Νέα
Νέα της οργάνωσης

Τρέχουμε όλοι μαζί για την ζωή!

Greece Race for the Cure

Με πρωτοφανή μεγάλη συμμετοχή για τα ελληνικά δεδομένα, διεξήχθη την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2009, στις 10.00π.μ., στο Ζάππειο, ο πρώτος Αγώνας Greece Race for the Cure. Περίπου 6.000 άτομα κάθε ηλικίας, γυναίκες που νίκησαν τον καρκίνο, φίλοι και συγγενείς έλαβαν μέρος στην πρωτοβουλία του συλλόγου γυναικών με καρκίνο του μαστού «Άλμα Ζωής» να φέρουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα το «Susan G. Κomen Race for the Cure Series».

Πρόκειται για έναν αγώνα δρόμου που διοργανώθηκε για πρώτη φορά πριν από 26 χρόνια στο Ντάλας του Τέξας των ΗΠΑ και αποτελεί τη μεγαλύτερη διοργάνωση διεθνώς με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τον καρκίνο του μαστού.

Πρωτεργάτης είναι η οργάνωση Susan G. Κomen for the Cure, την οποία ίδρυσε η Νancy Βrinker στη μνήμη της αδερφής της, η οποία πέθανε από καρκίνο του μαστού. Οι συμμετέχοντες έλαβαν μέρος σε έναν αγώνα 4 χλμ. και σε περίπατο 2 χλμ. Στόχος τους ήταν να καταστήσουν σαφές πως καρκίνος δεν σημαίνει θάνατος και να διαδώσουν το μήνυμα «πρόληψη και ενημέρωση». "Είμαστε οι γυναίκες που δεν θέλουν να λένε τον καρκίνο επάρατη νόσο. Είμαστε αυτές που θέλουν να μάθουν περισσότερα για τον καρκίνο του μαστού. Κάποια στιγμή θέλουμε να θεραπευτεί. Κι αυτό είναι στο χέρι μας".

Αυτά ήταν τα λογια της προεδρου του συλλόγου γυναικών με καρκίνο του μαστού «Άλμα Ζωής» κυρίας Γαβριηλιδου, αλλα και το σύνθημα για την εκκίνηση του αγώνα δρόμου που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Ζάππειο. Το παρών έδωσαν και εκπρόσωποι της πολιτικής ζωής όπως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Γιώργος Παπανδρέου, ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικήτας Κακλαμάνης και η επίτιμη πρόεδρος της διοργάνωσης στην Ελλάδα κ. Φώφη Γεννηματά, η οποία βγήκε νικήτρια από τη μάχη με τον καρκίνο.

Η εκδήλωση ήταν άψογα οργανωμένη από κάθε άποψη. Υπήρχαν ήδη στημένα στο χώρο η κεντρική εξέδρα όπου από εκεί θα δινόταν οι ομιλίες, η εκκίνηση και θα πραγματοποιούνταν άλλες εκδηλώσεις. Από νωρίς στις 9.30 το πρωί  κατέφθασαν οι πρώτοι συμμετέχοντες. Όσοι δεν είχαν κάνει την εγγραφή τους περίμεναν υπομονετικά στα ειδικά σημεία του Ζαππείου, για να δηλώσουν συμμέτοχη αλλά και να παραλάβουν το μπλουζάκι και το καπελάκι της εκδήλωσης.

Η οργάνωση "ΜΕΙΝΕ ΔΥΝΑΤΟΣ" υποστηρίζοντας την όλη προσπάθεια, δημιούργησε την ομώνυμη ομάδα που θα έπαιρνε μέρος στην εκδήλωση. Στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε την μεγαλύτερη ομάδα του αγώνα. Ο ιδρυτής της οργάνωσης και υπεύθυνος της ομάδας Παναγιώτης Μιχαήλ, βρίσκονταν στο χώρο από τις 10 και υποδέχονταν όλους τους συμμετέχοντες της ομάδας "ΜΕΙΝΕ ΔΥΝΑΤΟΣ". Όσο περνούσε η ώρα ο χώρος του Ζαππείου γινόταν όλο και πιο ροζ… από τα μπλουζάκια των συμμετεχόντων, αφού η συμμετοχή τους ήταν απρόσμενα μεγάλη!

