Ζωή με Καρκίνο
Πρακτικές επιπτώσες
Κοινωνία & καρκίνος
ΟΧΙ στην επάρατη νόσο...

ΟΧΙ στην επάρατη νόσο της άγνοιας...

Επιστολή διαμαρτυρίας

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου στις 4 Φεβρουάριου 2009, η μη κερδοσκοπική οργάνωση ΜΕΙΝΕ ΔΥΝΑΤΟΣ, κατέθεσε την παρακάτω επιστολή διαμαρτυρίας αλλά και παράκλησης, προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με σκοπό την απομυθοποίηση του:

"Ο καρκίνος πρέπει να γίνει εθνική υπόθεση, όχι μόνο του οργανωμένου κράτους, αλλά και όλων των Ελλήνων.

Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια η οποία θα πρέπει να απασχολεί όλους τους Έλληνες.

Την πενταετία 2000-2005 πέθαναν από τον καρκίνο στην Ελλάδα, 148.712 άνθρωποι, κατά μέσο όρο 29.742 άνθρωποι, όσος ο πληθυσμός μια μικρής πόλης. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ένας στους τρεις ανθρώπους κατά την διάρκεια της ζωής του θα έρθει αντιμέτωπος με τον καρκίνο!

Οι προβλέψεις για το 2010 είναι ότι ο καρκίνος θα είναι η πρώτη αιτία θανάτου, ξεπερνώντας τις καρδιοπάθειες και τα εγκεφαλικά! Σύμφωνα με την Διεθνή Υπηρεσία Μελέτης του Καρκίνου ( IARC - http://www.iarc.fr/en/ ), το 85% με 90% των καρκίνων θα ήταν ιάσιμοι, εάν ανιχνεύονταν στο στάδιο Ι.

Οι πληροφορίες για την νόσο και η ενημέρωση για την πρόληψη, υπάρχουν τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα. Τι συμβαίνει όμως στην Ελλάδα και τα ποσοστά του καρκίνου αντί να μειώνονται κάθε χρόνο, αυτά αυξάνουν εν αντιθέσει με άλλες χώρες της Ευρώπης και την Αμερική;

Δυστυχώς επί της πράξης στην Ελλάδα η ελληνική κοινωνία του 21ου αιώνα, συνεχίζει να αποκαλεί τον καρκίνο η "επάρατη νόσος", δηλαδή η καταραμένη νόσος. Επομένως όποιος έχει καρκίνο είναι καταραμένος. Αυτό προσβάλει την τιμή και υπόληψη, όλων των ανθρώπων που εμπλέκονται με αυτόν!

Είναι απαράδεκτη η στάση ορισμένων Μ.Μ.Ε. όταν μιλάνε για τον καρκίνο να αναφέρονται σε αυτόν ως η "επάρατη νόσος" ή "ανίατη ασθένεια". Απαράδεκτο επίσης είναι ότι υπάρχουν και στην επιστημονική κοινότητα λειτουργοί, που αποκαλούν  σε συνεντεύξεις τους τον καρκίνο έτσι.… Σκεφτείτε τώρα:

  • τους γονείς ενός παιδιού που διαγνώστηκε με λευχαιμία, που είναι ιάσιμη κατά το 70% των περιπτώσεων....
  • τους ασθενείς που διαγνώσκονται με καρκίνο σε αρχικό στάδιο...
  • τους ασθενείς εκείνους που διαγνώσκονται σε προχωρημένο στάδιο...
  • τέλος σκεφτείτε τους φίλους, τους συναδέρφους και γενικότερα το περιβάλλον των ασθενών...

Πως θα μπορέσουν όλοι αυτοί, να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν μια τέτοια κατάσταση, αφού σε όλη τους την ζωή έχουν γαλουχηθεί με την άποψη, ότι καρκίνος ίσον θάνατος, ίσον κατάρα…; Πως μετά από όλα αυτά ο πολίτης θα ενδιαφερθεί για την πρόληψη του καρκίνου, από την στιγμή που φοβάται να πει και την λέξη;

Πριν τα διαφημιστικά σποτ και τις εκστρατείες για την πρόληψη του καρκίνου, θεωρούμε ότι πρέπει να προηγηθεί η απομυθοποίησή του! Μόνο έτσι θα ευαισθητοποιήσουμε τον απλό πολίτη βάζοντας την πρόληψη στην ζωή του, ενεργά και όχι μόνο θεωρητικά, αποδεικνύοντάς του ότι με τον καρκίνο μπορείς και να ζήσεις...

