Νέα
Νέα της οργάνωσης

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία

Εφημερίδα: ΠΑΛΜΟΣ

"Όλοι πιστεύουν ότι ο καρκίνος δεν θα χτυπήσει την πόρτα τους. Έτσι πίστευα και εγώ! Ευτυχώς τον πρόλαβα σε αρχικό στάδιο και αυτό μου έσωσε τη ζωή. Η γνώση είναι δύναμη.

Και πιστέψτε μόνο με αυτή την δύναμη μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε. Γι΄αυτό ΜΕΙΝΕ ΔΥΝΑΤΟΣ!" Παναγιώτης Μιχαήλ. Είναι τα λόγια ενός ανθρώπου, που μέσα από τις δικές του εμπειρίες, θέλει να ευαισθητοποιήσει και να βοηθήσει άλλους ανθρώπους! Ο Παναγιώτης Μιχαήλ είναι κυπριακής καταγωγής και ζει στο Γαλάτσι 36 χρόνια.

Είναι γυμναστής, επιζών του καρκίνου 2 φορές,  συγγραφέας και ιδρυτής της Κοινωφελούς Μη κερδοσκοπικής Οργάνωσης Φίλων Του Καρκίνου "ΜΕΙΝΕ ΔΥΝΑΤΟΣ".


Κύριε Μιχαήλ πείτε μας λίγα λόγια για την οργάνωση "ΜΕΙΝΕ ΔΥΝΑΤΟΣ", και τι σας οδήγησε να την ιδρύσετε;

Η Κοινωφελής Μη κερδοσκοπική Οργάνωση Φίλων Του Καρκίνου, με τον διακριτικό τίτλο "ΜΕΙΝΕ ΔΥΝΑΤΟΣ", ιδρύθηκε με σκοπό την τεκμηριωμένη πληροφόρηση σε θέματα που αφορούν τον καρκίνο, την πρόληψη καθώς και την υποστήριξη σε όλους όσους εμπλέκονται με αυτόν.

Η ίδρυσή της πραγματοποιήθηκε στις 4 Οκτωβρίου του 2007 και έχει έδρα στο Γαλάτσι. Τον καρκίνο τον γνώρισα για πρώτη φορά όταν μου διεγνώσθη το 1997. Ευτυχώς με τα πρώτα σημάδια που είδα, πήγα αμέσως στο γιατρό και αυτό μου έσωσε την ζωή, αφού ήταν σε αρχικό στάδιο.

Έκανα επέμβαση και κατόπιν χημειοθεραπείες. Η σωματική άσκηση, καθότι γυμνάζομαι από τα 14 μου, επέδρασε καθολικά ώστε να τον ξεπεράσω γρήγορα και να επιστρέψω στην καθημερινή μου ζωή.

Πέραν της άσκησης όμως αυτό που με βοήθησε πολύ, ήταν η θετική στάση που είχα έναντι του καρκίνου. Η θετική στάση βοηθάει κατά 80% σε αυτές τις περιπτώσεις!


Ψυχολογική στήριξη είχατε από κάποιους ψυχολόγους;

Φαντάζομαι αυτό είναι μέρος του χιούμορ σου… Ούτε κατά διάνοια τέτοια στήριξη! Για να καταλάβεις κανένας από τους γιατρούς μου δεν με παρέπεμψε σε κάποια ομάδα υποστήριξης….


Τι ήταν εκείνο που σας στήριξε;

Η θετική μου στάση και μόνο. Οι άνθρωποι δυστυχώς αν ακούσουν ότι κάποιος έχει καρκίνο φεύγουν μακριά. Δεν ξέρουν να το διαχειριστούν αφού ταυτίζουν λόγω άγνοιας τον καρκίνο με τον θάνατο. Εδώ τα ΜΜΕ τον αποκαλούν ακόμη "η επάρατος νόσος...’ Τα πράγματα δεν είναι έτσι όμως.

Βάση των στατιστικών και των επιστημονικών ερευνών στους 10 ανθρώπους που θα νοσήσουν από καρκίνο, επιζούν οι 7! Επίσης εάν ο καρκίνος διαγνωσθεί σε αρχικά στάδια, το 85-90% εξ’ αυτών θεραπεύεται! Στην Αμερική σήμερα υπάρχουν 12.000.000 επιζώντες του καρκίνου!

Για ποιο λόγο δεν αποκαλούνται και τα καρδιοαναπνευστικά νοσήματα, "επάρατος" αφού είναι η πρώτη αιτία θανάτων σε όλο των κόσμο αλλά και στην Ελλάδα; Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι είναι θέμα σωστής πληροφόρησης.

