Νέα
Καρκίνος & κοινωνία

Ελλιπής η ενημέρωση για τον καρκίνο του παγκρέατος

Σύμφωνα με μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε με αφορμή την θεσμοθέτηση της 1ης Παγκόσμιας Ημέρας για τον Καρκίνο του Παγκρέατος στις 13 Νοεμβρίου 2014, ένα συντριπτικό ποσοστό ανθρώπων παγκοσμίως δεν είναι γνώστης αναφορικά με τον καρκίνο του παγκρέατος.
 
Για την μελέτη ρωτήθηκαν 7.000 άτομα σε ΗΠΑ και Ευρώπη με σκοπό να  γίνει καταγραφή του βαθμού ενημέρωσης τους γύρω από το συγκεκριμένο καρκίνο.
 
Ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα της μελέτης, ο Head of Market Access at Genesis Pharma κ. Κυριάκος Μπερμπεριάν, είπε ότι το 60% δεν γνώριζε σχεδόν τίποτα για τον καρκίνο αυτό. Συγκεκριμένα το 49% των ερωτηθέντων ήταν στις ΗΠΑ και το 64% στην Ευρώπη δήλωσε πως δεν γνωρίζει σχεδόν τίποτα για τον καρκίνο του παγκρέατος.
 
Το 87% απάντησε ότι αντιμετωπίζει γενικότερα τον καρκίνο ως ένα σοβαρότατο πρόβλημα για τη δημόσια υγεία και τον κατατάσσει στις πρώτες θέσεις μεταξύ ασθενειών όπως τα καρδιακά επεισόδια,  το αλτσχάιμερ, η παχυσαρκία, ο διαβήτης και οι ψυχικές διαταραχές.
 
Σε ερώτηση για τους τύπους του καρκίνου που γνωρίζουν και έρχονται πρώτοι στο μυαλό τους, μόλις το 2% των ερωτηθέντων ανέφερε πρώτο τον παγκρεατικό καρκίνο.
 
Το 37% ανέφερε πρώτο καρκίνο αυτόν του μαστού και το 20% τον καρκίνο στον πνεύμονα.
 
Η εικόνα αντιστράφηκε, όταν όλοι οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τα πολύ χαμηλά ποσοστά επιβίωσης του παγκρεατικού καρκίνου,  με ποσοστό μεγαλύτερο από 70% να δηλώνει πως θα υποστήριζε ιδιαίτερα μια προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού, ενώ σε ποσοστό 50% δήλωσαν πρόθυμοι να υποστηρίξουν ενεργά μια τέτοια προσπάθεια.
 
Ωστόσο, 3 στους 4 ερωτηθέντες είπαν ότι θέλουν να ενημερωθούν και πιστεύουν πως είναι πολύ σημαντικό το κοινό να ενημερωθεί για την ασθένεια αυτή.
 
Τέλος, το61% του συνόλου των ερωτηθέντων δήλωσε  πως η καμπάνια ενημέρωσης θα πρέπει να υπογραμμίζει την ανάγκη ανάπτυξης μεθόδων προληπτικού ελέγχου και εργαλείων έγκαιρης διάγνωσης, καθώς βέβαια και την ανάγκη ενίσχυσης της έρευνας.
 
Να σημειωθεί ωστόσο, ότι η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο του Παγκρέατος που θεσμοθετήθηκε από Συλλόγους ασθενών και φορείς σε όλο τον κόσμο αποτελεί το έναυσμα για την έναρξη μιας παγκόσμιας προσπάθειας για περισσότερη ενημέρωση, που μπορεί να κάνει τη διαφορά για τους ασθενείς με παγκρεατικό καρκίνο. 

Ο παγκρεατικός καρκίνος είναι ο 7ος πιο διαδεδομένος καρκίνος στην Ευρώπη και ο 4ος πιο θανατηφόρος καρκίνος, με πάνω από το 95% των ασθενών να καταλήγουν λόγω της νόσου.

Σύμφωνα με έρευνες, σε κάθε 20 ασθενείς που διαγιγνώσκονται με παγκρεατικό καρκίνο, μόνο ένας αναμένεται να έχει επιβιώσει πέντε χρόνια αργότερα, ποσοστό μόνο 5,7% των ασθενών. Αυτή τη στιγμή μόνο στην Ευρώπη ζουν 103.773 ασθενείς με παγκρεατικό καρκίνο, ενώ για τη χώρα μας δυστυχώς δεν υπάρχουν επιδημιολογικά στοιχεία.


BeStrong.org.gr - 04.12.14