Νέα
Νέα της οργάνωσης

1469 ΓΡΑΜΜΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ 2 ΜΚΟ!

Η ελληνική οργάνωση "ΜΕΙΝΕ ΔΥΝΑΤΟΣ",  σε συνεργασία  με τον κυπριακό Σύνδεσμο Καρκινοπαθών "ΕΛΑ-ΖΩ" και την εταιρεία τηλεπικοινωνιών CYTA, παρουσίασαν τη δωρεάν γραμμή ψυχοκοινωνικής στήριξης,  των ανθρώπων που εμπλέκονται με τον καρκίνο στην Κύπρο, με τον τετραψήφιο αριθμό 1469.

Η επίσημη έναρξη λειτουργίας της γραμμής 1469, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011, στο αμφιθέατρο της CYTA  στη Λευκωσία.

Δόθηκε συνέντευξη τύπου προς όλα τα ΜΜΕ, με την παρουσία του Υπουργού Υγείας Κύπρου και του προέδρου της CYTA.

Σε χαιρετισμό του ο Υπουργός Υγείας Σταύρος Μαλάς είπε ότι με τη γραμμή 1469 ανοίγει μια νέα σελίδα στα κυπριακά δρώμενα στον τομέα της αντιμετώπισης της ασθένειας του καρκίνου.

Ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε ότι οι υποστηρικτικές δομές που προσφέρουν στον πάσχοντα τη χαμένη του ψυχοκοινωνική ισορροπία αποδεικνύονται σημαντικό κομμάτι της ολιστικής αντιμετώπισης του καρκίνου.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της CYTA, Στάθης Κιττής, είπε ότι κάποιες ομάδες ανθρώπων, όπως οι καρκινοπαθείς, έχουν περισσότερη ανάγκη να επικοινωνούν με ανθρώπους που θα τους κάνουν να νιώσουν καλύτερα και να διαχειριστούν το πρόβλημά τους πιο αποτελεσματικά.

Ο κ. Κιττής είπε ότι στο αίτημα του Συνδέσμου "ΕΛΑ-ΖΩ" για στήριξη των καρκινοπαθών ανταποκριθήκαμε άμεσα με την ευαισθησία που πάντοτε αντιμετωπίζει η CYTA μέλη της κοινωνίας μας τα οποία έχουν διαφορετικές και εξειδικευμένες ανάγκες. Πρόσθεσε ότι ο αριθμός 1469 θα καλύπτει ένα σημαντικό μέρος των προσπαθειών για παροχή ψυχοκοινωνικής στήριξης στους ασθενείς και για βελτίωση των συνθηκών που τους παρέχονται ενώ στόχος μας είναι, επίσης, να συμβάλουμε στην κατάρρευση των ταμπού που περιβάλλουν τον καρκίνο.

Ο πρόεδρος του Διοκητικού Συμβουλίου της CYTA, Στάθης Κιττής, ανέφερε πως η δωρεάν παραχώρηση του αριθμού 1469 ανοίγει πόρτα επικοινωνίας και υποστήριξης: «Στόχος μας είναι να συμβάλουμε στην κατάρριψη των ταμπού που περιβάλλουν το καρκίνο και μέσα από αυτήν την γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, οι ίδιοι οι καρκινοπαθείς, να ανοίξουν τις πόρτες επικοινωνίας ώστε να έχουν εξειδικευμένη και επιστημονική αντιμετώπιση."

Ο Πρόεδρος του συνδέσμου "ΕΛ.Α-ΖΩ" κ. Χρίστος Ανδρέου αναφέρθηκε στη συνεργασία του συνδέσμου με την ελλαδική Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση Φίλων του Καρκίνου "MEINE ΔΥΝΑΤΟΣ", σημειώνοντας ότι η γραμμή 1469, που λειτουργεί ήδη από τις 19 Ιουλίου στην Κύπρο, άρχισε να γίνεται εργαλείο στήριξης για τους καρκινοπαθείς.

Ο Χρίστος Ανδρέου, είπε ότι: «H γραμμή 1469 στοχεύει στην ψυχοκοινωνική στήριξη των καρκινοπαθών, στοιχείο σημαντικό γιατί τα πλείστα μέλη του "ΕΛΑ-ΖΩ" περάσαμε από το βάσανο του καρκίνου. Γνωρίζουμε όσο λίγοι τι σημαίνει απελπισία, πόνος και απόγνωση, κατάθλιψη και οργή, όπως γνωρίζουμε, επίσης, τι σημαίνει να έχεις κάποιον δίπλα σου να σου λέει λόγια παρηγοριάς την ώρα που εσύ αναζητάς ένα σωσίβιο».

Ευχαρίστησε το Διοικητικό Συμβούλιο της CYTA για τη δωρεάν τηλεπικοινωνιακή υποδομή της στη γραμμή 1469 καθώς και για την όλη συμπαράσταση και στήριξη που έδωσε στον "ΕΛΑ-ΖΩ".

Ο ιδρυτής της οργάνωσης "ΜΕΙΝΕ ΔΥΝΑΤΟΣ", κ. Παναγιώτης Μιχαήλ, αφού ευχαρίστησε τον Υπουργό Υγείας Κύπρου κ. Μαλά και τον Πρόεδρο της CYTA κ. Κιττή, για την υποστήριξή τους στην όλη προσπάθεια των δύο ΜΚΟ Ελλάδας & Κύπρου, τόνισε το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η συνεργασία, ειδικότερα στο νέο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, που το αποτέλεσμα της μπορεί να  ξεπεράσει τα σύνορα των κρατών.

