Υγιεινή Ζωή
Φυσική κατάσταση
Άσκηση & φυσικές δραστηριότητες
Ποια τα είδη προπόνησης;
Αερόβια προπόνηση
Όργανα αερόβιας προπόνησης

Όργανα αερόβιας προπόνησης

Αερόβια ηλεκτρονικά μηχανήματα

Τα αερόβια μηχανήματα γυμναστικής έχουν διάφορα χαρακτηριστικά και δυνατότητες όπως για παράδειγμα αυτοματοποιημένα προγράμματα προπόνησης.

Τα φτηνά αερόβια μηχανήματα δεν έχουν καμία τέτοια λειτουργία ενώ στα μηχανήματα που οι τιμές τους κυμαίνονται στο μέσο όρο της αγοράς, διαθέτουν χρονόμετρο, ώρα, ένδειξη κατανάλωσης θερμίδων, απόσταση που διανύετε ή διασκελισμούς ανά λεπτό.

Καλό θα είναι να ψάξετε για μηχανήματα που έχουν την επιπλέον δυνατότητα της καταγραφής των καρδιακών σφυγμών, όπως επίσης να αποθηκεύουν στοιχεία των προηγούμενων προπονήσεων.

Όλες αυτές οι πληροφορίες καταγράφονται και εμφανίζονται στο μόνιτορ του μηχανήματος που ονομάζεται πινάκας έλεγχου. Πολλές προπονητικές πληροφορίες μπορούν να μεταφερθούν και στον προσωπικό σας υπολογιστή ώστε να έχετε όλα τα στοιχειά των προπονήσεων σας σε μια βάση δεδομένων.

Έτσι μπορείτε εύκολα να ελέγξετε την πρόοδο σας και κατά συνέπεια το προπονητικό σας πρόγραμμα. Η τεχνολογία έχει μπει και στο Fitness για τα καλά, αφού στον πίνακα έλεγχου των αερόβιων ηλεκτρονικών μηχανημάτων έχουν ενσωματωθεί τηλεόραση, ραδιόφωνο και σύνδεση στο Internet. Αερόβια ηλεκτρονικά μηχανήματα είναι: οι διάδρομοι ή δαπεδοεργόμετρα, τα στατικά ποδήλατα, τα στεπ, τα ελλειπτικά και τα κωπηλατικά.


Διάδρομοι γυμναστικής (Δαπεδοεργόμετρα - Ηλεκτρικοί διάδρομοι - Treadmills)

Ο ηλεκτρονικός διάδρομος είναι ένα από τα δημοφιλεστέρα όργανα γυμναστικής. Είναι κατανοητός αφού το περπάτημα ή το τρέξιμο είναι μια φυσική μορφή άσκησης. Είναι το ιδανικό όργανο γυμναστικής για τους αθλούμενους που ασχολούνται με τις υπαίθριες δραστηριότητες και είναι δρομείς, τρέχουν ή περπατάνε ειδικότερα τις κρύες μέρες του χειμώνα.

Αν παρόλα αυτά, δοκιμάζετε για πρώτη φορά στην ζωή σας διάδρομο, ίσως χρειαστείτε λίγο χρόνο μέχρι να προσαρμόσετε την κίνηση σας πάνω στον ιμάντα. Εξάλλου ένα από τα πλεονεκτήματα του διαδρόμου γυμναστικής, είναι ότι ο ασκούμενος καθορίζει το επίπεδο της άσκησης στα μέτρα του.

Οι περισσότεροι διάδρομοι διαθέτουν δυο μηχανισμούς, έναν για να κινούν τον ιμάντα προς τα εμπρός, ώστε να μπορεί ο ασκούμενος να περπατάει ή να τρέχει και έναν για την αύξηση ή την μείωση της κλίσης του δαπέδου. Η μηχανή που κινεί τον ιμάντα του διαδρόμου, τον διαθέτουν όλοι οι διάδρομοι και έχει ως μονάδα μέτρησης την ιπποδύναμη (HP).

Οι περισσότεροι ειδικοί του χώρου συνιστούν κατά την αγορά ενός διαδρόμου να μην επιλέξετε κάποιον με λιγότερο από 1,75 HP. Η μηχανή πρέπει να κινεί τον ιμάντα με διαφορετικές ταχύτητες ξεκινώντας από την μικρότερη 0,5-1 km και φτάνοντας στην μεγίστη που συνήθως είναι τα 17-20 km.