Η ατμόσφαιρα ήταν γιορτινή, αφού μουσική που ηχούσε στον αέρα έκανε τους αγουροξυπνημένους αθηναίους να κινούνται στους ρυθμούς της. Ήταν μια γιορτή ζωής, μια γιορτή ελπίδας!  Έβλεπε κανείς ανθρώπους όλων των ηλικιών, να έχουν γίνει μια μεγάλη αγκαλιά που τους ένωνε όμως ένα κοινό… η εμπειρία τους ή η ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο! Αφού έγιναν οι απαραίτητοι χαιρετισμοί, δόθηκε η εκκίνηση και όλο το πλήθος ξεχύθηκε στους γύρω δρόμους που είχαν οριοθετηθεί για το περπάτημα ή το τρέξιμο.

Οι μισοί συμμετέχοντες της ομάδας "ΜΕΙΝΕ ΔΥΝΑΤΟΣ" επέλεξαν την πεζοπορία, μαζί με αυτούς και ο Παναγιώτης Μιχαήλ. Τελικά μπορεί να μην είχαμε την μεγαλύτερη ομάδα του αγώνα, αλλά καταφέραμε να έχουμε 90 συμμέτοχες. Το αποτέλεσμα όμως ήταν η ενεργή συμμετοχή των πολιτών σε αυτήν την εκδήλωση και όχι η πρωτιά! 

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η ατμόσφαιρα, όταν στο τέλος του αγώνα ανέβηκαν όλες οι γυναίκες "Survivors" με εμπειρία καρκίνου του μαστού, με τα ροζ μπλουζάκια στην κεντρική σκηνή της εκδήλωσης. Εκεί μπορούσε να καταλάβει κάποιος εύκολα, ότι ο καρκίνος αφόρα όλους μας ανεξαρτήτου ηλικίας, καθώς επίσης ότι μόνο μέσα από την θετική στάση και αλληλοϋποστήριξη, μπορούμε να ξεπεράσουμε μια τέτοια δύσκολη στιγμή της ζωής μας! Η γνωστή τραγουδίστρια Ηρώ έκλεισε την εκδήλωση, με την συναυλία της καταχειροκροτούμενη από τους παρεβρισκόμενους.

Στο εξωτερικό εδώ και χρόνια τέτοιου είδους αθλητικές εκδηλώσεις είναι θεσμός, αφού μόνο με την μαζική και ενεργή συμμετοχή του κοινού, η ευαισθητοποίηση αλλά και η εγρήγορση για τον καρκίνο, γίνονται πράξη! Επιτέλους και στην Ελλάδα για πρώτη φορά, με την πρωτοβουλία μιας από τις μεγαλύτερες οργανώσεις υποστήριξης ασθενών με καρκίνο του μαστού το «ʼλμα Ζωής», πραγματοποιήθηκε ένα τέτοιο εγχείρημα. Οφείλουμε να δώσουμε και δημόσια πολλά συγχαρητήρια σε αυτήν την μοναδική πρωτοβουλία και είμαστε σίγουροι ότι όλοι εσείς με την παρουσία σας ήδη την κάνατε θεσμό!

Για εμάς στην οργάνωση "ΜΕΙΝΕ ΔΥΝΑΤΟΣ" δεν έχει να κάνει μόνο με το καρκίνο του μαστού, αλλά για τον καρκίνο γενικότερα. 1 στους 3 ανθρώπους κατά την διάρκεια της ζωής του θα έρθει αντιμέτωπος με τον καρκίνο. Ο καρκίνος αφορά όλους μας! Με την συμμετοχή μας επί της πράξης, δείξαμε ότι τιμούμε όλους αυτούς που έχουν χάσει την μάχη, που δίνουν τώρα την δική τους μάχη, ότι βάλαμε ένα λιθαράκι στην απομυθοποίηση του καρκίνου δείχνοντας με την παρουσία μας ότι δεν έχουμε πρόβλημα να συζητάμε ανοιχτά γι’ αυτόν, ότι ευαισθητοποιήσαμε τους ανθρώπους για την πρόληψη, ότι μέσω της φυσικής δραστηριότητας μπορούμε να θωρακίσουμε την υγεία μας.

