Ζωή με Καρκίνο
Ψυχολογικές επιπτώσεις
Η υποστήριξη είναι ανάγκη
Συναισθηματική υποστήριξη

Συναισθηματική υποστήριξη

Η διάγνωση του καρκίνου καθώς και οι παρενέργειες από την θεραπεία επιδρούν στον ψυχισμό του ασθενούς προκαλώντας πληθώρα αρνητικών συναισθημάτων όπως η αίσθηση απώλειας ελέγχου, οργή, απόγνωση, κατάθλιψη κ.α.

Ούτως ή άλλος, κάθε άνθρωπος χρειάζεται υποστήριξη από το περιβάλλον του. Πόσο μάλλον, όταν οι καταστάσεις είναι δύσκολες όπως αυτή της διάγνωσης μίας σωματικής νόσου όπως η καρκινική νόσος.

Η υποστήριξη που χρειάζεται κάθε άνθρωπος μπορεί να είναι πρακτική όπως οικονομικής φύσεως, ιατρικής, ασφαλιστικής και νομικής κάλυψης.

Παρόλο που ο καρκίνος είναι μία σωματική νόσος, και συνεπώς δίνεται έμφαση στην ιατρονοσηλευτική υποστήριξη, δεν πρέπει να αγνοείται η συναισθηματική υποστήριξη, καθώς η φύση της νόσου αλλά και οι θεραπείες έχουν ποικίλες ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις τόσο στον ίδιο τον ασθενή όσο και για την οικογένειά του.

Τις περισσότερες φορές τα κοινωνικά περιβάλλοντα καλύπτουν αυτή την ανάγκη.

Έτσι η συναισθηματική υποστήριξη παρέχεται επαρκώς από την οικογένεια και την ευρύτερη οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους. Άλλοι άνθρωποι βρίσκουν τη συναισθηματική ασφάλεια και υποστήριξη που χρειάζονται μέσα από πνευματικές αναζητήσεις και κυρίως μέσα από τη θρησκεία.

Σε άλλες όμως περιπτώσεις το κοινωνικό περιβάλλον μπορεί να μην παρέχει αυτή την υποστήριξη στο άτομο που νοσεί. Αυτό γιατί ο ίδιος είναι μόνος, χωρίς κάποιο ισχυρό κοινωνικό δίκτυο, ή γιατί οι σχέσεις με το περιβάλλον του δεν είναι καλές, υπάρχει φτωχή επικοινωνία, συγκρούσεις, διαφωνίες.

Έτσι, το άτομο μπορεί να νιώθει ότι τον κατακλύζουν συναισθήματα που δεν μπορεί να χειριστεί, να βιώνει άγχος, αβεβαιότητα, ανασφάλεια και να νιώθεί ότι τα προβλήματα συσσωρεύονται χωρίς να φαίνεται κάποια λύση.

Η παρέμβαση στον τρόπο ζωής του ασθενούς με σκοπό την υιοθέτηση υγιεινότερων συνηθειών για παράδειγμα, μπορεί να συντελέσει στην επανάκτηση της αίσθησης του προσωπικού ελέγχου.

Ακόμα και αν η οικογένεια έχει καλή επικοινωνία μπορεί και η ίδια ως σύστημα να έχει ανάγκη υποστήριξης για να χειριστεί τη νόσο και τις επιπτώσεις της στη ζωή της. Ιδιαίτερη ανάγκη υποστήριξης έχει η οικογένεια που αντιμετωπίζει έναν καρκίνο τελικού σταδίου και τον επερχόμενο θάνατο. Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι που μπορεί κάποιος να αναζητήσει για να βοηθηθεί.
 

Τι μπορείτε να κάνετε

  • Προσπαθήστε να βελτιώσετε την επικοινωνία με την οικογένειά σας.
  • Η ανοιχτή και θετική επικοινωνία είναι το πρώτο και καλύτερο βήμα.
  • Προσπαθήστε να βελτιώσετε τις σχέσεις σας με το φιλικό σας περιβάλλον. Αναθερμάνετε τις σχέσεις σας, πάρτε τηλέφωνο τους φίλους σας, καλέστε τους σε δείπνο. Αναζητήστε νέες φιλίες από καινούργια περιβάλλοντα.
  • Αναζητήστε μία ομάδα υποστήριξης ή αυτοβοήθειας. Η ομάδα αποτελείται από άτομα που έχουν αντίστοιχες εμπειρίες με εσάς, έτσι γίνεται μία ανταλλαγή εμπειριών και συναισθημάτων. Μέσα από την ομάδα μπορείτε να νιώσετε ότι δεν είστε μόνοι και να βρείτε λύσεις στα προβλήματα που σας δυσκολεύουν.
  • Μπορείτε να αναζητήσετε κάποια ανοιχτή γραμμή υποστήριξης, ιδιαίτερα αν νιώθετε ότι χρειάζεστε άμεσα να συζητήσετε τα προβλήματά σας.
  • Αναζητήστε έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Οι ειδικοί ψυχικής υγείας προέρχονται από διάφορες ειδικότητες οι οποίες μπορούν με διαφορετικό τρόπο να σας βοηθήσουν. Αν δεν μπορείτε να αναζητήσετε μόνοι σας, ρωτήστε τον θεράποντα ιατρό σας για να σας παραπέμψει εκείνος σε κάποιον. Οι ειδικοί ψυχικής υγείας μπορούν μέσα από τη συμβουλευτική διαδικασία να σας καθοδηγήσουν στα προβλήματα που αντιμετωπίζετε.

Παναγιωτοπούλου Αγγελική
Ψυχολόγος


BeStrong.org.gr - 17.03.14