Όσο βλέπουμε τον καρκίνο ως το "έξω από εδώ…", αρνούμαστε να μάθουμε και πράγματα για αυτόν, γι’ αυτό ίσως καλύτερα είναι να τον δούμε σαν "φίλο"…. Κάτι που με στήριξε πολύ εκείνη την περίοδο ήταν, το ότι διάβασα την αυτοβιογραφία του γνωστού ποδηλάτη Lance Armstrong.

Όταν βλέπεις ότι υπάρχουν και άλλοι σαν και εσένα που το έχουν ξεπεράσει παίρνεις δύναμη! Με ενέπνευσε η ιστορία του και έτσι έγραψα το δικό μου βιβλίο, για να βοηθήσω άλλους ανθρώπους που βιώνουν τον καρκίνο!


Πείτε μας λίγα λόγια για το βιβλίο.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 2007, μετά και την τελευταία μου περιπέτεια με τον καρκίνο. Το είχα τελειώσει το 2005, αλλά δεν είχα καταφέρει να το εκδώσω. Μόλις βρήκα εκδοτικό οίκο, τότε μου διέγνωσαν και τον δεύτερο καρκίνο.

Πριν εκδοθεί έκλεισε με ένα τελευταίο μέρος που αφορούσε την τελευταία μου περιπέτεια. Τα παιχνίδια της μοίρα δεν μπορείς να τα προβλέψεις… Όλα γίνονται για κάποιο λόγο! Μέρος των εσόδων του βιβλίου θα διατεθούν για την οργάνωση "ΜΕΙΝΕ ΔΥΝΑΤΟΣ". 


Η δεύτερη φορά πότε ήρθε;

Μετά από 10 χρόνια το 2007, μετά από το ετήσιο τσεκ απ που έκανα με δική μου πρωτοβουλία. Ο Ογκολόγος μου μετά το πέρας της πενταετίας, δεν μου συνέστησε να κάνω εξετάσεις. Εξάλλου μετά την πενταετία,  θεωρείσαι πια ιάσιμος όπως και οι υπόλοιποι άνθρωποι που δεν είχαν ποτέ καρκίνο. Ευτυχώς τον πρόλαβα πάλι σε αρχικό στάδιο.

Ήταν στο ίδιο σημείο με τον πρώτο και δεν θεωρήθηκε μεταστατικός, αλλά συμπτωματικό γεγονός. Έκανα  επέμβαση και ακτινοβολίες. Η πρώτη εμπειρία, μου είχε μάθει τον δρόμο της επιστροφής… Σε σύντομο διάστημα επανήρθα στις δραστηριότητές μου. Πάλι η θετική ψυχολογία καθώς και η σωματική άσκηση με βοήθησαν. Στο θέμα της οργανωμένης ψυχολογικής υποστήριξης, τα πράγματα ήταν ακριβώς όπως τα είχα αφήσει πριν 10 χρόνια.

Τότε έχοντας στο μυαλό μου το πρότυπο μου Lance Armstrong, που έχει δημιουργήσει μια οργάνωση υποστήριξης με παγκόσμια εμβέλεια, μου δημιουργήθηκε η ανάγκη να ιδρύσω την οργάνωση, για να μπορέσω να προσφέρω βοήθεια σε άλλους ανθρώπους, που ζουν στην Ελλάδα!

Μέσα από τη δική μου εμπειρία με τον καρκίνο, συνειδητοποίησα ότι οι καρκινοπαθείς, οι οικογένειες και οι φίλοι τους, είχαν μεγάλη ανάγκη για αξιόπιστες πληροφορίες, πρακτικές συμβουλές και υποστήριξη. 

Όλα αυτά είναι τα όπλα που θωρακίζουν τον ασθενή και όσους τον περιβάλλουν, για να αντιμετωπίσουν τον καρκίνο χωρίς φόβο. Η αξιόπιστη και εκλαϊκευμένη πληροφόρηση όχι μόνο για τον καρκίνο αλλά και για την πρόληψη, θωρακίζει ολόκληρη την κοινωνία, για να τον απομυθοποιήσει!  


Ποιες είναι οι δράσεις έως τώρα;

Έχουμε δημιουργήσει τον δικτυακό μας τόπο http://www.bestrong.org,gr , από τον Ιανουάριο του 2007. Παρέχει πληροφορίες που αφορούν τον καρκίνο, σε επίπεδο ενημέρωσης και σε επίπεδο υποστήριξης των ανθρώπων που εμπλέκονται με αυτόν.