Πολλές μορφές καρκίνου θεωρούνται πλέον ιάσιμες, ενώ γενικά θεωρούμε τον καρκίνο ως μία χρόνια νόσο και όχι μία νόσο που συνήθως οδηγεί σε θάνατο. Περίπου επτά στους δέκα ανθρώπους με καρκίνο ζουν σήμερα φυσιολογικά και για πολλά χρόνια, σε σύγκριση με τους τέσσερις στους δέκα που επιβίωναν από τη νόσο πριν από μερικές δεκαετίες. Παγκοσμίως υπάρχουν 25.000.000 επιζώντες του καρκίνου, εκ των οποίων τα 12.000.000 στην Αμερική ! Αυτά είναι μερικά από τα επιστημονικά δεδομένα για τον καρκίνο. Γνωρίζετε πόσοι χιλιάδες καρκινοπαθείς νίκησαν την ασθένεια, στην Ελλάδα και ζουν πολλά χρόνια μια φυσιολογική ζωή;

Δυστυχώς στην Ελλάδα μετά τον καρκίνο και αφού ιαθεί, όλοι θέλουν να ξεχαστεί το γεγονός εξαιτίας, της νοοτροπίας που υπάρχει. Αλλά και κατά την διάρκεια της ασθένειας αποφεύγουν να πουν ότι έχουν καρκίνο, αφού θα χαρακτηριστούν από την κοινωνία ως «μελλοθάνατοι».

Αν βρεθεί κάποιος που έχει επιζήσει από τον καρκίνο και έχει το θάρρος να παρουσιαστεί στα Μ.Μ.Ε., εάν κρίνουν βέβαια ότι το θέμα «πουλάει», θεωρείται η εξαίρεση του κανόνα. Και όμως όλοι μαζί πρέπει να προσπαθήσουμε να κάνουμε την εξαίρεση κανόνα!

Ποτέ δεν μας λένε τα Μ.Μ.Ε. πόσοι ζουν από τον καρκίνο ή πόσο καιρό έζησε πριν κάποιος πεθάνει. Στην Αγγλία εδώ και χρόνια αντιμετωπίζουν τον καρκίνο ως μια χρόνια ασθένεια όπως είναι ο διαβήτης. Μόνο στην Ελλάδα τον παρουσιάζουν σαν ένα τέρας το «έξω από εδώ» ή ως «επάρατη νόσος» ή «η κακιά αρρώστια».

Συνεχίζοντας, μερίδα των Μ.Μ.Ε. αυτήν την χωρίς όρια στην παρουσίαση του καρκίνου ως η "επάρατη νόσος", εκτός του ότι τρομοκρατούν χωρίς να πληροφορούν τους πολίτες, έρχονται σε αντίθεση με τον κώδικα δεοντολογίας, που οι ίδιοι δημοσιογράφοι έχουν θεσπίσει. Πιο συγκεκριμένα με το άρθρο 1 (παράγραφοι δ. ε. & στ) και το άρθρο 2 (παράγραφοι δ. ε. & ζ). http://www.esiea.gr/gr/index.html Θα αναφέρουμε το άρθρο 2 παράγραφος ζ: «Να ελέγχει και να τεκμηριώνει τις πληροφορίες, που αναφέρονται στον ευαίσθητο τομέα της υγείας, όπου η παραπλανητική πληροφόρηση και η εντυπωσιακή προβολή μπορούν να προκαλέσουν αδικαιολόγητη αναστάτωση στην κοινή γνώμη.» όπου ουσιαστικά δίνει και την λύση στο πρόβλημα, εάν εφαρμοστεί.

Γιατί αν όντως κάθε φορά που αναφερόταν κάποιος δημοσιογράφος στον καρκίνο, έλεγχε τις πληροφορίες από την ιατρική κοινότητα και τα στατιστικά, δεν θα υπήρχε κανένας λόγος να αναφερθεί σε αυτόν παρά μόνο με το όνομά του !!! 

