Νέα
Καρκίνος & κοινωνία

Θα τριπλασιαστούν οι καρκίνοι μέχρι το 2030!

Ο τριπλασιασμός των κρουσμάτων καρκίνου μέχρι το 2030 σε όλον κόσμο και ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες απαιτεί μια νέα προσέγγιση στη φροντίδα και τη βοήθεια προς τους ασθενείς, αλλά και στην διάγνωση και την θεραπεία, σύμφωνα με ειδικούς. Ο ογκολόγος Ρίτσαρντ Σίλσκι από το πανεπιστήμιο του Σικάγο υπογράμμισε στο 45ο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρίας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) που πραγματοποιήθηκε στο Ορλάντο από τις 29 Μαΐου ως τις 2 Ιουνίου την ανάγκη να βρεθούν πιο προσωπικές και αποτελεσματικές, αλλά και λιγότερο δαπανηρές θεραπείες, ώστε να αντιμετωπιστεί η πρόκληση της αναμενόμενης έξαρσης των κρουσμάτων καρκίνου στον κόσμο, εξαιτίας της δημογραφικής αύξησης.
 
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) μέχρι το 2030 θα διαγνωστεί ότι πάσχουν από κάποια μορφή καρκίνου 26,4 εκατομμύρια άνθρωποι και 17 εκατομμύρια θα πεθάνουν, αριθμοί τριπλάσιοι από αυτούς που ισχύουν σήμερα. "Γίνεται όλο και πιο σημαντικό το να μπορούμε πλέον να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή θεραπεία στον κάθε ασθενή", τόνισε ο Δρ Σίλσκι, πρόεδρος τη χρονιά αυτή της ASCO. Ο ίδιος επισήμανε πως στις ΗΠΑ ο κίνδυνος να πεθάνει κάποιος από καρκίνο έχει μειωθεί τα τελευταία 15 χρόνια, όμως παραμένει διπλάσιος σε όσους Αμερικανούς δεν έχουν ιατρική κάλυψη, που υπολογίζονται στα 40 εκατομμύρια.

Στο σύνολο των αναπτυσσόμενων χωρών, η ήδη άσχημη κατάσταση, τα θύματα του καρκίνου είναι περισσότερα από αυτά του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας, θα επιδεινωθεί αν δεν γίνει κάτι, υπογραμμίζει ο Δρ Ζοζέφ Σαμπά, επικεφαλής του Axios, μιας εταιρίας πρωτοποριακών προγραμμάτων υγείας για τις αναπτυσσόμενες χώρες.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο, ο αριθμός των καρκινοπαθών στις αναπτυσσόμενες χώρες πιστεύεται πως θα ξεπεράσει το 2015 τον αριθμό των ασθενών στις αναπτυγμένες χώρες. Στις αναπτυσσόμενες χώρες, οι περισσότερες από τις οποίες στερούνται τα στοιχειώδη μέσα αντικαρκινικής θεραπείας, υπάρχει και μια άλλη δυσκολία: η άγνοια της σοβαρότητας της κατάστασης, σύμφωνα με τον Σαμπά, ο οποίος αναφέρει το παράδειγμα της Αιθιοπίας, μιας χώρας 40 εκατομμυρίων κατοίκων που μέχρι πριν τέσσερα χρόνια είχε μόνο έναν ογκολόγο και κανένα αξονικό τομογράφο, όταν ο ίδιος σε συνεργασία με την αγγλο-σουηδική εταιρία Astrazeneca άρχισε ένα αντικαρκινικό πρόγραμμα. Εκτός από την ανάπτυξη των υποδομών, επιβάλλεται να βρεθεί πρόσβαση σε χαμηλού κόστους αντικαρκινικά φάρμακα, τονίζει ο Δρ Σαμπά.


BeStrong.org.gr - 09.04.12