Ο μηχανισμός ανύψωσης της κλίσης του δαπέδου, μιμείται την φυσική διαδρομή μιας ανηφόρας αυξάνοντας έτσι την δυσκολία και την ένταση της προπόνησης. Η αύξηση της κλίσης του διαδρόμου μπορεί να φτάσει έως και το 15% ανηφόρας.

Τέλος κάποιοι διάδρομοι που το κόστος τους είναι πιο μεγάλο έχουν και την δυνατότητα κατηφορικής κλίσης. Η αύξηση και μείωση της ταχύτητας - κλίσης γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο και ο χειρισμός από τον ασκούμενο είναι απλός πατώντας μονό ένα κουμπί.

Ο διακόπτης έκτακτης ανάγκης επιβάλλεται σε έναν ηλεκτρονικό διάδρομο γυμναστικής. Θα σας προστατέψει σε περίπτωση που πέσετε για κάποιο λόγο, αυτόματα αφού θα σταματήσει η λειτουργία του. Ο πίνακας έλεγχου ή η κονσόλα - μόνιτορ πληροφοριών ανατροφοδότησης πρέπει να καταγράφει τουλάχιστον τις ελάχιστες πληροφορίες όπως την ταχύτητα, την απόσταση και τον χρόνο.

Οι πιο προηγμένες κονσόλες πληροφοριών προσφέρουν έτοιμα προγράμματα προπόνησης που μπορείτε να προσαρμόσετε στις δικές σας ανάγκες. Επίσης παρέχουν πρόσθετες πληροφορίες όπως την κατανάλωση θερμίδων, την μέση ταχύτητα, τους διασκελισμούς κ.α.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό ενός διαδρόμου γυμναστικής είναι το όργανο μέτρησης καρδιακών σφυγμών. Υπάρχουν δυο τύποι οργάνων ελέγχου καρδιακών σφυγμών για τον διάδρομο: ο τύπος που λειτουργεί με την επαφή και ο τύπος που λειτουργεί μέσω της ειδικής ζώνης.

Το όργανο έλεγχου των καρδιακών σφυγμών με την επαφή, λειτουργεί με τις ειδικές λαβες για τις παλάμες, που διαθέτει ο διάδρομος, καταγράφοντας τους σφυγμούς από τους αντίχειρες ή από το ειδικό κλιπ του λοβού του αφτιού. Ο δεύτερος τύπος έλεγχου καρδιακών σφυγμών περιλαμβάνει μια ειδική ζώνη που τοποθετείτε στο ύψος της καρδιάς, γύρω και κάτω από το στήθος.

Κατόπιν η καταγραφή των καρδιακών σφυγμών στέλνεται σε ένα δεκτή που είναι ενσωματωμένος στην κονσόλα των πληροφοριών και είναι ορατοί από τον ασκούμενο. Αυτό ο τύπος οργάνου μέτρησης των καρδιακών σφυγμών είναι πιο αξιόπιστος και ακριβέστερος στις μετρήσεις του.

Εάν θέλετε να αγοράσετε διάδρομο, πρέπει να τον δοκιμάσετε σε διαφορετικές ταχύτητες, κλίσεις όπως επίσης να ακούσετε την μηχανή του και γενικότερα να τον ελέγξετε για την ομαλή λειτουργία του. Το μέγεθος του ιμάντα ενός διαδρόμου διαφοροποιείται από μοντέλο σε μοντέλο.

Βέβαια όσο πιο μακρύς και φαρδύς είναι ο ιμάντας τόσο μεγαλύτερη άνεση και ασφάλεια προσφέρει. Η πλατφόρμα του διαδρόμου θα πρέπει να έχει διαστάσεις τουλάχιστον 45-50 εκατοστά πλάτος και 1,32-1,40 εκατοστά μήκος. Επίσης δεν πρέπει να ξεχάσετε, ότι είναι απαραίτητο να διαθέτει και μηχανισμό απορρόφησης των κραδασμών, ώστε να μην προξενήσετε βλάβες στα πόδια σας. Συγκρίνετε λοιπόν τα διαφορετικά μεγέθη, τα χαρακτηριστικά, την άνεση αλλά και την τιμή.


Ποδήλατα γυμναστικής (Στατικά - Ηλεκτρονικά - Ηλεκτρικά ποδήλατα)

Τα ποδήλατα γυμναστικής είναι δημοφιλή καθότι αυτή η άσκηση είναι γνωστή από τα παιδικά χρόνια των ανθρώπων. Δίνει μια μοναδική εμπειρία στους ασκούμενους έχοντας την αίσθηση της υπαίθριας άσκησης. Είναι ιδανικά για τους αρχάριους, την αποκατάσταση από τραυματισμούς και τέλος για προγράμματα προπόνησης προχωρημένων αθλητών.

