Νέα
Καρκίνος & κοινωνία

Αντικαπνιστική εκστρατεία στα σχολεία

Το Υπουργείο Υγείας ξεκινά αντικαπνιστική εκστρατεία στα σχολεία, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και το Ίδρυμα "ΘΩΡΑΞ", από τη Δευτέρα 7 Απριλίου Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο ιδρυτής του Ιδρύματος «ΘΩΡΑΞ», διευθύνων σύμβουλος, και «ψυχή του», καθηγητής της Ιατρικής κ. Χαράλαμπος Ρούσσος, του οποίου η αντικαπνιστική σταυροφορία έχει διεθνή απήχηση, έκανε μια καίρια διάγνωση: ότι το 90% των καπνιστών αρχίζει τη συνήθεια του καπνίσματος στην εφηβική, ακόμη και στην παιδική ηλικία. ʼρα το πρόβλημα είναι καθαρά θέμα παιδείας, του σχολικού και του γονικού περιβάλλοντος.

Σε αυτές τις τρυφερές ηλικίες πρέπει να εστιασθεί η προσοχή και όχι αργότερα, όταν επέλθει η εξάρτηση, από την οποία δύσκολα απαγκιστρώνεται ο ενήλικας καπνιστής. Στόχος μιας αποτελεσματικής σταυροφορίας κατά του καπνίσματος είναι να αρχίσει «εξ απαλών ονύχων».

Και να μιλήσει για το κακό που κάνει το κάπνισμα στην υγεία, στη γλώσσα των παιδιών και της νεολαίας. Ήδη, έχουν διανεμηθεί 30 χιλιάδες ενημερωτικοί ψηφιακοί δίσκοι (dvd) σε μαθητές σχολείων, για τις καταστροφικές συνέπειες που έχει το κάπνισμα στην υγεία.

Σε ειδική εκδήλωση, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια , παρουσιάστηκε το dvd, το οποίο δημιουργήθηκε από το ίδρυμα "Θώραξ" με τη συμβολή της ΕΡΤ. Το αντικαπνιστικό dvd για εφήβους παρουσίασε το βράδυ της Τρίτης ο καθηγητής Ιατρικής Χαράλαμπος Ρούσσος.

Το dvd είναι παραγωγή του Ιδρύματος Εντατικής Θεραπείας και Επείγουσας Ιατρικής Θώρακος, που επί δέκα χρόνια συμβάλλει στην κατασκευή και εξοπλισμό ερευνητικών και κλινικών εργαστηρίων, διενεργεί ερευνητικά προγράμματα, ενισχύει μεταπτυχιακές επιχορηγήσεις και χρηματοδοτεί επενδυτικά έργα.

Όπως σημείωσε, ο κ. Ρούσσος, 14.000-18.000 Έλληνες περίπου πεθαίνουν ετησίως από το τσιγάρο. Το κάπνισμα προκαλεί περισσότερους θανάτους από το Έιτζ, τα ναρκωτικά και τα δυστυχήματα μαζί.
 
Αξίζει να σημειωθεί αν ένα παιδί αρχίσει να καπνίζει πριν από την ηλικία των 15 ετών το προσδόκιμο ζωής του μειώνεται κατά 8 έτη. Όταν ένας νέος 25 ετών καπνίζει ένα πακέτο τσιγάρα ημερησίως το προσδόκιμο ζωή του μειώνεται κατά 4,6 χρόνια. Όταν καπνίζει δυο πακέτα ημερησίως το προσδόκιμο ζωής μειώνεται κατά 8,3 χρόνια.


BeStrong.org.gr - 20.05.13