Ζωή με Καρκίνο
Πρακτικές επιπτώσες
Επιστροφή στην εργασία

Επιστροφή στην εργασία

Οι άνθρωποι με καρκίνο συχνά επιθυμούν να επιστρέψουν στην εργασία τους. Κι αυτό, διότι πέρα από πηγή εισοδήματος, η εργασία τους μεταδίδει και μια αίσθηση ρουτίνας.

Ταυτόχρονα τους κάνει να αισθάνονται όμορφα με τον εαυτό τους. Πριν επιστρέψεις στη δουλειά σου, μίλησε τόσο με το γιατρό σου, όσο και με τον εργοδότη σου.

Βεβαιώσου πως είσαι αρκετά καλά για να αντaπεξέλθεις στις απαιτήσεις της εργασίας σου.

Ίσως χρειαστεί να απασχολείσαι λιγότερες ώρες ή να κάνεις τη δουλειά σου με τρόπο διαφορετικό απ’ ό,τι συνήθιζες. Μερικοί άνθρωποι νιώθουν αρκετά καλά ώστε να εργάζονται ενόσω υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία. Άλλοι χρειάζεται να περιμένουν ώσπου η θεραπεία τους να λάβει τέλος.

«Ήμουν ιδιαίτερα αγχωμένη με το ενδεχόμενο να επιστρέψω στη δουλειά μου. Ένα μεγάλο θέμα ήταν για μένα το τι θα έλεγα στον προϊστάμενο μου και τους λοιπούς συνεργάτες μου. Ήξερα πως αναμφίβολα θα ήταν υποστηρικτικοί, αλλά ταυτόχρονα φοβόμουν πως θα νόμιζαν πως πλέον δεν μπορώ να κάνω τη δουλειά μου τόσο καλά, όσο παλιότερα.»

Ίσως να εντοπίζεις συμπεριφορές του εργοδότη και των συναδέλφων σου που να είναι διαφορετικές σε σχέση με πρότινος που δεν είχες καρκίνο. Ίσως και να μη λένε τίποτα, επειδή δεν ξέρουν τι να πουν κι επειδή δε θέλουν με τα λόγια τους να σε πληγώσουν.  Ή ίσως ακόμη να μη γνωρίζουν κατά πόσο εσύ επιθυμείς να μιλήσεις για τον καρκίνο σου, ή απλά προτιμάς να επικεντρωθείς στη δουλειά σου.

Εάν σε εκφράζει, χρησιμοποίησε το χιούμορ ή πες ένα ανέκδοτο. Το χιούμορ βοηθά να λιώσει ο πάγος και κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν περισσότερο άνετα. Μοιράσου με τον προϊστάμενο και τους συναδέλφους σου στιγμές που θα θελήσεις να μιλήσεις για την ασθένειά σου, όποτε και αν είναι αυτές. Ίσως και να σου φανεί ευκολότερο απ’ ό, τι πίστευες πως είναι.

Μελέτες υπολογίζουν ότι μεταξύ 10% και 38% των υπαλλήλων δεν επιστρέφουν στην εργασία τους, μετά από τη θεραπεία κατά του καρκίνου. Υπάρχουν στοιχεία ότι ένα ενθαρρυντικό περιβάλλον εργασίας συνδέεται θετικά, με τα ποσοστά θεραπευμένων από τον καρκίνο, που επιστρέφουν στην εργασία και  φυσικά η χειρωνακτική εργασία συνδέεται αρνητικά με τα ποσοστά επιστροφής στον εργασιακό χώρο.

Είναι όλο και περισσότερο πιθανό, οι άνθρωποι που έχουν καρκίνο να είναι εργασιακά ενεργοί, επομένως η παραγωγικότητα και η πιθανότητα απασχόλησης κατά τη διάρκεια της θεραπείας κατά του καρκίνου, πρέπει να εξεταστεί από τους ασθενείς αλλά και τους εργοδότες.

Συνολικά η έρευνα υποστηρίζει ότι  οι άνθρωποι με  καρκίνο και οι  θεραπευμένοι, συνεχίζουν  να δουλεύουν. Από έρευνα που παρουσιάστηκε από το «Cancer Council WA» προκύπτει, ότι  τα δύο τρίτα (67%) των υπαλλήλων στην Αυστραλία, συνεχίζει να εργάζεται κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου και ότι από αυτούς το 94% συνεχίζουν να ανεβαίνουν στην καριέρα τους. Η μικρή αυτή αυστραλιανή μελέτη δείχνει ότι περίπου 10% των υπαλλήλων δεν επέστρεψε στην εργασία τους μετά από τη θεραπεία για τον καρκίνο.

Σε αντίθεση, η έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ότι σχεδόν το ένα τρίτο (31%) των υπαλλήλων επιστρέφει στην εργασία μετά από τη θεραπεία κατά του καρκίνου, ενώ σε μια αμερικανική μελέτη των χρόνιων καρκινοπαθών, στο Detroit, διαπίστωσαν ότι μόνο  τα δύο τρίτα (67%) από εκείνοι που εργάζονται κατά την διάρκεια της αρχικής διάγνωσης του καρκίνου εξακολουθούσαν να δουλεύουν  5-7 χρόνια αργότερα.
 
Το 2002 δημοσιεύτηκε μια αναθεώρηση της έρευνας, που εξέταζε το ποσοστό επιστροφής στην εργασία των θεραπευμένων καρκινοπαθών και οι παράγοντες που έχουν αντίκτυπο στην επιστροφή τους. Αυτή η έρευνα έδειχνε μέσο όρο επιστροφής στην εργασία  62% (ανάμεσα 30-93%). Οι παράγοντες που συνδέθηκαν αρνητικά με την επιστροφή στην εργασία ήταν, ένα μη-ενθαρρυντικό περιβάλλον εργασίας, η χειρωνακτική εργασία και το να έχουν καρκίνο στον εγκέφαλο ή το λαιμό.


Μιχάλης Πατρικαρέας
Ψυχολόγος - Κοινωνιολόγος


BeStrong.org.gr - 22.03.14