Μόνο με την μαζική μας συμμετοχή ίσως καταφέρουμε να συγκινήσουμε και να ταρακουνήσουμε κάποιους, που νομίζουν ότι ο καρκίνος αφορά μόνο τους άλλους… ώστε να αυξήσουν τους πόρους για τον καρκίνο και να ενδιαφερθούν για τα αυτονόητα ανθρώπινα δικαιώματα των ασθενών!

Επί της ευκαιρίας, θα θέλαμε να τονίσουμε την εντύπωση που μας προκάλεσε, η απουσία του  πολιτικού κόσμου από αυτήν την μοναδική εκδήλωση, με εξαίρεση των παραπάνω πολιτικών που βρέθηκαν στο Ζάππειο. Ίσως αυτό δείχνει κατά μια έννοια σε τι θέση έχουν οι πολιτικοί στην ατζέντα τους τον καρκίνο… Εάν η ίδια η πολιτεία αδιαφορεί για μια τέτοια πρωτοφανή εκδήλωση που αφορά την ευαισθητοποίηση, πως περιμένουν ο ίδιος ο πολίτης να ενδιαφερθεί;

Ευτυχώς στην προκειμένη περίπτωση τα πράγματα λειτούργησαν αντίστροφα, ευαισθητοποιήθηκαν οι πολίτες πρώτα… Η αδιαφορία είναι ο καλύτερος φίλος του καρκίνου και εάν συνεχίσουμε με αυτόν τον ρυθμό, σίγουρα το 2010 σύμφωνα με τον ΠΟΥ θα γίνει πρώτη αίτια θανάτου παγκοσμίως. Ο καρκίνος χρειάζεται εγρήγορση, ο καρκίνος πρέπει να γίνει εθνική υπόθεση! 

Την εκδήλωση τίμησαν επί της πράξης αφού συμμετείχαν σε αυτήν, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Δρ. Ντάνιελ Σπέκχαρντ, έτρεξε τα 4 χλμ., καθώς και όλη η αμερικανική κοινότητα στην Ελλάδα που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα. Κλείνοντας θα θέλαμε να αναφερθούμε και στην απουσία άλλων οργανώσεων που υποστηρίζουν ανθρώπους που εμπλέκονται με τον καρκίνο.

Ο καρκίνος αλλά και οι άνθρωποι που τον βιώνουν, πρέπει να είναι το κοινό σημείο αναφοράς για όλους μας. Ο καρκίνος δεν ξεχωρίζει με το ποιος διοργανώνει κάποια εκδήλωση, αλλά με το πόσοι θα ενημερωθούν και θα συμμετέχουν σε αυτήν. Για να επιτευχτεί όμως αυτό θα πρέπει όλοι μας να παραμερίσουμε την ανθρώπινη αδυναμία της ματαιοδοξίας και να γίνουμε όλοι μαζί μια μεγάλη αγκαλιά!  

Τέλος δεν μας προκάλεσε καθόλου έκπληξη, ότι η πλειοψηφία από πλευράς ΜΜΕ, αφού ακόμα εν έτη 2009 εξακολουθούν να ονομάζουν τον καρκίνο «η επάρατη νόσος», δεν αφιέρωσαν παρά μόνο μερικά λεπτά δημοσιότητας ή μερικές αράδες για την ουσία της εκδήλωσης, παρά μόνο για να περιγράψουν ότι παραβρέθηκε εκεί ο υποψήφιος πρωθυπουργός Κύριος Γιώργος Παπανδρέου και απεύθυνε χαιρετισμό! Ευχαριστούμε όλους από καρδιάς για την συμμετοχή σας στο κάλεσμά μας και πιστεύουμε ότι όλοι μαζί βάλαμε ένα λιθαράκι, για να γίνει αυτός ο αγώνας ζωής θεσμός και στην Ελλάδα!


BeStrong.org.gr - 29.03.14