Νέα
Ιατρικά Θέματα

Άσκηση και Yoga βοηθούν στον καρκίνο του μαστού

Δύο μελέτες έδειξαν πως η άσκηση και η yoga μπορούν να συμβάλλουν θετικά στη διατήρηση ή ακόμα και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των γυναικών που πάσχουν από καρκίνο του μαστού σε πρώιμο στάδιο. Η πρώτη μελέτη έδειξε πως η ενδυνάμωση και η αερόβια άσκηση βελτιώνουν τη φυσική και σωματική κατάσταση, αυξάνουν τον αυτοσεβασμό, ενώ ταυτόχρονα βοηθούν το σώμα να ανταποκριθεί καλύτερα στη χημειοθεραπεία. Η δεύτερη έδειξε πως η yoga ήταν ιδιαίτερα ευεργετική στις γυναίκες που δεν έκαναν χημειοθεραπεία κατά την περίοδο διεξαγωγής της.


Ενδυνάμωση και αερόβια άσκηση

Στην πρώτη μελέτη, Καναδοί ερευνητές προσπάθησαν να βρουν τις επιδράσεις που είχε η άσκηση στη βελτίωση της ποιότητας ζωής καθώς και στην φυσική και σωματική κατάσταση γυναικών που υποβάλλονταν σε χημειοθεραπεία για καρκίνο του μαστού σε πρώιμο στάδιο. Θα πρέπει να σημειωθεί πως η εν λόγω μελέτη που φέρει το όνομα START (Supervised Trial of Aerobic versus Resistance Training) είναι η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια σε σχέση με τις επιδράσεις της άσκησης κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας.

Οι ερευνητές χώρισαν τις γυναίκες σε τρεις ομάδες: ομάδα επιτηρούμενης ενδυνάμωσης τρεις φορές την εβδομάδα (82 γυναίκες), ομάδα επιτηρούμενης αερόβιας άσκησης τρεις φορές την εβδομάδα (78 γυναίκες) και ομάδα χωρίς ενδυνάμωση ή αερόβια άσκηση, ή αλλιώς λεγόμενη «ομάδα συνήθους θεραπείας» (82 γυναίκες). Η μέση διάρκεια χημειοθεραπείας και άσκησης ήταν 17 εβδομάδες. Οι συμμετέχουσες παρακολουθούνταν στην αρχή, το μέσο και τέσσερις εβδομάδες μετά το πέρας της χημειοθεραπείας.

Βρήκαν πως η ενδυνάμωση είχε καλύτερα αποτελέσματα από την συνήθη θεραπεία ως προς την ενδυνάμωση των μυών, τη μείωση του πάχους και την αύξηση της αυτοεκτίμησης. Η αερόβια άσκηση, από την άλλη, αποδείχτηκε καλύτερη από την συνήθη θεραπεία γιατί βελτίωσε την αερόβια φυσική κατάσταση, αύξησε την αυτοεκτίμηση και μείωσε το ποσοστό λίπους στο σώμα. Καμία από τις ασκήσεις δεν προκάλεσε λεμφοίδημα ή άλλες επιπλοκές. «Ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του μαστού μπορούν να ασκούνται παράλληλα με τη χημειοθεραπεία ώστε να επωφεληθούν των σημαντικών αποτελεσμάτων της άσκησης» τονίζει ο συγγραφέας Kerry Courneya, καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος ερευνών για τη φυσική δραστηριότητα και τον καρκίνο στο Πανεπιστήμιο Alberta.

Περιέργως, η μελέτη έδειξε πως οι γυναίκες που ακολουθούσαν το πρόγραμμα της ενδυνάμωσης ανταποκρίθηκαν καλύτερα στην χημειοθεραπεία. Παρόλο που δεν έχει καταστεί ακόμα σαφές γιατί η άσκηση βοηθάει στην χημειοθεραπεία, εντούτοις οι συντάκτες της μελέτης υποψιάζονται πως ίσως η άσκηση να προκαλεί αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων, κάτι που επιτρέπει στον οργανισμό να αντέξει μεγαλύτερη ποσότητα χημειοθεραπείας.