Ήδη στην Κύπρο το συνδικαλιστικό όργανο που ελέγχει τα Μ.Μ.Ε., έχει δώσει από τις 29/04/2008 πρόσφατα ρητή οδηγία προς τους δημοσιογράφους, να μην χρησιμοποιήσουν ξανά οποιαδήποτε άλλη έκφραση για τον καρκίνο, που τρομοκρατεί το κοινό ή παραπληροφορεί, παρά μόνο το όνομά του. Αν θέλουμε και εμείς ως οργανωμένη κοινωνία ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον για τα παιδιά μας, ας κάνουμε επιτέλους την αρχή και ας παραδειγματιστούμε...

Εξ’ ονόματος των 15.000 ανθρώπων που έχουν υπογράψει ηλεκτρονικά σε αυτήν την διαμαρτυρία, μέσω της διαδικτυακής εκστρατείας της οργάνωσής μας για την απομυθοποίηση του καρκίνου, κάνουμε παράκληση σε όλους τους εμπλεκόμενος φορείς (ΕΣΗΕΑ, Μ.Μ.Ε., Υπουργείο Υγείας, Πανελλήνιο Ιατρικό  Σύλλογο, Οργανώσεις Υποστήριξης) να δράσουν και να αντιδράσουν στην "επάρατη νόσο της άγνοιας", κάνοντας τα δέοντα από τις θέσεις που εκπροσωπούν, βάζοντας τον καρκίνο στις σωστές του διαστάσεις στην ελληνική κοινωνία.

Ας συμβάλλουμε όλοι μαζί από σήμερα, λέγοντας δυνατά την λέξη ΚΑΡΚΙΝΟΣ, μήπως ΤΕΛΙΚΑ απομυθοποιώντας τον, μπορέσουμε να μειώσουμε τα νούμερα των θανάτων!"


Οι δράσεις μας για την απομυθοποίηση του καρκίνου έως σήμερα...

Ένας από τους στόχους της οργάνωσης ΜΕΙΝΕ ΔΥΝΑΤΟΣ, είναι η απομυθοποίηση του καρκίνου, που δυστυχώς εν έτη 2011 αποκαλείται από τα ΜΜΕ η επάρατη νόσος, η κακιά αρρώστια, το κακό... Δυστυχώς επί της πράξης στην Ελλάδα η ελληνική κοινωνία του 21ου αιώνα, συνεχίζει να αποκαλεί τον καρκίνο η "επάρατη νόσος", δηλαδή η καταραμένη νόσος. Επομένως όποιος έχει καρκίνο είναι καταραμένος... Αυτό προσβάλει την τιμή και υπόληψη, όλων των ανθρώπων που εμπλέκονται με αυτόν!

Είναι απαράδεκτη η στάση ορισμένων Μ.Μ.Ε. όταν μιλάνε για τον καρκίνο να αναφέρονται σε αυτόν ως η "επάρατη νόσος" ή “ανίατη ασθένεια”. Απαράδεκτο επίσης είναι ότι υπάρχουν και στην επιστημονική κοινότητα λειτουργοί, που αποκαλούν  σε συνεντεύξεις τους τον καρκίνο έτσι…

Από της ίδρυση της οργάνωσης το 2007, προσπαθούμε με διάφορες πανελλήνιες δράσεις, αλλά και με την παρουσία του ιδρυτή της Παναγιώτη Μιχαήλ στα ΜΜΕ, να συμβάλλουμε στην αλλαγή αυτής της νοοτροπίας, γιατί μόνο έτσι ο Έλληνας πολίτης θα ευαισθητοποιηθεί για την πρόληψη. Η οργάνωση ΜΕΙΝΕ ΔΥΝΑΤΟΣ, έχει ξεκινήσει και επίσημα με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου στις 4 Φεβρουάριου 2009, μια πανελλαδική καμπάνια-εκστρατεία, με βασικό αίτημα ο καρκίνος να αποκαλείτε με το όνομά του.

