Υγιεινή Ζωή
Φυσική κατάσταση
Άσκηση & φυσικές δραστηριότητες
Αερόβιες δραστηριότητες
Περπάτημα

Περπάτημα

Είναι εύκολο άραγε για τον μέσο άνθρωπο που δεν έχει αθληθεί σχεδόν ποτέ και κάνει καθιστική ζωή, ζει σε μια σύγχρονη πόλη με τους εξαντλητικούς ρυθμούς, έχει και μερικά κιλά παραπάνω, να αρχίσει να ασχολείται με τις φυσικές δραστηριότητες; Η λύση είναι το περπάτημα!

Η πρώτη κινητική δραστηριότητα του ανθρώπου σε ηλικία μόλις ενός έτους είναι το περπάτημα. Είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους αερόβιας προπόνησης που έχει σαν πρώτιστο στόχο την βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας και κατ’ επέκταση της φυσικής κατάστασης.

Το περπάτημα μπορεί να γίνει μια πολύ ωραία εμπειρία από οποιονδήποτε, ειδικότερα αν το κάνετε με παρέα σε ρυθμό που να μπορείτε να μιλάτε. Το περπάτημα σε εντονότερο ρυθμό σας βοηθάει να κάψετε θερμίδες και να αδυνατίσετε. '

Όλα στο Fitness είναι θέμα θέλησης.

Για το περπάτημα δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη θέληση. Απλά φορέστε τα πιο άνετα παπούτσια σας, άνετα αθλητικά ρούχα και βγείτε έξω από την πόρτα του σπιτιού σας. Έχετε ξεκινήσει ήδη να περπατάτε!


Γενικές Οδηγίες

Το περπάτημα είναι μια εντελώς φυσική δραστηριότητα που δεν χρειάζεται ιδιαίτερο εξοπλισμό και μπορεί να γίνει οπουδήποτε. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια και μια άνετη αθλητική ενδυμασία. Το περπάτημα μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε σε υπαίθριο είτε σε εσωτερικό χώρο.

Για να πραγματοποιηθεί σε εσωτερικό χώρο είναι απαραίτητος ένας ηλεκτρονικός διάδρομος γυμναστικής. Συνήθως ο εσωτερικός χώρος επιλέγεται κατά τις κρύες ημέρες του χειμώνα. Όπου και αν επιλέξετε να αρχίσετε με το περπάτημα είναι σημαντικό ξεκινώντας να ακολουθήσετε τις παρακάτω οδηγίες της ορθής τεχνικής.

Η ορθή τεχνική σας εξασφαλίζει ότι θα αποκομίσετε στο μέγιστο όλα τα οφέλη του περπατήματος. Παράλληλα όμως σας προστατεύει και από τους τραυματισμούς κατά την διάρκεια της προπόνησης.

  • Καταρχάς η οποιαδήποτε άσκηση χρειάζεται απαραίτητα προθέρμανση. Αυτό πρέπει να κάνετε και με το περπάτημα.
  • Όταν περπατάτε κρατείστε το κεφάλι ψηλά και το βλέμμα μπροστά.
  • Οι ώμοι πρέπει να είναι χαλαροί και προς τα πίσω.
  • Είναι καλό να έχετε σφιχτούς τους κοιλιακούς και τους γλουτιαίους μύες κατά την διάρκεια της προπόνησης.
  • Ο διασκελισμός πρέπει να είναι φυσικός και να μην σας δυσκολεύει.

Στην περίπτωση που επιλέξετε να ξεκινήσετε το περπάτημα σε εσωτερικό χώρο, χρησιμοποιώντας τον διάδρομο γυμναστικής θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη σημασία στις παρακάτω οδηγίες:

  • Πριν ξεκινήσετε βεβαιωθείτε ότι ο διάδρομος έχει συναρμολογηθεί σωστά και ότι το μοτέρ του δουλεύει επίσης σωστά. Ελέγξτε τα πριν ανεβείτε στον διάδρομο.
  • Το περπάτημα πάνω σε κινούμενη επιφάνεια, διαφέρει από το περπάτημα σε ακίνητη επιφάνεια όπως για παράδειγμα στο δρόμο. Έχει ιδιαίτερη σημασία να εξοικειωθείτε με την χρήση του διαδρόμου. Για αυτό όταν ξεκινήσετε περπατήστε με πολύ μικρή ταχύτητα, για λίγο χρόνο ώστε να εξοικειωθείτε με την συγκεκριμένη κίνηση.
  • Όταν ανέβετε στον διάδρομο για πρώτη φορά πιαστείτε με τα δύο χέρια από τις λαβές. Αυτό θα σας βοηθήσει στην αρχή να εξοικειωθείτε πιο εύκολα και να αποφύγετε τυχόν πτώση.
  • Να περπατάτε μόνον στο κέντρο του τάπητα ή αλλιώς της ζώνης του διαδρόμου.
  • Κρατήστε τον διασκελισμό σας κατά την διάρκεια του περπατήματος όσο πιο ίσιο γίνεται.
  • Μην πηδάτε πάνω στον τάπητα κατά την διάρκεια της άσκησης.
  • Πριν κατεβείτε από τον διάδρομο, βεβαιωθείτε ότι ο τάπητας έχει σταματήσει πλήρως.

