Νέα
Ιατρικά Θέματα

Κλινική μελέτη για τον καρκίνο του μαστού

Σημαντική μείωση στις μεταστάσεις και τις υποτροπές του καρκίνου του μαστού φαίνεται να επιτυγχάνει εμβόλιο το οποίο βρίσκεται ήδη σε κλινική μελέτη και στη χώρα μας, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα από ολοκληρωμένη μελέτη στην Αμερική είναι ενθαρρυντικά! Αυτό ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου της Ελληνικής Εταιρίας Μαστολογίας (ΕΕΜ), με αφορμή την διοργάνωση του 11ου Πανελληνίου Συνεδρίου Μαστολογίας με διεθνή συμμετοχή. Στη χώρα μας το εμβόλιο, όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας της ΕΕΜ και Πρόεδρος του Συνεδρίου Βασίλης Μπαρμπούνης, έχει τεθεί σε κλινική μελέτη στο Νοσοκομείο ‘Αγιος Σάββας’.

Η χορήγηση του εμβολίου στη χώρα μας έχει ξεκινήσει εδώ κι ένα χρόνο και στη μελέτη μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί εθελοντικά 80 γυναίκες με καρκίνο του μαστού. Το εμβόλιο περιλαμβάνει μια ογκοπρωτεϊνη η οποία ονομάζεται HER2/new και ανιχνεύεται σε καρκινικά κύτταρα του μαστού σε μεγάλες ποσότητες στο 20-30% των περιπτώσεων ή σε μέσες ποσότητες στο 60-70% των περιπτώσεων.

Όπως εξήγησαν οι επιστήμονες το εμβόλιο είναι μίγμα της πρωτεΐνης αυτής και του εγκεκριμένου φαρμάκου GM-CSF, το οποίο ενεργοποιεί το μυελό των οστών για τη σύνθεση νέων κυττάρων του αίματος. Ο εμβολιασμός γίνεται σε γυναίκες που έχουν προσληφθεί από καρκίνο του μαστού, έχουν ολοκληρώσει την κλασική τους θεραπεία (χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία) και βρίσκονται σε διάστημα ελεύθερο νόσου. Οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με τους επιστήμονες έχουν αυξημένο κίνδυνο επανεμφάνισης της νόσου τοπικά ή και με μεταστάσεις.

Η χορήγηση του εμβολίου δεν προκαλεί παρενέργειες σε αντίθεση με τις κλασικές θεραπείες. Το εμβόλιο σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα φαίνεται ότι επιτυγχάνει ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος και μείωση της συχνότητας επανεμφάνισης της νόσου σε ασθενείς που είτε έχουν θετικούς λεμφαδένες είτε είναι υψηλού κινδύνου με αρνητικούς λεμφαδένες.


Τα πρώτα αποτελέσματα στις ΗΠΑ


Στις ΗΠΑ, επιστημονική μελέτη 10 Αντικαρκινικών Κέντρων, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα σε 172 ασθενείς έδειξε σημαντική καθυστέρηση στην επανεμφάνιση της νόσου μετά την χορήγηση του εμβολίου. Συγκεκριμένα, μόνο το 5% των γυναικών απ’ αυτές που εμβολιάστηκαν παρουσίασε υποτροπή, ενώ πάνω από το διπλάσιο ποσοστό (12%) των γυναικών που δεν εμβολιάστηκε εμφάνισε υποτροπή της νόσου.

Ο εμβολιασμός των γυναικών που μετέχουν στην επιστημονική μελέτη γίνεται κάθε μήνα και διαρκεί επτά συνολικά μήνες. Οι γυναίκες επανέρχονται για εξέταση σε 6 και 12 μήνες μετά την ολοκλήρωση των εμβολιασμών. Συνεπώς, ο ενεργός χρόνος της μελέτης είναι 18 μήνες. Το εμβόλιο χορηγείται ενδοδερμικά στο πάνω μέρος του μηρού με δυο ενέσεις. Απώτερος στόχος των επιστημόνων είναι ο σχεδιασμός ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί προληπτικά σε γυναίκες που έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού. Σε ότι αφορά στην κλινική μελέτη που πραγματοποιείται στο Νοσοκομείο Άγιος Σάββας’ τα οριστικά αποτελέσματα αναμένονται μετά από 2,5 χρόνια.