  • Στις 4 Φεβρουάριου 2009 στείλαμε μια επιστολή διαμαρτυρίας με τίτλο: “ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ... ΚΑΡΚΙΝΟΣ!”, σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς: Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Πρόεδρο της Βουλής, Αρχηγούς Κομμάτων, Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ΕΣΗΕΑ, Μ.Μ.Ε., Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Οργανώσεις Υποστήριξης, διεκδικώντας τα αυτονόητα. Η συγκεκριμένη επιστολή επιλέγηκε ως άρθρο της εβδομάδας, από το γνωστό δημοσιογραφικό site υγείας health.in.gr, που ήταν δημοσιευμένη στην αρχική του σελίδα για επτά ήμερες. Υστερα, από την κατάθεση της επιστολής διαμαρτυρίας στους αρμόδιους φορείς καθώς και στους αρχηγούς των κομμάτων, είχαμε την πρώτη αντίδραση και ευαισθητοποίηση από εκπρόσωπο του ελληνικού κοινοβουλίου. Πιο συγκεκριμένα, από τον βουλευτή του ΠΑ.Σ.ΟΚ. κύριο Γιάννη Σκουλά, αφού έθεσε το θέμα στη Βουλή, με σχετική ερώτησή του προς τον αρμόδιο υπουργό, κύριο Δημήτρη Αβραμόπουλο, στις 04/02/2009. Η υποτιθέμενη απάντηση που εδόθη, μέσω εκπροσώπου του υπουργείου υγείας στη βουλή, ήταν αόριστη χωρίς να εστιάζει στον πυρήνα του προβλήματος, δηλ. πως η πολιτεία θα περάσει σε συγκεκριμένες δράσεις.
  • Σε αντίστοιχη διαδικτυακή εκστρατεία με τον τίτλο: “ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ... ΚΑΡΚΙΝΟΣ!”, με στόχο την συλλογή υπογραφών, έως και σήμερα έχουν συναινέσει στο αίτημά μας, 18.951 άνθρωποι!
  • Δυο χρόνια μετά τις πρώτες μας διαμαρτυρίες, τίποτε ουσιαστικό δεν έχει αλλάξει, αφού μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ εξακολουθεί να αποκαλεί τον καρκίνο με οποιοδήποτε άλλο τρόπο εκτός από το όνομά του, παρόλα τα e-mails διαμαρτυρίας που στέλναμε κάθε φορά, όταν έπεφτε στην αντίληψή μας, η έκφραση: "επάρατη νόσος"! Την Κυριακή 5 Ιουνίου 2011 και με αφορμή την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΠΙΖΩΝΤΩΝ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ, κατά την διάρκεια σχετικής με την ημέρα εκδήλωση, η οργάνωσή μας σε συνεργασία με την δικηγορική εταιρεία «Αλέξανδρος Κρυσταλλίδης & Συνεργάτες» (www.krystallidis.gr), η οποία αναλαμβάνει την νομική υποστήριξή μας χωρίς αμοιβή, ανακοίνωσε συγκεκριμένες δράσεις προκειμένου να σταματήσει οριστικά ο κοινωνικός διασυρμός και η καταρράκωση της ψυχολογίας των καρκινοπαθών, από τη δημόσια παρουσίαση της ασθένειας με τον απαράδεκτο χαρακτηρισμό της «επάρατης» νόσου ή άλλου συνώνυμου. Πιο συγκεκριμένα μέσω του ιδρυτή της οργάνωσης ΜΕΙΝΕ ΔΥΝΑΤΟΣ, Παναγιώτη Μιχαήλ, ανακοινώσαμε ότι πρόκειται να στείλουμε σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ΜΜΕ, ΕΣΗΕΑ, ΕΣΡ και Υπουργείο Υγείας, εξώδικες δηλώσεις - διαμαρτυρίας, περί προστασίας της ανθρώπινης προσωπικότητας & αξιοπρέπειας, που ορίζεται βάση του Συντάγματος της Ελλάδος. Σε περίπτωση που δεν προστατευτούν τα αυτονόητα ανθρώπινα δικαιώματά μας θα αναγκαστούμε να καταφύγουμε στην ελληνική δικαιοσύνη!
  • 31/05/2012, τρεις ημέρες πριν τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Επιζώντων του καρκίνου,  μέσω της νομικής μας υπηρεσίας, κατετέθη στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, δικόγραφο αγωγής προς την εφημερίδα Espresso, για την χρησιμοποίηση του όρου η «επάρατη νόσος» ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ.

Η στιγματοποίηση των ασθενών δημιουργεί μια σύγχρονη Σπιναλόγγα, με μοναχικούς ασθενείς που εκτός της νόσου, έχουν να αντιμετωπίσουν και την κοινωνία.... Η επάρατη νόσος είναι η άγνοια και όχι ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ.... ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ!  


BeStrong.org.gr - 11.04.14