από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Η διακοπή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους από τα ιδιωτικά φαρμακεία, εξαναγκάζει τους καρκινοπαθείς σε διακοπή της θεραπείας τους, αφού δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθούν στο υψηλό κόστος των φαρμάκων τους, περιμένοντας, «Κύριος οίδε», πότε θα αποζημιωθούν για αυτά από το ασφαλιστικό τους ταμείο.

Λάβετε δε υπόψη σας ότι εκκρεμούν απλήρωτα τιμολόγια αγοράς αναλωσίμου υλικού (οξυγόνο, καθετήρες, ουροσυλλέκτες, τραχειοσωλήνες κλπ), τα οποία εδώ και 6 μήνες καταθέτουν οι καρκινοπαθείς στα ασφαλιστικά τους ταμεία, έχοντας τα ήδη πληρώσει στους ιδιώτες προμηθευτές. Για τα τιμολόγια αυτά μέχρι σήμερα δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα για την πληρωμή τους με αποτελέσμα να έχουν οδηγήσει ήδη σε οικονομική ασφυξία τους ασθενείς  και τις οικογένειές τους. 

Όλα τα παραπάνω συνιστούν απειλή για τη ζωή των καρκινοπαθών και παίρνουν διαστάσεις ανθρωπιστικής καταστροφής, η άμεση αντιμετώπιση της οποίας είναι συνταγματικά επιβεβλημένη.
 
Σας ζητάμε να αναλάβετε τις ευθύνες που απορρέουν από την κατάσταση και να αποδεσμεύσετε πόρους προκειμένου να ανταποκριθείτε στη ρητή συνταγματική επιταγή περί προστασίας της ανθρώπινης ζωής.

Στην κατεύθυνση αυτή απαιτούμε να τοποθετηθούν και να δεσμευθούν όλα τα κόμματα. απαντώντας στο πραγματικό δίλημμα των ημερών:
«Θα αφήσετε τους καρκινοπαθείς, χωρίς φάρμακα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ζωή τους  ή θα δώσετε άμεση λύση για να μπορέσει να συνεχιστεί η προμήθεια των φαρμάκων τους;»

Οποιαδήποτε ολιγωρία στην παροχή των φαρμάκων στους ασθενείς που κινδυνεύουν, από την κοινοποίηση της παρούσης και μετά, δεν συνιστά απλώς βαρύτατη αμέλεια αλλά συνειδητή εγκληματική στάση.

Με τιμή
Για την Δ.Ε.ΔΙ.ΔΙ.ΚΑ


Η Πρόεδρος
Έβη Γαλαζίδου
Τηλ. 210 6206949
Κιν. 6977 691600
E mail d.e.di.di.ka14@gmail.com


Συνυπογράφοντες Σύλλογοι Ασθενών:

  1. Αγκαλιάζω Ηρακλείου
  2. Αγκαλιάζω Πάτρας
  3. Η Αλληλεγγύη Αργολίδας
  4. ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ
  5. ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ ΘΕΣ
  6. ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ Ν. ΑΧΑΙΑΣ
  7. Δύναμη Ψυχής Ροδόπης
  8. Ελπίζω Χίου
  9. Ευ ζω Κρήτης
  10. Κ. Ε.Φ.Ι Αθηνών
  11. ΜΕΙΝΕ ΔΥΝΑΤΟΣ
  12. ΠΑΛΜΟΣ Κέρκυρα
  13. παραΜΕΝΟΝΤΑΣ ΖΩΗροί Ξάνθης
  14. ΣΥΛ. Κ. ΛΕΣΒΟΥ
  15. Σύλλογος Αναγέννηση ΠΑΓΝΗ, Κρήτη
  16. Σύλλογος Καρκινοπαθών Γιαννιτσών
  17. Σύλλογος Καρκινοπαθών Εορδαίας
  18. Σύλλογος Καρκινοπαθών Λάρισσας
  19. Σύλλογος Καρκινοπαθών Νιγρήτας
  20. Σύλλογος καρκινοπαθών Σερρών
  21. Στηρίζω Ν. Λασιθίου
  22. Σύλλογο  Κ. Στ. Ελλάδας
  23. Συνεχίζω Εβρου

BeStrong.org.gr - 12.06.12