Ο Καρκίνος
Πρόληψη
Δευτερογενής πρόληψη
Καρκίνος τραχήλου μήτρας

Προληπτικός έλεγχος του τραχήλου της μήτρας

Οδηγίες Δευτερογενούς Πρόληψης

  • Πραγματοποιείτε ετήσια γυναικολογική εξέταση μετά το 20ο έτος της ζωής.
  • Πραγματοποιείτε ετήσια εξέταση επιχρίσματος (paptest) μετά το 20ο έτος της ζωής. Ανάλογα με τον αριθμό των παραγόντων κινδύνου, μπορεί να υπάρξει βράχυνση των μεσοεξεταστικών περιόδων.

Test Παπανικολάου

  • To  test Παπανικολάου (Pap Test) στις γυναίκες 25 ετών και άνω ελαττώνει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας κατά 80%. Εάν το test είναι αρνητικό, πρέπει να γίνεται μία φορά το χρόνο μεταξύ 10ης και 20ης ημέρας από την πρώτη ημέρα της τελευταίας εμμήνου ρύσης και απαραίτητο είναι η αποφυγή: Σεξουαλικής επαφής 24 ώρες πριν από τη λήψη του κολποτραχηλικού επιχρίσματος (Pap Test). Εσωτερικής κολπικής πλύσης. Να μην έχει προηγηθεί κολπική θεραπεία.
  • Στις γυναίκες μετά την ηλικία των 60 ετών που είχαν συνεχείς τρεις ή περισσότερες φορές υποβληθεί σε Pap Test και ήτο εντός φυσιολογικών ορίων δύναται ο έλεγχος να γίνεται κάθε 2-3 χρόνια αφού ελαττώνεται η συχνότης των αλλοιώσεων του τραχήλου της μήτρας μετά τη μέση ηλικία.
  • Στις γυναίκες που έχει γίνει αφαίρεση της μήτρας (υστερεκτομή) πρέπει να έχουν ιατρική οδηγία για τη συχνότητα ελέγχου του κολπικού κολοβώματος με το test Παπανικολάου. Ο κυριότερος παράγων κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου τραχήλου της μήτρας είναι η φλεγμονή που προκαλείται από τους διάφορους τύπους του ιού (16, 18, 31, 33) του ανθρωπίνου θηλώματος (HPV) που ανευρίσκονται με τη μέθοδο Μοριακής Βιολογίας.

Εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας


Οι γυναίκες μολύνονται με τους ιούς HPV με τη σεξουαλική επαφή. Υπάρχει εμβόλιο που γίνεται προληπτικά σε κορίτσια ηλικίας 14-21 ετών (Γυναικολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών) για την προστασία των αλλοιώσεων του τραχήλου της μήτρας από τους κυριότερους ιούς του ανθρωπίνου θηλώματος.

Το Κυτταρολογικό Τμήμα της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας εφαρμόζει πρόγραμμα ελέγχου γυναικών με το Pap Test σε απομακρυσμένες περιοχές της Χώρας μας που είναι δύσκολη η πρόσβαση σε οργανωμένα Κρατικά Νοσοκομεία ή όπου δεν υπάρχει Κυτταρολογικό Τμήμα σε αυτά. Επίσης εκτός από το Pap Test με τη μέθοδο Μοριακής Βιολογίας ανιχνεύονται ποιες γυναίκες έχουν μολυνθεί από τον ιό HPV.

Ο εμβολιασμός σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ιανουάριος 2008), έχει ενταχθεί στο νέο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και συνίσταται σε όλα τα κορίτσια ηλικίας 12-15 ετών, καθώς και σε όσες γυναίκες 16-25 ετών δεν έχουν εμβολιαστεί στη συνιστώμενη ηλικία.

Το εμβόλιο καλύπτεται από τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Ο εμβολιασμός γίνεται σε τρεις δόσεις. Μια αρχική δόση και δύο επιπλέον δόσεις μέσα σε έξι μήνες. Ο εμβολιασμός προετοιμάζει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθώντας να προληφθεί η λοίμωξη από κάποιους ογκογόνους τύπους του ιού. Οπότε ο οργανισμός είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει επόμενες λοιμώξεις από αυτούς του τύπους.

Ο εμβολιασμός μπορεί να προλάβει πάνω από το 70% των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που προκαλούνται από τους πιο κοινούς ογκογόνους τύπους, αλλά δεν προστατεύει έναντι όλων των ογκογόνων τύπων. Γι’ αυτό και ο περιοδικός προσυμπτωματικός έλεγχος με την εξέταση επιχρίσματος (pap-test) παραμένει ιδιαίτερα σημαντικός. Η τακτική εφαρμογή του pap-test, μπορεί να περιορίσει τη θνησιμότητα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας περισσότερο από 80%.


BeStrong.org.gr - 17.03.14