Νέα
Καρκίνος & κοινωνία

Γάμος - Στρες & καρκίνος του μαστού

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει μια γυναίκα στο γάμο της σχετίζονται με φτωχότερα αποτελέσματα στις γυναίκες με καρκίνο στο μαστό, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι γυναίκες που αντιμετώπιζαν προβλήματα στο γάμο τους είχαν υψηλότερα επίπεδα στρες, λιγότερη φυσική δραστηριότητα, πιο αργή ανάκαμψη και περισσότερα συμπτώματα και σημάδια ασθένειας σε σχέση με γυναίκες που ανέφεραν ότι ήταν ικανοποιημένες από το γάμο τους. Η έρευνα περιέλαβε 100 γυναίκες, παντρεμένες ή που συζούσαν στην έναρξη της έρευνας και παρέμειναν στη σχέση τα πέντε χρόνια που διήρκεσε αυτή.

Τα οφέλη στις γυναίκες με ικανοποιητικό γάμο διατηρούνταν ακόμα και αφού οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τα επίπεδα κατάθλιψης, σταδίου του καρκίνου, αγωγής και άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να έχουν επίδραση. Η ποιότητα της σχέσης του ζευγαριού μπορεί να μην είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτονται οι γυναίκες που τους τίθεται διάγνωση για καρκίνο στο μαστό, σημειώνει η ερευνητήτρια Hae-Chung Yang, του Πανεπιστημίου του Οχάιο. Ωστόσο, μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στο πώς αντιμετωπίζουν οι ασθενείς την κατάσταση, σωματικά και ψυχολογικά. Τα αποτελέσματα της έρευνας υποδεικνύουν ότι η αύξηση των επιπέδων του στρες και άλλα προβλήματα που συνοδεύουν μια μη ικανοποιητική συζυγική σχέση μπορεί να έχουν, πραγματικά, επιπτώσεις στην υγεία και να οδηγήσουν σε φτωχότερη εικόνα όσον αφορά την ανάκαμψη από τον καρκίνο.

Από τις 100 γυναίκες της έρευνας, 72 ανέφεραν ικανοποίηση από το γάμο τους και 28 απογοήτευση από αυτόν. Στην έναρξη της έρευνας όλες οι γυναίκες είχαν υψηλά και σχεδόν ίσα επίπεδα στρες λόγω του καρκίνου. Όπως σημειώνει η Yang, όταν γίνει μια τέτοια διάγνωση ο καθένας επηρεάζεται αρνητικά, άσχετα από την ποιότητα του γάμου. Ωστόσο, γυναίκες με ικανοποιητικούς γάμους είδαν σταθερή μείωση του στρες λόγω καρκίνου, ενώ γυναίκες με μη ικανοποιητικούς γάμους είχαν πολύ αργότερη ανάκαμψη.

Όπως και σε προηγούμενες έρευνες, η τελευταία ανακάλυψε ότι οι περισσότερες γυναίκες δεν βλέπουν αλλαγή στην ποιότητα του γάμου τους μετά τη διάγνωση για καρκίνο στο μαστό. Σύμφωνα με την Yang, είτε υπάρχει καλή είτε κακή σχέση μεταξύ των συζύγων, πιθανόν η εικόνα δεν πρόκειται να αλλάξει μετά τη διάγνωση. Ξεκάθαρα, η δυσφορία στο γάμο παραμένει παράγοντας κινδύνου για πολλά φτωχά αποτελέσματα και ποτέ δεν είναι αργά να προσπαθήσει κάποιος να βελτιώσει το γάμο του για χάρη της σωματικής και ψυχικής του υγείας, σημειώνει η ερευνήτρια. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Cancer.


BeStrong.org.gr - 25.05.12