Ζωή με Καρκίνο
Ποιότητα ζωής
Μετά την θεραπεία

Μετά την θεραπεία του καρκίνου...

Η θεραπεία του καρκίνου μπορεί να είναι γίνει μία επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία και πιθανόν να επιφέρει ποικίλες παρενέργειες.

Η ανάρρωση μπορεί να πάρει πολύ χρόνο σε σύγκριση με το χρόνο της θεραπείας και μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα άγχους τόσο σε εσάς όσο και στην οικογένειά σας.

Από τη στιγμή που λήξει η θεραπεία είναι πολύ συνηθισμένο να επιθυμήσετε να πάρετε ξανά τη ζωή στα χέρια σας, να επιστρέψετε στη ρουτίνα σας, να αποκτήσετε πάλι τον έλεγχο.

Δεν είναι σπάνιο αυτός ο ενθουσιασμός ή και τα συναισθήματα θυμού για αυτό που συνέβη να οδηγήσει σε συμπεριφορές ακραίες όπως για παράδειγμα την παραμέληση των τακτικών επανεξετάσεων ή την παραμέληση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Η λήξη της θεραπείας δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν θα συμβεί κάτι παρόμοιο. Ο ιατρός σας έχει ορίσει τις επισκέψεις (συνήθως κάθε 3 μήνες) και σταδιακά μία φορά το χρόνο. Οι τακτικές εξετάσεις μπορεί να ανακινούν τα αρνητικά συναισθήματα φόβου που βιώσατε αρχικά, είναι απόλυτα φυσικό αλλά είναι εξίσου σημαντικό να ακολουθείτε τις συμβουλές του γιατρού σας για να διατηρήσετε την υγείας σας.

Παράλληλα είναι σημαντικό να διατηρήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, με μία ισορροπημένη διατροφή (που ενδεχομένως σας έχει προτείνει ο θεράποντας ιατρός) ώστε να ενισχύσετε τον οργανισμό σας.

Δεν είναι σπάνιο οι παρενέργειες των θεραπειών, όπως απώλεια όρεξης, να συνεχίζουν για αρκετό χρονικό διάστημα. Πολύ συχνά η ανάγκη απόκτησης ελέγχου στη ζωή αλλά και η ανάγκη να αφήσετε πίσω αυτό το κομμάτι της ζωής σας μπορεί να σας κάνει να παραμελήσετε την υγεία σας και να στρέψετε την προσοχή σας σε σημαντικά πρόσωπα για εσάς ή στην επανάκτηση των υποχρεώσεών σας.

Σε άλλες πάλι περιπτώσεις πολλοί άνθρωποι μπορεί να ερμηνεύουν οποιοδήποτε «μήνυμα» του σώματός τους ως απειλητικό, δείγμα υποτροπής το οποίο ανά πάσα στιγμή προκαλεί αισθήματα φόβου και πανικού. Αυτό αποτελεί εμπόδιο στην επιστροφή στην καθημερινή ρουτίνα και προκύπτει γιατί ο φόβος της υποτροπής είναι πιο έντονος από το αίσθημα της ανακούφισης. Αυτός ο φόβος μπορεί σε στρεσογόνες καταστάσεις να είναι πιο έντονος όπως σε μία ασθένεια προσφιλούς προσώπου.

Όλα τα παραπάνω συναισθήματα είναι φυσιολογικά όμως σταδιακά η εμπειρία του καρκίνου μπορεί να ενταχθεί στην ιστορία της ζωής σας. Ο φόβος και ο θυμός σταδιακά υποχωρεί και το άτομο επιστρέφει προοδευτικά στον καθημερινό του τρόπο ζωής.

Πολλοί άνθρωποι που βίωσαν την εμπειρία του καρκίνου βρήκαν έναν νέο τρόπο να αντιλαμβάνονται και να αντιμετωπίζουν τη ζωή. Η απόδοση νοήματος στην εμπειρία και η ενσωμάτωσή της στην ιστορία της ζωής του ατόμου είναι μία διαδικασία που μπορεί να πάρει χρόνο.
 

Τι μπορείτε να κάνετε

  • Μην παραμελείτε τις τακτικές σας εξετάσεις. Η έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη είναι δείκτης πρόγνωσης της πορείας της υγείας σας.
  • Αν έχετε ανησυχίες για τα συμπτώματα ή ενοχλήσεις που νιώθετε συμβουλευθείτε το θεράποντα ιατρό σας.
  • Προσπαθήστε να ακολουθείτε μία ισορροπημένη διατροφή και ενισχύστε τη φυσική σας κατάσταση.
  • Συζητήστε ανοιχτά τις ανησυχίες σας με σημαντικά πρόσωπα για εσάς.
  • Επιστρέψτε στη ρουτίνα σταδιακά, αναλάβετε όσες υποχρεώσεις μπορείτε χωρίς υπερβολές. Διευκρινίστε τις ανάγκες σας με την οικογένειά σας ώστε να μην περιμένουν ούτε περισσότερα ούτε λιγότερα από εσάς.
  • Βρείτε ευχάριστες δραστηριότητες για εσάς ή και για την οικογένειά σας.
  • Φροντίστε την ψυχολογική σας κατάσταση όπως και την φυσική σας κατάσταση.
  • Μην διστάσετε να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας.
  • Αναζητήστε οργανισμούς και υπηρεσίες υποστήριξης.

BeStrong.org.gr - 15.03.14