Νέα
Νέα της οργάνωσης

Την απομυθοποίηση της νόσου ζητά πρώην καρκινοπαθής

Tragasnet.gr

«Νίκησα τον καρκίνο δύο φορές». Η πρόταση από μόνη της έχει απίστευτη ένταση. Ο Παναγιώτης Μιχαήλ δεν κρύβει κανένα θαυματουργό φάρμακο, κανένα μυστικό ζωής και καμία συνταγή κατά του καρκίνου.

Είναι γεγονός ότι πιστεύοντας στον εαυτό του πάνω απ’ όλα, στην υγιεινή ζωή (γυμναστής γαρ και ο ίδιος), αλλά και στη δύναμη της θέλησης, ο Παναγιώτης νίκησε τον καρκίνο που τον επισκέφθηκε δύο φορές. Μια φορά στα 30 του χρόνια και μια ακόμη, δέκα χρόνια αργότερα. Είχε μάθει όμως να παλεύει από τα 17 του, όταν μια σπάνια ασθένεια τον άφησε για πολύ καιρό παράλυτο. Εκείνος όμως ήξερε από την αρχή ότι θα βγει νικητής. Και τα κατάφερε!

Πόσοι Έλληνες άραγε έχουν καταφέρει να νικήσουν τον καρκίνο; Δυστυχώς, είναι κάτι που δεν θα μάθουμε ποτέ με ακρίβεια. Οι περισσότεροι καρκινοπαθείς θέλουν να κλείσουν το δύσκολο αυτό κεφάλαιο στη ζωή τους, με τη σιωπή. «Υπάρχει ένας ρατσισμός, μια κατακραυγή από την κοινωνία για τον καρκινοπαθή.

Δυστυχώς, υπάρχουν ασθενείς που δεν θέλουν να πουν ότι έχουν καρκίνο, γιατί η κοινωνία αυτόματα τους θεωρεί μελλοθάνατους.

Είναι πολύ άδικο αυτό, γιατί δεν ισχύει», παραπονιέται ο Παναγιώτης Μιχαήλ, ο οποίος μέσα από το Tragasnet επιχειρεί να επικοινωνήσει σε όλους τη νέα του προσπάθεια. Όχι, το πώς να γλιτώσουμε από τον καρκίνο, αλλά να μάθουμε ότι από τον καρκίνο γλιτώνουμε. Αρκεί να εκπαιδευτούμε και να μάθουμε πώς να τον αντιμετωπίσουμε.


«Ας πούμε επιτέλους το όνομά του… Καρκίνος»

Ο Παναγιώτης Μιχαήλ είχε την «τύχη» όπως αποκαλύπτει στο Tragasnet να συναντήσει τον καρκίνο δύο φορές στη ζωή του. Συνέχισε όμως να ζει κανονικά, να εργάζεται να ονειρεύεται. Από τα λαμπερά σόου της ελληνικής τηλεόρασης όπου συμμετείχε, δίπλα στα πιο γνωστά ονόματα των Ελλήνων τηλεπαρουσιαστών, ως γυμναστής, ξαφνικά έπρεπε να αντιμετωπίσει το σκοτάδι της απόγνωσης, αλλά και την απομόνωση.

Στην περιπέτεια της υγείας του ήταν μόνος. Τώρα στην προσπάθεια αυτή είναι μαζί με άλλους 15 χιλιάδες Έλληνες, που ζητάνε μαζί με τον Παναγιώτη, το αυτονόητο: να πούμε επιτέλους το όνομά του… Καρκίνος, γιατί η μόνο «επάρατη νόσος» είναι η άγνοια.

Επώνυμοι, από τον καλλιτεχνικό χώρο, αλλά ακόμη και πολιτικοί, όπως ο κ. Σκουλάς, που κατέθεσε και ερώτηση στη Βουλή, αλλά και η Φώφη Γεννηματά, έχουν υπογράψει το αίτημα που προωθεί ο Παναγιώτης Μιχαήλ, μέσω του μη κερδοσκοπικού οργανισμού που έχει ιδρύσει το Be strong, προκειμένου να πάψει ο καρκίνος να ονομάζεται, από τους γιατρούς, από τους δημοσιογράφους, από τους επιστήμονες, από τους ασθενείς, ως η «επάρατος νόσος». Το ίδιο έγινε σε πολλές χώρες της Ευρώπης, αλλά και στην Κύπρο, που η κυβέρνηση επέβαλλε στα ΜΜΕ να χρησιμοποιούν μόνο τη λέξη καρκίνος, για την συγκεκριμένη ασθένεια.

Ο Παναγιώτης Μιχαήλ και 15 χιλιάδες Έλληνες ζητάνε να σταματήσει ο καρκίνος να ονομάζεται επάρατος νόσος. Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής ο Παναγιώτης Μιχάηλ, πριν από μερικές ημέρες έστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Βουλής, τον Υπουργό Υγείας και άλλους φορείς, με την οποία αναφέρει το αίτημά του, να παύσει δηλαδή ο όρος «επάρατη νόσος» για τον καρκίνο, επισυνάπτοντας και τις 15 χιλιάδες υπογραφές, που έχουν συγκεντρωθεί και συνεχίζουν να συγκεντρώνονται μέσα από την ιστοσελίδα που έχει δημιουργήσει.


«Η μόνη επάρατος νόσος είναι η άγνοια»

Ο Παναγιώτης, εργάζεται σήμερα ως personal trainer. Θα μπορούσε να γιορτάσει τη νίκη του και να ξεχάσει την περιπέτειά του αφήνοντάς τη στη σιωπή. Ζει άλλωστε ευτυχισμένος με τη σύζυγό του και την οικογένειά του. Γιατί όμως μπαίνει τώρα σ’ αυτή τη διαδικασία; Τι θα αλλάξει, εάν λέμε τη λέξη καρκίνος αντί για «επάρατη νόσος»; O Παναγιώτης Μιχαήλ έχει την δική του απάντηση: «Η έκφραση επάρατη νόσος, δεν ισχύει πια για τον καρκίνο.

