Νέα
Νέα της οργάνωσης

ΠΩΣ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΝΙΚΗΤΗΣ!

Περιοδικό: STATUS IOYNIOS 2008

ΠΩΣ ΝΙΚΗΣΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ

Ο personal trainer Παναγιώτης Μιχαήλ μας διδάσκει τη στρατηγική της επιβίωσης εκεί όπου άλλοι σηκώνουν τα χέρια ψηλά.

ΟΤΑΝ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΕΧΩ ΚΑΡΚΙΝΟ των όρχεων, το 1997, ένοιωσα πως ο δρόμος μου είχε φτάσει σε dead end. Αλλά για λίγα δευτερόλεπτα μόνο. Ο πανικός έδωσε τη θέση του στο πείσμα. Από την πρώτη κιόλας στιγμή ήξερα πως θα τον νικήσω. Και τον νίκησα.

ΤΟ ΤΡΩΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ είναι η σιγουριά σου ότι με τίποτα δεν έχεις τελειώσει ακόμα. Είχα βεβαίως συμμάχους στο πλευρό μου: την ενημέρωση και τον αθλητισμό. Η άσκηση έκανε το σώμα μου  «φρούριο». Ωστόσο, τελικά δεν έχουν σημασία τα βοηθήματα, παρά μόνο η θέληση σου, αντί να σε ρίξει αυτός κάτω, να τον ρίξεις εσύ.

ΕΙΧΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΟΥ τον Λανς ʼρμστρονγκ. Τις νύχτες πάταγα δίπλα του ορθοπεταλιά. Κάθε φορά που πήγαινα να λαχανιάσω, με τράβαγε από το τιμόνι…

Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΜΕ ΞΑΝΑΘΥΜΗΘΗΚΕ ΠΕΡΥΣΙ, δέκα χρόνια μετά. Πάλι στους όρχεις. Ούτε αυτή τη φορά πίστεψα ότι ηττήθηκα. Το είδα ως ευκαιρία για μια δεύτερη νίκη. Όπως και έγινε.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΑΡΡΩΣΤΙΑ που μου έχει χτυπήσει την πόρτα. Στα 17 μου έμεινα παράλυτος από μια σπάνια πάθηση του νευρικού συστήματος. Μέσα σε οκτώ μήνες την νίκησα – με τη γυμναστική.

ΜΕΙΝΕ ΔΥΝΑΤΟΣ! Αυτό είναι το μήνυμα που θέλω να περάσω μέσα από το βιβλίο μου «Είμαστε Τουρίστες!» (Εκδόσεις Μελίχρυσος) και τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Φίλων του Καρκίνου «Be Strong» (bestrong.org.gr), που ίδρυσα τον Οκτώβριο του 2007.

Δεν πρέπει να σοκάρει αυτό των «Φίλων», εννοώ πως, αφού είναι αδύνατον κανείς να αποβάλλει εντελώς το φόβο απέναντι του, η σοφότερη στρατηγική είναι να γίνεις φίλος του. Έτσι οι άμυνες του χαλαρώνουν, γίνεται πιο ευάλωτος.

ΜΕ ΤΟ ΚΑΡΚΙΝΟ ΞΑΝΑΓΕΝΝΗΘΗΚΑ. Δυο φορές. Κι αυτό είναι αλήθεια κάτι που του το χρωστώ.
 

Της Ντόγια Καρολίνι


BeStrong.org.gr - 29.03.14