Νέα
Ιατρικά Θέματα

Στοχευμένη θεραπεία - Καρκίνος στομάχου

Η στοχευμένη θεραπεία με τραστουζουμάμπη έχει τις προϋποθέσεις να καταστεί το πρότυπο θεραπείας για ασθενείς με HER2 - θετικό καρκίνο του στομάχου. Τα δεδομένα από τη μελέτη ToGA, που παρουσιάσθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO), στο Ορλάντο, Φλόριντα, έδειξαν ότι η προσθήκη της τραστουζουμάμπης σε μια συνήθη χημειοθεραπεία {καπεσιταμπίνη (Xeloda) ή ενδοφλέβια 5-FU και σισπλατίνη} παρατείνει κατά μέσο όρο τις ζωές των ασθενών με τον επιθετικό αυτό καρκίνο κατά σχεδόν 3 μήνες.

Ο προχωρημένος καρκίνος του στομάχου (γαστρικός) συνδέεται με πτωχή πρόγνωση και ο διάμεσος χρόνος επιβίωσης μετά τη διάγνωση με τις τρέχουσες διαθέσιμες θεραπείες είναι περίπου 10 μήνες. Με την προσθήκη τραστουζουμάμπης σε μια συνήθη χημειοθεραπεία ο διάμεσος χρόνος επιβίωσης μετά τη διάγνωση φτάνει τους 13,8 μήνες. Η διεθνής μελέτη φάσης III έδειξε, επίσης, ότι η τραστουζουμάμπη μειώνει τον κίνδυνο θανάτου σε ασθενείς με HER2-θετικό, προχωρημένο και μη εγχειρήσιμο καρκίνο του στομάχου κατά 26%, σε σύγκριση με τους ασθενείς που δεν λαμβάνουν τραστουζουμάμπη. Οι ασθενείς, των οποίων οι όγκοι εκφράζουν υψηλά επίπεδα HER2 ωφελήθηκαν ακόμη περισσότερο από την προσθήκη της τραστουζουμάμπης στη θεραπεία: η ζωή τους παρατάθηκε σε 16 μήνες κατά μέσο όρο.

"Είναι πράγματι πολύ ενθαρρυντικό να βλέπει κανείς το πρωτοφανές αυτό όφελος επιβίωσης που διαπιστώσαμε σε ασθενείς με HER2-θετικό καρκίνο του στομάχου", δήλωσε ο κύριος ερευνητής της μελέτης Καθηγ. Eric Van Cutsem από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Gasthuisberg, στο Leuven του Βελγίου. "Η αντιμετώπιση του προχωρημένου καρκίνου του στομάχου αποτελεί μία σημαντική ιατρική ανάγκη που δεν έχει καλυφθεί. Τα δεδομένα από τη μελέτη ToGA αποδεικνύουν ότι η στοχευμένη θεραπεία με τραστουζουμάμπη αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προόδου στο θεραπευτικό αυτό τομέα."

Ο καρκίνος του στομάχου είναι το δεύτερο πιο συχνό αίτιο θανάτου που σχετίζεται με καρκίνο στον κόσμο, με περισσότερες από 1.000.000 διαγνώσεις νέων περιστατικών ετησίως. Η έγκαιρη διάγνωση της νόσου αποτελεί πρόκληση, καθώς οι περισσότεροι ασθενείς δεν παρουσιάζουν συμπτώματα στο πρώιμο στάδιο. Περίπου 22% των όγκων του στομάχου είναι HER2 - θετικοί. Το ποσοστό αυτό είναι το ίδιο στην Ευρώπη και στην Ασία, όπου ο καρκίνος του στομάχου είναι ιδιαίτερα συχνός. Η τραστουζουμάμπη αποτελεί ήδη θεμελιώδη θεραπεία για ασθενείς με HER2-θετικό καρκίνο του μαστού και τώρα, με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης ToGA, η Roche θα ζητήσει την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών για τη χρήση της τραστουζουμάμπης για τη θεραπεία ασθενών με HER2-θετικό, προχωρημένο γαστρικό καρκίνο.


BeStrong.org.gr - 09.04.12