Είναι σύνηθες όργανο γυμναστικής για το σπίτι, γιατί εκτός του χαμηλού κόστους είναι και πρακτικό κατά την χρήση. Δίνει την δυνατότητα στον ασκούμενο κατά την διάρκεια της προπόνησης, παράλληλα να διαβάζει ένα βιβλίο ή να βλέπει τηλεόραση. Στο εμπόριο θα βρείτε τρεις τύπους ποδηλάτων: τα ποδήλατα με την όρθια θέση, με την ξαπλωτή θέση και αυτά της διπλής δράσης.

  • Τα ποδήλατα με την όρθια θέση, έχουν μορφή ίδια με τα παραδοσιακά ποδήλατα του δρόμου. Τα πετάλια βρίσκονται ακριβώς κάτω κα κάθετα από την θέση του ασκουμένου. Είναι τα δημοφιλή ποδήλατα με τις περισσότερες πώλησης.
  • Τα ποδήλατα με την ξαπλωτή θέση, έχουν ένα πιο μεγάλο και άνετο κάθισμα από αυτά με την όρθια θέση. Το κάθισμα αυτό έχει πλάτη και είναι πιο πλατύ, προσφέροντας επιπλέον υποστήριξη στην μέση. Τα πετάλια βρίσκονται έξω και μπροστά από εσάς προσφέροντας έτσι μια πιο άνετη θέση από τον προηγούμενο τύπου ποδήλατου. Τα ποδήλατα με την ξαπλωτή θέση, τοποθετούν τους χρήστες σε μια ελαφρώς ξαπλωμένη θέση και εξασκείται η λιγότερη πίεση στην πλάτη, την μέση και τα γόνατα. Το κόστος τους είναι πιο ακριβό από αυτό των ποδηλάτων με την όρθια θέση.
  • Τα ποδήλατα διπλής δράσης, ονομάζονται έτσι αφού κατά την διάρκεια της προπόνησης μπορείτε να γυμνάσετε και το άνω μέρος του κορμού. Αυτό επιτυγχάνεται, αφού στην θέση του κλασικού τιμονιού υπάρχουν δυο ανεξάρτητες κάθετες λαβες, που χρησιμοποιούνται κατά την διάρκεια της άσκησης με τα χέρια με κίνηση μπρος-πίσω. Τα ποδήλατα της διπλής δράσης αυξάνουν την ένταση της προπόνησης, ενώ ταυτόχρονα γυμνάζουν εκτός από το κάτω και το άνω μέρος του κορμού.

Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τρόποι μηχανισμών αντίστασης για τα ποδήλατα γυμναστικής: Με μεγάλους τροχούς και ιμάντες. Με αέρα μέσω τροχών που μοιάζουν με ανεμιστήρες. Τα ηλεκτρομαγνητικά που είναι τα πιο δημοφιλή. Είναι τα πιο δημοφιλή αφού η λειτουργία τους είναι ήρεμη, αθόρυβη και ομαλή.

Ο πινάκας έλεγχου ή η κονσόλα-μόνιτορ πληροφοριών ανατροφοδότησης πρέπει να καταγράφει τουλάχιστον τις ελάχιστες πληροφορίες όπως την ταχύτητα, την απόσταση και τον χρόνο.

Οι πιο προηγμένες κονσόλες πληροφοριών προσφέρουν έτοιμα προγράμματα προπόνησης που μπορείτε να προσαρμόσετε στις δικές σας ανάγκες. Προγράμματα που περεχούν αναβάσεις - καταβάσεις λόφων, διαλλειματική προπόνηση κ.α. ενώ παράλληλα η αντίσταση αλλάζει μόνη της αυτόματα.

Επίσης παρέχουν πρόσθετες πληροφορίες όπως την κατανάλωση θερμίδων, την μέση ταχύτητα, παρακολούθηση καρδιακών σφυγμών κ.α.

Μην διστάσετε εάν αποφασίσετε να αγοράσετε ποδήλαττο για το σπίτι, κατά την στιγμή της αγοράς στο κατάστημα, να διαθέσετε τον απαραίτητο χρόνο για να εξετάσετε την άνεση και την σταθερότητα του ποδηλάτου.

Σιγουρευτείτε ότι το κάθισμα ρυθμίζεται καθ’ ύψος και έχετε την δυνατότητα να το προσαρμόσετε στα μετρά σας. Η θέση πρέπει να είναι άνετη & σταθερή. Δώστε προσοχή στο επίπεδο του θορύβου, του μηχανισμού του ποδήλατου που πρόκειται να αγοράσετε.

