Νέα
Νέα της οργάνωσης

Συνέδριο για τον Καρκίνο στην Κύπρο

Μείνε Δυνατός, Μάθε τον Εχθρό σου και Πολέμα τον

Με επιτυχία διεξήχθη το πρώτο ανοικτό συνέδριο για τον καρκίνο στην Λευκωσία της Κύπρου, με γενικό τίτλο "Μείνε Δυνατός, Μάθε τον Εχθρό σου και Πολέμα τον".

Ο Σύνδεσμος Καρκινοπαθών και Συγγενών του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας (ΕΛ.Α.ΖΩ.), σε συνεργασία με τον Σύλλογο Κοινωνικής & Συναισθηματικής Στήριξης Καρκινοπαθών (Η ΠΝΟΗ) και την οργάνωση "ΜΕΙΝΕ ΔΥΝΑΤΟΣ", συνδιοργάνωσαν αυτό το συνέδριο.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο της Νοσηλευτικής Σχολής, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας την Παρασκευή 16 και το Σάββατο 17 Μαΐου 2008.

Η ιδιαιτερότητα αυτού του συνεδρίου ήταν, ότι είχε ανοικτές της πύλες του για το ευρύ κοινό. ʼλλη μια ιδιαιτερότητα ήταν ότι δεν είχε είσοδο. Όποιος ενδιαφερόταν μπορούσε να ντο παρακολουθήσει εντελώς δωρεάν. Δεν ήταν άλλο ένα κλειστό επιστημονικό συνέδριο, αφού η ενημέρωση και οι πληροφορίες, πρέπει να είναι κτήμα όλων. Η ομιλίες ήταν σε εκλαϊκευμένη μορφή ώστε να είναι κατανοητές από όλους.

Σκοπός του συνεδρίου ήταν να ενημερώσει τους ασθενείς, τους συγγενείς, τους οικείους για τα δικαιώματα τους, αλλά και όσους ενδιαφέρονται να πληροφορηθούν για τον καρκίνο και την θεραπεία του, αλλά κυρίως να δώσει το μήνυμα ότι αν αντιμετωπιστεί συλλογικά, παραμένοντας όλοι οι εμπλεκόμενοι δυνατοί, ο καρκίνος μπορεί να νικηθεί !!!

Από την Αθήνα είχε προσκληθεί για τον σκοπό αυτό μια 8μελη ομάδα ειδικών επιστημόνων αλλά και ανθρώπων που νικήσαν τον καρκίνο, οι οποίοι μαζί με τους κύπριους, βοήθησαν στον αγώνα της ενημέρωσης για τον καρκίνο. Οι επιστημονική ομάδα από τη Αθήνα ήταν:

  • Πισσάκας Γιώργος: Ακτινοθεραπευτής – Ογκολόγος, Διευθυντής Ακτινολογικού – Ογκολογικού Νοσοκομείου Αλεξάνδρα, Ειδικός Γραμματέας Ελληνικής Ακτινοθερπευτικής Ογκολογίας, Μέλος Δ.Σ. «Η Πνοή».
  • Πατηράκη Ελισάβετ: Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Νοσηλευτικής Πανεπιστήμιου Αθηνών.
  • Παπακωνσταντίνου Μαρία: Προϊσταμένη Κοινωνικής Υπηρεσίας στο Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο ʼγιος Σάββας», Πρόεδρος του Συλλόγου «Η Πνοή».
  • Λιακοπούλου Πένη: Κοινωνική Λειτουργός, Γενική Γραμματέας του Συλλόγου «Η Πνοή».
  • Παπαδόπουλου Νατάσσα: Κοινωνική Λειτουργός, Ταμίας του Συλλόγου «Η Πνοή».