Αναφέρθηκε στη δική του περιπέτεια με τον καρκίνο και στην ανάγκη που είχε να συζητήσει το πρόβλημά του με ομοιοπαθείς ή ψυχολόγους και εξήγησε πώς κατάφερε να γίνει «φίλος» με το δικό του καρκίνο. Είπε ότι όταν ο καρκίνος τον κτύπησε για δεύτερη φορά το 2007, οι γνωστοί & φίλοι τον εγκατέλειψαν γιατί νόμιζαν ότι πέθαινε και αυτό οφειλόταν στην άγνοιά τους. Πρόσθεσε ότι εκείνες τις στιγμές ήθελε να έχει στην κατοχή του ένα τηλεφωνικό αριθμό για να μιλήσει σε ένα άγνωστο και αυτό ήταν το όνειρό του. Ένα όνειρο που ουσιαστικά τον βοήθησε να επανακάμψει πολύ πιο γρήγορα από τον καρκίνο.

Στην συνέχεια αφού ίδρυσε την οργάνωση "ΜΕΙΝΕ ΔΥΝΑΤΟΣ", μετέβη στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα, η οποία του έδωσε μια σειρά από αριθμούς και επέλεξε  το «1069», που είναι η αντίστοιχη γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στην Ελλάδα και λειτουργεί από τον Ιανουάριο του 2010.

Ο κ. Μιχαήλ είπε ότι η επιλογή του αριθμού δεν ήταν τυχαία γιατί εάν αντιστραφεί το «69» φανερώνει το σήμα του ζωδίου του καρκίνου, ενώ και στο δικό του διαβατήριο οι δυο τελευταίοι αριθμοί είναι και πάλι το «69».

Τέλος επεξήγησε πώς λειτουργεί το όλο σύστημα επικοινωνίας με την γραμμή 1469. Όποιος Κύπριος πολίτης καλεί είτε από κινητό, είτε από σταθερό τηλέφωνο το 1469, χωρίς καμία χρέωση θα υποστηρίζετε από τους ειδικούς ψυχικής υγείας της οργάνωσης ΜΕΙΝΕ ΔΥΝΑΤΟΣ, με έδρα την Αθήνα. Οι ώρες λειτουργίας είναι καθημερινά από τις 10 το πρωί έως τις 7  το βράδυ, εκτός Σαββάτου και Κυριακής.

Στον κ. Μιχαήλ, για τους σκοπούς της οργάνωσης ΜΕΙΝΕ ΔΥΝΑΤΟΣ, δόθηκε από τον  "ΕΛΑ-ΖΩ" επιταγή ύψους 3000 ευρώ, εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα. Ο ίδιος κ. Μιχαήλ δώρισε στον Υπουργό Υγείας και στον Πρόεδρο της CYTA , το αυτοβιογραφικό βιβλίο του με τον τίτλο: «Είμαστε Τουρίστες!», που έχει γράψει περιγράφοντας την εμπειρία του, παλεύοντας με τον καρκίνο.

Από την πλευρά του ο Επιστημονικός Δ/ντής του "ΕΛ.Α-ΖΩ",  Κλινικός Ψυχολόγος – Δραματοθεραπευτής ʼθως Ερωτοκρίτου, είπε ότι η προσφορά της CYTA, του "ΕΛΑ-ΖΩ" και του "ΜEINE ΔΥΝΑΤΟΣ", είναι ένα δίκτυο κοινωνικής στήριξης το οποίο ο ίδιος ονομάζει «φάρμακο όχι χημικό» και αυτού του είδους τα φάρμακα είναι τα πιο σημαντικά από όλα διότι το φάρμακο δεν κάνει δουλειά εάν ο γιατρός δεν σου το χορηγήσει με αγάπη.

Ο κ. Ερωτοκρίτου είπε ότι για την αντιμετώπιση της ασθένειας γινόταν μόνο σωματική θεραπεία και το ψυχολογικό και κοινωνικό μέρος είχε αγνοηθεί παρόλο που είναι μείζον παράγοντας ως προς την εξάλειψη ειδικά του πόνου με την ελαχιστοποίηση της χρήσης της μορφίνης ως παυσίπονου. Καταλήγοντας, μίλησε για το δικαίωμα του ασθενή να λαμβάνει ψυχοκοινωνική υποστήριξη και την αποτελεσματικότητα της έγκαιρης αντιμετώπισης του προβλήματος από ειδικά εκπαιδευμένους επαγγελματίες ψυχολόγους και ειδικούς στην ψυχική υγεία.

Σημείωσε ότι όποιοι ενδιαφέρονται για στήριξη, ασθενείς, συγγενείς ή φίλοι, μπορούν να τηλεφωνούν στο 1469 χωρίς χρέωση και η ανταπόκριση θα είναι άμεση και κατέληξε πως τώρα ο καρκινοπαθής και οι οικείοι του δεν είναι πλέον μόνοι στον αγώνα ζωής που διεξάγουν.

Οι κύριοι Μαλάς και Κιττής έκαναν την πρώτη δοκιμαστική τηλεφωνική επικοινωνία με τον αριθμό «1469», μιλώντας σε ανοιχτή ακρόαση με τον ειδικό της ψυχικής υγείας, της οργάνωσης "ΜΕΙΝΕ ΔΥΝΑΤΟΣ", δηλώνοντας για μια ακόμη φορά τη στήριξή τους στο θεσμό αυτό.


BeStrong.org.gr - 29.03.14