Νέα
Ιατρικά Θέματα

Νέο γονίδιο μετάστασης ανακάλυψαν επιστήμονες

ΕΝΑ ΑΠΛΟ γονίδιο φαίνεται ότι παίζει κρίσιμο ρόλο στον καρκίνο του στήθους, αυξάνοντας τις πιθανότητες μετάστασης καθώς αποδεικνύεται ιδιαίτερα ανθεκτικό στη χημειοθεραπεία, ανακοίνωσαν χθες ερευνητές του Ινστιτούτου Καρκίνου στο Νιου Τζέρσι των ΗΠΑ. Οι επιστήμονες βρήκαν ότι άνθρωποι με επιθετική μορφή καρκίνου του μαστού έχουν αφύσικες γενετικές διαφοροποιήσεις στο γονίδιο ΜΤDΗ και ότι φάρμακα που μπλοκάρουν το γονίδιο μπορούν να εμποδίσουν τη μετάσταση των όγκων, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες επιβίωσης μιας γυναίκας.

«Όχι μόνο εντοπίσαμε ένα νέο γονίδιο μετάστασης, αλλά αυτό είναι ένα από τα λίγα γονίδια για τα οποία έχει διευκρινισθεί ο ακριβής τρόπος αντιμετώπισής του» δήλωσε ο δρ Μάικλ Ράις, η έρευνα του οποίου δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Cancer Cell». «Μας δίνεται έτσι μια πραγματική ευκαιρία να αναπτύξουμε κάποιο φάρμακο που θα εμποδίζει τις μεταστάσεις». Τα στοιχεία. Ο περιορισμός της εξάπλωσης του καρκίνου είναι πολύ σημαντικόςπαρ΄ ότι το 98% των γυναικών με καρκίνο του στήθους που δεν έχουν μεταστάσεις ζουν περισσότερα από 5 χρόνια, μόνο το 27% εκείνων με εξάπλωση σε άλλα όργανα, επιβιώνουν.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν πολλές και διαφορετικές τακτικές προκειμένου να εντοπίσουν το γονίδιο, το οποίο βοηθά τα καρκινικά κύτταρα να μένουν σε αιμοφόρα αγγεία ακόμα και σε όργανα που βρίσκονται μακριά από το όργανο που εμφάνισε καρκίνο. Βρήκαν ότι ένα μικρό κομμάτι χρωμοσώματος 8 επαναλαμβάνεται πολλές φορές σε ανθρώπους με επιθετικό είδος καρκίνου. Παρά το ότι το φυσιολογικό γονιδίωμα περιέχει μόνο δύο αντίγραφα αυτού του γονιδίου, ορισμένοι καρκινικοί όγκοι περιείχαν ακόμα και 8. «Αυτό το γονίδιο βρίσκεται σε κάθε κύτταρό μας», εξηγεί ο γιατρός. «Με κάποιο τρόπο ο καρκινικός όγκος αποκτά παραπάνω αντίγραφά του».


BeStrong.org.gr - 09.04.12