Αφού κάτσετε στο κάθισμα, ακουμπώντας τα πέλματα σας στα πετάλια δεν πρέπει να είναι τα γόνατα σας εντελώς τεντωμένα αλλά να είναι ελαφρώς λυγισμένα. Τέλος σιγουρευτείτε και για την ομαλή λειτουργία των πεταλιών κατά την διάρκεια της προπόνησης.


Ελλειπτικά μηχανήματα  (Elliptical Cross training Machines)

Τα ελλειπτικά μηχανήματα, προσφέρουν την εκγύμναση του κάτω και άνω μέρους του κορμού ενώ ταυτόχρονα μπορείτε να έχετε μια άριστη προπόνηση με στόχο την βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας. Στέκεστε όρθιοι στην μηχανή, μέσα στα ειδικά πιάτα των ποδιών που είναι σαν μικρές πλατφόρμες, ενώ κινείτε τα πόδια σας σε μια κίνηση, ελλειπτικής τροχιάς.

Η κίνηση των ποδιών μπορεί να γίνει προς τα εμπρός και προς τα πίσω ενώ παράλληλα λειτουργούν τα χεριά που είναι πιασμένα στις δυο ανεξάρτητες λαβές. Οι ειδικές λαβές των χεριών ενώνονται με τα ειδικά πιάτα των ποδιών.

Τα ελλειπτικά μηχανήματα, είναι σχεδιασμένο για ταυτόχρονη κίνηση σε χέρια και πόδια, γυμνάζει γλουτούς, πόδια, στήθος, πλάτη και χέρια, καίγοντας έτσι περισσότερες θερμίδες και σωματικό λίπος από τα απλά καρδιοαναπνευστικά μηχανήματα. Το πιο σημαντικό είναι ότι η ομαλή ελλειπτική του κίνηση παρέχει την πλέον ασφαλή εξάσκηση όλου του σώματος χωρίς να επιβαρύνει τις αρθρώσεις.

Επιλέξτε μια μηχανή που να σας προσφέρει άνεση κατά την διάρκεια της ελλειπτικής κίνησης. Πρέπει επίσης να είναι αθόρυβη με ομαλή λειτουργία ακόμα και αν η χρήση της είναι σκληρή. Στην ηλεκτρονική κονσόλα πληροφοριών, θα βρείτε τις ενδείξεις του χρόνου, της ταχύτητας, των θερμίδων, της απόστασης, του επιπέδου αντίστασης και τέλος των καρδιακών σφυγμών.

Υπάρχουν διαθέσιμα μηχανήματα με έτοιμα προγράμματα προπόνησης και η αντίσταση τους αλλάζει αναλόγως του προγράμματος που επιλέξατε. Πρέπει να έχουν την δυνατότητα να μπορείτε να αλλάζετε τον ρυθμό, ακόμα και στην μέση ενός έτοιμου προγράμματος προπόνησης.


Κωπηλατικά μηχανήματα (Rowing Μachines)

Οι μηχανές κωπηλασίας, προσφέρουν καθολική εκγύμναση όλου του σώματος σε συνδυασμό με την αερόβια προπόνηση. Ειδικότερα οι μηχανές αυτές παρέχουν μια ολοκληρωμένη εκγύμναση του άνω και κάτω μέρους του κορμού.

Δεν ενδείκνυται για ασκούμενους που έχουν προβλήματα με την μέση και τα γόνατα τους αφού θα επιβαρύνουν την κατάσταση τους. Η κατασκευή του μηχανήματος της κωπηλασίας μιμείται την κίνηση που επιτυγχάνεται στην πραγματική κωπηλασία μέσα στο νερό.

Υπάρχει μια μακριά μπάρα, σιδηρόδρομος και έχει ράγες πάνω στις οποίες είναι τοποθετημένο το κάθισμα. Έτσι με αυτή την κατασκευή δίνεται η δυνατότητα της κίνησης του καθίσματος μπρος και πίσω.

Τέλος υπάρχει ένα σχοινί που ξεκινάει από τον μηχανισμό και στην άλλη άκρη υπάρχει ειδική λαβή όπου πιάνεται ο ασκούμενος. Τραβώντας προς τα πίσω από την λαβή το σκοινιά αρχίζει, να μακραίνει αφού το μέγεθος του είναι τέτοιο ώστε να ακολουθεί την κίνηση του ασκούμενου όπου μιμείται την κανονική κίνηση της κωπηλασίας.