Την οργάνωσή μας εκπροσώπησε ο ιδρυτής της, Παναγιώτης Μιχαήλ, παίρνοντας μέρος σε ομιλία με τίτλο: "Μείνε Δυνατός: Βιωματικές εμπειρίες ανθρώπων με καρκίνο". Η επιστημονική ομάδα από την Κύπρο ήταν:

  • Αδάμος Αδάμου: Ογκολόγος – Παθολόγος, Ευρωβουλευτής.
  • ʼθως Ερωτοκρίτου: Κλινικός Ψυχολόγος. Δραματοθεραπευτής, Επιστημονικός συνεργάτης ΕΛ.Α.ΖΩ.
  • Βαρνάβα Κυριακή: Ανώτερη Νοσηλευτική Λειτουργός του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.
  • Ιωαννίδης Γιώργος: Ογκολόγος – Παθολόγος, Ογκολογικό Τμήμα Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.
  • Ρωσσίδης Αντώνιος: Ακτινοθεραπευτής – Ογκολόγος
  • Σταυριανός Πανίκος: Ιατροδικαστής, Βουλευτής.

Την πρώτη ημέρα της έναρξης, παραβρέθηκαν στο συνέδριο τα Μ.Μ.Ε. αλλά και πολλοί βουλευτές, καθώς και άνθρωποι από τον επιστημονικό κόσμο. Επίσης έκανε ιδιαίτερη αίσθηση η παρουσία της κυρίας Χριστόφια, σύζυγος του προέδρου της δημοκρατίας της Κύπρου, η οποία έχει και την ιδιότητα της προέδρου του Ογκολογικού της Τράπεζας Κύπρου.

Η ομιλία του Παναγιώτη Μιχαήλ κατά την διάρκεια των χαιρετισμών, ως εκπρόσωπος της οργάνωσης μας, ήταν ιδιαίτερα δυναμική. Απευθυνόμενος προς τους πολιτειακούς παράγοντες, τους έβαλε ενώπιον των ευθυνών τους, σε σχέση με την δράση και της ενέργειές τους για το θέμα του καρκίνου, σε μια οργανωμένη κοινωνία, όπως η Κύπρος.

Ο Παναγιώτης Μιχαήλ έκλεισε το λόγο του ως ασθενής του καρκίνου. Ήταν ιδιαίτερα συγκινητική η στιγμή, όπου προσκάλεσε την κυρία Χριστόφια, για να της κάνει δώρο το βιβλίο του «Είμαστε τουρίστες!». Η κυρία Χριστόφια φανερά συγκινημένη, δέχτηκε με πολλή χαρά αυτό το Δώρο και έδωσε την υπόσχεση ότι θα κάνει από την πλευρά της οτιδήποτε είναι δυνατόν, για να βελτιωθούν οι συνθήκες στην Κύπρο! 

Την τελευταία ημέρα, Σάββατο το απόγευμα και γύρω στις 5.30, το συνέδριο έκλεισε με τις βιωματικές εμπειρίες των ανθρώπων με καρκίνο. Στο κοινό υπήρχαν πολλοί καρκινοπαθείς, άνθρωποι που είχαν καρκίνο τα αγαπημένα τους πρόσωπα, γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό και άνθρωποι που ήθελαν απλά να μάθουν…  

Σε μια ιδιαίτερα συναισθηματική φορτισμένη ατμόσφαιρα, οι άνθρωποι που είναι επιζώντες του καρκίνου μοιράστηκαν την δική τους προσωπική ιστορία. Ιστορίες ελπίδας, θάρρους, αισιοδοξίας και έμπνευσης για όλους όσους παρακολουθήσαν τις ομιλίες της Φωτεινής, της Δήμητρας και του Παναγιώτη. Ι

στορίες που αποδεικνύουν έμπρακτα το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η θετική ψυχολογία και σκέψη, στην υπόθεση τα καρκίνου. Το συνέδριο έκλεισε με ένα ζεστό και παρατεταμένο χειροκρότημα από όλους, ανανεώνοντας έτσι το ραντεβού, για το 2009. Την επόμενη ημέρα Κυριακή, ο ΕΛ.Α.ΖΩ διοργάνωσε μια μονοήμερη εκδρομή, για όλους τους προσκεκλημένους από την Αθήνα. Ήταν μια ευκαιρία για να χαλαρώσουν οι σύνεδροι αλλά και να γνωρίσουν τις ομορφιές της Κύπρου!





BeStrong.org.gr - 29.03.14