Οφέλη της Yoga


Στη δεύτερη μελέτη, οι ερευνητές συνέκριναν την ποιότητα ζωής 84 γυναικών με καρκίνο του μαστού σε πρώιμο στάδιο που παρακολουθούσαν σε εβδομαδιαία βάση μαθήματα yoga (διάρκειας 12 εβδομάδων) και 44 γυναικών που δεν έκαναν καθόλου yoga. Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που γίνεται ως προς τα οφέλη της yoga σε μία πολιτισμικά αντίθετη ομάδα γυναικών με καρκίνο του μαστού (κυρίως Ισπανίδες και Αφρο-Αμερικανές). Περίπου οι μισές γυναίκες έκαναν χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία κατά τη διάρκεια της μελέτης, ενώ οι υπόλοιπες είχαν ήδη τελειώσει ή δεν χρειαζόταν να υποβληθούν σε θεραπεία. Σημειωτέον, όλες οι γυναίκες είχαν πολύ χαμηλή ποιότητα ζωής όταν ξεκίνησε η μελέτη.

«Η yoga συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των γυναικών με καρκίνο του μαστού γιατί τις βοηθάει να έρθουν σε επαφή με άλλα άτομα και να νιώσουν πιο ήρεμες» υποστηρίζει η Alyson Moadel, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα επιδημιολογίας και κοινωνικής υγείας του Albert Einstein College of Medicine. «Το γεγονός ότι η yoga είναι αποδεκτή από όλες της πολιτισμικές και κοινωνικοοικονομικές ομάδες, της δίνει τη δυνατότητα να βοηθήσει πολλές γυναίκες με καρκίνο του μαστού σε πρώιμο στάδιο».

Οι γυναίκες που δεν παρακολουθούσαν yoga ανέφεραν πως αισθανόντουσαν έλλειψη του κοινωνικού τους περίγυρου (εννοώντας έλλειψη υποστήριξης ή προσέγγισης από άλλους). Όλες οι άλλες παράμετροι (φυσική, λειτουργική, συναισθηματική και πνευματική ευεξία, κούραση, άγχος/κατάθλιψη, οξυθυμία και σύγχυση) δεν διέφεραν σημαντικά μεταξύ των δύο ομάδων. Όπως ήταν αναμενόμενο, τα οφέλη της yoga ήταν πολύ περισσότερα στις γυναίκες που ακολούθησαν πιστά την αγωγή και παρακολούθησαν περισσότερα μαθήματα.

Εντούτοις, μεταξύ των γυναικών που δεν έκαναν καθόλου χημειοθεραπεία, αυτές που παρακολουθούσαν yoga ανέφεραν πως είχαν συνολικά πολύ καλύτερη ποιότητα ζωής, καθώς και καλύτερη συναισθηματική ευεξία και διάθεση, σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν παρακολουθούσαν μαθήματα και παρουσίασαν πτώση της ποιότητας ζωής, της διάθεσης καθώς και την κοινωνικής και πνευματικής τους ευεξίας. «Δεδομένων των σωματικών και ψυχολογικών προκλήσεων που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι γυναίκες που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, ίσως θα πρέπει να σκεφτούν να κάνουν περισσότερα μαθήματα yoga για να μπορέσουν να επωφεληθούν της ποιότητας ζωής που τους προσφέρει» εξηγεί η Δρ. Moadel. «Αν η συχνή παρακολούθηση είναι οικονομικώς αδύνατη, προτείνω στις γυναίκες να πάρουν βιντεοκασέτες στο σπίτι και να κάνουν μόνες τους yoga ή να κάνουν ασκήσεις αναπνοής καθ' όλη τη διάρκεια της θεραπείας τους».


BeStrong.org.gr - 09.04.12