Θα βρείτε πολλούς τύπους αντίστασης στο εμπόριο, αλλά οι πιο σημαντικοί είναι οι παρακάτω. Τα μοντέλα που παρέχουν την αντίσταση μέσω του αέρα ή του νερού. Δίνουν ρεαλιστικότερη αίσθηση της κωπηλασίας ειδικότερα της αντίστασης κουπιού και πραγματικού νερού.

Όσο πιο δυνατά εσείς τραβάτε, τόσο περισσότερο δυσκολεύει η αντίσταση. Τέλος υπάρχουν, οι μηχανές με τον μαγνητικό τύπο αντίστασης που είναι ήρεμος και ομαλός κατά την διάρκεια της λειτουργίας, αλλά υπάρχει η έλλειψη του συναισθήματος της ορμής.


Step (Στεπ Μηχανήματα - Step Machines - Stair Climber)

Κατά την διάρκεια της προπόνησης μην στηρίζεστε στα πλαϊνά μπράτσα, γιατί έτσι μειώνεται ο αριθμός των θερμίδων που καταναλώνετε. Το στεπ είναι ένα μηχάνημα αερόβιας προπόνησης που έχει σχεδιαστεί, ώστε η κίνηση του να μιμείται το ανέβασμα των σκαλοπατιών. Η αερόβια προπόνηση που επιτυγχάνεται μέσω του στοπ έχει ως αποτέλεσμα την υψηλή κατανάλωση θερμίδων.

Εκτός από την αερόβια προπόνηση, επιτυγχάνεται εκλεκτική εκγύμναση των ποδιών και των γλουτιαίων μυών. Δεν ενδείκνυται για ασκούμενους που είναι τραυματισμένοι ή έχουν προβλήματα στα γόνατα τους, αφού η συγκεκριμένη κίνηση ίσως τα καταπονήσει περισσότερο.

Το μηχάνημα αυτό αποτελείται από δυο μεγάλα ειδικά πιάτα για τα πόδια, τα οποία μοιάζουν με μεγάλα πετάλια. Όταν ανεβείτε στο στεπ, κρατείστε το σώμα σας ίσιο και το κέντρο βάρους πρέπει να είναι ακριβώς πάνω από αυτά τα μεγάλα πιάτα. Επίσης μπορείτε να ρυθμίσετε την αντίσταση στα μέτρα σας και να έχετε τα αποτελέσματα του επιπέδου δυσκολίας που επιλέξατε. Κατά την διάρκεια της προπόνησης μην στηρίζεστε στα πλαϊνά μπράτσα, γιατί έτσι μειώνεται ο αριθμός των θερμίδων που καταναλώνετε.

Στο εμπόριο θα βρείτε τα υδραυλικά στεπ και αυτά που λειτουργούν με μηχανισμό, τα οποία ονομάζονται και ηλεκτρικά στεπ. Τα υδραυλικά στεπ είναι φτηνότερα από τα μηχανοκίνητα και η αντίσταση δημιουργείτε από την πίεση του βάρους του ασκουμένου, μέσα από τα εμβολα των υδραυλικών σωλήνων.

Τα στεπ με μηχανισμό ή ηλεκτρικά στεπ, είναι το είδος εκείνο που χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον από τα κέντρα Fitness. Αλλά τα τελευταία χρόνια, γνωρίζει τεράστια ανάπτυξη πωλήσεων και στα όργανα γυμναστικής που αγοράζονται για το σπίτι. Σε αυτά τα στεπ η μηχανή είναι εκείνη που καθορίζει και ελέγχει την αντίσταση.

Η κονσόλα ανατροφοδότησης και έλεγχου πρέπει να έχει τις ελάχιστες πληροφορίες του χρόνου και των αριθμό των βημάτων σκαλοπατιών που ανεβήκατε. Σε ακριβότερα μοντέλα που έχουν καλύτερη ποιότητα, θα βρείτε πρόσθετες πληροφορίες όπως ο έλεγχος καρδιακών σφυγμών, έτοιμα προγράμματα προπόνησης κ.α.

Στοιχεία που πρέπει να εξετάσετε κατά την διάρκεια της αγοράς είναι η στιβαρότητα και η σταθερότητα του μηχανήματος. Πρέπει επίσης να είναι αθόρυβο και τέλος να έχει ομαλή καλή λειτουργία.


BeStrong.org.gr - 27.03.14

antalya escort beylikdüzü escort instagram takipçi satın al avcılar escort beylikdüzü escort bostancı escort elitbahis betgram betgram betgram metroslot PDKS sekabet giris