Νέα
Ιατρικά Θέματα

Μανιτάρια & πράσινο τσάι μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου...

Οι γυναίκες που τρώνε άφθονα μανιτάρια και πίνουν πράσινο τσάι στα πλαίσια της διατροφής τους μπορεί να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Cancer. Η μελέτη έγινε από την ομάδα του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας στο Περθ με επικεφαλής την Δρ Μιν Ζχανγκ και συμπεριέλαβε 1.009 Κινέζες με καρκίνο του μαστού, 20-27 ετών και ίσο αριθμό υγιών γυναικών ίδιας ηλικίας. Όλες είχαν συμπληρώσει λεπτομερές διατροφικό ερωτηματολόγιο για την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων.

Οι γυναίκες που έτρωγαν άφθονα φρέσκα μανιτάρια (10 γραμμάρια την ημέρα) είχαν κατά τα δύο τρίτα λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού συγκριτικά με εκείνες που δεν έτρωγαν μανιτάρια. Επιπλέον οι συμμετέχουσες που έτρωγαν 4 γραμμάρια ή περισσότερα αποξηραμένα μανιτάρια την ημέρα είχαν τον μισό κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου από αυτές που δεν έτρωγαν από ξηραμένα μανιτάρια. Τέλος, οι καταναλώτριες μανιταριών που επίσης έπιναν πράσινο τσάι καθημερινά είχαν μόνο 11-18% κίνδυνο καρκίνου του μαστού συγκριτικά με εκείνες που δεν έπιναν ούτε πράσινο τσάι. Η μελέτη δεν αποδεικνύει σχέση αιτίου-αποτελέσματος. Πάντως συνυπολογίστηκαν αρκετοί παράγοντες κινδύνου καρκίνου του μαστού όπως το βάρος της γυναίκας, το επίπεδο μόρφωσης, η συχνότητα άσκησης και το κάπνισμα, αλλά πάντα υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορούν να εξηγήσουν τα παρόντα ευρήματα.

Είναι η πρώτη μελέτη που συνδέει άμεσα τα διατροφικά συστατικά των μανιταριών και του πράσινου τσαγιού με τον μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Επομένως είναι νωρίς ακόμη να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα. Πάντως είναι βιολογικά εφικτό, καθώς εργαστηριακά πειράματα έχουν δείξει ότι εκχυλίσματα μανιταριών έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες και σε πειραματόζωα, μπορούν να διεγείρουν τις αντικαρκινικές άμυνες του ανοσοποιητικού συστήματος. Το πράσινο τσάι είναι γνωστό ότι περιέχει αντιοξειδωτικά συστατικά, της πολυφαινόλες που έχει διαπιστωθεί ότι συντελούν στην καταπολέμηση του καρκίνου, σε πειραματόζωα. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι ο καρκίνος του μαστού στην Κίνα είναι τέσσερις με πέντε φορές χαμηλότερος από το ποσοστό που καταγράφεται στον δυτικό κόσμο, αν και το ποσοστό ακολουθεί αυξητική τάση τις τελευταίες δεκαετίες στα αστικά τμήματα της Κίνας.


BeStrong.org.gr - 09.04.12