Πώς να ξεκινήσετε το περπάτημα

Όπως είπαμε για να ξεκινήσετε το περπάτημα αρκεί να βγείτε έξω από τη πόρτα του σπιτιού σας. Ξεκινήστε από μια μικρή δεκάλεπτη βόλτα. Κάντε το για μερικές μέρες και σιγά-σιγά περπατήστε για περισσότερο χρόνο.

Όταν φτάσετε στην μισή ώρα μπορείτε να σταματήσετε. Αν έχετε θέσει υψηλότερους στόχους μπορείτε να συνεχίσετε μέχρι την μια ώρα αυξάνοντας τον χρόνο κατά 5 λεπτά ανά προπόνηση. Αν ξεκινήσετε περπάτημα για μια γενική ευεξία και για να αποκτήσετε μια καλή συνήθεια, μισή ώρα την ημέρα περπάτημα σε κανονικό ρυθμό είναι αρκετό.

Αν θέλετε να βελτιώσετε το κυκλοφοριακό σας, 45 λεπτά σε έναν πιο γρήγορο ρυθμό είναι αρκετά. Αν πάλι θέλετε να χάσετε και κάποια κιλά πρέπει το περπάτημα σας να είναι αρκετά έντονο και για μια ώρα στην κάθε σας βόλτα.

Για να έχετε αποτελέσματα πρέπει κατ’ ελάχιστο ο περίπατος σας να διαρκεί 30 λεπτά και με συχνότητα 3 έως 4 φορές την εβδομάδα. Ο καλύτερος τρόπος μέτρησης της έντασης της προσπάθειας στην οποία υποβάλλεται το σώμα κατά τη διάρκεια του περπατήματος είναι η μέτρηση των καρδιακών σφυγμών, έτσι ώστε η καρδιακή συχνότητα να βρίσκεται μέσα στην Ζώνη Καρδιακών Σφυγμών.

Η μέτρηση των καρδιακών σφυγμών μπορεί να γίνει και με το Όργανο Έλεγχου Καρδιακών Σφυγμών (Heart Rate Monitor). Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να νιώσετε την οποιαδήποτε δυσφορία ή ενόχληση. Το περπάτημα είναι μια ασχολία που πρέπει να σας κάνει να αισθάνεστε όμορφα και χαλαρά. Αν έχετε το παραμικρό πρόβλημα υγείας πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τον χρόνο και την ένταση της βόλτα σας.

Κατά την διάρκεια του περπατήματος γυμνάζονται οι γλουτιαίοι μύες καθώς και όλες οι μυϊκές ομάδες των ποδιών. Ειδικότερα όμως οι τετρακέφαλοι και οι μηριαίοι δικέφαλοι. Το περπάτημα είναι εξίσου καλό για το σώμα και για το πνεύμα καθώς αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος και την οξυγόνωση του εγκεφάλου. Το περπάτημα χαλαρώνει και διώχνει το άγχος.

Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι το περπάτημα είναι μια άσκηση για όλες τις ηλικίες. Όμως ειδικά στη τρίτη ηλικία το περπάτημα είναι ο ιδανικός τρόπος για τη διατήρηση και τη βελτίωση των σωματικών και των πνευματικών ικανοτήτων. Τέλος μην ξεχνάτε ότι αποκομίζεται και όλα εκείνα τα οφέλη που προσφέρει γενικότερα η αερόβια προπόνηση.


Μην ξεχνάτε

  • Η αερόβια προπόνηση θα πρέπει να συνδυάζεται με την προπόνηση στα βάρη τις ενδιάμεσες ημέρες τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.
  • Μην ξεχνάτε να κάνετε διατάσεις στην προθέρμανση και στην αποθεραπεία.
  • Είναι πολύ σημαντικό να υιοθετήσετε υγιεινές διατροφικές συνήθειες.
  • Η υγιεινή διατροφή σε συνδυασμό με την αερόβια προπόνηση και την μυϊκή ενδυνάμωση μέσω των βαρών είναι το κλειδί ενός ισορροπημένου σώματος!
  • Μην αρχίσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα άσκησης χωρίς πρώτα να έχετε επισκεφτεί τον γιατρό σας.

BeStrong.org.gr - 27.03.14