Τέλος, παρέχει διαδικτυακή υποστήριξη, μέσω εξειδικευμένων επιστημόνων υγείας!
Μηνιαίως επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 10.000 μοναδικοί επισκέπτες για να πάρουν πληροφορίες σε σχέση με τον καρκίνο. Έχουμε συνδιοργανώσει στην Κύπρο συνέδριο για τον καρκίνο. Τέλος η οργάνωση έχει παρουσία σε διάφορες εκδηλώσεις, έχοντας σαν στόχο την ενημέρωση του κοινού.

Στο αθλητικό Camp που πραγματοποιήθηκε από τον δήμο Γαλατσίου, είδαμε την οργάνωσή σας να έχει παρουσία εκεί. Μάλιστα είδαμε όλα τα παιδάκια να φορούν πορτοκαλί βραχιολάκια, που έγραφε πάνω το μήνυμα ΜΕΙΝΕ ΔΥΝΑΤΟΣ. Πείτε μας περισσότερα γι’ αυτήν την εκδήλωση.

Ένας από τους στόχους  της οργάνωσης είναι η προώθηση της σωματικής άσκησης ως μέσο πρόληψης του καρκίνου. Είχαμε προσκληθεί από τον δήμο Γαλατσίου να δώσουμε έντυπα στους γονείς των παιδιών για ενημέρωση.

Τα πορτοκαλί βραχιολάκια τα δημιουργήσαμε, να ευαισθητοποιήσουμε τους ανθρώπους σε σχέση με τον καρκίνο και για να διαδώσουμε το μήνυμα αυτό σε όλη την Ελλάδα. Τέλος με αυτόν τον τρόπο, θα ενισχυθεί και οικονομικά η οργάνωση, ώστε να υλοποιήσουμε τους στόχους μας, έχοντας ως πρώτη προτεραιότητα, την δημιουργία ενός σύγχρονου κέντρου πληροφόρησης και ψυχολογικής υποστήριξης!

Στα πλαίσια αυτά λοιπόν το αθλητικό κέντρο του δήμου, μας παρήγγειλαν 500 πορτοκαλί βραχιολάκια για φορούν τα παιδάκια στην τελετή λήξης. Εξάλλου τι πιο ωραίο μήνυμα υπάρχει από το να παροτρύνεις ένα παιδί να Μείνει Δυνατός άνθρωπος!  


Η οργάνωση από πού έχει έσοδα για να είναι βιώσιμη και να υλοποιήσει τους στόχους της;

Η οργάνωση έχει μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα και το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων προέρχεται από τις δωρεές των απλών ανθρώπων. Οι εξειδικευμένοι επιστήμονες υγείας καθώς και της ψυχοκοινωνικής στήριξης, προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους, στο σπουδαίο και σημαντικό έργο της οργάνωσης!

Εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά τον δήμαρχο κ. Τσίρο, που είναι αρωγός της προσπάθειάς μας από την πρώτη στιγμή. Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ θέλω να πω στην αντιπρόεδρο της αναπτυξιακής δημοτικής επιχείρησης  κύρια Χριστίνα Μπούρα και τέλος στον πρόεδρο του αθλητικού κέντρου στον κύριο Μανώλη Πρωτονοντάριο, για την υποστήριξη τους στο έργο μας.


Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι της οργάνωσης, κάτι είπες πιο πριν, για την δημιουργία ενός σύγχρονου κέντρου πληροφόρησης και ψυχολογικής υποστήριξης;

Ναι είναι αλήθεια, αυτός είναι ο επόμενος στόχος μας. Θα δημιουργηθεί ένα τηλεφωνικό κέντρο στήριξης για τα άτομα που εμπλέκονται με τον καρκίνο. Θα λειτουργεί με ένα 4 ψήφιο πρόθεμα και οποιοσδήποτε καλώντας το νούμερο αυτό, θα έχει ψυχολογική και πληροφοριακή υποστήριξη από ψυχολόγους υγείας!

Τέλος θα δημιουργηθεί ένα ειδικός χώρος, όπου θα παρέχεται εναλλακτική σωματική δραστηριότητα (yoga, pilates, προγράμματα χαλάρωσης κ.α.), για την βελτίωση της ποιότητας ζωής, των εμπλεκομένων με τον καρκίνο. Τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι γυναίκες με καρκίνο του μαστού, που κατά την διάρκεια της χημειοθεραπείας τους κάνουν  yoga, έχουν ταχύτερη ανάρρωση από εκείνες που δεν έκαναν!

Ήδη έχουμε βρει ένα χώρο γύρω στα 300 τ.μ. Ο χώρος αυτός μας έχει παραχωρηθεί από τον ιδιοκτήτη δωρεά, αφού είναι ευαισθητοποιημένος στο θέμα του καρκίνου. Αυτός ο χώρος για να διαμορφωθεί κατασκευαστικά, για τις ανάγκες του κέντρου απαιτούνται 60.000 ευρώ.