11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαστολογίας


Ακόμη ο κ. Μπαρμπούνης ανέφερε και τα εξής θέματα που θα συζητηθούν στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαστολογίας:

  • Αντιμετώπιση καλοήθων παθήσεων του μαστού, όπως υποτροπιάζουσες φλεγμονές, γυναικομαστία κ.α.
  • Νεότερες μέθοδοι βιοψίας για τη διάγνωση μη ψηλαφητών αλλοιώσεων.
  • Δύσκολα προβλήματα στον καρκίνο του μαστού, όπως καρκίνος μαστού και κύηση.
  • Νεότερες απεικονιστικές μέθοδοι.
  • Το PET CT και η σημασία του.
  • Η MRI και η σημασία της στον κληρονομικό καρκίνο του μαστού.
  • Κληρονομικός καρκίνος του μαστού.
  • Πρόοδος στην ακτινοθεραπεία.
  • Καλύτερη χρήση φαρμάκων, φαρμακογνωσία, λιγότερες παρενέργειες, μεγιστοποίηση της δράσης.
  • Μοριακή στόχευση και μοριακή σταδιοποίηση.

Όπως ανέφερε από την πλευρά της η Πρόεδρος της ΕΕΜ Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα το Συνέδριο αυτό έχει τρεις ιδιορρυθμίες.

  1. Συμπίπτει με τον εορτασμό των 30 χρόνων από την ίδρυση της ΕΕΜ και γίνεται όπως κάθε Συνέδριο στα πλαίσια της συνεχούς μετεκπαίδευσης των ειδικών στο μαστό ιατρών, αφού αναλύονται πάντα και τα τελευταία επιτεύγματα της Μαστολογίας. Ακόμη, το συνέδριο αυτό μπορούν να παρακολουθήσουν και γιατροί μη ειδικοί, φοιτητές και Μαίες για να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους πάνω στα επιτεύγματα της Μαστολογίας.
  2. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, η ΕΕΜ θα έχει την ευκαιρία να ανακοινώσει την ίδρυση της Ελληνικής Σχολής Μαστολογίας που τελεί υπό την Αιγίδα της Διεθνούς Εταιρίας Μαστολογίας (SIS) και θα αρχίσει τον πρώτο κύκλο μαθημάτων. Είναι επιτακτική η ανάγκη παροχής σύγχρονης, συστηματικής και ομοιόμορφης γνώσης στους ιατρούς που ασχολούνται με τη Μαστολογία, για να παρέχουν την πλέον αποτελεσματική προσέγγιση στη διάγνωση και τη θεραπεία των παθήσεων του μαστού στον Ελλαδικό χώρο. Η Σχολή όμως της Μαστολογίας, όπως ανέφερε η κ. Μουζάκα απευθύνεται σε νέους γιατρούς οι οποίοι θέλουν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους εξειδικευμένα στη Μαστολογία, τομέας ο οποίος δεν καλύπτεται πλήρως τη στιγμή αυτή από τα Ελληνικά Πανεπιστήμια.
  3. Στη συνεδρία με το κοινό που θα λάβει χώρα το Σάββατο 4 Απριλίου το απόγευμα 6.00-9.00 και αφορά τον συνήγορο της ασθενούς, στην οποία αναμένεται έντονο ενδιαφέρον, αφού πρόκειται να καλυφθούν θέματα τα οποία αφορούν τις ομάδες πληθυσμού που δεν εξυπηρετούνται, τη θέση της Πολιτείας και τη θέση της ΕΕΜ για υψηλών προδιαγραφών υπηρεσίες στην Ελλάδα. Τη συνεδρία θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Μιχάλης Κεφαλογιάννης.

Ποιος μπορεί να συμμετάσχει στη μελέτη;


Στην παρούσα μελέτη μπορούν να συμμετάσχουν ασθενείς με πρωτοπαθή διηθητικό καρκίνο του μαστού, που τα καρκινικά κύτταρα του όγκου τους εκφράζουν μια ειδική πρωτεΐνη που ονομάζεται HER2/neu. Για το λόγο αυτό χρειάζεται οπωσδήποτε η ιστολογική εξέταση (βιοψία) με την οποία διαγνώσθηκε η νόσος. Τονίζεται ότι η ασθενής συμμετέχει μόνον όταν έχει ολοκληρώσει την διεθνώς καθιερωμένη θεραπεία (χειρουργείο, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία). Ασθενείς που έχουν ολοκληρώσει αυτά τα είδη θεραπειών αλλά συνεχίζουν να παίρνουν ορμονοθεραπεία (πχ. ταμοξιφαίνη) ή Herceptin μπορούν να ενταχθούν στη μελέτη παράλληλα με τη χορήγηση αυτών των ουσιών.


BeStrong.org.gr - 09.04.12