Νέα
Νέα της οργάνωσης

Λάθος η συνωμοτική σιωπή στον ασθενή με καρκίνο

Εφημερίδα Λάρισας: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Η συνωμοτική σιωπή μεταξύ γιατρού και οικογένειας για τον ασθενή που έχει καρκίνο, προκαλεί αρνητικά συναισθήματα παρά ανακούφιση σε αυτόν, υποστήριξε χθες μεταξύ άλλων η ψυχολόγος κ. Δήμητρα Παπαστεργίου, στο πλαίσιο εκδήλωσης για τον καρκίνο, που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της Ιατρικής Σχολής Λάρισας.

Τα θέματα της ψυχολογίας του ασθενή και της σωστής αντιμετώπισής του καθώς και η δύναμη της ανθρώπινης θέλησης, αναπτύχθηκαν σε ενδιαφέρουσες ομιλίες, κατά την εκδήλωση που οργάνωσε η κοινωφελής μη κερδοσκοπική οργάνωση υποστήριξης ανθρώπων που εμπλέκονται με τον καρκίνο «BE STRONG- Μείνε Δυνατός» σε συνεργασία με το «Ινστιτούτο ενημέρωσης και έρευνας κατά του καρκίνου Γ. Σ. Παπανικολάου» του Δήμου Κύμης και του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Αναλυτικότερα η κ. Παπαστεργίου παρουσιάζοντας το θέμα «Θέλει ο Έλληνας να ξέρει ότι πάσχει από καρκίνο;», τόνισε ότι η απάντηση είναι ναι, καθώς σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 300 ατόμων το 86% δήλωσαν ότι θα ήθελαν να το ξέρουν, ενώ η ίδια επεσήμανε ότι η ανακοίνωση των άσχημων νέων στον ασθενή θα πρέπει να προσαρμόζεται στα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του.

Η κ. Παπαστεργίου υποστήριξε δε ότι ο ρόλος του γιατρού και της οικογένειας είναι πολύ σημαντικός και δεν θα πρέπει να υπάρχει μια συνωμοτική σιωπή μη ανακοίνωσης της νόσου στον ασθενή, καθώς η άγνοιά του θα δημιουργήσει θυμό και αγανάκτηση ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα τον βοηθήσει στην καλύτερη ψυχολογία. Επίσης ανάφερε ότι είναι επιτακτική ανάγκη εισαχθούν στις ιατρικές σχολές μαθήματα που αφορούν στις τεχνικές επικοινωνίας στην ανακοίνωση των άσχημων νέων.

«Στη ζωή μην ψάχνεις να βρεις το τέλειο…η ζωή είναι τέλεια!» είναι το θέμα που ανέπτυξε ακολούθως ο κ. Παναγιώτης Μιχαήλ, ιδρυτής της Οργάνωσης «Be Strong», μια ομιλία κυρίως βιωματική. Να σημειωθεί ότι η οργάνωση «Μείνε δυνατός» είναι μη κερδοσκοπική που σκοπό έχει να παρέχει σε όσους εμπλέκονται με τον καρκίνο όλα εκείνα τα όπλα που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν όσο πιο ανώδυνα και χωρίς φόβο την ασθένεια, αλλά και το περιβάλλον του, διότι υποστηρίζουν ότι η πληροφόρηση και η ψυχοκοινωνική υποστήριξη θωρακίζει τον ασθενή και όσους τον περιβάλλουν για να ανταπεξέλθουν στις συνέπειες του καρκίνου απενοχοποιημένοι από την προκατάληψη της κοινωνίας. Όραμά της είναι ένα μέλλον όπου όλοι θα έχουν ισότιμη πρόσβαση στις πληροφορίες και την υποστήριξη που χρειάζονται, για να αντιμετωπίσουν τον καρκίνο χωρίς τη φοβική νοοτροπία που υπάρχει για αυτόν.

Στην εποχή μας θεωρείται ακόμα ταμπού για έναν ασθενή να πει ανοιχτά ότι έχει καρκίνο, φαινόμενο που πρέπει να ανατραπεί καθώς όπως τονίζει ο κ. Παν. Μιχαήλ «Το να μοιραστούμε τη δική μας ιστορία που αφορά στην  υγεία με άλλους ανθρώπους δεν είναι ντροπή.

Μπορεί να βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπους που βιώνουν τώρα αυτό που εμείς ήδη έχουμε βιώσει και ξεπεράσει στο παρελθόν. Η δύναμή μας βρίσκεται στις ιστορίες μας που πρόθυμα μπορούμε να μοιραστούμε με άλλους ανθρώπους». Η εθνική γραμμή υποστήριξης ανθρώπων που εμπλέκονται με τον καρκίνο και η οποία λειτουργεί με την ευθύνη της οργάνωσης «BE STRONG- Μείνε Δυνατός» είναι ο τετραψήφιος αριθμός: 1069.

Στο χώρο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε έκθεση έργων ζωγραφικής για την ενίσχυση των σκοπών των δύο Οργανώσεων κατά του καρκίνου. Οι πίνακες ήταν δημιουργίες των ζωγράφων Καραγιάννη Μελά και Salvador της καλλιτεχνικής ομάδας του Ινστιτούτου Παπανικολάου και της ζωγράφου Μαρίας Καφετζή από την ομάδα της οργάνωσης «Μείνε Δυνατός», επιζούσα του καρκίνου 30 χρόνια.


BeStrong.org.gr - 29.03.14