Έτσι είμαστε στην αναζήτηση χορηγών που θα κάλυπταν αυτό το ποσό ή κάποιας κατασκευαστικής εταιρείας, που θα αναλάμβανε την διαμόρφωση αυτή… Όταν τελικά το κέντρο ολοκληρωθεί, θα είναι κάτι μοναδικό στην Ελλάδα, αφού κάτι παρόμοιο δεν υπάρχει!


Πως μπορεί κάποιος να σας βοηθήσει;

Η βοήθεια όλων είναι πολύτιμη, αφού έτσι θα   μπορούμε να χρηματοδοτούμε τις υπηρεσίες μας και να υλοποιήσουμε τους σκοπούς της κοινωφελούς μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «ΜΕΙΝΕ ΔΥΝΑΤΟΣ». Υπάρχουν πολλοί τρόποι βοήθειας που μπορείτε να προσφέρετε στην οργάνωση, από τον εθελοντισμό έως μια απλή δωρεά! Επιλέξτε έναν από τους παρακάτω τρόπους για να ενισχύσετε το έργο μας:

  • Φορέστε… τo πορτοκαλί βραχιολάκι της οργάνωσης και μεταδώστε το μήνυμα μας. Σχεδιάσαμε και δημιουργήσαμε τα πορτοκαλί βραχιολάκια που φέρουν επάνω χαραγμένο το όνομα της οργάνωσης. "ΜΕΙΝΕ ΔΥΝΑΤΟΣ". Με αυτόν τον τρόπο ελπίζουμε να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία σε θέματα που αφορούν τον καρκίνο. Εκτός του ότι είναι η ονομασία της οργάνωσης, είναι ένα μήνυμα γενικότερο που θέλουμε να μεταδώσουμε στους ανθρώπους, αλλά πιο ειδικά σε εκείνους που βιώνουν τον καρκίνο. Κάντε την φιλανθρωπία μόδα με το πορτοκαλί βραχιολάκι "ΜΕΙΝΕ ΔΥΝΑΤΟΣ"! Μπορείτε να το προμηθευτείτε  από την οργάνωσή μας.
  • Προσφέρετε… μια χρηματική δωρεά, μέσω κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό της οργάνωσης.
  1. Alpha Bank: ΑΡΙΘΜΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ: 141 00 2320 002736
  2. IBAN: GR06 0140 1410 1410 0232 0002 736
  • Γίνετε χορηγοί & υποστηρικτές μας… μέσω της επιχείρησης που έχετε. Υποστηρίζοντας το έργο μας μέσω της δική σας επιχείρησης, βελτιώνετε το προφίλ της στους πελάτες σας. Έρευνες στο εξωτερικό, αποδεικνύουν πως οι επιχειρήσεις που έχουν εταιρικό κοινωνικό προφίλ, χορηγώντας μέρος των εσόδων τους σε μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, είχαν αύξηση των εσόδων τους, σε σχέση με εκείνες οι οποίες δεν "επένδυσαν" σε αυτές!

Κύριε Μιχαήλ, ευχαριστούμε πολύ για την συνέντευξη που μας παραχωρήσατε. Σας εύχομαι να συνεχίσετε το σπουδαίο έργο σας και να πετύχετε όλους τους στόχους σας!

Εγώ σας ευχαριστώ για την φιλοξενία. Θα ήθελα να κλείσω με ένα απόσπασμα από το βιβλίο μου: «Mην ξεχνάτε ότι η ζωή έχει πάντα τον τελευταίο λόγο. Γι’ αυτό καθίστε αναπαυτικά και απολαύστε την. Απολαύστε το ταξίδι, τους σταθμούς, τους προορισμούς και ρουφήξτε την από το μεδούλι.

Μην αφήσετε ούτε ένα δευτερόλεπτο χαμένο. Μην την αφήνετε σε ησυχία. Κάνοντας όλα αυτά θα δείτε ότι πράγματα τόσο απλά, τα κάνουμε να φαντάζουν τόσο δύσκολα, σχεδόν ακατόρθωτα!

Συμπεριφερθείτε σαν τουρίστες!». Αυτό είναι ένα απόσπασμα από το αυτοβιογραφικό βιβλίο του Παναγιώτη Μιχαήλ, «Είμαστε τουρίστες!» των εκδόσεων Μελίχρυσος. Το βιβλίο μπορείτε να το προμηθευτείτε από την οργάνωση ΜΕΙΝΕ ΔΥΝΑΤΟΣ.


Εφημερίδα "ΠΑΛΜΟΣ"
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΣΕΠΤ. 2008


BeStrong.org.gr - 29.03.14