Νέα
Ιατρικά Θέματα

Γονίδια & καρκίνος των όρχεων...

Στην ανακάλυψη γονιδίων που σχετίζονται με την εμφάνιση του καρκίνου των όρχεων, μιας πολύ συχνής μορφής καρκίνου στους άνδρες ηλικίας 15 έως 45 ετών, προχώρησαν Βρετανοί και Αμερικανοί επιστήμονες. Οι δύο ομάδες από το Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο και το Φιλανθρωπικό Ινστιτούτο Sanger του Λονδίνου, που πραγματοποίησαν την κλινική μελέτη, εντόπισαν στους ασθενείς με καρκίνο των όρχεων τρεις γονιδιακές παραλλαγές οι οποίες δεν υπάρχουν σε υγιή άτομα. Οι άνδρες που έχουν μία εξ αυτών αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν τη νόσο, ενώ οι πιθανότητες τετραπλασιάζονται για όσους φέρουν και τα τρία ένοχα γονίδια. Οι έρευνες, που σύγκριναν το γενετικό κώδικα ατόμων με το συγκεκριμένο καρκίνο, με το γονιδίωμα υγιών ανθρώπων, έγιναν από ερευνητές του βρετανικού Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο, καθώς και από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, και δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό "Nature Genetics". Τα συγκεκριμένα γονίδια, που εντοπίστηκαν στα χρωμοσώματα 5, 6 και 12, συνδέονται με αυξημένο μέχρι και τέσσερις φορές κίνδυνο εμφάνισης της ασθένειας. "Γνωρίζαμε ότι οι άνδρες, των οποίων ο πατέρας, οι αδελφοί ή οι γιοι είχαν καρκίνο των όρχεων, είναι πολύ πιο πιθανό να εμφανίσουν και οι ίδιοι την ασθένεια και αναζητούσαμε ένα γενετικό σύνδεσμο, τον οποίο βρήκαμε", δήλωσε η δρ Elizabeth Rapley από το Ινστιτούτο Ερευνας για τον Καρκίνο εκ μέρους των βρετανών ερευνητών. Από τη δεύτερη ερευνητική ομάδα, ο καθηγητής Mike Stratton συμπληρώνει: "Συνδυάζοντας τα τρία γονίδια με όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα θα μπορούμε να διαγνώσουμε πιο έγκαιρα τη νόσο, φρενάροντας την πιθανότητα να εξαπλωθεί σε λεμφαδένες ή να κάνει μετάσταση στους πνεύμονες."

Τα επίμαχα γονίδια βρίσκονται κοντά σε άλλα γονίδια που είναι υπεύθυνα για την ανάπτυξη των κυττάρων των όρχεων, τα οποία είναι οι πρόδρομοι για την ανάπτυξη του σπέρματος στον άνδρα. Παγκοσμίως η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου πλήττει 7,5 άνδρες ανά 100.000, αν και τα ποσοστά διαφέρουν πολύ μεταξύ των χωρών, αλλά και των φυλών (π.χ. οι λευκοί την εμφανίζουν πιο συχνά από τους μαύρους).

Η κληρονομικότητα αποτελεί γνωστό παράγοντα κινδύνου και μάλιστα σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με άλλα είδη καρκίνου. Ο καρκίνος των όρχεων είναι κατά 99% θεραπεύσιμος, αν διαγνωστεί έγκαιρα. Για το λόγο αυτό η συχνή αυτοψηλάφηση κρίνεται απαραίτητη! Από ελληνικής πλευράς, ο Ευάγγελος Φιλόπουλος, ογκολόγος-χειρουργός και γραμματέας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας, επισημαίνει: "Οι γονιδιακές αλλαγές που σχετίζονται με την εμφάνιση συγκεκριμένων νεοπλασιών ανοίγουν καινούργιους θεραπευτικούς ορίζοντες για την καλύτερη διάγνωση των ασθενειών και τη χρήση στοχευμένων φαρμάκων. Απώτερος στόχος της επιστήμης, ωστόσο, παραμένει η ανακάλυψη ενός τρόπου επιδιόρθωσης των χαλασμένων γονιδίων."

Στον ελληνικό πληθυσμό πιο συχνός στους άνδρες είναι ο καρκίνος του προστάτη, ενώ έπονται οι κακοήθειες του πνεύμονα, της ουροδόχου κύστης και του παχέος εντέρου. "Ο καρκίνος των όρχεων παρουσιάζει έξαρση μόνο στις μικρές ηλικίες και περισσότερο κινδυνεύουν άνδρες με μια διαταραχή στους όρχεις (κρυψορχία), η οποία πρέπει να διορθώνεται εγκαίρως γιατί μπορεί να οδηγήσει σε εκδήλωση κακοήθειας στην ενήλικη ζωή", καταλήγει ο κ.Φιλόπουλος.


BeStrong.org.gr - 09.04.12