Πολλές μορφές καρκίνου θεωρούνται πλέον ιάσιμες, ενώ γενικά θεωρούμε τον καρκίνο ως μία χρόνια νόσο και όχι μία νόσο που συνήθως οδηγεί σε θάνατο. Περίπου επτά στους δέκα ανθρώπους με καρκίνο ζουν σήμερα φυσιολογικά και για πολλά χρόνια» επισημαίνει στο Tragasnet.

«Δυστυχώς η ελληνική κοινωνία ακόμη και σήμερα, συνεχίζει να αποκαλεί τον καρκίνο η «επάρατη νόσος», δηλαδή η καταραμένη νόσος. Επομένως όποιος έχει καρκίνο είναι καταραμένος. Αυτό προσβάλει την τιμή και την υπόληψη, όλων των ανθρώπων που εμπλέκονται με αυτόν!

Είναι απαράδεκτη η στάση ορισμένων Μ.Μ.Ε. όταν μιλάνε για τον καρκίνο να αναφέρονται σε αυτόν ως η "επάρατη νόσος" ή "ανίατη ασθένεια". Απαράδεκτο επίσης είναι ότι υπάρχουν και στην επιστημονική κοινότητα λειτουργοί, που αποκαλούν σε συνεντεύξεις τους τον καρκίνο έτσι». «Η έκφραση επάρατος νόσος, δεν ισχύει πια για τον καρκίνο». 

Οι 15 χιλιάδες Έλληνες που συνυπογράφουν το αίτημα αυτό, εκτιμούν ότι λέγοντας τον καρκίνο με το όνομά του, θα μπορέσουν να διαχειριστούν καλύτερα την ασθένειά τους, κι όχι να νοιώθουν φόβο και μόνο στο άκουσμα της λέξης. «Πως θα μπορέσουν οι όποιοι ασθενείς, να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν μια τέτοια κατάσταση, αφού σε όλη τους την ζωή έχουν γαλουχηθεί με την άποψη, ότι καρκίνος ίσον θάνατος, ίσον κατάρα; Πως μετά από όλα αυτά ο πολίτης θα ενδιαφερθεί για την πρόληψη του καρκίνου, από την στιγμή που φοβάται να πει και την λέξη;» αναρωτιέται ο Παναγιώτης.


«Απομυθοποιώντας τον θα τον αποδυναμώσουμε»

Εκτιμά επίσης, ότι είναι ανάγκη να γίνει η απομυθοποίηση του καρκίνου, ως ένα βήμα προς την πρόληψη και την ενημέρωση. «Μόνο έτσι θα ευαισθητοποιήσουμε τον απλό πολίτη βάζοντας την πρόληψη στην ζωή του, ενεργά και όχι μόνο θεωρητικά, αποδεικνύοντάς του ότι με τον καρκίνο μπορείς και να ζήσεις» και προσθέτει πως «δυστυχώς στην Ελλάδα μετά τον καρκίνο και αφού ιαθεί, όλοι θέλουν να ξεχαστεί το γεγονός εξαιτίας, της νοοτροπίας που υπάρχει.

Αλλά και κατά την διάρκεια της ασθένειας αποφεύγουν να πουν ότι έχουν καρκίνο, αφού θα χαρακτηριστούν από την κοινωνία ως «μελλοθάνατοι». Αν βρεθεί κάποιος που έχει επιζήσει από τον καρκίνο και έχει το θάρρος να παρουσιαστεί στα Μ.Μ.Ε., εάν κρίνουν βέβαια ότι το θέμα «πουλάει», θεωρείται η εξαίρεση του κανόνα. Στην Αγγλία εδώ και χρόνια αντιμετωπίζουν τον καρκίνο ως μια χρόνια ασθένεια όπως είναι ο διαβήτης. Μόνο στην Ελλάδα τον παρουσιάζουν σαν ένα τέρας το «έξω από εδώ» ή ως «επάρατη νόσος» ή «η κακιά αρρώστια».

Όσο για το πόσο θα μπορέσει να βοηθήσει έναν καρκινοπαθή ή ακόμη και την κοινωνία η απομυθοποίηση μιας ασθένειας, ο Παναγιώτης Μιχαήλ σημειώνει: «Εξ’ ονόματος των 15.000 ανθρώπων που έχουν υπογράψει ηλεκτρονικά σε αυτήν την διαμαρτυρία, μέσω της διαδικτυακής εκστρατείας της οργάνωσής μας για την απομυθοποίηση του καρκίνου, κάνουμε παράκληση σε όλους τους εμπλεκόμενος φορείς (ΕΣΗΕΑ, Μ.Μ.Ε., Υπουργείο Υγείας, Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, Οργανώσεις Υποστήριξης) να δράσουν και να αντιδράσουν στην "επάρατη νόσο της άγνοιας", κάνοντας τα δέοντα από τις θέσεις που εκπροσωπούν, βάζοντας τον καρκίνο στις σωστές του διαστάσεις στην ελληνική κοινωνία.

Ας συμβάλλουμε όλοι μαζί από σήμερα, λέγοντας δυνατά την λέξη ΚΑΡΚΙΝΟΣ, μήπως ΤΕΛΙΚΑ απομυθοποιώντας τον, μπορέσουμε να μειώσουμε τα νούμερα των θανάτων»!


Tragasnet.gr
Της Στέλλας Νοβάκη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/02/2009


BeStrong.org.gr - 29.03.14